Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για τα προβλήματα της ψηφιακής τηλεόρασης στη Λέσβο

«Η κάλυψη θα είναι σύντομα πλήρης…»

13/02/2015 - 22:53

Με αφορμή όλη την πρόσφατη ειδησεογραφία της εφημερίδας μας αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στη μετάβαση της τηλεόρασης στη Λέσβο στην ψηφιακή της εποχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέστειλε διευκρινιστική τοποθέτηση στο «Ε» για όλες τις ενέργειες που έγιναν από μέρους της το τελευταίο διάστημα, αλλά και για τα προβλήματα που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην ψηφιακή κάλυψη του νησιού. 

Με αφορμή όλη την πρόσφατη ειδησεογραφία της εφημερίδας μας αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στη μετάβαση της τηλεόρασης στη Λέσβο στην ψηφιακή της εποχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απέστειλε διευκρινιστική τοποθέτηση στο «Ε» για όλες τις ενέργειες που έγιναν από μέρους της το τελευταίο διάστημα, αλλά και για τα προβλήματα που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην ψηφιακή κάλυψη του νησιού.

Η ΕΕΤΤ στην επιστολή της τονίζει ότι, βάσει των μετρήσεων που πραγματοποίησε η ίδια ως εποπτεύουσα αρχή του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, επιτυγχάνεται πληθυσμιακή κάλυψη της τάξης τού 80%, αλλά παραδέχεται πως πολλές περιοχές βρίσκονται ακόμη εκτός του χάρτη συχνοτήτων της παρόχου του ψηφιακού σήματος, Digea.

Στα αξιοσημείωτα της τοποθέτησης της ΕΕΤΤ στην εφημερίδα μας, καταγράφεται αφενός το γεγονός ότι η ίδια αποδεικνύει πως έχει γνώση του προβληματισμού της τοπικής κοινωνίας από τη δύσκολη έως και σήμερα επιχειρούμενη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.

Αφετέρου, η επιβεβαίωση και από μέρους της πως όλα τα προβλήματα κάλυψης του δικτύου θα εξαλειφθούν με τη δράση της «Ψηφιακής Σύγκλισης» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την πλήρη επιδότηση και εγκατάσταση των απαιτούμενων αναμεταδοτών.

80% πληθυσμιακή κάλυψη

Η επιστολή τής ΕΕΤΤ έρχεται να διευκρινίσει όλα όσα λέγονται ή εικάζονται αναφορικά με την προβληματική, ομολογουμένως, έως σήμερα μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Η ΕΕΤΤ στην επιστολή της υποστηρίζει ότι μετέβη στη Λέσβο μέσα στον Οκτώβριο κλιμάκιο τεχνικών της και πραγματοποίησε καταγραφές σε 56 οικισμούς των 230 κατοίκων και άνω, που αντιστοιχούν στο 84,6% του πληθυσμού του νησιού.

Από τις καταγραφές αυτές σημειώνει ότι προέκυψε πως η δυνατότητα λήψης σήματος ψηφιακής τηλεόρασης είχε ποσοστό ανώτερο του 80% του πληθυσμού που ελέγχθηκε, συμφωνώντας δηλαδή με τις θεωρητικές προβλέψεις στο χάρτη συχνοτήτων.

Ωστόσο, η ΕΕΤΤ παραθέτοντας ένα 12σέλιδο παράρτημα με πίνακες καταγραφής του ψηφιακού σήματος της Λέσβου, παραδέχεται ότι πολλές περιοχές είναι εντελώς εκτός του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, τονίζοντας πως η λύση πρόκειται να έρθει με την υλοποίηση του προγράμματος της «Ψηφιακής Σύγκλισης», οι διαδικασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή. 

«Οι αναλογικοί κάνουν παρεμβολές…»

Η ΕΕΤΤ στην επιστολή της στο «Ε» σχολιάζει, όμως, και το ζήτημα που προέκυψε προσφάτως με την εντολή της στο Δήμο να «κατεβάσει» όλους τους εναπομείναντες αναλογικούς δέκτες που εκπέμπουν έως σήμερα. Εξ άλλου, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, εντοπίστηκε από το κλιμάκιο των τεχνικών της μεγάλος αριθμός αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίες πραγματοποιούνται από τοπικούς αναμεταδότες, οι οποίοι στερούνται κάθε νομιμότητας και έχουν τοποθετηθεί από τοπικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό δε, υπογραμμίζει πως σε περιοχές όπου λειτουργούν έως σήμερα παράνομοι αναλογικοί αναμεταδότες, η ψηφιακή λήψη είναι προβληματική λόγω της παρεμβολής από τη λειτουργία αναλογικού τοπικού αναμεταδότη στον ίδιο δίαυλο.

Εξ αιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας και της άρνησης, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, να προχωρήσει στο «κατέβασμα» των αναλογικών μεταδοτών, η ΕΕΤΤ προχώρησε μάλιστα σε νέα επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, προκειμένου να διευκρινίσει και σε αυτή την υφιστάμενη κατάσταση και να εξασφαλίσει το οριστικό «κατέβασμά» τους.

 

Η επιστολή τής ΕΕΤΤ στο «Ε»

Αναλυτικά η επιστολή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  στην εφημερίδα «Εμπρός», έχει ως εξής:

«Κύριε Μανώλα,

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στην εφημερίδα “Εμπρός” και στο “emprosnet.gr” αναφορικά με τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στη Λέσβο, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι:

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι ανεξάρτητη δημόσια αρχή, αρμόδια για την εποπτεία και τον έλεγχο του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, σύμφωνα με τις διατάξεις τού Ν. 4070/2012. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης, η ΕΕΤΤ προβαίνει σε καταγραφή της δυνατότητας λήψης ψηφιακής τηλεόρασης για τον ιδιωτικό πάροχο, με φορητό δέκτη στο επίπεδο του δρόμου, μεταβαίνοντας σε μεγάλο αριθμό οικισμών, σε όλους τους νομούς της επικρατείας.

Κλιμάκιο τεχνικών της ΕΕΤΤ μετέβη στη νήσο Λέσβο, τη χρονική περίοδο 6 έως 10 Οκτωβρίου 2014, οπότε και πραγματοποίησε καταγραφές σε 56 οικισμούς, από 230 κατοίκους και άνω, που αντιστοιχούν στο 84,6% του πληθυσμού του νησιού. Από τις καταγραφές αυτές προέκυψε ότι δυνατότητα λήψης σήματος ψηφιακής τηλεόρασης είχε ποσοστό ανώτερο του 80,0% του πληθυσμού που ελέγχθηκε, συμφωνώντας με τις θεωρητικές προβλέψεις του Χάρτη Συχνοτήτων. Σχετικές λεπτομέρειες παρουσιάζονται στο συνημμένο Παράρτημα. Δεδομένου ότι οι μετρήσεις λήψης έγιναν στο επίπεδο του δρόμου και με φορητή κεραία, η πραγματικά επιτευχθείσα πληθυσμιακή κάλυψη είναι ενδεχομένως ευρύτερη.

Κατά την ανωτέρω καταγραφή, εντοπίσθηκε μεγάλος αριθμός αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών, οι οποίες πραγματοποιούνται από τοπικούς αναμεταδότες, οι οποίοι στερούνται κάθε νομιμότητας και έχουν τοποθετηθεί από τοπικές αρχές. Η ΕΕΤΤ με επιστολή της προς το Δήμο Λέσβου (Αρ. Πρωτ. 3399/27-1-2015) ενημέρωσε για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όσον αφορά τους αναλογικούς τηλεοπτικούς αναμεταδότες και για τις υφιστάμενες δυνατότητες εγκατάστασης ψηφιακών τηλεοπτικών αναμεταδοτών προκειμένου να επιτευχθεί η κάλυψη πληθυσμού σε περιοχές που δεν προβλέπεται κάλυψη από τους Χάρτες Συχνοτήτων. Επιπλέον, με νέα επιστολή προς το Δήμο Λέσβου (5009/6-2-15), η ΕΕΤΤ ενημέρωσε ότι σε περιοχές με παράνομους αναλογικούς αναμεταδότες (Άντισσα, Σίγριον, Ανεμότια, Μήθυμνα, Μόρια, Παναγιούδα) διαπιστώθηκε η ύπαρξη κάλυψης από τα προβλεπόμενα ψηφιακά κέντρα εκπομπής της ΚΥΑ 42800/2012 (ΦΕΚ Β 2704/5-10-12) ενώ στις περιοχές Μόρια, Παράκοιλα, Παναγιούδα, Αλυφαντά, η ψηφιακή λήψη ήταν προβληματική λόγω παρεμβολής από τη λειτουργία αναλογικού τοπικού αναμεταδότη στον ίδιο δίαυλο.

Στην προαναφερόμενες επιστολές της προς το Δήμο Λέσβου, η ΕΕΤΤ ζητούσε τη διακοπή των τοπικών αναμεταδοτών, ως ορίζεται στην ΚΥΑ 40518/1168/Φ111Α, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση διακοπή κάθε τηλεοπτικής εκπομπής:

- στους διαύλους 57 έως 60 που έχουν αποδοθεί προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις,

- στους διαύλους 61 έως 69 (ψηφιακό μέρισμα) που έχουν πλέον αποδοθεί, μέσω δημοπρασίας, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για την παροχή σχετικών υπηρεσιών

- σε κάθε δίαυλο που προκαλεί παρεμβολές στο νόμιμο σήμα ψηφιακής τηλεόρασης

- από αναμεταδότες σε περιοχές όπου υπάρχει ψηφιακή κάλυψη από τα προβλεπόμενα στο Χάρτη Συχνοτήτων κέντρα εκπομπής.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τέλος τη λειτουργία ψηφιακών αναμεταδοτών, η ΕΕΤΤ, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδράμει στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που θα επεκτείνει την κάλυψη πέρα από τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 42800/2012.

Τέλος, σας ενημερώνουμε για την Απόφαση του Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφορικά με τη δράση της Ψηφιακής Σύγκλισης σε συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου για την πλήρη επιδότηση και εγκατάσταση των απαιτούμενων αναμεταδοτών, για την επέκταση κάλυψης σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα 157 κέντρα εκπομπής του Χάρτη Συχνοτήτων.

Κύριε Μανώλα, παρακαλώ όπως προβείτε σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες, ώστε να διασφαλισθεί η παροχή εξακριβωμένων πληροφοριών, αλλά και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εικόνα της ΕΕΤΤ στους αναγνώστες της εφημερίδας σας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey