Μουτζούρης περί κρουαζιερόπλοιων

01/07/2012 - 05:56
Με επιστολή του, ο καθηγητής, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, αναφέρεται σε ρεπορτάζ μας σχετικά με τα έσοδα από τα κρουαζιερόπλοια.
Με επιστολή του, ο καθηγητής, πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, αναφέρεται σε ρεπορτάζ μας σχετικά με τα έσοδα από τα κρουαζιερόπλοια.
Αναφέρει ο κ. Μουτζούρης:


«Αγαπητό “Εμπρός”,
Αναφέρομαι στο δημοσίευμα με τίτλο “Περί κρουαζιερόπλοιων” στο φύλλο σου της 22/6/2011, στο οποίο παρατίθενται στοιχεία για τα κατά μέσο όρο δαπανώμενα ποσά από κάθε τουρίστα κρουαζιεροπλοίων στη Σμύρνη και στη Μυτιλήνη.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω για λεχθέντα επί του θέματος στην Επιστημονική Διημερίδα “Υποδοχή και Εξυπηρέτηση Κρουαζιερόπλοιων σε Υφιστάμενους Λιμένες”, που διοργανώσαμε στη Μυτιλήνη στις 15 και 16/4/2011. Εισηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανέπτυξαν τα ευρήματα από έρευνά τους, συμφώνως με τα οποία ο μέσος τουρίστας δαπανά στην Ελλάδα 40 έως 60 ευρώ ανά ημέρα, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα προκαλούμενα στη χώρα έξοδα για την υποδοχή και εξυπηρέτησή τους. Στο συνέδριο της 21ης/6/2011, στην Αθήνα, “Posidonia Tourism Forum”, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων ανέφερε ότι ο τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 65 ευρώ ανά ημέρα, ποσό που επιβεβαιώνει προς τα πάνω το πόρισμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Συμφώνως με το δημοσίευμά σας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ντεμιρτάς ανέφερε στo πρόσφατο Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη ότι στη Σμύρνη το ποσό αυτό είναι 113 ευρώ. Με δεδομένο ότι οι τιμές στην Τουρκία είναι εν γένει μικρότερες από την Ελλάδα, δύο εξηγήσεις είναι πιθανές: ή το ποσό των 113 ευρώ παρουσιάστηκε “υπερδιαστασιολογημένο”, για λόγους τίς οίδε ποίους, ή οι φίλοι μας οι Τούρκοι έχουν καταφέρει ό,τι και με τους Έλληνες επισκέπτες τους, υψηλότερο αποχρηματισμό. Πιθανόν να ισχύει η πρώτη εξήγηση, δεδομένου ότι και διεθνείς στατιστικές δείχνουν μικρότερα ποσά.
Εν πάση περιπτώσει: Καλή η κρουαζιέρα, τη θέλουμε και τη βοηθάμε. Αλλά να την τοποθετούμε εκεί που πραγματικά βρίσκεται, από την άποψη του οικονομικού οφέλους.

Με αιγαιοπελαγίτικους χαιρετισμούς
Καθ. Κ.Ι. Μουτζούρης»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey