Σχεδόν καθημερινά, πλοία σε όλο τον κόσμο δέχονται πειρατικές επιθέσεις. Τώρα, όμως, η πειρατεία θα αντιμετωπιστεί. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες επενδύουν σε εξοπλισμό με τον οποίο θα αρχίσουν τον πόλεμο κατά των αδίστακτων πειρατών.
Σχεδόν καθημερινά, πλοία σε όλο τον κόσμο δέχονται πειρατικές επιθέσεις. Τώρα, όμως, η πειρατεία θα αντιμετωπιστεί. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες επενδύουν σε εξοπλισμό με τον οποίο θα αρχίσουν τον πόλεμο κατά των οργανωμένων και αδίστακτων πειρατών, έτσι ώστε πλοία και ναυτικοί να φτάνουν με ασφάλεια στο λιμάνι.
Κατά μέσο όρο, 250 πλοία δέχονται ετησίως επιθέσεις από πειρατές. Ειδικότερα, βρίθουν από πειρατές οι θάλασσες κοντά σε πολύ φτωχές ή υπό διάλυση χώρες. Εδώ και πολλά χρόνια, οι ακτές της Ινδονησίας είναι φωλιές πειρατών. Στην Αφρική, οι ρότες που περνούν έξω από τη Σομαλία και τη Νιγηρία, πλήττονται επίσης από την πειρατεία. Παλιότερα, μια από τις περιοχές όπου αφθονούσαν οι επιθέσεις ήταν και ο πορθμός της Μαλάκας, μεταξύ Μαλαισίας και Σουμάτρας. Ακόμη και στο Μπανγκλαντές σημειώνονταν επιθέσεις πειρατών, αλλά οι συχνότερες και πιο οργανωμένες περιπολίες στην περιοχή έχουν μειώσει θεαματικά τον αριθμό των επιδρομών.
Οι πειρατές έλκονται από οτιδήποτε μπορεί να κλαπεί - από το φορτίο και τον εξοπλισμό του πλοίου, μέχρι και το ίδιο το πλοίο, το οποίο βάφουν με άλλο χρώμα και του εξασφαλίζουν ψεύτικα χαρτιά. Συνηθέστερη, όμως, είναι η απαγωγή του ίδιου του πληρώματος. Όταν πρόκειται για πολίτες δυτικών χωρών, η απαγωγή τους είναι άκρως προσοδοφόρα: Οι χώρες αυτές πάντα πληρώνουν τα λύτρα - και εδώ δε μιλάμε για μικροποσά. Σύμφωνα με ειδικούς, τα λύτρα κυμαίνονται συχνά - για την περίπτωση της Σομαλίας, τουλάχιστον - μεταξύ 200.000 και 1,8 εκατ. δολλαρίων, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των μελών του πληρώματος και τη χώρα προέλευσής τους.
Νέα όπλα
Οι πειρατές είναι αδίστακτοι και έμπειροι εγκληματίες, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια. Ανεβαίνουν στο κατάστρωμα κρατώντας χειροβομβίδες, αντιαρματικά όπλα και πολυβόλα, ενώ για τον εντοπισμό των σκαφών διαθέτουν πολλά μέσα, όπως GPS, εξοπλισμό υποκλοπής επικοινωνιών και ραντάρ. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας (International Maritime Bureau), που εργάζεται κατά της πειρατείας και των επιθέσεων στη θάλασσα, παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο οι πειρατές να δωροδοκούν λιμενικές αρχές και ανθρώπους των ίδιων των ναυτιλιακών εταιρειών, προκειμένου να έχουν πληροφορίες από μέσα.
Καθώς οι πειρατές έχουν στη διάθεσή τους όλο και καλύτερο εξοπλισμό, πολλές εταιρείες που τα πλοία τους ταξιδεύουν σε επικίνδυνες θάλασσες είναι αναγκασμένες να κάνουν κι αυτές το ίδιο, δηλαδή να επενδύουν σε εξοπλισμό που μπορεί να αποτρέψει τους αδίστακτους εγκληματίες. Μια από τις πρόσφατες εφευρέσεις είναι το Secure-Ship, ένα ηλεκτροφόρο πλέγμα για την κουπαστή, της ολλανδικής εταιρείας Secure-Marine. Το πλέγμα τοποθετείται στην κουπαστή ή στις πλευρές του σκάφους και όταν οι πειρατές επιχειρούν να ανέβουν στο κατάστρωμα, δέχονται ρεύμα τάσης 9.000 Volt. Αν χτυπηθεί κανείς από τέτοιο ρεύμα δεν πεθαίνει, αλλά πονάει τόσο πολύ, που συνήθως εγκαταλείπει την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής, 30 πλοία έχουν εξοπλιστεί με αυτό το ηλεκτροφόρο πλέγμα.
Η γαλλική εταιρεία κατασκευής δορυφόρων CLS προσφέρει μια άλλη λύση, το λεγόμενο ShipLoc. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα δορυφορικό πομπό, ένα δέκτη GPS και μια μικρή κεραία, όλα πακεταρισμένα σε ένα μικρό, αδιάβροχο κουτί, το οποίο τοποθετείται σε κάποιο μυστικό μέρος στο πλοίο. Το ShipLoc μεταδίδει σε 24ωρη βάση πληροφορίες για την πορεία, τη θέση και την ταχύτητα του πλοίου σε ένα κέντρο ελέγχου. Σε περίπτωση επιδρομής, το πλήρωμα μπορεί να ενεργοποιήσει έναν αθόρυβο συναγερμό και αμέσως η ναυτιλιακή εταιρεία, η ακτοφυλακή και άλλες αρμόδιες αρχές ενημερώνονται για την επίθεση. Μια που το σύστημα συνεχίζει να εκπέμπει ακόμη και μετά την πειρατεία, το πλοίο μπορεί εύκολα να εντοπιστεί.
Το λεγόμενο Automatic Identification System (AIS) είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στον αγώνα κατά της πειρατείας. Το πλοίο εξοπλίζεται με ένα ραδιοπομπό, με τον οποίο δίνει σε άλλα πλοία και στις λιμενικές αρχές τη θέση, την πορεία, την ταχύτητα και το φορτίο του. Το σύστημα αυτό εντοπίζει και αναγνωρίζει συνεχώς σκάφη σε μια περιοχή και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να λειτουργεί στο σκοτάδι και σε συνθήκες μειωμένης ορατότητας. Αν κάποιο από τα σκάφη που πλέουν στην περιοχή δεν εκπέμπει σήμα AIS, είναι πιθανό να βρίσκεται εκεί με παράνομο σκοπό - αν και μπορεί επίσης να είναι απλώς ένα σκάφος αναψυχής ή ένα αλιευτικό. Άλλωστε, δεν είναι όλα τα σκάφη υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν AIS. Το σύστημα είναι υποχρεωτικό μόνο σε επιβατηγά πλοία και σε πλοία με μικτή χωρητικότητα άνω των 300 τόνων. Ένα μειονέκτημα του AIS είναι ότι οι πληροφορίες που εκπέμπει μπορεί να υποκλαπούν και από πειρατές που βρίσκονται εκεί γύρω και ψάχνουν για τη μεγάλη λεία.
* ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'SCIENCE ILLUSTRATED'