Κομποστοποίηση. Τι είναι, ποια τα οφέλη, πώς γίνεται

09/04/2014 - 17:55

Το 60% των καθημερινών σκουπιδιών ενός ελληνικού σπιτιού αποτελείται από οργανικά υλικά. Τα άχρηστα αυτά υλικά, που κατά κανόνα σήμερα καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ μας.

Το 60% των καθημερινών σκουπιδιών ενός ελληνικού σπιτιού αποτελείται από οργανικά υλικά. Τα άχρηστα αυτά υλικά, που κατά κανόνα σήμερα καταλήγουν στον σκουπιδοτενεκέ μας, μπορούν εύκολα να μεταλλαχθούν μέσω της κομποστοποίησης στο υπέρτατο οργανικό λίπασμα, τον μαύρο χρυσό για τον κήπο.

Η διαδικασία είναι απλή, χρειάζεται μικρό μέρος από τον χρόνο σας, μια μικρή επένδυση σε συσκευές κομποστοποίησης αλλά και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις.

Η χρήση της κομπόστας στον κήπο συμβάλλει αποφασιστικά στην καλή υγεία των φυτών, την ανθοφορία των λουλουδιών, την άφθονη καρποφορία των δέντρων και των λαχανικών, χωρίς ίχνος χημικών. Ταυτόχρονα, περιορίζεται ο όγκος των απορριμμάτων που σήμερα καταλήγουν στις χωματερές, δηλητηριάζοντας το περιβάλλον.

Ένα καλοφροντισμένο έδαφος με κομπόστα:

  1. Αυξάνει την ικανότητά του να κατακρατά την απαραίτητη ποσότητα νερού και αέρα.
  2. Βελτιώνει τη δομή και την υγεία του.
  3. Απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά σε αργούς ρυθμούς, όπως τα φυτά χρειάζονται.
  4. Περιέχει φυσικά μυκητοκτόνα και μικροοργανισμούς, τα οποία προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες κι έντομα.

  1. Εξυγιαίνει το επιβαρυμένο έδαφος.
  2. Παρατείνει την καλλιεργητική περίοδο.
  3. Βελτιώνει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
  4. Μειώνει τη διάβρωση και διευκολύνει την κατεργασία του εδάφους.

Διαδικασία

Ο κάδος τροφοδοτείται:

  1. Με το διαθέσιμο μείγμα οργανικού υλικού.

Ανακατεύουμε, ώστε το χλωρό υλικό να αναμιχθεί καλά με το ξερό υλικό του μείγματος.

Β. Με μικροοργανισμούς/ένζυμα ή με λίγο αλλά γόνιμο χώμα, ώστε να εμβολιαστεί το μείγμα με τους απαραίτητους για την αποικοδόμηση αερόβιους μικροοργανισμούς.

Γ. Με οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών αποικοδόμησης.

Στην πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε φυτικό υπόλειμμα  κουζίνας, αφού ψιλοτεμαχιστεί, όπως φλούδες από πατάτες, λαχανικά και φρούτα, σάπια φρούτα και λαχανικά, μαραμένα λουλούδια με τα κοτσάνια τους, θρυμματισμένα τσόφλια από αυγά, υπολείμματα από καφέ και τσάι, κονιορτοποιημένα κελύφη από γαρίδες, αστακούς, καβούρια, όστρακα, χαρτί κουζίνας (σε μικρές ποσότητες).

Επίσης, τα άχρηστα υφάσματα από βαμβάκι, μετάξι ή μαλλί, αφού κοπούν σε λουρίδες, αλλά και τα μαλλιά, τα νύχια, οι σκόνες από την ηλεκτρική σκούπα. Επιπλέον, άριστα οργανικά υλικά για κομποστοποίηση είναι τα υπολείμματα χλοοκοπής, τα παλιά χώματα, στάχτη από ξύλα (αφού κοσκινιστεί), κοπριά από φυτοφάγα ζώα.

Απαγορεύονται τα ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, γάλα, κόκαλα, λίπη (φυτικά ή ζωικά), ολόκληρα χαρτοκιβώτια, αθρυμμάτιστα κλαδιά, ζιζάνια με σπόρους, ακαθαρσίες σαρκοβόρων ζώων, στάχτες από κάρβουνα (ΒΒQ, τζάκια), υπολείμματα χλοοκοπής με ζιζανιοκτόνο.  Γυαλιά, μπουκάλια, μεταλλικά κουτιά, πλαστικά δεν έχουν θέση στον κάδο κομποστοποίησης.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  1. Η υγρασία του μείγματος είναι ικανοποιητική, αν νιώθετε μεν το υλικό, αλλά το σφίξιμο δε στάζει.
  2. Δε βάζουμε μεγάλες ποσότητες χαρτιού στον σωρό ή στον κάδο. Το χαρτί πρέπει να κόβεται σε λουρίδες, ώστε να «φυλακίζει» περισσότερο οξυγόνο.
  3. Τα έντομα, τα ζουζούνια και τα σκουλήκια της γης βοηθούν την κομποστοποίηση. Δεν ρίχνουμε ποτέ στην κομπόστα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα κ.λπ.
  4. Τα άρρωστα φυτά πρέπει να καίγονται.
  5. Η χρήση ζεόλιθου κατά στρώσεις στην κομποστοποίηση θεωρείται εξαιρετική βοήθεια στη διαδικασία και στην ποιότητα της κομπόστας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey