Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Νέα ακτοπλοϊκή γραμμή, που θα συνδέσει τη Σάμο με τo λιμανάκι του Σεφέρχισαρ (αρχαία Τέως), ΝΔ της Σμύρνης, επίνειο της πόλης Siğacik, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου.
Νέα ακτοπλοϊκή γραμμή: Σάμος - Τουρκία
Νέα ακτοπλοϊκή γραμμή, που θα συνδέσει τη Σάμο με τo λιμανάκι του Σεφέρχισαρ (αρχαία Τέως), ΝΔ της Σμύρνης, επίνειο της πόλης Siğacik, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Παρασκευή 20 Μαΐου. Με αφορμή το ξεκίνημα της νέας γραμμής, πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στη Σάμο συνάντηση εκπροσώπων φορέων των δύο πόλεων, Δήμοι, Επιμελητήρια κ.λπ.. Στο πρώτο ταξίδι οι επιβάτες θα είναι 150 τουρίστες, που θα επισκεφθούν τη Σάμο από τη μαρίνα «Τeos».
H Τέως (σήμερα Seferhisar) ήταν μια αρχαία ελληνική παράλια πόλη, αποικία Θεσσαλών και Αθηναίων, που ανήκε στην Ιωνική Δωδεκάπολη. Ήταν η πατρίδα του ποιητή Ανακρέοντα και φημισμένη για τον ιωνικού ρυθμού περίπτερο ναό της, το μεγαλύτερο στο αρχαίο κόσμο, λατρείας του Διονύσου.
Η νέα αυτή ακτοπλοϊκή σύνδεση απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της μεγαλούπολης της Σμύρνης (των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων), που επιλέγουν τη Σάμο για τις διακοπές τους. Είναι πολύ πιο κοντά και πιο εύκολα από το Κουσάντασι, που τους εξυπηρετούσε αποκλειστικά ως τώρα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης σήμερα στην Πόλη
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, θα βρίσκεται σήμερα στην Πόλη, προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση με θέμα, «Ανταλλαγή πληθυσμών: εξερχόμενα - εισερχόμενα και το υπόλοιπο», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων βάσει της Συνθήκης της Λοζάννης, το γνωστό και στη Λέσβο Lozan Vakfı, και το Ζωγράφειο Λύκειο. Ο Γ. Μπουτάρης στη Κωνσταντινούπολη, όπως εκτιμά το Lozan Vakfı θεωρείται προσωπικότητα που έχει συμβάλει ουσιαστικά στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Συναυλίες των «Scorpions» στη Σμύρνη
Οι φημισμένοι κιθαρίστες Uli Jonh Roth και Marty Friedman των «Scorpions», μετά τη συναυλία που έδωσαν προσφάτως, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους στις πληγείσες απ’ το τσουνάμι περιοχές της Ιαπωνίας, πραγματοποιούν περιοδεία στην Τουρκία. Στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 στην Άγκυρα και στις 24 στη γειτονική μας Σμύρνη. Όχι, που λέγαμε πως η προπέρσινη συναυλία του συγκροτήματος στη Μυτιλήνη θα ήταν η τελευταία τους εμφάνιση!

Εκθέσεις στην Πόλη και στην Αθήνα
- Έκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Φασιανού ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 25/5/11 στην γκαλερί Tem Sanat, στο Νισάντασι της Πόλης. Όσοι τυχόν βρίσκονται εκεί και ενδιαφέρονται, η γκαλερί βρίσκεται κοντά στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.
- Στις 30/5/11 ανοίγει στο Μουσείο της πόλης της Αθήνας, Πλατεία Κλαυθμώνος, η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης, κατά την περίοδο του εκδυτικισμού της». Η έκθεση τιμά τις μνήμες και τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων της Πόλης με ελληνορθόδοξη καταγωγή, τα έργα των οποίων παραμένουν ως τα σήμερα και κοσμούν την Κωνσταντινούπολη.Ειδήσεις από τον Τσεσμέ
- Άρχισε χθες στον Τσεσμέ ο 51ος γύρος των τακτικών διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, που έχει ξεκινήσει απ’ το 2002 και διεξάγεται σε επίπεδο διευθυντών των δύο ΥΠΕΞ. Στόχος των επαφών είναι η εύρεση σημείων σύγκλισης στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ο γύρος αυτός αναμένεται χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πολύ κοντά μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία, μετά απ’ τις οποίες θα πρέπει να υπάρξουν οι όποιες εξελίξεις.
- Απ’ τον Τσεσμέ επίσης μας έρχεται και μια άλλη είδηση, με ιδιαίτερο ίσως ενδιαφέρον για τη γειτονική μας Χίο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια υπάρχουν στην περιοχή αυτοφυείς θάμνοι (σχίνα) ανάλογοι με τα μαστιχόδενδρα της Χίου. Κατά καιρούς προσπάθησαν να παραγάγουν μαστίχα χαρακώνοντάς τους, αλλά με φτωχά αποτελέσματα. Σήμερα ένας γεωπόνος της περιοχής παράγει σε γλάστρες τέτοια μαστιχοφόρα σχίνα στο θερμοκήπιο, με τη μορφή των δένδρων «μπονζάι», και ισχυρίζεται ότι θα «δακρύζουν» όταν μεγαλώσουν λίγο. Τρέμε, Χίος, με το μονοπώλιό σου!

Αγώνες παραδοσιακής πάλης στο Αδραμύττι
Το Σάββατο 21/5/11, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα γίνουν στις αλάνες με χόρτο (τσαγίρια) του Αδραμυττίου οι παραδοσιακοί αγώνες πάλης των Πεχλιβάνηδων, που φορούν δερμάτινο παντελόνι και αλείβονται με λάδι. Οι αγώνες αυτοί είναι συνδεδεμένοι με την παράδοση των λαών Αλτάι, όπου ανήκουν και οι Τούρκοι, και είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα. Οι πιο φημισμένοι στην Τουρκία είναι αυτοί που διεξάγονται στην Αδριανούπολη. Πάντως και στο Αδραμύττι δήλωσαν συμμετοχή 500 παλαιστές όλων των ηλικιών, από 12 χρονών έως τους αρχιπαλαιστές, ώριμους άνδρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey