Ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα το Γηροκομείου του Ταξιάρχη Μανταμάδου - Αναμένεται να λειτουργήσει τον ερχόμενο χρόνο

Με πίστη και θέληση όλα γίνονται [Vid]

20/02/2021 - 10:15 Ενημερώθηκε 22/02/2021 - 12:59

Τελικά αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει επιμονή προς την πραγματοποίηση ενός στόχου, αυτός επιτυγχάνεται. Ένας τέτοιου είδους στόχος ήταν και η δημιουργία Γηροκομείου στον Μανταμάδο, το οποίο έγινε με δαπάνες της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το εμβληματικό κτίριο βρίσκεται κοντά στο Ναό και θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα. Θα ακολουθήσει η επίπλωσή του και αναμένεται να λειτουργήσει, σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα περίπου έτος.

 

Το 2000 όταν έπαψε να λειτουργεί το οικοτροφείο του Ναού αποφασίστηκε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Μητροπολίτη Μηθύμνης να ιδρυθεί το Γηροκομείο. Πολλές ήταν οι προσπάθειες όμως περισσότερα ήταν τα εμπόδια καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αρχαιολογία δεν επέτρεπε να χτιστεί το κτίριο στον αύλειο χώρο πίσω από το Ναό γιατί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς θα προσβληθεί αισθητικά το αρχαιολογικό μνημείο του Ταξιάρχη.

Έπειτα από προσπάθειες ο τότε Δήμαρχος Στέφανος Αποστόλου, παραχώρησε παρακείμενο οικόπεδο του τότε Δήμου Μανταμάδου έκτασης 14 στρεμμάτων και παμψηφεί το τότε Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση του χώρου αυτού για την ίδρυση του Γηροκομείου. Μετά από χρόνια και αγώνα δόθηκε και η απαιτούμενη άδεια από την αρχαιολογία και ξεκίνησαν οι εργασίες.

Το έργο

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού από τότε που εκδηλώθηκε η πρόθεση ίδρυσης του Γηροκομείου, αποταμίευε ένα ποσό από τον ετήσιο προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο έργο. Έτσι συγκεντρώθηκε το ποσό του 1.200.000 ευρώ για την ίδρυση του Γηροκομείου.

Το Νοέμβριο του 2018 άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση του έργου. Έγινε η μελέτη του έργου και σύμφωνα με αυτή το έργο ήταν προϋπολογισμού ανάλογου του ποσού που είχε καταφέρει να συγκεντρώσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Σύμφωνα δε, με την δημοπρασία που ακολούθησε η ανέγερση του Γηροκομείου κόστιζε 1.150.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των έργων έγιναν κάποιες προσθήκες με αποτέλεσμα να ανέβει ο προϋπολογισμός του έργου. Συγκεκριμένα δεν προβλεπόταν εκκλησάκι, βιολογικός, δωμάτιο ψύξης για τα τρόφιμα κ.α. Οι προσθήκες που έγιναν συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. που θα πρέπει να πληρωθεί ανέρχονται στο ποσό των 450.000 ευρώ. Ωστόσο ο Ναός έχει να λειτουργήσει από πέρυσι με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι σχεδόν μηδενικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξόφληση του τελικού ποσού. Για το λόγο αυτό έχει σταλεί επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να υπάρξει απαλλαγή από το κόστος του Φ.Π.Α.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προθυμοποιήθηκε να φτιάξει το δρόμο από τον Ναό έως την είσοδο του Γηροκομείου.

Το έργο πρόκειται να παραδοθεί σε ένα μήνα θα ακολουθήσει η επίπλωσή του και όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου σε ένα περίπου χρόνο να τεθεί σε λειτουργία.

Το Γηροκομείο είναι πενήντα θέσεων και θα φιλοξενεί ηλικιωμένους που είναι χωρίς οικογένεια και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, κάποιοι από αυτούς υποστηρίζονται από τη Στέγη Αγάπης του Ταξιάρχη.

Η λειτουργία και η στελέχωση

Τα λειτουργικά έξοδα θα αναλάβει ο Ναός, ενώ ένα μέρος της σύνταξης των ηλικιωμένων θα δίνεται για τη φιλοξενία τους στο Γηροκομείο.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα συσταθεί επιτροπή με πρόεδρο το Δεσπότη και με μέλη που θα επιλέξει εκείνος. Η Επιτροπή αυτή θα προσλάβει 25-30 άτομα προσωπικό και θα επιλέξει και τους ηλικιωμένους οι οποίοι θα φιλοξενηθούν. Σε αυτούς που θα δοθεί προτεραιότητα εκτιμάται ότι θα είναι εκείνοι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και είναι μόνοι τους χωρίς να έχουν κάποιο μέλος της οικογένειάς του για να τους βοηθήσει.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ηλικιωμένους να περάσουν τα τελευταία χρόνια στο Γηροκομείο του Ταξιάρχη.

Το εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται στο οικόπεδο πλησίον του Ιερού Ναού είναι δύο ορόφων. Στο ισόγειο του συναντήσαμε συνεργείο εργατών που τελειώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Στο ισόγειο του βρίσκονται γραφεία υπαλλήλων, ψυγεία για τα τρόφιμα, αποθήκες, χώρος όπου θα τοποθετούνται οι νεκροί μέχρι να οδηγηθούν στην τελευταία τους κατοικία και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το ισόγειό του συνδέεται και με ασανσέρ με τον πρώτο όροφο. Εκεί είναι τα δωμάτια των ηλικιωμένων που θα φιλοξενηθούν ενώ στο κέντρο περίπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Γηροκομείου.

Από τα μπαλκόνια του βλέπουμε τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, χάρη σε Αυτόν, το Γηροκομείο αυτό, τουλάχιστον, φτάνει στο τέλος του και θα λειτουργήσει.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey