Μετά την Κίνα… η Τουρκία

Το Γεωπάρκο Kula συναντά το Γεωπάρκο Λέσβου

09/05/2014 - 23:19

Στα φόρτε του βρίσκεται αυτές τις μέρες το Γεωπάρκο Λέσβου, στελέχη και επικεφαλής του οποίου δέχονται τη μία μετά την άλλη τις επισκέψεις αντιπροσωπειών γεωπάρκων του εξωτερικού.

Στα φόρτε του βρίσκεται αυτές τις μέρες το Γεωπάρκο Λέσβου, στελέχη και επικεφαλής του οποίου δέχονται τη μία μετά την άλλη τις επισκέψεις αντιπροσωπειών γεωπάρκων του εξωτερικού.

Έτσι, μετά τη σημαντική επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας του Γεωπάρκου τού Χονγκ Κονγκ, στο Γεωπάρκο Λέσβου ήρθε και αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Kula της Τουρκίας, η οποία ξεναγήθηκε από το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νικόλαο Ζούρο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δήμαρχος της πόλης Kula, Hüsegin Tosun, συναντήθηκε την Πέμπτη με το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, και συζήτησαν θέματα στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Γεωπάρκων, αλλά και τα προβλήματα, τις προοπτικές βελτίωσης των σχέσεων και προσέκλυσης επισκεπτών από τη γειτονική μας χώρα.

Στο Σίγρι, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Λέσβου Απόστολο Αθανασιάδη, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει η ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO και αναδείχθηκαν θέματα συνεργασίας, ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού.

Επίσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Παύλο Τσίκνα, και συζήτησαν για θέματα τουριστικής ανάπτυξης σε σχέση με την ανακήρυξη των δύο περιοχών ως γεωπάρκων.

Χτες συναντήθηκε με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τη συμμετοχή φοιτητών από την Τουρκία στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης.


«Καμμένη Χώρα»
Το Γεωπάρκο Kula περιλαμβάνει την περιοχή Katakekaumene, δηλαδή την Καμμένη Χώρα. Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη «κατακεκαυμένη», καθώς πρόκειται για περιοχή με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια και κράτησε περίπου μέχρι πριν από 12 χιλιάδες χρόνια.

Το Γεωπάρκο καλύπτει μια έκταση μεγαλύτερη από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεταξύ της Περιφέρειας Kula της Επαρχίας Manisa και των οικισμών Adala και Gökeyüp της Περιφέρειας Salihli.

Σε αυτήν την περιοχή έχει καταγραφεί η ιστορία της δημιουργίας του γήινου φλοιού και η ιστορία χιλιάδων χρόνων πολιτισμού στην Ανατολία.

Εκτός από τις ηφαιστειακές δομές, το Γεωπάρκο Kula διαθέτει εντυπωσιακές μορφές διάβρωσης, πλούτο γεωθερμικών πόρων και μεταλλικών νερών. Στο γεωλογικό αυτό περιβάλλον έχει αναπτυχθεί ένας πλούσιος πολιτισμός, ο οποίος έχει φιλοξενήσει οικισμούς και θρησκευτικά κέντρα από την αρχαιότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey