Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Μαζική πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης

25/03/2017 - 17:42 Ενημερώθηκε 25/03/2017 - 17:55

Εκατοντάδες πρόσφυγες, μετανάστες, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και αλληλέγγυοι, διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο το πρωί με μεγάλη πορεία στο κέντρο και το λιμάνι της Μυτιλήνης, με αφορμή την επέτειο για τον ένα χρόνο από την κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία προσβλέπει στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Επίσης η 18η Μαρτίου είναι διεθνής ημέρα κατά του ρατσισμού και του φασισμού, και με αφορμή την επέτειο, εθελοντές της Κοινωνικής Κουζίνας μαγείρεψαν στην κεντρική πλατεία προσφέροντας φαγητό στους πρόσφυγες.

Εκπρόσωποι προσφυγικών κοινοτήτων από Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ιράν, Νιγηρία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε και Συρία, μίλησαν στo συγκεντρωμένο πλήθος μεταφέροντας την εμπειρία τους από την πολυσυζητημένη συμφωνία. 

«Ανοίξτε τα σύνορα», «Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα», «Κλείστε τη Μόρια», «Σταματήστε τις απελάσεις», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών. «Γυναίκες, παιδιά και άντρες εγκλωβίστηκαν στα ελληνικά νησιά για χρονικό διάστημα που έφτασε ήδη το ένα έτος. Και αφού επιβίωσαν αυτή την ταπείνωση, απελαύνονται δια της βίας στην Τουρκία με την ψευδή προϋπόθεση ότι η Τουρκία είναι πράγματι μια ασφαλής χώρα», ανέφεραν από το μικρόφωνο σε πολλές γλώσσες οι πρόσφυγες.

 

Οι Ευρωπαίοι εκθειάζουν

Στον αντίποδα, δύο μέρες νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκθείαζαν τη συμφωνία για τη μείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 23.649 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τις 20 Μαρτίου 2016, ημερομηνία εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, μέχρι σήμερα. Από αυτούς 11.542 πέρασαν στη Λέσβο, 7.751 πέρασαν στη Χίο και 4.356 πέρασαν στη Σάμο. Από το σύνολο των παραπάνω, στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν περιμένοντας να εξετασθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλει, 8.399. Οι 3.350 βρίσκονται στη Λέσβο, οι 3.311 στη Χίο και οι 1.738 στη Σάμο.

Επίσης, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, αεροπορικώς προς τα Άδανα ή ατμοπλοϊκώς προς το λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας, επαναπροωθήθηκαν συνολικά 749 άνθρωποι, που είτε είχαν παραιτηθεί του δικαιώματος ασύλου, είτε οι σχετικές αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey