Βόρειος Άξονας 93

Aya Tologo πλάι στον Άι-Γιάννη το Θεολόγο

17/12/2014 - 15:54

Το ιστορικό κέντρο της Σαρακήνας βρίσκεται στο μέσον, ένα τραπεζοειδές ύψωμα που φαίνεται από παντού, σηματοδότης του τόπου.

Το ιστορικό κέντρο της Σαρακήνας βρίσκεται στο μέσον, ένα τραπεζοειδές ύψωμα που φαίνεται από παντού, σηματοδότης του τόπου.


Τα Αγγουρέλια από τη θάλασσα

Είναι σκεπασμένο με ελιές και δεσπόζει στο βοριά, της μεγάλης πεδιάδας της Λαγκάδας.
Aya Tologo, ήταν ένα μικρό χωριουδάκι, στο Ναχιγιέ του Κόρακα, στα οθωμανικά κατάστιχα φόρων τού 1548, με 34 χριστιανικές οικογένειες.


 ... και από την εκκλησιά

Καλλιεργούσαν σιτηρά και πλήρωναν φόρο 1.650 άσπρα. Αλλά και λίγες ελιές με φόρο μόνο 60 άσπρα. Δίπλα στο ύψωμα, τα λεγόμενα Αγγουρέλια, βρίσκεται ο Άι-Γιάννης Θεολόγος, της Σαρακήνας.


 ... του Άι-Γιάννη τού 1992

Μεγάλο εκκλησάκι, που χτίστηκε στις 27 Ιουνίου τού 1867. Όμως ήταν ο ναός του ομώνυμου χωριού, στον οποίο ανήκε ένας αμφικιονίσκος και κάτι εντοιχισμένοι σταυροί.


... και του 2014

Παραδίπλα του, τα θεμέλια του οικισμού στέκονται κάτω από τους πρίνους, μαζί με λαξευμένες παραστάδες να ξεπετιούνται από το χώμα. Κεραμική από τα κουμάρια, τα πιάτα, τα πιθάρια, τα κουρούπια και τα κεραμίδια είναι διάσπαρτη παντού.


... του 1867

Τα γύρω επίπεδα χωράφια και τα αλώνια δείχνουν πού καλλιεργούσαν τα σιτάρια για να ζήσουν. Τώρα παντού υπάρχουν βόδια και πρόβατα.

... με τον αμφικιονίσκο

Οι ελιές βρίσκονται παντού. Μαζί με τις αιωνόβιες τετραμίθρες και τα ρουπάκια.


 ... θεόχτιστος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey