Χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις σε Τσικνιά και Νυφίδα ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Αρχή διεκδίκησης απ’ το «Πράσινο Ταμείο»

05/07/2013 - 16:25

Με δύο περιορισμένης εμβέλειας περιβαλλοντικά ζητήματα ξεκινά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) μια νέα διαδικασία, αυτή της διεκδίκησης χρηματοδότησης απ’ το «Πράσινο Ταμείο» για την αποκατάσταση προβλημάτων. Μάλιστα, τα θέματα ανέδειξαν καταγγελίες απ’ το «WWF Ελλάς» που εδώ και λίγους μήνες έχει αναπτύξει δίκτυο εθελοντών για την προστασία των πολύτιμων υγροτοπικών περιοχών της Λέσβου.

Με δύο περιορισμένης εμβέλειας περιβαλλοντικά ζητήματα ξεκινά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) μια νέα διαδικασία, αυτή της διεκδίκησης χρηματοδότησης απ’ το «Πράσινο Ταμείο» για την αποκατάσταση προβλημάτων. Μάλιστα, τα θέματα ανέδειξαν καταγγελίες απ’ το «WWF Ελλάς» που εδώ και λίγους μήνες έχει αναπτύξει δίκτυο εθελοντών για την προστασία των πολύτιμων υγροτοπικών περιοχών της Λέσβου.

Με δύο διαφορετικές αποφάσεις της γενικής γραμματέα τής ΑΔΑ, Χριστιάνας Καλογήρου, υποβλήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα αιτήματα προς το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης απ’ το «Πράσινο Ταμείο» οι αποκαταστάσεις στις εκβολές του Τσικνιά και στο έλος της Νυφίδας.

Όπως μας είπε ο Γιάννης Καρατζάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου τής ΑΔΑ, με τα αιτήματα αυτά, παρ’ ότι όπως επεσήμανε αφορούν σε περιορισμένης εμβέλειας περιβαλλοντικά προβλήματα, γίνεται η αρχή για να «αξιοποιηθεί» το σχετικά πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και αφορά στην αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς από απόβλητα άγνωστης προέλευσης.

Ο ρυπαίνων πληρώνει
Σύμφωνα με την ίδια νομοθεσία, όπως εξήγησε ο κ. Καρατζάς, αν εντοπιστεί ο υπαίτιος του περιβαλλοντικού προβλήματος, προβλέπεται διαδικασία καταλογισμού της δαπάνης αποκατάστασης, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει πια καμμία ζημιά και έχει αποκατασταθεί με χρηματοδότηση απ’ το «Πράσινο Ταμείο». «Ο ρυπαίνων πληρώνει» θύμισε ο κ. Καρατζάς, που ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ανάληψης απ’ το «WWF Ελλάς» πρωτοβουλίας για την προστασία των υγροτόπων της Λέσβου, έχουν γίνει έως τώρα τρεις σχετικές καταγγελίες, οι οποίες ελέγχθηκαν σε συντονισμό και με την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τον προϊστάμενό της, Γιώργο Λεμονό.


Στην πρώτη, για την περιοχή Μάρμαρο της Γέρας, μετά την αυτοψία που έκανε ο κ. Λεμονός, διαπιστώθηκε ότι η ζημιά στη θέση «Απιδιάς Λάκκος» προκλήθηκε από ιδιώτη που έριξε μπάζα και ο οποίος ήδη έχει εντοπιστεί και θα του επιβληθεί πρόστιμο απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Οπότε, ενέργειες έγιναν απ’ την ΑΔΑ, μετά από αυτοψίες, για τις δύο άλλες θέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκβολές του Τσικνιά Αγίας Παρασκευής «διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων (μπαζών και κλαδιών) άγνωστης προέλευσης εντός του υγροτόπου που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης “Λέσβος: Κόλπος Καλλονής και Χερσαία Παράκτια Ζώνη” (με κωδικό GR 4110004) και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας “Λέσβος: Παράκτιοι Υγρότοποι Κόλπου Καλλονής” (με κωδικό GR 4110007) του δικτύου Νατούρα».


Στο έλος Νυφίδας διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων (μπαζών και κλαδιών), ομοίως άγνωστης προέλευσης, εντός του υγροτόπου που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης «Λέσβος: Κόλπος Καλλονής και Χερσαία Παράκτια Ζώνη», η οποία επιπλέον προστατεύεται από το Π.Δ. του 2012 για την «Προστασία Μικρών Υγροτόπων».


Και στις δύο περιπτώσεις, επειδή πρόκειται για περιβαλλοντική ζημιά για την οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο υπεύθυνος που την προκάλεσε, το κόστος αποκατάστασης ζητείται να αναληφθεί από το «Πράσινο Ταμείο», με την επισήμανση ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί ο υπεύθυνος της ρύπανσης, θα του καταλογιστεί το κόστος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey