Επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός Μυτιλήνης», Ιωσήφ Μποτετζάγια

Ο Πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης και Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωσήφ Μποτετζάγιας Ο Πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης και Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωσήφ Μποτετζάγιας Πηγή Φωτογραφίας: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Περί αλόγων: Μια ερώτηση στον κ. Στρατή Ζαφείρη»

29/08/2023 - 11:27

Απάντηση στην επιστολή Ζαφείρη στο κείμενο με τίτλο «Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησής τους στη Λέσβο» και στην απάντησή του στο «Ε» στην δημοσίευση του δελτίου Τύπου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας δίνει ο Πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης και Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωσήφ Μποτετζάγιας.

Ειδικότερα σε αυτή σημειώνει:

«Πριν λίγες μέρες, ο κος Στρατής Ζαφείρης, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βιομηχανίας, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Δυτικής Λέσβου, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ της Λέσβου ένα κείμενο με τίτλο «Τα άλογα πρέπει και μπορούν να επιβιώσουν: Προοπτικές αξιοποίησής τους στη Λέσβο». Εκεί αναφέρει πολλά και όμορφα για το πως «το κόστος [συντήρησης των αλόγων] μπορεί εν μέρει ή και πλήρως να αντιμετωπιστεί απ’ τη χρήση των ζώων σε σύγχρονες υπηρεσίες» οι οποίες «ταυτόχρονα θα συμβάλλουν και στην περεταίρω βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των ίδιων των ζώων».
Αλλά ο κος Ζαφείρης δεν γράφει μόνο αυτά στο κείμενο του. Αναφερόμενος στο χωριό του, την Αγία Παρασκευή Λέσβου, σημειώνει ότι εκεί «έχουν διατηρηθεί περίπου 400 άλογα. Όμορφα ζώα που τα προστατεύει και τα συντηρεί η αγάπη του Αγιοπαρασκευώτη. Αγάπη που κυριολεκτικά «χαλαλίζει» για το καθένα σε ετήσια βάση από 2.000 έως 5.000 ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζεται – με πρόχειρους υπολογισμούς - το κόστος συντήρησης ανά άλογο».

Έλα όμως που και η Ελληνική Πολιτεία θέλει να προστατεύει τα άλογα. Και για να διασφαλίσει ότι δεν θα περάσει από το μυαλό κανενός ιδιοκτήτη να παρατήσει το ζώο του στο δρόμο όταν του είναι πλέον άχρηστο, έχει νομοθετήσει από τον Απρίλιο 2022 την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση («τσιπάρισμα») όλων των αλόγων (και κάθε άλλου ιπποειδούς).
Μέχρι στιγμής, σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη Λέσβο έχουν τσιπαριστεί 117 άλογα (+ 2 γαϊδουράκια). Αυτό το νούμερο είχε υπ’ όψιν της η Πανελλαδική Περιβαλλοντική Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), και μόλις διάβασε το κείμενο του κου Ζαφείρη το προώθησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ένα απλό ερώτημα: Ακόμα και αν ΟΛΑ τα 117 «τσιπαρισμένα» άλογα της Λέσβου βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή, πότε σκέφτεστε να ελέγξετε τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων 283 ώστε να συμμορφωθούν με όσα απαιτεί η νομοθεσία;

Προφανώς και η επιστολή της ΠΦΠΟ δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ. Και ο ατυχής κος Ζαφείρης άκουσε τα εξ’ αμάξης από διαφόρους-  όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά σχόλια στο διαδίκτυο.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι στη Λέσβο κάποιοι «αγαπούν» τα άλογά τους, και «χαλαλίζουν» 2.000 – 5.000 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για τη συντήρησή τους, αρκεί να μην τους ζητήσεις να ξοδέψουν 50 ευρώ για ένα τσιπάρισμα που θα διασφαλίζει ότι το ζώο τους δεν θα κλαπεί, δεν θα «εξαφανιστεί», δεν θα καταλήξει στο δρόμο σαν σκουπίδι!

Ομολογώ ότι όταν διάβαζα τα διάφορα αγενή (τουλάχιστον) σχόλια, περίμενα πως ο κος Ζαφείρης θα ανταπαντούσε. Και όντως το έκανε. Μόνο που δεν απάντησε αυτό που θα περίμενα από ένα «πρώην Γενικό Γραμματέα Υπουργείου», «πρώην αντιδήμαρχο» και φερέλπιδα μελλοντικό Περιφερειακό Σύμβουλο. Από κάποιον δηλαδή που έχει (και επιθυμεί να) ασκήσει διοίκηση σε αυτήν εδώ τη χώρα. Δεν απάντησε, δηλαδή, κάτι της μορφής «προφανώς και πρέπει να τηρούνται μέχρι κεραίας οι νόμοι, ειδικά όσοι προστατεύουν τα ζώα από την εγκατάλειψη». Αντ’ αυτού, ο κος Ζαφείρης μας είπε ότι «κάποιοι, χάνοντας ακόμη περισσότερο την ουσία της πρότασής μου, για στήριξη και ένταξη των αλόγων στην αναπτυξιακή προοπτική του ελαιοτουρισμού κι άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, άρχισαν να μετράνε άλογα ζητώντας έλεγχο και καταμέτρησή τους».

Θα συμφωνήσω με τον κο Ζαφείρη ότι έχει χαθεί η ουσία! Γιατί για ποια «διατήρηση» και ποια «επιβίωση» να μιλήσουμε αν δεν διαφυλάξουμε πρώτα τα άλογα από την εγκατάλειψη και την κακοποίηση; Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ζητάμε έλεγχο και καταμέτρηση των αλόγων σε όλη Λέσβο. Όχι απλά γιατί το απαιτεί ο νόμος, κε Ζαφείρη, ο νόμος που θα κληθείτε να εφαρμόσετε αύριο -αν εκλεγείτε. Αλλά κυρίως γιατί αυτός ο νόμος προσφέρει ακριβώς εκείνο που εσείς ζητάτε στο αρχικό κείμενό σας: ‘ένα χρήσιμο κι αξιοποιήσιμο μέσο διατήρησης και επιβίωσης’ των αλόγων.

Ένα ατσιπάριστο άλογο, κε Ζαφείρη, είναι ένα άλογο το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχθεί στο δρόμο, να γίνει «αδέσποτο», να κινδυνεύει καθημερινά το ίδιο αλλά και να αποτελεί πιθανή αιτία (θανάσιμου) τροχαίου ατυχήματος. Οπότε σας ρωτάω ευθέως:
Ποιο διαφορετικό μέτρο προτείνετε εσείς ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ιδιόκτητα άλογα ΔΕΝ θα γίνουν «αδέσποτα», ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν ανεύθυνο να βάλει σε κίνδυνο τη δική τους αλλά και τη δική μας ζωή; Ποιο διαφορετικό μέτρο από ‘τον έλεγχο και την καταμέτρηση των αλόγων’ ώστε να ξέρουμε επιτέλους ποιο ανήκει σε ποιον;

Αναμένοντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντησή σας,

Ιωσήφ Μποτετζάγιας

Υ.Γ. Πριν λίγες μέρες η ΚΙΒΩΤΟΣ διέσωσε ένα (ακόμη!) άλογο, που περιφερόταν επί ΕΞΙ μήνες στους δρόμους, στο Τάρτι Λέσβου. Προφανώς το ζώο ήταν ατσιπάριστο. Το άλογο φιλοξενείται προσωρινά και έχουμε βγάλει αγγελία για να του βρούμε υιοθεσία, στην οποία τονίζουμε ότι ‘θα δοθεί τσιπαρισμένο όπως απαιτεί η Ελληνική νομοθεσία’ . Μέχρι στιγμής, μας έχουν τηλεφωνήσει δύο ενδιαφερόμενοι, και οι δύο από τη Λέσβο. Μας είπαν, πώς έχουν εμπειρία με άλογα, έχουν και δικά τους, θα το αγαπούν και θα το φροντίζουν. Αλλά ‘να μην το τσιπάρουμε στο όνομά μου, ρε φίλε - κι εγώ το παίρνω και τώρα το άλογο. Γίνεται;’. Τα συμπεράσματα δικά σας…».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey