Στην Επάνω Σκάλα για πάντα…

12/12/2014 - 16:49

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε με τη ΔΕΗ χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε με τη ΔΕΗ χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα.

Αποτελεί την πρώτη σύμβαση από τη συνολική γραμμή χρηματοδότησης 190 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει το Πρόγραμμα Κεφαλαιουχικών Δαπανών για έργα παραγωγής ενέργειας στα μη διασυνδεμένα νησιά, κατά την περίοδο 2014 έως 2019.

Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, αλλά και τη Λήμνο, προβλέπεται η κατασκευή έργων ανάπτυξης στους υπάρχοντες Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής.

Μαζί με τη Λέσβο και τη Λήμνο προβλέπονται ανάλογα έργα σε νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντων Νησιών (Σαντορίνη, Κάλυμνος, Σάμος, Σέριφος, Κύθνος, Αστυπάλαια, Σκύρος, Ερεικούσα, Δονούσα, Ανάφη, Κως, Ικαρία, Κάρπαθος και αλλού).

Το σημαντικότερο έργο το οποίο και κατονομάζεται, είναι αυτό της κατασκευής ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού στο νησί της Ρόδου, καθαρής ισχύος 115MW. Θα αποτελείται από επτά όμοιες τετράχρονες μηχανές εσωτερικής καύσης, με τις αντίστοιχες ισάριθμες γεννήτριες.



Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις
«Χρύσωμα του χαπιού» της οριστικοποίησης της μη κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στη Λέσβο έξω από την πόλη της Μυτιλήνης και κατάργησης του υπάρχοντος ρυπαίνοντος περιβαλλοντικά και αισθητικά εργοστασίου, είναι οι παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στους υπάρχοντες κινητήρες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το κύριο καύσιμο των κινητήρων ντίζελ θα είναι το μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ οι μονάδες έχει προβλεφθεί να έχουν τη δυνατότητα, με κατάλληλες τεχνικές μετατροπές, χρήσης φυσικού αερίου.

«Στόχος», έλεγαν χθες στελέχη τής ΔΕΗ, «είναι η αξιόπιστη αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών και η αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου εξοπλισμού των Σταθμών και των υποδομών τους».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey