Δηλητηρίασαν και σκυλιά μέσα σ’ αυτήν

Βοσκότοπος η παλιά χωματερή Μυτιλήνης

07/11/2014 - 22:44

Σε κανονικό βοσκότοπο έχει μετατρέψει την παλιά χωματερή Μυτιλήνης κτηνοτρόφος της περιοχής, ο οποίος παρά τις υποδείξεις των εκεί εργαζόμενων, συνεχίζει ανενόχλητος να βόσκει το κοπάδι του ανάμεσα στα σκουπίδια.

Σε κανονικό βοσκότοπο έχει μετατρέψει την παλιά χωματερή Μυτιλήνης κτηνοτρόφος της περιοχής, ο οποίος παρά τις υποδείξεις των εκεί εργαζόμενων, συνεχίζει ανενόχλητος να βόσκει το κοπάδι του ανάμεσα στα σκουπίδια.

Πολλές φορές, μάλιστα, έρχεται και σε έντονη αντιπαράθεση με τους φύλακες της χωματερής, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους. Το θέμα έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης μετά από καταγγελία στην οποία προχώρησε ο Φυσιολατρικός Όμιλος Μυτιλήνης «Υδάτινος» την Πέμπτη, ενημερώνοντας ταυτοχρόνως τη δημοτική αρχή Λέσβου, την περιφερειακή αρχή και την Αστυνομία.

Η καταγγελία του «Υδάτινου» έγινε με αφορμή τη δηλητηρίαση τριών σκυλιών με φόλα εντός του χώρου της χωματερής, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο ότι ο δράστης της ανάλγητης αυτής πράξης είναι αυτός που θέλει τη χωματερή ελεύθερη για... βοσκή.


Για πολύ καιρό τα συγκεκριμένα σκυλιά αποτελούν συντροφιά για τους φύλακες της χωματερής

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν πριν από μία εβδομάδα οι φύλακες της παλιάς χωματερής και τωρινού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Μυτιλήνης. Τρία σκυλιά ξεψυχούσαν σφαδάζοντας από τους πόνους, αφού προηγουμένως είχαν καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα. Αμέσως ειδοποίησαν τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Μυτιλήνης, τα οποία μόλις έφτασαν, βρήκαν μόνο ένα τετράποδο να χαροπαλεύει -το οποίο προσπάθησαν να σώσουν μεταφέροντάς το σε κτηνιατρείο, αλλά μάταια- και τα υπόλοιπα να έχουν ήδη καταλήξει.

Δεν είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό που συμβαίνει φέτος στη χωματερή. Στις 27 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι είχαν εντοπίσει άλλα δύο από τα σκυλιά που ζουν εκεί, δηλητηριασμένα. Το ένα εξ αυτών, μάλιστα, ο δράστης το είχε κρεμάσει σε δέντρο, προφανώς για να κάνει πιο εμφανές το έγκλημά του (στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ακόμα οι φωτογραφίες του κρεμασμένου σκυλιού).

Οι εργαζόμενοι στη χωματερή προσέχουν και ταΐζουν καθημερινά τα σκυλιά που βρίσκονται εκεί, θεωρώντας τα την καλύτερη συντροφιά στη βάρδιά τους. «Είναι αυτά που μας προειδοποιούν για ό,τι κι αν συμβαίνει στο χώρο της χωματερής», μας είπε φύλακας εμφανώς στενοχωρημένος για το περιστατικό και συνέχισε: «Όχι απλά δεν ενοχλούν κανένα, αλλά είναι όλα εμβολιασμένα και στειρωμένα από τα μέλη της Φιλοζωικής».

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως επανειλημμένως τα σκυλιά απέτρεπαν τα ζώα να βόσκουν εντός της χωματερής, βοηθώντας τους φύλακες να τα απομακρύνουν. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για καβγάδες μεταξύ των φυλάκων και του βοσκού, με το δεύτερο να επιμένει να βόσκει τα πρόβατά του εντός της χωματερής.

Το μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Βάσω Κασλάρη τόνισε μιλώντας στο «Ε»: «Δυστυχώς όλοι ξέρουν ποιος κάνει επανειλημμένως αυτά τα πράγματα στην περιοχή και κανένας δε μιλά. Θέλουμε από την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να σταματήσει επιτέλους αυτό το κακό. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τραγικές εικόνες.

Τα ζώα τα φροντίζαμε, τα είχαμε εμβολιάσει και τα είχαμε στειρώσει σε συνεργασία με το Δήμο. Δεν πείραζαν κανέναν και αυτό που έγινε, ήταν έγκλημα».

Η καταγγελία του «Υδάτινου»
Το γεγονός παρακολουθούσαν και μέλη του Φυσιολατρικού Ομίλου Μυτιλήνης «Υδάτινος». Μόλις πληροφορήθηκαν από το Φιλοζωικό Σύλλογο το περιστατικό, πήγαν στο χώρο και διαπίστωσαν για μία ακόμα φορά τη διαιωνιζόμενη αυτή κατάσταση. Την Πέμπτη προχώρησαν σε καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν στη χωματερή, προς τη δημοτική αρχή Λέσβου, την περιφερειακή αρχή, την Αστυνομία και την εισαγγελική αρχή Μυτιλήνης.

Στην καταγγελία του «Υδάτινου» αναφέρεται: «Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα να βοσκούν αιγοπρόβατα του τόπου μας στη Χωματερή Μυτιλήνης, με άμεσο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίησή σας και σύλληψη των υπαιτίων -η βόσκηση γίνεται εκουσίως από τους ιδιοκτήτες τους».

Μέλος του «Υδάτινου», ο Παναγιώτης Χλίμπος, δήλωσε στο «Ε»: «Ορισμένοι φέρονται σα να χαίρουν ειδικής ασυλίας από νόμους και από Αρχές. Το να βόσκουν τα πρόβατά τους συνειδητά εντός της χωματερής και να συμπεριφέρονται με τέτοια ασυδοσία μη υπολογίζοντας τη δημόσια υγεία, είναι πραγματικά προκλητικό.

Ενημερώσαμε όλες τις Αρχές για την κατάσταση και θα επανέλθουμε αν χρειαστεί, για να σταματήσει αυτό το χάλι που μας προσβάλλει ως πολίτες».

Εξοργισμένοι με την κατάσταση δηλώνουν και οι φύλακες της χωματερής, τονίζοντας πως ακόμα και μετά τη διακοπή της λειτουργίας της, ο χώρος είναι αυστηρά ακατάλληλος για βοσκή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey