FOLLOW US

Άρθρα

Τα όνειρα του ανθρώπου αφορούν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, είναι ατομικά, προσωπικά. Όμως ο άνθρωπος δε γεννήθηκε απλά για να ονειρεύεται μόνο ως άτομο. Οι προσδοκίες είναι γνωστές. Παντού ακούς «θέλω να περάσω καλά».
Τα όνειρα του ανθρώπου αφορούν τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του, είναι ατομικά, προσωπικά. Όμως ο άνθρωπος δε γεννήθηκε απλά για να ονειρεύεται μόνο ως άτομο. Οι προσδοκίες είναι γνωστές. Παντού ακούς «θέλω να περάσω καλά». Όλη η ικμάδα, η ελπίδα είναι για να «περάσουμε καλά». Τι σημαίνει αυτό, άραγε; Τι εννοούμε όταν λέμε «καλά»; Είναι το όμορφο σπίτι, είναι το πολυτελές αυτοκίνητο, είναι η ατομική ηρεμία, ο έρωτας, η δύναμη, η δόξα, η απρόσκοπτη, εύκολη ζωή; Ο πλούτος, η αναγνώριση; «Περνώ εγώ καλά» σημαίνει εγωισμό, αυτιστική συνήθεια και ασέβεια για τους άλλους. Σπάνια, πολύ σπάνια ακούς «θέλω να είναι καλά το ανθρώπινο είδος», «θέλω η ανθρωπότητα, με ομοιογένεια και ισορροπία, να είναι καλά». Υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς θα είναι καλά το ανθρώπινο είδος αν δεν είναι καλά κάθε άτομο χωριστά; Μα πείτε μου, πού τελειώνει το καλά για τον καθένα;
Και τα όνειρα της ανθρωπότητας; Πού πήγαν οι πνευματικές ανατάσεις του είδους μας για τη γνώση, την αγαθότητα, την ειρήνη; Πού πήγαν οι φυσικές ροπές για την κατάκτηση του διαστήματος, τις επιστημονικές ανακαλύψεις; Πώς θα εξασφαλιστεί τροφή σε όλους, κόντρα στις εφιαλτικές προβλέψεις του Orwell και τις πεσιμιστικές θεωρίες του Malthus;
Τις νύχτες με τον ξάστερο ουρανό η ψυχή του ανθρώπου βρίσκεται στο διαμαντόφωτο, αστερόφωτο υφαντό του σύμπαντος. Μα το «σαρκίο» του παραμένει κολλημένο στη λάσπη της εκμετάλλευσης, του πολέμου, της ασπλαχνίας, της καταβαράθρωσης των αξιών, στο μαϊμουδίστικο φέρσιμο, στην ανοησία, στο μίσος, στην εγκληματικότητα.
Τη στιγμή που θα ‘πρεπε φτερά με ονειρόσκονη να μας ανεβάζουν ψηλά, αντίθετα τόνοι από εγωιστικά «θέλω», «είναι δικό μου» (τι άραγε είναι δικό μας), βροχή από μετεωρίτες εγωπάθειας νοτίζουν και βαραίνουν τα φτερά του είδους μας.
Πατήσαμε στο φεγγάρι, ταξιδέψαμε στον Άρη, ανακαλύψαμε το «αρσενικοστήρικτο» εξωγήινο βακτηρίδιο. Μηχανές με άπειρη ακρίβεια, εργαλεία ιατρικά, φάρμακα θεόσταλτα καθημερινά πλουτίζουν την αγορά της υγείας, της ζωής, της ευτυχίας και μεις κινούμεθα στο βρόμικο, θλιβερό ποτάμι, στο άθλιο παζάρι της μιζέριας, της φτώχειας, της αδικίας. Οι αφέντες με τα χρυσά σιρίτια φτύνουν το πλήθος, σφραγίζουν τα επιτεύγματα, κρύβουν την αλήθεια με τα θολά πέπλα την ίντριγκας, του ψεύδους και η εξαπάτηση κυριαρχεί.
Οι επιστήμονες σιώπησαν. Οι ακαδημαϊκοί βράχνιασαν. Μεγάλωσαν οι τσέπες τους, μίκρυναν οι εμπνεύσεις και οι οραματισμοί τους.
Χούφτα από σκοτάδι σπέρνουν οι εγκληματίες που φθονούν τον άνθρωπο. Κολυμπούν μέσα στις επίχρυσες πισίνες που θα γίνουν οι τάφοι τους. Γιατί δεν μπορεί; Το επιστημονικό όνειρο υπάρχει, το σύμπαν μάς καλεί, οι ουρανοί μάς περιμένουν. Κάποτε κάθε τι που γυαλίζει θα πάψει να είναι χρυσός.
Κάποτε η σπορά κι ο θερισμός θα ‘ναι ουσία και γιορτή στο μεγάλο αλώνι της ανθρωπότητας. Το ψάρι θα βγει απ’ τη λίμνη και θα γίνει αμφίβιο, τα όνειρα του έναστρου ουρανού θα ζεσταθούν και όσοι ατενίζουμε το γαλαξία θα αφήσουμε πίσω το ψέμα και τη μικροπρέπεια. Θα τρέξουμε, θα πετάξουμε στ’ άστρα που μας κλείνουν το μάτι. Κι οι «χρυσοκάνθαροι» θα κουβαλούν αιώνια την αυταπάτη τους πάνω στην κακοπαθημένη εξοργισμένη γη μας.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top