Ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καραβασίλης μιλά στο «Ε» για τα του συνεδρίου και τις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν

Μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή της ηγεσίας του από τη βάση [Vid]

10/05/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 10/05/2022 - 15:03

Αναστασία Δαούση, Δημήτρης Δουρής, Σταύρος Καραβασίλης, Τριανταφυλλιά Κυριαζή, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Νικολάρα είναι τα ονόματα των υποψηφίων από το Βόρειο Αιγαίο για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Από αυτούς θα εκλεγούν 4 (δύο άνδρες και δύο γυναίκες - βάσει του 50-50 σε ότι έχει να κάνει με την ποσόστωση εκλογής μελών).  

Στις 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και της Κεντρικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από 300 μέλη.  

Οι εκλογές θα διαρκέσουν από τις 8:00 πμ μέχρι και τις 8:00 μμ. Και με έγκριση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μπορεί να δοθεί παράταση στη διαδικασία ψηφοφορίας. Η διαδικασία των εκλογών περιλαμβάνει ταυτόχρονα δύο ψηφοφορίες σε δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Οι κάλπες στη Λέσβο θα στηθούν στα σημεία εκείνα που είχαν τοποθετηθεί για την ανάδειξη συνέδρων του κόμματος.  

Για τις αλλαγές που σηματοδοτεί το συνέδριο μίλησε στο «Ε» ο συντονιστής της Νομαρχιακής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σταύρος Καραβασίλης.  

Τι σηματοδότησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία; 

«Tο συνέδριο μας ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου και ήταν ένα συνέδριο μαζικό, ένα συνέδριο με πάρα πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα με 5.000 συνέδρους εκ των οποίων 61 σύνεδροι από τη Λέσβο, που εκπροσώπησαν ως αντιπρόσωποι το νησί μας στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το οποίο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και με σημαντικές αποφάσεις. Αυτό που σηματοδοτήθηκε και το οποίο έχουμε βάλει ως στόχο είναι αυτό που ονομάζουμε «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ». Μία νέα αρχή, με ένα νέο μία νέο προγραμματικό πλαίσιο με το οποίο απευθυνόμαστε στην κοινωνία».  

Που θα διενεργηθούν στη Λέσβο οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής και ποιοι μπορούν να ψηφίσουν;  

«Οι διαδικασίες του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ολοκληρώνονται με την εκλογή των νέων μας οργάνων της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ δηλαδή του ανώτατου πολιτικού οργάνου του κόμματος αλλά και την Εκλογή του Προέδρου μας από τα μέλη του κόμματος αλλά και από όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να συμμετέχουν και να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία και να εγγραφούν και να οργανωθούν στο κόμμα μας και στην οργανωτική μας διάταξη που έχουμε στη Λέσβο. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου 2022, τότε θα τοποθετηθούν κάλπες σε εκλογικά κέντρα που θα υπάρχουν από τη Μυτιλήνη μέχρι την Ερεσό καθώς και στο Πλωμάρι, στη Γέρα, στον Πολιχνίτο, στην Καλλονή στην Πέτρα, στην Αγία Παρασκευή, ώστε όλοι όσοι συμπολίτες μας αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο στον αριστερό χώρο, στο προοδευτικό χώρο να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για το πρόεδρο του κόμματος και τα υπάρχοντα μέλη να ψηφίσουν για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη για κόμματα της αριστεράς και ειδικά της ανανεωτικής αριστεράς η εκλογή αυτού του οργάνου από τη βάση. Θα ψηφίσουμε και θα επιλέξουμε τους τα μέλη της ειδικής επιτροπής από το Βόρειο Αιγαίο. Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν επτά υποψήφιοι για την κατάθεση υποψηφιότητας, οι τέσσερις είναι από το νησί μας και άλλοι 3 από Χίο, Ικαρία και Σάμο.  

Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο ψηφίστηκε το 50-50 δηλαδή μία ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλα τα κομματικά όργανα του κόμματος. Οπότε από τους 4 που θα εκλεγούν οι 2 θα είναι γυναίκες.  

Η κεντρική επιτροπή θα εκλεγεί από το σώμα το οποίο είχε εκλέξει και τους συνέδρους του Συνεδρίου, όσοι δηλαδή είχαν γραφτεί στις 21 Μαρτίου 2022. Όλοι οι υπόλοιποι που δεν είχαν γραφτεί μέχρι τότε θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας να εγγραφούν και να ψηφίσουν μόνο για την εκλογή του προέδρου».  

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις διαδικασίες του κόμματός σας αποτελεί οιωνό για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών που πρόκειται να ακολουθήσουν; 

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα το οποίο τέθηκε στο συνέδριο είναι αυτή η εκλογή από τη βάση εκλογή από τα μέλη του κόμματος. Ένα ακόμη στοίχημα είναι η συμμετοχή δηλαδή όσο πιο πολλοί συμμετέχουν τόσο το καλύτερο και το δεύτερο είναι να μπορέσουμε τον εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ που έπαιρνε στη Λέσβο 30% να μπορέσει να εκφραστεί πλέον οργανωτικά και κομματικά στη Λέσβο. Αυτός είναι ένας τρόπος να μπορέσουμε να γνωρίσουμε και να μας γνωρίσει ο κόσμος αυτός. Επιπλέον δίνει την δυνατότητα ενός πολιτικού μηνύματος σε μία συγκυρία όπου ο κόσμος αναστενάζει από την ακρίβεια».  

Ποια είναι η πολιτική αλλαγή που θέλετε να δείτε εσείς;  

«Η αλλαγή μας δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη, η αλλαγή βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Είναι τα 65 και ένα σημεία τα οποία είναι οι πρώτες αλλαγές οι οποίες θέλουμε και επιθυμούμε ως κόμμα να εφαρμόσουμε με την ολοκλήρωση των επόμενων εθνικών εκλογών. Η πραγμαματική αυτή συμφωνία και οι ενδεχόμενες συμφωνίες ή συμμαχίες με άλλα κόμματα πρέπει να βασιστούν σε πλαίσια συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».  

Ποιες οι βασικές αλλαγές που αποφάσισε το συνέδριο;  

«Στο συνέδριο ψηφίστηκε και ένα καινούργιο καταστατικό στο οποίο προβλέπεται μέσα συμμετοχή όλων των μελών του κόμματος μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων ή ευρύτερων ώστε να υπάρχει μία συνεχής διάδραση και ανατροφοδότηση των μελών του κόμματος μεταξύ τους για να δώσουμε αξίωση ουσιαστικά στη συμμετοχή. Αυτό γιατί καταλαβαίνουμε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν είναι πλέον ελκυστικά και γενικότερα η ευρύτερη συμμετοχή στην πολιτική ειδικά των νέων έχει γίνει κάτι πάρα πολύ δύσκολο και απωθητικό θα έλεγα. Αυτό λοιπόν ένα στοίχημα να καταφέρουμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή του κόσμου να πιστέψει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.  

Οι μεγάλες αλλαγές που σήμανε αυτό το συνέδριο είναι η εκλογή των οργάνων οι οποίες θα γίνουν για πρώτη φορά με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο. Το δεύτερο είναι ένα καινούργιο καταστατικό το οποίο προβλέπει μέσα μία επιτροπή δεοντολογίας για τυχόν ζητήματα τα οποία προκύπτουν που δεν υπήρχε προηγουμένως. Το πενήντα-πενήντα (ποσόστωση ανδρών - γυναικών), η ενσωμάτωση του ψηφιακού τρόπου συμμετοχής πλέον σε ένα πολιτικό κόμμα, δηλαδή θεσμοθέτηση ψηφιακών τρόπων συμμετοχής ώστε να μπορεί κάποιος να συμμετέχει και να είναι συνεχώς ουσιαστικά παρόν γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον ο τρόπος ζωής και η ένταση που υπάρχει στην καθημερινότητα είναι ένας από τους αποτρεπτικούς παράγοντες συμμετοχής. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές, αλλαγές μέσα από τις οποίες προσπαθούμε και θέλουμε να διαμορφώσουμε αυτό που λέμε αριστερά του 21ου αιώνα και νομίζω ότι είμαστε σε μία συγκυρία πλέον και αρκετά αισιόδοξοι για την μετέπειτα εξέλιξη και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρωτίστως της ίδιας κοινωνίας». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey