Στα χέρια της νέας δημοτικής αρχής, πλέον, το «καυτό» σήριαλ πολλών επεισοδίων από το παρελθόν

Ξανάρχεται το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής!

31/10/2014 - 21:34

Μία υπόθεση που κυριάρχησε επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και συνεχίζει να βρίσκεται, καλώς ή κακώς, υπό… διαβούλευση από την άμεσα ενδιαφερόμενη κοινωνία της Καλλονής και τη νέα δημοτική αρχή, επανέρχεται στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες

Μία υπόθεση που κυριάρχησε επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής και συνεχίζει να βρίσκεται, καλώς ή κακώς, υπό… διαβούλευση από την άμεσα ενδιαφερόμενη κοινωνία της Καλλονής και τη νέα δημοτική αρχή, επανέρχεται στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες.

Το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Καλλονής παρουσιάστηκε ξανά από το μελετητή Αλέξανδρο Πανταζή, με τις επιζητούμενες αλλαγές του, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Δόμησης, Στρατή Τζιμή, του αντιδημάρχου Καλλονής, Ταξιάρχη Βέρρου, και δεκάδων εκπροσώπων φορέων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών του λεκανοπεδίου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, σε συνεργασία με το μελετητή, αναμένεται πλέον να παρουσιάσει στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την τροποποιημένη μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες παρατηρήσεις της κοινωνίας της Καλλονής, με την ευχή… όλων επιτέλους να ολοκληρωθεί μία πολύπαθη υπόθεση, για να μην κινδυνέψει και το όλο Σχέδιο με απένταξη.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΧΟΟΑΠ της Καλλονής αποτέλεσε αφορμή για κάθε λογής αντιπαράθεση στα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, αλλά και μία πολύ σοβαρή υπόθεση προβληματισμού της κοινωνίας της Καλλονής, χωρίς να καταφέρει ποτέ να προωθηθεί από τη β1 φάση του.

Ούτε αρχικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε και στη συνέχεια από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, είτε επειδή η «αιμορραγούσα» τότε δημοτική αρχή Βουνάτσου δεν εξασφάλιζε την πλειοψηφία, είτε επειδή οι προβληματισμοί αλλά και τα συμφέροντα των άμεσα ενδιαφερόμενων πολιτών της Καλλονής δεν «ισορρόπησαν» ποτέ, καταθέτοντας προσφυγές. Η υπόθεση, λοιπόν, έμεινε εν πολλοίς σαν… κληρονομιά στη νέα δημοτική αρχή, για να προχωρήσει εκείνη πλέον στην ολοκλήρωσή της, έχοντας ωστόσο εξασφαλισμένο το βασικό μπούσουλα από την προηγούμενη, που την «έτρεξε» με την πολιτική ευθύνη του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιάννη Βατού.

Οι παρατηρήσεις
Στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, παρουσία και των εννέα προέδρων της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής και πολύ κόσμου, ο μελετητής Αλέξανδρος Πανταζής παρουσίασε ξανά το Σχέδιο με τις αλλαγές που απαιτήθηκαν από την απόρριψη του προηγουμένου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ακούστηκαν για μία ακόμη φορά οι απόψεις των επιχειρηματιών και γενικά των πολιτών του λεκανοπεδίου.

Οι τελευταίοι εξέφρασαν και πάλλι τον προβληματισμό τους για συγκεκριμένα σημεία του Σχεδίου, ζητώντας επιγραμματικά να μην επιτραπούν επιπρόσθετοι περιορισμοί σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των αγροκτηνοτροφικών μονάδων και να συμμορφωθεί το Σχέδιο με το Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού που εκπονήθηκε το 2013.

Φυσικά πεδίο «πολεμικής» για την κοινωνία της Καλλονής παραμένει η υπόδειξη του Σχεδίου για την απομάκρυνση υφιστάμενων καταστημάτων ή επιχειρήσεων μέσα σε 18 χρόνια από τα σημεία που δραστηριοποιούνται σήμερα και που καλείται κι η νέα δημοτική αρχή να διαχειριστεί με τη σειρά της…

Στο μεθεπόμενο Συμβούλιο
«Είχαμε συνεργασία με το μελετητή για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές που υποδείχθηκαν και μετά και από την προχθεσινή συνάντηση ξανά με τους ανθρώπους της Καλλονής, θα προσπαθήσουμε να συνυπολογίσουμε και τις τελευταίες παρατηρήσεις τους», δήλωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής και συνέχισε: «Καταλαβαίνετε ότι είναι άμεση προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ΣΧΟΟΑΠ της Καλλονής, ειδάλλως το έργο θα χαθεί και θα πληρώσει ο Δήμος τη δαπάνη για το Σχέδιο.

Θεωρώ ότι έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο μεσοδιάστημα και πάντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με τη συνεργασία και του αντιδημάρχου Καλλονής και του μελετητή, και αυτό το επιτελικό Σχέδιο που στοχεύει στην ορθολογική ανάπτυξη, θα προωθηθεί», κατέληξε. Ας σημειωθεί εδώ δε, ότι με τα τελευταία δεδομένα και από αυτήν τη συνάντηση στην Καλλονή, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναμένεται πλέον να συνεργαστεί για τις τελευταίες λεπτομέρειες με το μελετητή, για να φέρει με εισήγησή του την τροποποιημένη μελέτη στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την πίστη του ότι η υπόθεση θα τελειώσει εξέφρασε στο «Ε» και ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Ταξιάρχης Βέρρος. «Ελπίζουμε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Είναι μία υπόθεση πολύ σημαντική για την Καλλονή και τον κόσμο της και θέλει προσοχή, γιατί δε θέλουμε να υποθηκεύσουμε σε καμμία περίπτωση το μέλλον του τόπου μας…», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Δε γονατίσαμε στα συμφέροντα»
Βέβαια για το ΣΧΟΟΑΠ της Καλλονής δε θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί στο «Ε» και ο πρώην αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός, που συνέβαλε σε όλη την εξέλιξη του Σχεδίου και απορρόφησε όλους τους «κραδασμούς» του, τονίζοντας χωρίς περιστροφές: «Δεν μπορεί να θεωρείται διαβούλευση τα “θέλω” και τα συμφέροντα του καθενός, είτε είναι πολίτης, είτε είναι εκλεγμένος της αυτοδιοίκησης. Ύστερα από απόλυτη διαβούλευση που ξεπέρασε ακόμα και όσα ορίζει ο νόμος, η δική μας δημοτική αρχή κατέβαλε μαζί με το μελετητή κάθε δυνατή προσπάθεια να εντάξουμε τις αποδεκτές και δυνατές προτάσεις.

Αλλά δε λαϊκίσαμε και δε γονατίσαμε στα συμφέροντα και στις μικροπολιτικές κάποιων, αντίθετα προχωρήσαμε παρά το τεράστιο κόστος. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ακόμα και στην ανάπτυξη, υπάρχουν κανόνες και νόμοι, που πρέπει να λειτουργείς έξυπνα, αλλά εντός αυτών και προς όφελος του τόπου και μόνο…», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατός, αφήνοντας αιχμές για μέλη της σημερινής δημοτικής αρχής που «τορπίλιζαν» την προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ επί των δικών του ημερών και σήμερα διαχειρίζονται οι ίδιοι την υπόθεση…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey