Μέτρα για τη θεσμική θωράκιση της πολιτικής

01/07/2012 - 05:56
Η κρίση της πολιτικής πρέπει να γίνει κρίση για τους συγκεκριμένους πολιτικούς, που με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειές τους οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Η κρίση της πολιτικής πρέπει να γίνει κρίση για τους συγκεκριμένους πολιτικούς, που με τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ανεπάρκειές τους οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Πρέπει να γίνει κρίση για όσους δεν επέδειξαν ήθος στην πολιτική τους συμπεριφορά. Πρέπει να γίνει κρίση για τις παθογενείς αντιλήψεις, στάσεις και πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επιτρέψουμε στην κρίση να μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση απαξίωσης της πολιτικής, σε κρίση του δημοκρατικού μας συστήματος. Οι διαδικασίες διάχυσης της ενοχής που παρατηρούμε καθημερινά αποτελούν διαδικασίες συγκάλυψης που αποσκοπούν στην αποενοχοποίηση των ενόχων και ενοχοποίησης των πάντων. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να απαλλαγεί από παθογόνες συμπεριφορές και να πάρει άμεσα τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη θεσμική θωράκιση της πολιτικής.
Στα πλαίσια της συστηματοποίησης τέτοιων μέτρων, προτείνεται:
1. Αναφορικά με το πόθεν έσχες
- Μία αρχική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης και στη συνέχεια ετήσια υποβολή δήλωσης του εισοδήματος, καθώς και των μεταβολών που έχουν επέλθει στην περιουσιακή κατάσταση. Η μεταβολή αυτή πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να αντιστοιχείται με τα έσοδα. Το σύστημα της αρχικής υποβολής της δήλωσης και στη συνέχεια της ετήσιας υποβολής των μεταβολών ακολουθείται με επιτυχία με το Ε9.
- Η δήλωση αυτή πρέπει να γίνεται σε μία αυτόνομη ελεγκτική αρχή που να λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους και απόλυτης ανεξαρτησίας από την πολιτική.
- Στην αρχή αυτή θα πρέπει να υποβάλλουν πόθεν έσχες οι πολιτικοί και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιοι λειτουργοί, καθώς και οι δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε..
- Στο τέλος του κάθε έτους και κατόπιν ελέγχου, όποιος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες θα παίρνει ένα ειδικό πιστοποιητικό ότι έχει ελεγχθεί και ότι είναι εν τάξει.
- Για τους δημόσιους λειτουργούς που δε θα λάβουν την πιστοποίηση, την επόμενη χρονιά δε θα μπορούν να εισπράξουν το μισθό τους, ενώ αντίστοιχα για τους δημοσιογράφους και τους ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε., εάν δεν έχουν τον ειδικό αριθμό της πιστοποίησης, η φορολογική τους δήλωση δε θα γίνεται δεκτή από το σύστημα.
2. Επαναφέρω τις προγενέστερες προτάσεις μου για την άμεση κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δε θα πρέπει οι πολιτικοί να κρίνονται με διαφορετικά κριτήρια από τους πολίτες.
3. Η πρόταση να μειωθούν οι έδρες των βουλευτών στους 200 είναι αποτελεσματική υπό την προϋπόθεση ότι θα καταργηθεί ή θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται με τη λίστα. Η μείωση των βουλευτών πρέπει να μειώσει τα έξοδα αλλά να μη δημιουργήσει σημαντικά κενά στην αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος και στη δυνατότητα αυτό να εκφράζει αποτελεσματικά τα αιτήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα διευρύνει αντί να περιορίσει την κρίση της πολιτικής.
4. Βασικό μέτρο για την αποκατάσταση του ήθους της πολιτικής είναι οι καταγγελίες κατά των πολιτικών να εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, να εκδικάζονται άμεσα. Η σημερινή κατάσταση που υπάρχει, με τις καταγγελίες να μην οδηγούνται προς εκδίκαση αλλά να λιμνάζουν, είναι νοσηρή γιατί αποδίδει την εικόνα της ενοχής επί δικαίων και αδίκων. Πρέπει ο πολιτικός να μπορεί άμεσα να αποδείξει την αθωότητά του ή άμεσα να πληρώσει για τα όποια ανομήματά του. Η ευθύνη πρέπει να αποδίδεται άμεσα. Πρέπει αυτοί που φταίνε να πληρώνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, η ενοχή διαχέεται, καθίστανται ένοχοι όχι οι πολιτικοί αλλά η πολιτική. Και αυτό είναι ένα κόστος που δεν αντέχει να πληρώσει το πολιτικό σύστημα.
5. Ονομαστικοποίηση των εισφορών στα κόμματα και υποχρεωτική δημοσίευσή τους. Οι χορηγήσεις από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες προς τους πολιτικούς δε θα πρέπει να επιτρέπονται.

* Ο Σπύρος Γαληνός είναι βουλευτής της Λέσβου της Ν.Δ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey