Ιταλός επινόησε τον κρυπτογραφικό δίσκο

05/02/2013 - 15:30

Ο Ιταλός Leon Battista Alberti υπήρξε ένας πολυτάλαντος αναγεννησιακός άνδρας. Ήταν συγγραφέας, καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας, με πάθος για την κρυπτογραφία και τις μυστικές γραφές. Το 1467 επινόησε έναν κρυπτογραφικό τροχό αποτελούμενο από δύο μεταλλικούς δίσκους - ο εξωτερικός σταθερός και ο εσωτερικός περιστρεφόμενος.

Ο Ιταλός Leon Battista Alberti υπήρξε ένας πολυτάλαντος αναγεννησιακός άνδρας. Ήταν συγγραφέας, καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας, με πάθος για την κρυπτογραφία και τις μυστικές γραφές. Το 1467 επινόησε έναν κρυπτογραφικό τροχό αποτελούμενο από δύο μεταλλικούς δίσκους - ο εξωτερικός σταθερός και ο εσωτερικός περιστρεφόμενος. Στον εξωτερικό υπήρχαν τα γράμματα σε αλφαβητική σειρά, ενώ στον εσωτερικό είχαν διαφορετική αλληλουχία.

Με τον κρυπτογραφικό δίσκο ο Leon Battista Alberti ήταν σε θέση να στείλει μηνύματα που δεν μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν, παρά μόνο αν ο παραλήπτης διέθετε τον ίδιο δίσκο και γνώριζε τη χρήση του. Μέχρι τότε οι περισσότεροι κώδικες έσπαγαν μέσω ανάλυσης συχνότητας γλώσσας (frequency analysis), διαδικασία κατά την οποία κανείς συγκρίνει τη συχνότητα εμφάνισης ενός γράμματος σε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, με τη συχνότητα εμφάνισης των μεμονωμένων γραμμάτων στη συγκεκριμένη γλώσσα.

Στις αρχές του 19ου αιώνα αναπτύχθηκαν μέθοδοι αποκρυπτογράφησης κειμένων που γράφονταν με βάση τον κρυπτογραφικό δίσκο. Δίκαια, επομένως, ο Leon Battista Alberti θεωρείται ο «πατέρας της κρυπτογραφίας».

* ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 'SCIENCE ILLUSTRATED'

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey