Βαγ. Ντούλας: «Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις κοιτίδες πολιτισμού»

Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» με 25 χρόνια ιστορίας [Vid]

23/06/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 24/06/2022 - 12:55

Στόχος η ανάδειξη του πολιτισμού της Λέσβου και των ηθών και των εθίμων αυτής έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» που μετρά πλέον 25 χρόνια δημιουργίας, όπως είπε σε συνέντευξή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευάγγελος Ντούλας.

Ο Σύλλογος μετρώντας στο ενεργητικό του εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Σαπφώ και σε άλλες πνευματικές μορφές της Λέσβου, πρόσφατα έκανε εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της Προτομής του Λέσβιου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, η οποία καλύφθηκε από έξοδα του Συλλόγου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που αποτελούσε όνειρο ετών και ιδιαιτέρως του αείμνηστου πρώην προέδρου του Αχιλλέα Χιωτέλλη. Μάλιστα ο Σύλλογος δρομολογεί τις ενέργειες προκειμένου το πάρκο όπου βρίσκεται η προτομή να πάρει την ονομασία του. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται αφιέρωμα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, θεατρική παράσταση βασισμένη στην ίδια θεματολογία, καθώς και η έκδοση ημερολογίου.

Ο κ. Ντούλας σημείωσε ότι στην μέχρι τώρα δράση του ο Σύλλογος δεν είχε καμία ενίσχυση από την Πολιτεία και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Συλλόγων είναι επιβεβλημένη καθώς διατηρούν και αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε τόπου.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Ευάγγελος Ντούλας

Η ιστορία του Συλλόγου

O σύλλογός ιδρύθηκε το 1997 ως αποτέλεσμα και έκφραση της αγάπης για τον τόπο που γέννησε τα μέλη του, την Λέσβο & της έγνοιας τους για το παρόν και το μέλλον της, και της νοσταλγίας επειδή ζούνε μακριά της. Οι πρώτοι Μυτιληνιοί πήγαν στην Πετρούπολη τη δεκαετία του ’60, όπως εξιστορεί ο κ. Ντούλας.

Ονομάστηκε «Θεόφιλος» για να τιμήσουν τα μέλη του τον μεγάλο Μυτιληνιό λαϊκό ζωγράφο, που κατάφερε να λαμπρύνει το όνομα της Λέσβου όσο λίγοι τρανοί και σπουδαίοι.

«Βασικός σκοπός του συλλόγου είναι να διατηρήσουμε μέσα μας ζωντανό το λαμπερό πρόσωπο της πατρίδας μας, έτσι όπως το φιλοτέχνησαν στη μακραίωνη ιστορία της οι αρχές, οι άξιες, οι αρετές και οι πνευματικές καταξιώσεις των παιδιών που γέννησε. Τούτες τις αρετές της πατρίδας αναζητούμε στα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις του και στα θαυμαστά έργα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σ’ αυτές τις αξίες και τις αρετές της ανθρωπιάς, του φιλότιμου, της αλληλεγγύης, της εργατικότητας και της αξιοσύνης, αλλά και της αναζήτησης της ομορφιάς και της θετικής ματιάς στη ζωή» επισημαίνει και προσθέτει: «Για το σύλλογο δούλεψαν και μόχθησαν πολλοί συμπατριώτες μας και πολλοί περισσότεροι αγκάλιασαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή των Μυτιληνιών της Πετρούπολης. Μια προσπάθεια που ανέδειξε το σύλλογό μας σε ένα ζωντανό και πρωτοπόρο πολιτιστικό κύτταρο στην Πετρούπολη και την Αττική, θερμοκήρυκα και πρεσβευτή του λεσβιακού πολιτιστικού μεγαλείου.

Και όλα αυτά για την αγάπη του τόπου που μας γέννησε και με τη πίστη ότι δεν είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε θέλουμε να μείνουμε στάσιμοι, αλλά αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος για να πορευτούμε στο μέλλον, με γνώση και ευαισθησία και οπλισμένοι με ολάκερη τη πολιτιστική μας αρματωσιά».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey