Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Το Αϊβαλί εξωραΐζεται και ετοιμάζεται για τη νέα τουριστική σαιζόν. Προς τούτο μπαζώνεται ένα τμήμα της ακρογιαλιάς απ’ την πλατεία του Κεμάλ, ίσαμε την παλιά ιχθυόσκαλα. Ήδη μεταφέρθηκαν 750 τόνοι βράχων, και κατασκευάζεται μικρός λιμενοβραχίονας.
Υποδομές στο Αϊβαλί
Το Αϊβαλί εξωραΐζεται και ετοιμάζεται για τη νέα τουριστική σαιζόν. Προς τούτο μπαζώνεται ένα τμήμα της ακρογιαλιάς απ’ την πλατεία του Κεμάλ, ίσαμε την παλιά ιχθυόσκαλα. Ήδη μεταφέρθηκαν 750 τόνοι βράχων, και κατασκευάζεται μικρός λιμενοβραχίονας. Έτσι δημιουργείται κοινόχρηστος χώρος-χώρος πρασίνου, έκτασης ενός στρέμματος, και φυτεύονται 30 φοίνικες. Με το νέο αυτό σχεδιασμό, εκτιμούν ότι θα ελαφρυνθεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, που το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταβληθεί το ζητούμενο απ’ το κράτος ποσό των 400.000 λιρών ως δικαίωμα χρήσης για 49 χρόνια της παραλιακής ζώνης που περιβάλλει το Τελωνείο του Αϊβαλιού. Η απαίτηση αυτή του κράτους κρίθηκε «έκπληξη» καθόσον εκτιμάται ότι το ποσό είναι υπέρογκο, αλλά η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να το αποδεχθεί.
 
Κλείνουν οι δημοτικοί φούρνοι στο Δικελί

Εδώ και χρόνια, η δημοτική αρχή του Δικελί, με το δήμαρχο Οσμάν Οζγκιουβέν, έχει ιδρύσει και λειτουργήσει δημοτικούς φούρνους, με σκοπό τη διάθεση φθηνότερου ψωμιού στους δημότες. Έτσι, ενώ οι ιδιωτικοί φούρνοι πουλούσανε τη φρατζόλα των 300 γρ. προς 75 γρόσια, οι δημοτικοί φούρνοι την πουλούσαν προς 50 γρόσια (περίπου 0,25 ευρώ). Βεβαίως, έγιναν πολλές διαμαρτυρίες από τους «θιγόμενους» ιδιώτες αρτοποιούς, αλλά ο Δήμος δεν υποχώρησε. Σήμερα πια, οι ιδιώτες αναγκάστηκαν να πουλούν κι αυτοί το ψωμί στην ίδια τιμή, δηλαδή τώρα το ψωμί πουλιέται 50 γρόσια παντού. Γι’ αυτό και ο Δήμος αποφάσισε να κλείσουν οι δημοτικοί φούρνοι, αφού πια καθιερώθηκε φθηνή ενιαία τιμή στο ψωμί. Οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς φούρνους τοποθετούνται σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Επιστρέφουν τα σχολικά κτήρια στους Ρωμιούς της Πόλης
Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πολλά σχολικά κτήρια της ελληνικής μειονότητας, που εδώ και πολλές δεκαετίες παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης μαθητών. Στα σχολεία αυτά το τουρκικό κράτος διατηρούσε εικονικά «διευθυντές», ουσιαστικά δηλαδή τα κατείχε αυθαίρετα, ερμηνεύοντας κατά πώς ήθελε τη συνθήκη της Λοζάννης. Με πρόσφατη διοικητική πράξη (ίσως και λόγω των εκλογών του Ιουνίου!) οι «διευθυντές» αυτοί αποσύρονται και τα σχολικά κτήρια αποδίδονται στις ρωμαίικες κοινότητες, στις οποίες και ανήκουν. Η ρύθμιση αυτή αποτελούσε χρόνιο αίτημα των Ρωμιών της Πόλης, όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων κ. Λάκης Βίγκας. Σήμερα μπορούν πια να αξιοποιηθούν, καλύπτοντας πολιτιστικές και κοινωνικές ανάγκες της μειονότητας, ακόμη δε και να μετατραπούν σε ξενώνες για όσους έρχονται απ’ την Ελλάδα.



Σχολικές εκδρομές στην Τουρκία
Ξεκίνησαν από πέρυσι, αλλά φέτος έχουμε και σχολεία απ’ τη Λέσβο που επέλεξαν να διοργανώσουν την καθιερωμένη «πενταήμερη» εκδρομή τους απέναντι. Φαίνεται ότι το κόστος είναι χαμηλότερο από τους ως τώρα γνωστούς για πενταήμερες εκδρομές προορισμούς (Ρόδος, Κέρκυρα κ.λπ.) και οπωσδήποτε από εκπαιδευτικής άποψης η επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Μικράς Ασίας ή στη μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη αξίζει τον κόπο. Γνωρίζουμε ότι και από τουρκικά λύκεια υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον, κολλάνε όμως στο πρόβλημα της βίζας. Στη τελευταία (24/2/11) συνάντηση Τουρκίας - Ε.Ε., μεταξύ άλλων, προτάθηκε η κατάργηση βίζας για παιδιά έως 12 χρόνων. Αν βελτιωθεί η συμφωνία και επεκταθεί το μέτρο για ανηλίκους έως 18 ετών, τότε εκτιμάται ότι θα λειτουργούσε η αμοιβαιότητα και στις σχολικές εκδρομές και θα μπορούσαν και οι τούρκικες «πενταήμερες» να έρχονται στα νησιά μας.
Ας το δούνε οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey