Ξεκίνησε η εκπόνηση του master plan για νέο και παλιό λιμάνι Μυτιλήνης

Κάλεσμα για εγρήγορση

11/02/2015 - 14:32

Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας εκπόνησης του προγραμματικού σχεδίου, ή master plan, νέου και παλαιού λιμένα Μυτιλήνης διοργανώνει το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου την επόμενη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.

Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας εκπόνησης του προγραμματικού σχεδίου, ή master plan, νέου και παλαιού λιμένα Μυτιλήνης διοργανώνει το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου την επόμενη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.

Το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης είναι η ενημέρωση των υπηρεσιών για τη σπουδαιότητα της άρτιας και γρήγορης εκπόνησης του master plan, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία τους με τα στελέχη των εταιρειών που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Το master plan αποτελεί για κάθε λιμάνι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη παρέμβαση και προαπαιτούμενο για την ένταξη λιμενικού έργου σε κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Στην ουσία περιλαμβάνει το επίσημο πρόγραμμα όλων των έργων που θα εκτελεστούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σε χρονικό ορίζοντα 25ετίας, και επιπλέον εμπεριέχει σαφή καθορισμό της ιεράρχησης και προτεραιότητας των επιμέρους έργων και των απαιτούμενων μελετών.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το πρώτο από μία σειρά αναγκαίων βημάτων που πρέπει να εκτελεστούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις στο υπάρχον λιμάνι, αλλά και για τη δημιουργία του νέου.

Ταυτόχρονα, όμως, το master plan είναι και απολύτως δεσμευτικό ως προς το είδος και το μέγεθος των παρεμβάσεων και των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στη ζώνη λιμένα τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό κάνει την εκπόνησή του μια απαιτητική και κομβικής σημασίας διεργασία, που προϋποθέτει την εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών και φορέων. Στην ανακοίνωσή του, το Λιμενικό Ταμείου Λέσβου χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο νευραλγικό για τη Μυτιλήνη, διότι το λιμάνι αποτελεί μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και κατ’ επέκταση αφορά συνολικά τη λειτουργία της.

Έστειλαν ερωτηματολόγιο
Αυτήν τη στιγμή το εταιρικό σχήμα που έχει αναλάβει την εκπόνηση του master plan, έχει αποστείλει ερωτηματολόγια στους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο έργο, καθώς και μια σειρά από αιτήματα για δεδομένα που κρίνονται απαραίτητα για την εκπόνησή του. Κάποια από τα δεδομένα αυτά είναι η επιβατική κίνηση περασμένων χρόνων, άλλες χρήσεις του χερσαίου τμήματος του λιμανιού και σχετικές άδειες γι’ αυτές τις χρήσεις, καθώς και μια σειρά από άλλα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν το βασικό υλικό για την πρώτη πρόταση των μελετητών για το master plan και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια εκτεταμένη σύσκεψη, ώστε να τοποθετηθεί ο κάθε φορέας επ’ αυτού. Η τελική πρόταση του master plan θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες, σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τη σύμβαση του εταιρικού σχήματος που εκπονεί το έργο, και του Ελληνικού Δημοσίου.

Για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και των μελετητών και την ταχύτερη, ουσιαστικότερη και ομαλότερη διεξαγωγή του έργου, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου καλεί 18 φορείς να συμμετάσχουν στην άτυπη σύσκεψη την επόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας.

Οι φορείς που έχουν προσκληθεί είναι οι: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, Δήμος Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Λέσβου, Τελωνείο Μυτιλήνης, Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, Αστυνομική Διεύθυνση, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ένωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένος Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey