Προβλέπεται εκτός της ύδρευσης Μυτιλήνης, Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, και άρδευση του κάμπου Καλλονής απ’ το φράγμα Τσικνιά

Ώριμο έργο σε δυο χρόνια!

11/10/2013 - 22:27

Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία μελετητών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών επισκέπτεται απ’ το βράδυ της Τετάρτης το νησί, στο πλαίσιο της δρομολόγησης των ενεργειών για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του φράγματος Τσικνιά.

Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία μελετητών και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών επισκέπτεται απ’ το βράδυ της Τετάρτης το νησί, στο πλαίσιο της δρομολόγησης των ενεργειών για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του φράγματος Τσικνιά. Οι μελετητές εκφράζουν την εκτίμηση πως σε περίοδο δύο ετών από σήμερα, θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που στην πρώτη της και χρηματοδοτούμενη από εθνικούς πόρους φάση περιλαμβάνει τα έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν απ’ το νερό του Τσικνιά την απρόσκοπτη ύδρευση Μυτιλήνης, Καλλονής και Αγίας Παρασκευής έως το 2048, παράλληλα με την άρδευση του κάμπου της Καλλονής, με δύο εκατομμύρια κυβικά ετησίως.

«Επί τόπου είχαμε την ευκαιρία με τους μελετητές, αλλά και με τους χειριστές των μηχανημάτων που θα δουλέψουν στην περιοχή, να δούμε μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα πώς θα περάσουν τα γεωτρύπανα για να φτάσουν μέχρι τη θέση Έλιμα, όπου θα γίνουν και οι μετρήσεις», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, που συνόδευε την αντιπροσωπεία.
Όπως τον διαβεβαίωσαν και μας μετέφερε, σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η σχετικά μελέτη για την κατασκευή του φράγματος, την κατασκευή διυλιστηρίου, αλλά και τα δίκτυα που αφορούν στην ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής, Μυτιλήνης και Καλλονής.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι μελετητές εκτιμούν πως θα υπάρχει δυνατότητα μέσω του φράγματος να αρδεύεται και ο κάμπος της Καλλονής, με ποσότητα νερού της τάξης των δύο εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο», υπογράμμισε ο κ. Κυριαζής, που και ως δήμαρχος Αγίας Παρασκευής επί σειρά ετών έχει ιεραρχήσει το έργο του φράγματος Τσικνιά ως πρώτης προτεραιότητας.

Ενημέρωση δημάρχου
Χθες, για τη μελέτη ενημερώθηκε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, σε συνάντηση που είχε με το χημικό μηχανικό της Διεύθυνσης Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ6) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στρατή Ζαφείρη και τους εκπροσώπους των μελετητών Σπύρο Μίχα, πολιτικό μηχανικό, Βασίλη Παπαλεξόπουλο, πολιτικό μηχανικό και Βασίλη Περλέρο, γεωλόγο, που βρίσκονται στη Λέσβο.

Ο δήμαρχος εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου, επισημαίνοντας τις μεγάλες υδρευτικές ανάγκες πολλών περιοχών της Λέσβου και στις οποίες το συγκεκριμένο έργο θα δώσει μακροχρόνιες λύσεις.

Θυμίζουμε πως ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα που θα διαμορφωθεί με το φράγμα, είναι 12,5 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ ο αγωγός μήκους περίπου 41,7 χιλιομέτρων που θα φεύγει απ’ τον Τσικνιά, θα δίνει στη Μυτιλήνη καθημερινά 40.000 κ.μ. νερού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey