Φωτιά σε καφενείο στην Πλαγιά

Μας «καίνε» τα τζάκια

14/01/2015 - 14:06

Άλλο ένα περιστατικό πυρκαγιάς που προήλθε πιθανότατα από τη χρήση τζακιού, σημειώθηκε προχθές το μεσημέρι σε καφετέρια στην Πλαγιά.

Άλλο ένα περιστατικό πυρκαγιάς που προήλθε πιθανότατα από τη χρήση τζακιού, σημειώθηκε προχθές το μεσημέρι σε καφετέρια στην Πλαγιά.

Ευτυχώς το μαγαζί εκείνη την ώρα ήταν άδειο και ο ιδιοκτήτης του ήταν σε κοντινή απόσταση ώστε να προλάβει τη φωτιά προτού εξαπλωθεί.

Οι ζημιές ανέρχονται στις 15.000 ευρώ, με έξι ηλεκτρονικούς υπολογιστές τις επιχείρησης και τον υπόλοιπο εξοπλισμό να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ένα ακόμα περιστατικό με φωτιά από τζάκι έρχεται να προστεθεί στα ουκ ολίγα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο. Προχθές το μεσημέρι σε καφετέρια που λειτουργούσε στην Πλαγιά, ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την καταστροφή της επιχείρησης.

Το περιστατικό συνέβη όταν ο ιδιοκτήτης είχε φύγει από το μαγαζί για να φέρει ξύλα για το τζάκι το οποίο εκείνη την ώρα έκαιγε.

Κατά το χρονικό διάστημα της απουσίας του, ξέσπασε η φωτιά στο κατάστημα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς ακριβώς ξεκίνησε. Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πυροσβεστικές πηγές, είναι να πετάχτηκαν κάρβουνα από το τζάκι. Οι δυνατοί άνεμοι πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των τζακιών, που μπορεί αν αποβούν πολύ επικίνδυνα.

Ο ιδιοκτήτης εγκαίρως αντελήφθη τι συνέβαινε και έτρεξε κατ’ ευθείαν να σώσει την επιχείρησή του. Χρησιμοποιώντας όποιο μέσο είχε διαθέσιμο, κατάφερε να σβήσει τη φωτιά πριν προλάβει να επεκταθεί στην οροφή και το ισόγειο του κτηρίου. Να σημειωθεί πως το κατάστημα βρισκόταν στον πρώτο όροφο και εκτός από την καταστροφή του εξοπλισμού, σημαντικές ζημιές υπέστησαν και τα κουφώματα.

Το ευτύχημα είναι πως κανείς δε βρισκόταν εντός του κτηρίου εκείνη την ώρα και δε σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

Μόλις κατέφθασε το όχημα της Πυροσβεστικής με τρία άτομα, η φωτιά είχε ήδη αντιμετωπιστεί από τον ιδιοκτήτη της καφετέριας. Στελέχη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου διενεργούν προανάκριση για το συμβάν.
 
Αυξάνονται κατακόρυφα
Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως η αυξανόμενη χρήση των τζακιών και άλλων οικονομικών τρόπων θέρμανσης έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των ατυχημάτων στο νησί. Προσφάτως, άλλωστε, η Λέσβος θρήνησε το θάνατο δύο ηλικιωμένων γυναικών όταν τα σπίτια τους πήραν φωτιά από μαγκάλι της μίας κι από τζάκι της άλλης.

Πυροσβεστικές πηγές αναφέρουν πως η χρήση των τζακιών ξαναμπήκε πρόσφατα στα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της κρίσης και δεν υπάρχει ακόμα αρκετή εξοικείωση με τη χρήση τους.

Επίσης και η καύσιμη ύλη που χρησιμοποιείται, πολλές φορές είναι επικίνδυνη, όπως ξύλα με χρώματα και βερνίκια, και κυρίως δε γίνεται η σωστή συντήρηση και καθαρισμός του τζακιού.

Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου, Χρυσούλης Τσουβαλάς, δήλωσε στο «Ε»: Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσοι χρησιμοποιούν τζάκι και να τους θυμίσω πως δεν πρέπει να αμελούν τους κανόνες ασφαλείας.

Να θυμόμαστε πάντα πως μια εστία φωτιάς μέσα στο σπίτι δεν πρέπει ποτέ να διαφεύγει της προσοχής μας, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει κάποια επικίνδυνη κατάσταση».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey