Οι εξ ανατολών... γείτονες

01/07/2012 - 05:56
Στις 28 Αυγούστου ανοίγει τις πύλες της, στο Σισμανόγλειο Εκθεσιακό Κέντρο του ελληνικού προξενείου, μια σημαντική εικαστική έκθεση που διοργανώνει το ελληνικό στοιχείο της Πόλης, με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη».
Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
Σημαντική εικαστική έκθεση στο Σισμανόγλειο

Στις 28 Αυγούστου ανοίγει τις πύλες της, στο Σισμανόγλειο Εκθεσιακό Κέντρο του ελληνικού προξενείου, μια σημαντική εικαστική έκθεση που διοργανώνει το ελληνικό στοιχείο της Πόλης, με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη». Συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες και το αντικείμενο των έργων τους αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη απ’ την κτήση της το 303 μ.Χ. έως σήμερα. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για 20 ημέρες και πραγματοποιείται με τη φροντίδα της βυζαντινολόγου - επιμελήτριας εκθέσεων κ. Ίριδας Κρητικού.
Μία άλλη επίσης ενδιαφέρουσα έκθεση με ανάλογο περιεχόμενο και προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ της Κατερίνας Καραγιάννη διοργανώνεται την ίδια περίοδο στο νησί της Χάλκης, στις εγκαταστάσεις της κλειστής από χρόνια Θεολογικής Σχολής. Όπως ανακοινώθηκε, τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Και οι δύο εκθέσεις τον Οκτώβρη θα μεταφερθούν στην Αθήνα, στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, στην αίθουσα του Μουσείου «Μαρία Κάλλας».
Σχετική με την Πόλη και η προκήρυξη διαγωνισμού απ’ την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας, που έχει θέμα: «Λόγια και χρώματα της Κων/λης» και αφορά σε Λογοτεχνία, Φωτογραφία και Εικαστικά - Ζωγραφική.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους (έως 30 ετών καλλιτέχνες) και πρέπει να έχει θέμα την ελληνικότητα της Πόλης στην ευρύτερή της έννοια. Όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να απευθυνθούν στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών: Δ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι - Αθήνα. Τηλ. 6972-847955.Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αλικαρνασσό
Η αστυνομική έρευνα και η δίωξη στη συνέχεια μιας απλής υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας κατέστη, την περασμένη βδομάδα, η αιτία να ανακαλυφθούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της κλασσικής εποχής στη πόλη Milas κοντά στο αεροδρόμιο του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός). Ένας ιδιώτης, που τελικά συνελήφθη, αγόρασε με πολύ υψηλό τίμημα μια παράγκα κι από εκεί άνοιξε υπόγειο τούνελ και έφθασε κάτω απ’ τον αρχαιολογικό χώρο του Milas. Εκεί λοιπόν αποκάλυψε σημαντικές αρχαιότητες, ανάμεσα στις οποίες, όπως ισχυρίζονται Τούρκοι αρχαιολόγοι, είναι και ο τάφος του Εκαταίου, πατέρα του Μαύσωλου, σατράπη της Λυκίας. Ο Μαύσωλος ήταν, ελέω Περσών, ο σατράπης της Λυκίας, ο οποίος, για να επεκτείνει την επιρροή του, υποδαύλιζε εξεγέρσεις των Ροδίων, Κώων, Χιωτών κ.ά. κατά της Β΄ Αθηναϊκής Ηγεμονίας. Μετά το θάνατό του (353 π.Χ.), η σύζυγος και αδελφή του Αρτεμισία ανέγειρε υπέρλαμπρο (για την εποχή) ταφικό μνημείο στην Αλικαρνασσό, το οποίο συγκαταλέγεται στα επτά θαύματα του (αρχαίου) κόσμου. Από τότε μάλιστα καθιερώθηκε διεθνώς ο όρος «Μαυσωλείο», που σημαίνει τον περίτεχνα φτιαγμένο τάφο. Αυτά για την ιστορία, η συνέχεια είναι η αστυνομία να ανακαλύψει ποίοι πραγματικά κρύβονται πίσω απ’ τον αρχαιοκάπηλο και η αρχαιολογία να συνεχίσει την ανασκαφή.Τα κρασοβάρελα της Τενέδου
Η Τένεδος (Bozceada) τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ «in» τουριστικό προορισμό, με το 90% περίπου των επισκεπτών της απ’ την Κωνσταντινούπολη, που θεωρούνται πιο εκλεπτυσμένοι, ευαίσθητοι και μορφωμένοι. Το κύριο προϊόν του νησιού ήταν και είναι το κρασί. Καθώς λοιπόν εκσυγχρονίζονται τα οινοποιεία του νησιού, σταδιακά τα ντεπόζιτα από INOX αντικαθιστούν τα παλιά τεράστια κρασοβάρελα, τα οποία γίνονται περιζήτητα ως ντεκόρ σε μπαρ και άλλα καταστήματα.
Να μη μιλήσουμε βέβαια για τιμές. Όπως και με τα σπίτια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, εισπράττουν ό,τι βρουν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey