Ξεκίνησε η δειγματοληψία λυμάτων στο βιολογικό της Μυτιλήνης – Τα πρώτα στοιχεία κατατάσσουν την κοινότητα στις κίτρινες περιοχές 

Συνεργασία Θωμαΐδη - ΔΕΥΑΛ για την πανδημία [Vid]

16/02/2021 - 12:28 Ενημερώθηκε 17/02/2021 - 15:31

Στις κίτρινες περιοχές της νόσου κατατάσσεται η πόλη της Μυτιλήνης σύμφωνα με την πρώτη δειγματοληψία που έγινε στο Βιολογικό της Μυτιλήνης εδώ και λίγες ημέρες και αποτελεί μία συνεργασία της ΔΕΥΑΛ με τον Λέσβιο Επιστήμονα καθηγητή του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλα Θωμαΐδη.

Ο κ. Θωμαΐδης έχει προσφέρει εντελώς δωρεάν την υπηρεσία ανάλυσης στη ΔΕΥΑΛ. Τα πρώτα δείγματα έχουν δώσει στοιχεία θετικά ως προς την ύπαρξη της νόσου στην κοινότητα, ωστόσο την κατατάσσουν στις κίτρινες περιοχές. Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.  

«Είχαμε έρθει σε επαφή με την υπηρεσία του Δήμου και καταλήξαμε ότι το πιο εύκολο είναι να παρακολουθούμε τον βιολογικό της Μυτιλήνης. Έχουμε ξεκινήσει να παρακολουθούμε τα λύματα της πόλης. Έχουμε βρει και τα δύο δείγματα θετικά» είπε σε δήλωσή του στο emprosnet.gr και πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία κατατάσσουν την κοινότητα στα κίτρινα επίπεδα, ενώ ήδη έχουν σταλεί προς ανάλυση και τα επόμενα δύο δείγματα. Κάθε εβδομάδα στέλνονται δύο δείγματα που έχουν παρθεί από τον βιολογικό της πόλης προκειμένου να αναλυθούν στο πλαίσιο διαμόρφωσης της εικόνας ως προς τη διάδοση της πανδημίας στη κοινότητα.

Όπως τόνισε ο κ. Θωμαΐδης η ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα είναι ένα πολύ χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο διότι μπορεί να δώσει πολύ νωρίς, 7-10 μέρες λέει πλέον η βιβλιογραφία πιο νωρίς, προειδοποίηση για το πού πάει η διασπορά της νόσου.

Θα πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι εδώ και μήνες ο κ. Θωμαΐδης, βάζει το δικό του λιθαράκι στην έγκαιρη διάγνωση του κορονοϊού πραγματοποιώντας μετρήσεις με την ερευνητική του ομάδα στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας και καταγράφοντας την παρουσία και την τάση του Sars – Cov2 στην Αττική.

Ο Νικόλας Θωμαΐδης

Ο Νικόλας Θωμαΐδης κατάγεται από τη Λέσβο, είναι καθηγητής του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), επικεφαλής της Ερευνητικής ομάδας Ιχνοανάλυσης και Φασματομετρίας Μάζας και Πρόεδρος της εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΕΚΠΑ.

Το 2020 το ερευνητικό του έργο ήρθε στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας, καθώς η ανάλυση των λυμάτων αποτέλεσε προγνωστικό εργαλείο της διάδοσης της νόσου στην κοινότητα. Ο λόγος του βάσει των δεδομένων που συγκεντρώνει μέσα από τις μετρήσεις αποτελεί βαρύμετρο ως προς τη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Θωμαΐδη στο φύλλο του Σαββάτου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey