Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Ένας συμπατριώτης μας απ’ τη Ρόδο, χτυπημένος στο πάγκρεας από την επάρατη νόσο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του, αφού οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας «σήκωσαν τα χέρια ψηλά» αποκλείοντας κάθε δυνατότητα επεμβατικής ή άλλης θεραπείας, κατάφυγε στη Σμύρνη.
Νοσηλεία Έλληνα σε νοσοκομείο της Σμύρνης
Ένας συμπατριώτης μας απ’ τη Ρόδο, χτυπημένος στο πάγκρεας από την επάρατη νόσο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του, αφού οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας «σήκωσαν τα χέρια ψηλά» αποκλείοντας κάθε δυνατότητα επεμβατικής ή άλλης θεραπείας, κατάφυγε στη Σμύρνη. Εκεί, πριν χρόνια είχε πάει για τα μάτια του και είχε αναπτύξει φιλία με τον οφθαλμίατρο που τον εγχείρισε. Του τηλεφώνησε, λοιπόν, και ξαναπήγε στη Σμύρνη, όπου τον εγχείρισαν στο πάγκρεας και του έδωσαν πολλές ελπίδες. Η είδηση πήρε διάσταση στον Τύπο της Σμύρνης.

Μαθητές απ’ την Περαία στην Καλλίπολη
Μαθητές απ’ το Λύκειο της Περαίας Θεσσαλονίκης, εγγόνια κα δισέγγονα οι περισσότεροι προσφύγων που κατάγονται απ’ την Καλλίπολη (Gelibolu σήμερα) στα Δαρδανέλια, πραγματοποίησαν εκδρομή-προσκύνημα στη γη των προγόνων τους.
Τους υποδέχθηκαν οι Αρχές και τους ξενάγησε στην πόλη ο Erol Reader, εκπρόσωπος της αντίστοιχης τουρκικής προσφυγικής οργάνωσης (Lozan). Να σημειωθεί ότι η Περαία είναι αμιγώς προσφυγικός οικισμός, που ιδρύθηκε μετά το 1922 με κατοίκους προερχόμενους απ’ την Αν. Θράκη και τη Μ. Ασία.

Μαρμελάδα ελιάς απ’ το Αϊβαλί
Απ’ το Αϊβαλί και συγκεκριμένα απ’ την Αλτίνοβα (Γεννητσαροχώρι) μας έρχεται η καινοτομία με τη μαρμελάδα από ελιά. Εμπνευστής της είναι ο συνταξιούχος διευθυντής τράπεζας Hüseyin Bozkurt, που έστησε μια μικρή βιοτεχνία και πέρσι παρήγαγε και συσκεύασε μαρμελάδα από σύκα. Διέθεσε την παραγωγή του μέσω διαδικτύου και έγινε ανάρπαστη κυρίως από γκουρμέ εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αττάλειας και της Αδριανούπολης. Φέτος πειραματίστηκε με την ελιά και φαίνεται πέτυχε σπουδαία αποτελέσματα, αν κρίνουμε απ’ τις παραγγελίες που ήδη έχει δεχτεί.
Η συνταγή παρασκευής της μαρμελάδας από ελιά ακολουθεί τα εξής στάδια: Επί ένα τρίμηνο περίπου ξεπικρίζει τις πράσινες ελιές σε θαλασσινό νερό. Ακολουθούν πολλά ξεπλύματα από γλυκό νερό για να ξαρμυρίσουν. Μετά η ελιά γίνεται πολτός και βράζει μαζί με ξύσμα πορτοκαλιού, γαρύφαλλο και βέβαια ζάχαρη, για να ομογενοποιηθεί και να μετατραπεί σε μαρμελάδα. Τόσο απλά, εκτός βέβαια αν υπάρχουν και άλλα μυστικά που δεν αποκαλυφτήκαν απ’ τον παρασκευαστή.



Ενδιαφέρουσες εκθέσεις στην Τουρκία
Το μήνα Μάρτιο διοργανώνονται ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη γειτονική μας χώρα, ανάμεσα στις οποίες είναι:
Στην Κωνσταντινούπολη, από 14 έως 18 Μαρτίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο τής Tüyap, εκεί που γίνεται και η Τουριστική Έκθεση στο προάστιο Büyükçekmece.
24η UNICERA, κεραμικά στην οικοδομική χρήση (πλακάκια κ.λπ., μπάνιο, κουζίνα).
8η KITCHEN WOLD, για ό,τι έχει σχέση με την κουζίνα, έπιπλα - σκεύη κ.ά.. Πέρσι συμμετείχαν 72 χώρες.
2η DEKOREKS, που αφορά σε επίπλωση, διακόσμηση και φωτισμό.
Στη Σμύρνη, από 21 έως 24 Μαρτίου, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης (στο Φουάρι), η 18η MARBLE INTERNATIONAL, που αφορά σε ό,τι έχει σχέση με μάρμαρα, φυσικές πέτρες, γρανίτες κ.λπ., αλλά και την τεχνολογία επεξεργασίας τους. Πρόκειται για ξεχωριστή στο είδος της διεθνή έκθεση, που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες του οικοδομικού κυρίως κλάδου. Πέρσι είχαν συμμετάσχει εκθέτες από 42 χώρες.
Κρίμα που σε μας, λόγω της οικονομική κρίσης, έχει καθίζηση η οικοδομή, αλλιώς ίσως οι εκθέσεις αυτές θα ενδιέφεραν πολλούς.



Στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό από Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, η τουριστική κίνηση από Τουρκία προς Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2010 αυξήθηκε κατά 180%! Δηλαδή από 200.000 επισκέπτες πιάσαμε τις 500.000. Ημερομηνία-σταθμός στη ραγδαία αυτή μεταβολή ήταν η 28η/7/2010, αφότου δηλαδή άρχισε να εφαρμόζεται η χωρίς βίζα είσοδος στην Ελλάδα Τούρκων τουριστών κατόχων των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων. Όπως ανακοίνωσε η TÜRSAB (κάτι ανάλογο του δικού μας ΕΟΤ), σήμερα στην Πόλη δραστηριοποιούνται 19 τουριστικά γραφεία που στέλνουν τουρίστες στην Ελλάδα. Τη θερινή σαιζόν κύριοι προορισμοί είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη και η Αθήνα. Όλο το χρόνο επίσης γίνονται διήμερα τουριστικά πακέτα προς Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, με πολύ φθηνό κόστος, που φθάνει τις 70 λίρες το άτομο. Εκεί είναι και η πλειοψηφία των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Για φέτος με τη μείωση των τιμών που προσφέρουν τα ελληνικά τουριστικά γραφεία, αναμένονται ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα. Αν μάλιστα γίνει κάτι και με τη διευθέτηση του ζητήματος της βίζας, ίσως βιώσουμε και εδώ στη Λέσβο την αναμενόμενη αυτή αύξηση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα «Hürriyet», είναι πιο φθηνά και πιο εύκολα να επισκεφθεί κάποιος από την Πόλη την Ελλάδα, παρά την Αττάλεια!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey