Σεμινάριο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

«Περιβαλλοντική Ευθύνη και Αποκατάσταση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς μέσω Χρηματοοικονομικών και άλλων Εργαλείων»

15/09/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 15/09/2022 - 10:17

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) πραγματοποιεί μια σειρά εξειδικευμένων Σεμιναρίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με θέμα την ενδυνάμωση της εφαρμογής της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, όπως προσδιορίζεται στο ΠΔ 148/2009, ειδικότερα σε θέματα πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς μέσω προώθησης ικανών χρηματοοικονομικών και άλλων εργαλείων.

Το τέταρτο κατά σειρά Σεμινάριο για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου διεξάγεται στις 23 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη και απευθύνεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, σε επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, σε φορείς της οικονομίας και της αγοράς, σε συλλογικότητες, σε περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και σε πολίτες.

Το ως άνω Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λόφος) από ώρα 10:30 ως 17:00

Το Σεμινάριο εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας ενός σημαντικού προγράμματος «LIFE PROmote Financial Instruments for Liability on Environment- LIFE PROFILE», τις οποίες δράσεις ανέλαβε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένας από τους Εταίρους του Προγράμματος, με φορέα υλοποίησης την Εθελοντική Οργάνωση ECOCITY, ως έχουσα ιδιαίτερη εμπειρία στο αντικείμενο του προγράμματος και σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Σας προσκαλούμε να το παρακολουθήσετε για τον εμπλουτισμό του γνωστικού σας πεδίου σε θέματα εφαρμογής της περιβαλλοντικής και όχι μόνο νομοθεσίας και να συμμετέχετε με ενεργό τρόπο στο διάλογο που θα αναπτυχθεί, μέσα από περιπτώσεις – παραδείγματα παραβατικότητας και σημαντικής περιβαλλοντικής ζημιάς, αλλά και περιπτώσεις περιβαλλοντικής ευθύνης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

Η θεματολογία του σεμιναρίου, είναι εστιασμένη στη βελτίωση των προβλέψεων χρηματοοικονομικής ασφάλειας και κάλυψης του περιβαλλοντικού κινδύνου για τις δραστηριότητες του παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (ELD) και στην περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της υφιστάμενης αγοράς, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές βελτιώσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τεχνικούς, οικονομικούς, συμβουλευτικούς και χρηματοπιστωτικούς τομείς παράλληλα με την αποτελεσματική εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από το ΥΠΕΝ/ Συντονιστικό Γραφείο Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (συντονιστής δικαιούχος) στο πρόγραμμα LIFE Environmental Governance and Information. Συνδικαιούχοι σε αυτό είναι το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού- Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γρύφων Περιβαλλοντική Συμβουλευτική και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Αποτελεί μάλιστα το πρώτο μιας σειράς εξειδικευμένων μονοήμερων σεμιναρίων που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν σε κάθε μία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος τα σεμινάρια αυτά θα επαναληφθούν προκειμένου να παρουσιαστούν τα τελικά παραδοτέα του προγράμματος που είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης και εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου, με βάση το οποίο θα παραχθούν ή θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα αναγκαία μέσα χρηματοοικονομικής ασφάλειας με στόχο αφενός την αποτροπή πρόκλησης περιβαλλοντικών ζημιών και αφετέρου την υλοποίηση των κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακάτω παρατίθεται η AGENDA του Σεμιναρίου.

Στην εκδήλωση θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό του Covid19.

10:30 – 11:00 Προσέλευση – εγγραφές – καφές

11:00 – 11:30  ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Χαιρετισμοί (εκπρόσωποι πολιτικής ηγεσίας) *

11:30 – 13:00      ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 

11:30–11:40  Αθανασία Λαζάρου, Γεν. Δ/ντρια Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ: «Το Πρόγραμμα Life PROmote Financial Instruments for Liability on Environment»

11:40–12:00        Σταυρούλα Πουλή, Προϊσταμένη ΣΥΓΑΠΕΖ/ ΥΠΕΝ,  «Το LIFE PROFILE και η εφαρμογή της  περιβαλλοντικής ευθύνης»

12:00–12:20  Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων d.p.l.g.-Πολεοδόμος MSc, τ. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ, Μέλος ΔΣ ECOCITY: «Ο ρυπαίνων πληρώνει και η αξία των χρηματοοικονομικών και άλλων εργαλείων στην πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς»

12:20–12:35        Δρ. Σοφία Χριστοφόρου, Προϊσταμένη Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, ΥΠΕΝ, «Περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις: εργαλείο εντοπισμού περιπτώσεων περιβαλλοντικής ζημίας»

12:35–12:50  Σόνια Ελευθεριάδου Προϊσταμένη Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, ΥΠΕΝ, «Η Περιβαλλοντική Επιθεώρηση, εργαλείο διαπίστωσης περιβαλλοντικής ζημίας- Διασύνδεση περιβαλλοντικής ζημίας με το περιβαλλοντικό έγκλημα»

12:50 – 13:15      Διάλειμμα καφέ

13:15 – 14:45 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

13:15 – 13:30      Δρ. Παναγιώτης Ντζερεμές, ΕΜΠ «Η προσέγγιση του LIFE PROFILE στην αξιολόγηση περιβαλλοντικού κινδύνου»

13:30–13:45   Αν. Καθ. Αριστείδης Παρμακέλης,  ΕΚΠΑ: «Βιοποικιλότητα και περιβαλλοντική ζημιά»

13:45–14:00   Μαρία Φαράντου, Νομικός Σύμβουλος  Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) «Περιβαλλοντική Ευθύνη & Ασφαλιστική Αγορά»

14:00–14:15        Κώστας Τσολακίδης, Πολιτικός-Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός MRICS, Γρύφων Περιβαλλοντική Συμβουλευτική «Είδη και διαθεσιμότητα μέσων χρηματοοικονομικής ασφάλειας στην Ελλάδα»

14:15–14:30 Δρ. Θεόδωρος Χατζηβασιλειάδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο -ΙΑΠΑΔ  «Μέθοδος αποτίμησης κόστους περιβαλλοντικής ζημιάς. Μία ενδεικτική περίπτωση»

14:30 – 15:00 Διάλειμμα Καφέ – Ελαφρύ γεύμα

15:00– 17:00       ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΣΩ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ / ΚΙΝΗΤΡΑ            

15:00-17:00     Συζήτηση στρογγυλό τραπέζι με συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησης και αρμόδιων επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων  

Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι κάτωθι:

Κώστας Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, Γεώργιος Λεμονός, Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Χριστόφας*, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας (αναμένεται επιβεβαίωση), Εκπρόσωποι Δήμων, Εκπρόσωποι Πανεπιστημίου Αιγαίου (θα οριστούν), Εκπρόσωπος ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Εκπρόσωποι αγροτικών και άλλων συνεταιρισμών, Εκπρόσωποι Οργανώσεων – συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Συντονισμός συζήτησης-rapporteur: Μαργαρίτα Καραβασίλη

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey