Συμβουλές για τον πιο σημαντικό δεσμό μητέρας - βρέφους από την ανεξάρτητη μαία Εριφύλη Κώστογλου

Μητρικός θηλασμός και τα πολλαπλά οφέλη [Vid]

30/12/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 31/12/2022 - 10:24

Το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για όλα τα βρέφη, η ιδιαιτερότητα που έχει, όπως εξηγεί η ανεξάρτητη μαία και ακαδημαϊκή υπότροφος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Εριφύλη Κώστογλου, είναι ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε βρέφους και όσο αυτό μεγαλώνει τροποποιείται για να καλύψει τις νέες που θα προκύψουν.

Το γάλα δύο μαμάδων δεν είναι ποτέ απολύτως ίδιο, γιατί κάθε παιδί έχει τις δικές του διαφορετικές ανάγκες. Έτσι λοιπόν από μητέρα της μητέρα τροποποιείται. Φυσικά η βασική του σύσταση είναι κοινή, αλλά έχει μικρές αλλαγές που προσαρμόζονται στο κάθε μωράκι. Μάλιστα μιλώντας στο «Ε» η κα Κώστογλου τόνισε ότι όλοι οι παγκόσμιοι φορείς συστήνουν αποκλειστική σίτιση με μητρικό γάλα των βρεφών για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Ουσιαστικά είναι το διάστημα στο οποίο σιτίζονται μόνο με γάλα και από κει και έπειτα ξεκινάνε οι στερεές τροφές. Το πόσο θα συνεχιστεί ο θηλασμός τροποποιείται ανάλογα με την επιθυμία της μητέρας - γυναίκας. «Οι οδηγίες ουσιαστικά είναι για ένα με δύο χρόνια τείνουν όμως να αυξηθούν τα χρόνια τα οποία συστήνεται να θηλάζει ένα παιδί. Ωστόσο η κάθε γυναίκα αποφασίζει τι θα κάνει με το δικό της μωράκι».

Η Εριφύλη Κώστογλου

Η διατροφή της μητέρας

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν τροφές οι οποίες μία γυναίκα δεν μπορεί να καταναλώσει κατά τη διάρκεια του θηλασμού πέρα από το αλκοόλ, που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή ή θα μπορούσε να αποτελέσει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όσο το μωράκι μεγαλώνει και αραιώνει τα γεύματα του. «Αν κάτι θα προσέχαμε ήταν το πώς καταναλώνει τις τροφές, δηλαδή τους συνδυασμούς που κάνουν έτσι ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποια αντίδραση του παιδιού σε κάποια τροφή γνωρίζοντας τι έχει φάει η μαμά. Καλό είναι οι τροφές που προκαλούν αλλεργίες να μην εισάγονται όλες μαζί στη διατροφή της μητέρας και από κει και πέρα σίγουρα δεν θέλουμε υπερκατανάλωση καφέ» τονίζει η κα Κώστογλου και προσθέτει: «Η καφεΐνη περνάει από το γάλα στο μωράκι και φυσικά το επηρεάζει και γενικότερα θέλουμε η μητέρα να ακολουθεί ένα θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής γιατί έχει και η ίδια ανάγκη από θρεπτικά συστατικά αλλά και το μωρό της».

Θηλασμός και κάπνισμα

Σίγουρα το κάπνισμα δεν είναι ασφαλές κατά την περίοδο του θηλασμού δεδομένου ότι η νικοτίνη περνάει μέσα από το γάλα αυτό στο μωράκι. Είναι σημαντικό λοιπόν η γυναίκα να διακόψει το κάπνισμα από την αρχή της εγκυμοσύνης. «Παρόλα αυτά θα είναι πιο επιζήμιο για το μωρό να μην θηλάσει καθόλου. Αν δεν μπορεί να διακόψει τελείως το κάπνισμα η μητέρα, θα ήταν πολύ σημαντικό να το περιορίσει όσο το δυνατόν πιο λίγο γίνεται και να είναι μακριά από γεύματα. Από κει και πέρα δεν είναι μόνο η νικοτίνη που περνάει στο παιδί, είναι η νικοτίνη που περνάει στα μαλλιά, στα ρούχα, στο στόμα κλπ, οπότε αν καπνίζω και θηλάζω ακόμα και αν είναι μακριά από γεύματα το παιδί έρχεται σε επαφή μαζί μου άρα έρχεται και σε επαφή με τη νικοτίνη οπότε αυτόματα γίνεται παθητικός καπνιστής. Το ιδανικό λοιπόν είναι όταν μία γυναίκα θηλάζει να έχει διακόψει το κάπνισμα».

Τα ψυχολογικά οφέλη & η συμβολή του πατέρα

Ο θηλασμός επηρεάζει ψυχολογικά το βρέφος αλλά και την μητέρα, ενώ παράλληλα έχει αντίκτυπο στο δεσμό που αναπτύσσει το βρέφος με τη μαμά. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού συμβάλουν πάρα πολύ στο δέσιμο του βρέφους με τη μητέρα ενισχύοντας έτσι τη μεταξύ τους σχέση.

Σίγουρα μπορεί να μετέχει και ο πατέρας στην διαδικασία του θηλασμού -όχι πρακτικά. Προφανώς με το μπιμπερό μπορεί και εκείνος να σιτίσει και εκείνος το παιδάκι. «Αυτό που μπορεί να κάνει είναι σίγουρο να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στη μητέρα, πρακτική βοήθεια στη μητέρα και γενικότερα να την εμψυχώνει σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να είναι και εκείνος ενημερωμένος για το πώς γίνεται φυσιολογικά η όλη διαδικασία έτσι ώστε να μπορεί να κατανοήσει το οτιδήποτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού και να μπορεί να υποστηρίξει και τη μαμά αλλά και το μωράκι. Πολύ συχνά επειδή προφανώς οι γονείς έχουν αγωνία για τα παιδιά τους και επειδή οι μπαμπάδες δεν έχουν μπει στη διαδικασία να ενημερωθούν, όπως οι γυναίκες, για το θηλασμό αγχώνονται πάρα πολύ και δεν μπορούν να αξιολογήσουν αν γίνεται σωστά η διαδικασία. Όλο αυτό λειτουργεί λίγο αντίθετα καθώς η κατάσταση αυτή αγχώνει και τη μητέρα πολύ περισσότερο, που ήδη είναι ευαίσθητη λόγω των ορμονών είναι και πιο επιρρεπής στο να επηρεαστεί από οτιδήποτε αρνητικό ακούσει» εξηγεί η κα Κώστογλου.

Τα οφέλη στον γυναικείο οργανισμό, στην οικογένεια και την κοινωνία

Γενικότερα έχει φανεί ότι γυναίκες που θηλάζουν προστατεύονται από γυναικολογικό καρκίνο, όπως καρκίνο του μαστού των ωοθηκών και πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι προστατεύει και από τον καρκίνο του ενδομητρίου για τον θηλασμό που ξεκινάει άμεσα μετά τον τοκετό, που είναι και το ιδανικό, φαίνεται ότι η μήτρα μπορεί να παλινδρομήσει και πάλι να κάνει τις απαραίτητες συσπάσεις και να γίνει όπως ήταν πριν την κύηση αποφεύγοντας αιμορραγικά επεισόδια μετά τον τοκετό. Παράλληλα προστατεύει την μητέρα από διάφορες άλλες παθήσεις. Ακόμη στον κατάλογο προστίθεται ότι παρέχει στην μητέρα και μία μορφή αντισύλληψης δεδομένου του ότι όσο θηλάζει μία γυναίκα λόγω των ορμονών που εκκρίνονται δεν γίνεται ωορρηξία. «Βέβαια το τελευταίο έχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μόνο τρόπο αντισύλληψης» επισημαίνει η κα Κώστογλου.

Επιπλέον ο θηλασμός βοηθάει όλη την οικογένεια καθώς είναι μία αρκετά οικονομική λύση αφού είναι μεγάλο το ποσό που πρέπει να δοθεί όταν ένα παιδάκι σιτίζεται με ξένο γάλα. Σε αντίθεση με το ξένο, το μητρικό γάλα είναι εύκολο με την έννοια του είναι πάντα έτοιμο, πάντα διαθέσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία οπότε σίγουρα οι μαμάδες γλυτώνουν από τον κόπο προετοιμασίας του γάλακτος, το βράσιμο του νερού, την αποστείρωση των μπιμπερό. Το μητρικό γάλα βοηθάει ακόμη και το περιβάλλον δεδομένου ότι έχουμε λιγότερα απορρίμματα από αυτά που θα προέκυπταν από τις συσκευασίες του γάλακτος άρα είναι και μία πιο οικολογική λύση. Επιπλέον βοηθάει και όλη την κοινωνία καθώς τα παιδάκια τα οποία θηλάζουν αρρωσταίνουν λιγότερο και κατ’ επέκταση είναι μικρότερη ανάγκη απουσίας των γονέων από την εργασία τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey