Θεσμική κι οικονομική στήριξη ζήτησαν οι φορείς απ’ τον υπουργό Εσωτερικών για την πυροπροστασία

Ζητούμενο η ετοιμότητα

12/06/2013 - 15:18

«Με λίγη τύχη και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη κι ετοιμότητα του Βορείου Αιγαίου απέναντι στις δασικές πυρκαγιές.

«Με λίγη τύχη και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων, θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη κι ετοιμότητα του Βορείου Αιγαίου απέναντι στις δασικές πυρκαγιές. Βέβαια, πολλοί από τους παρευρισκομένους θεώρησαν ότι εκτός από τον παράγοντα της τύχης, πρέπει να λυθούν βασικά προβλήματα θεσμικής κι οικονομικής φύσεως, τα οποία ανέπτυξαν στον υπουργό ζητώντας στήριξη απ’ την Πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχει εδώ και ένα μήνα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, είναι απογοητευτικό να συζητούνται τώρα τα μέτρα πρόληψης των κινδύνων.

Η σύσκεψη αυτή σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη δεν είχε πολιτικό ή επικοινωνιακό σκοπό, αλλά επιχειρησιακό, με απώτερο στόχο τον πολλαπλασιασμό τα επόμενα χρόνια του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την καλή εικόνα που θα δημιουργηθεί φέτος όταν σύμφωνα με τον υπουργό τα 17 εκατομμύρια των τουριστών που υπολογίζεται να επισκεφτούν την Ελλάδα, εν δυνάμει θα αποτελέσουν τους διαφημιστές της. «Στα πρόσωπα των τουριστών η κυβέρνηση βλέπει τα έσοδα που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε επί λέξει ο κ. Στυλιανίδης.

Επιδιώκοντας, λοιπόν, μία καλή εικόνα προς τους τουρίστες, οι κυβερνώντες θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη κι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο, οι προβλέψεις για ένα θερμό καλοκαίρι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η βλάστηση έχει πολλαπλασιαστεί λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, αυξάνουν τους κινδύνους. Για το λόγο αυτόν, η χώρα χωρίστηκε σε τρεις ζώνες, την κάθε μία από τις οποίες ανέλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.

Πρωταγωνίστρια, η Πυροσβεστική
Το Βόρειο Αιγαίο «ανήκει» στην περιοχή του κ. Στυλιανίδη, που εξήγησε ότι στη σύσκεψη της Μυτιλήνης, όπως και σ’ όλες τις άλλες, εντοπίζονται αδυναμίες και κατανέμονται αρμοδιότητες, τονίζοντας ότι τον πρώτο λόγο έχει και διατηρεί η Πυροσβεστική. Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της πρόληψης μοιράστηκαν στους δήμους από τις 11 κιόλας Απριλίου χρήματα για τον καθαρισμό των χόρτων σε αστικές και περιαστικές περιοχές. Ως μείζον θέμα χαρακτήρισε εκείνο της προσβασιμότητας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ υποστήριξε ότι θα κάνει παρέμβαση στον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για να υπάρχει ευελιξία ως προς τη διάθεση χρημάτων, αφού υπήρξαν τοποθετήσεις σε σχέση με την επιλεξιμότητα των δαπανών, ειδικά αν οι δήμοι καλούνται να παρέμβουν σε δασικούς δρόμους.

Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Γεωργακόπουλου, των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και εκπροσώπων εθελοντικών οργανώσεων.

Από τις τοποθετήσεις προέκυψε ότι οι πόροι και τα μέσα είναι ελάχιστα σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να μην έχουν χρήματα για να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους (π.χ. βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση το οδικό δίκτυο, δεν έχουν συντηρηθεί ή επισκευαστεί οι υδατοδεξαμενές).

Αναφορά έγινε και σε θεσμικής φύσεως ζητήματα, που ανακύπτουν εξ αιτίας του «Καλλικράτη». Για παράδειγμα, παρουσιάζεται πολλές φορές σύγχυση ως προς τις αρμοδιότητες, ή τα οχήματα των δήμων βαφτίζονται μηχανήματα, και για να λειτουργήσουν απαιτούνται ειδικοί χειριστές. Ακόμη και για να φτιαχτεί ένα όχημα, απαιτείται πολύς χρόνος λόγω γραφειοκρατίας.

Ο υπουργός άκουσε προσεκτικά τις τοποθετήσεις κι ζήτησε να κωδικοποιηθούν και να σταλούν στη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Χριστιάνας Καλογήρου, που θα του τα μεταφέρει.

Ο κ. Στυλιανίδης, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, είπε ότι αν ο κάθε φορέας συμπληρώνει τον άλλον κι υπάρχει συνεργασία και καλή θέληση, μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey