Η Λέσβος… κινέζικος προορισμός!

18/07/2014 - 16:25

Κι όμως η σπάνια ομορφιά της Λέσβου και οι μοναδικές ηφαιστειακές της δομές εντυπωσιάζουν τους τουριστικούς πράκτορες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι αναζητούν τρόπους και δρόμους, ώστε οι Κινέζοι να επισκέπτονται για τις διακοπές τους το νησί μας.

Κι όμως η σπάνια ομορφιά της Λέσβου και οι μοναδικές ηφαιστειακές της δομές εντυπωσιάζουν τους τουριστικούς πράκτορες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι αναζητούν τρόπους και δρόμους, ώστε οι Κινέζοι να επισκέπτονται για τις διακοπές τους το νησί μας. Αφορμή γι’ αυτήν τη μεγάλη εξέλιξη είναι η παρουσία του διευθυντή του Μουσείου Σιγρίου και επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Νίκου Ζούρου στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενημέρωσης και Δραστηριοτήτων του Γεωπάρκου Hong Kong, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη 15 Ιουλίου.

Ο κ. Ζούρος, μεταξύ άλλων συναντήσεων που είχε, συνομίλησε με τους αρμόδιους για τον τουρισμό των Κινέζων στην Κίνα και βρήκε πρόσφορο έδαφος και ενδιαφέρον από την πλευρά των Κινέζων, ώστε να ξεκινήσει συνεργασία για τη δημιουργία τουριστικού ρεύματος προς τη Λέσβο.

Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, όταν ο καθηγητής Νίκος Ζούρος είχε κληθεί μαζί με τον καθηγητή ηφαιστειολογίας του Τόκυο και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ένωσης Ηφαιστειολόγων από την UNESCO για να αξιολογήσει το Γεωπάρκο του Χονγκ Κονγκ. Με την ευκαιρία της γνωριμίας ακολούθησε ανταλλαγή επισκέψεων από τους εκπροσώπους των δύο χωρών, με αποκορύφωμα και τη συμμετοχή του κ. Ζούρου στο συνέδριο για το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Επίσης, υπενθυμίζουμε την επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου προ δύο μηνών κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Κίνας καθώς και στελεχών του Γεωπάρκου Χονγκ Κονγκ, που έδωσε μεταξύ άλλων τη δυνατότητα σε μαθητές του 4ου Γυμνασίου να συνδεθούν με σχολείο στην Κίνα και να ανταλλάξουν γνώσεις για το Γεωπάρκο, προβάλλοντας παράλληλα τη φύση της Λέσβου. Μάλιστα, είχε γίνει και σύσκεψη μεταξύ της κινεζικής αντιπροσωπείας και του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου, εκπροσώπων του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων και της Ένωσης Ξενοδόχων, δράση που είχε προτείνει ο κ. Ζούρος.

Μοναδικό από την Ευρώπη
Στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ενημέρωσης και Δραστηριοτήτων του Γεωπάρκου Hong Kong παρευρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος με την ιδιότητα του επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, καθηγητής Νίκος Ζούρος, από τον οποίο ζητήθηκε να παρουσιάσει τη Λέσβο.
Το νέο Κέντρο στο Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει την ηφαιστειακή ιστορία της περιοχής και επικεντρώνεται στη δημιουργία των εντυπωσιακών εμφανίσεων στηλοειδών λαβών καθώς και στη σύγκρισή τους με αντίστοιχες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο.

Σε περίοπτη θέση παρουσιάζονται και προβάλλονται στο Κέντρο οι στηλοειδείς εμφανίσεις λαβών από τον Λεπέτυμνο και τον Όρδυμνο της Λέσβου, μαζί με άλλες εμφανίσεις από το Giants Causeway της Ιρλανδίας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το περίφημο Devils Tower στις ΗΠΑ και αντίστοιχες εμφανίσεις στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέσσερα παραδείγματα που προβάλλονται παγκοσμίως, μοναδικό μνημείο και εικόνες από την Ευρώπη παρουσιάζονται αποκλειστικά από τη Λέσβο. Για να καταλάβει κανείς τη σημασία αυτής της θέσης και προβολής για το νησί μας, αξίζει να λάβει υπόψη ότι τα υπόλοιπα μνημεία φιλοξενούν και δέχονται κατά μέσο όρο πέντε με έξι εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο!

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Ζούρος είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης του Hong Kong Wong Kam-Sing, με τον οποίο και συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των Γεωπάρκων σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στη διαχείριση των γεωμνημείων και την προώθηση του τουρισμού.

Με τους τουριστικούς πράκτορες
Παράλληλα, ο κ. Ζούρος είχε συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Τουρισμού του Hong Kong Joseph Tung, στην οποία συμμετείχαν και οι σημαντικότεροι τουριστικοί πράκτορες του Hong Kong που ασχολούνται με τη διοργάνωση επισκέψεων στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του Γεωπάρκου της Λέσβου και η δυνατότητα ένταξης της Λέσβου στα προγράμματα επισκέψεων στην Ελλάδα. Τη συνάντηση διοργάνωσε ο επικεφαλής του Γεωπάρκου του Hong Kong και διευθυντής της Υπηρεσίας Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος του Hong Kong Alan Chi Kong Wong.


Συνάντηση με επικεφαλής του Συμβουλίου Τουρισμού και τουριστικούς πράκτορες του Χονγκ Κονγκ

«Ήταν πολύ σημαντική η συνάντηση για τον τουρισμό με όλους τους τουριστικούς πράκτορες που ασχολούνται με τις αποστολές στην Ευρώπη. Επί μιάμιση ώρα παρουσίασα τα αξιοθέατα της Λέσβου ως στοιχεία ποιοτικού τουριστικού προορισμού» εξηγεί ο κ. Ζούρος στο «Ε». Οι αντιδράσεις, όπως μας αναφέρει, ήταν θετικές, καθώς οι τουριστικοί πράκτορες θέλησαν να αντλήσουν πληροφορίες για την επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς αλλά και λεπτομέρειες για την πρόσβαση στη Λέσβο και τη σύνδεσή της με τα υπόλοιπα νησιά. Για τον λόγο αυτό ο κ. Ζούρος, πρόσθεσε ότι μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα θα προτείνει σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων για την προώθηση σχετικών επαφών.

«Ψηφιδωτό ομορφιάς»
Από την πλευρά του ο κ. Ζούρος δεν παρουσίασε μόνο το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος αλλά εξήρε την ποιοτική διαφορά της Λέσβου ως προορισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Αναφέρθηκα στη Λέσβο ως ένα μεγάλο ψηφιδωτό ομορφιάς και ποικιλίας ενδιαφερόντων μνημείων στο φυσικό της περιβάλλον, στις διαφοροποιήσεις του τοπίου, στους υγροτόπους, στην ορνιθοπανίδα, στην πλούσια χλωρίδα, στη διαχρονία του πολιτισμού, στα μνημεία που υπάρχουν από την εποχή του χαλκού έως σήμερα και το γεγονός ότι διατηρείται το πολιτιστικό περιβάλλον χωρίς να έχει αλλοιωθεί από μεγάλες εγκαταστάσεις» σημείωσε ο κ. Ζούρος μιλώντας στο «Ε» από την Κίνα που τον εντοπίσαμε χθες.



Συνάντηση του διευθυντή του Μουσείου Σιγρίου Ν. Ζούρου
με τον υπουργό Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ Wong Kam-Sing

Και επίσκεψη μαθητών της Ιαπωνίας

Το «άνοιγμα» του Γεωπάρκου Λέσβου στην Ανατολή, η σύνδεση των Λέσβιων μαθητών με αυτών του Χονγκ Κονγκ με επίκεντρο τα Γεωπάρκα και η προβολή του νησιού μας συνεχίζεται. Αυτήν τη φορά με επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη μακρινή μας Ιαπωνία και το Γεωπάρκο San’in Kaigan. Πρόκειται για επίσκεψη μαθητών στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος που έρχονται σήμερα και θα μείνουν έως τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Ο λόγος για τους 20 μαθητές του σχολείου Toyooka της Ιαπωνίας, που βρίσκεται στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο San’in Kaigan, οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον υποδιευθυντή του σχολείου, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό σε θέματα φυσικών επιστημών καθώς και τον καθηγητή Noritaka Matsubara του Πανεπιστημίου Hyogo της Ιαπωνίας και στέλεχος του Γεωπάρκου San’in Kaigan της Ιαπωνίας.

Το Toyooka High School της Ιαπωνίας έχει σχεδιαστεί ως ένα «διεπιστημονικό» σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Υπουργείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

Οι μαθητές του σχολείου ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μελέτη διαφόρων επιστημονικών κλάδων και τις εφαρμογές τους στην κοινωνία. Οι μαθητές επέλεξαν το Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος προκειμένου να υλοποιήσουν την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη σε Γεωπάρκο εκτός Ιαπωνίας, προκειμένου να συσφίξουν τους δεσμούς μεταξύ του Γεωπάρκου San’in Kaigan και του Γεωπάρκου Λέσβου αλλά και προκειμένου η συγκεκριμένη επίσκεψη να επεκτείνει την αντίληψή τους για τον σύγχρονο κόσμο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Οι μαθητές από την Ιαπωνία μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης θα περιηγηθούν στους γεωτόπους και τα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και θα γνωρίσουν το Γεωπάρκο της Λέσβου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενημέρωση των μαθητών για τον γεωλογικό και φυσικό πλούτο του νησιού, τα γεωλογικά φαινόμενα της Λέσβου, το μοναδικό τοπίο της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στη συνέχεια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και γνωριμία με μαθητές που έχουν επίσης πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές δράσεις για το Γεωπάρκο Λέσβου.

Οι μαθητές θα ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες για τα γεωλογικά μνημεία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής τους και θα παρουσιάσουν το Γεωπάρκο τους, το σχολείο τους καθώς και θέματα της καθημερινής ζωής τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey