Δημ. Νταλώσης: «Η συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus αποτελεί εμπειρία ζωής για τα παιδιά καθώς ανοίγουν οι ορίζοντές τους»

Μαθητές από Ρουμανία, Πορτογαλία, Νορβηγία και Γαλλία στη Λέσβο [Vid & Pics]

30/05/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 30/05/2022 - 11:07

50 μαθητές από σχολεία της Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Νορβηγίας και Γαλλίας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο στο πλαίσιο το προγράμματος Erasmus Ι Connected by the sea (Η θάλασσα μας ενώνει).  

«Η συμμετοχή στα προγράμματα Erasmus αποτελεί εμπειρία ζωής για τα παιδιά καθώς ανοίγουν οι ορίζοντές τους» όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος καθηγητής Δημήτρης Νταλώσης σε δήλωσή του στο «Ε» και προσθέτει : «Στόχος είναι μέσα από την συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα τα παιδιά να μυηθούν στις ευρωπαϊκές δραστηριότητες, να αντιληφθούν κουλτούρες, πολιτισμούς και συμπεριφορές άλλων λαών μέσα από την συναναστροφή» επισημαίνοντας ότι το Γυμνάσιο της Πέτρας έχει συμμετοχή σε 4 διαφορετικά προγράμματα Erasmus.  

Connected by the sea 

Ο τίτλος του προγράμματος Connected by the sea Ι Η θάλασσα μας ενώνει έχει υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Νταλώση Δημήτρη και την ενεργή συμμετοχή των καθηγητών Θηβαίου Παναγιώτα και Κάβουρα Χαράλαμπου. 

Οι συμμετέχοντες μαθητές του προγράμματος ήρθαν σε επαφή με μαθητές του Γυμνασίου Πέτρας, ανταλλάξανε απόψεις και εμπειρίες. 

Μέσα στο πλαίσιο οργανωμένης εκπαιδευτικής επίσκεψης όλοι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αξιοθέατα του νησιού μας και να υλοποιήσουν από κοινού με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους αντίστοιχα εκπαιδευτικά εργαστήρια. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κάστρο Μολύβου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη όπου από τον π. Αθανάσιο Γιουσμά αντλήσανε πληροφορίες σχετικά με τον ναό. Ακόμη το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, στο Μουσείο Ελαιουργείας και στις Αλυκές της Αγίας Παρασκευής. 

Ακόμη οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Μονή Υψηλού με την υπέροχη θέα και το ενδιαφέρον μουσείο, στο πάρκο και στο Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι όπου έζησαν τη βιωματική εμπειρία καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, η οποία προσομοιώνει καταστροφικούς σεισμούς που έχουν συμβεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Εξαιρετική ήταν και η επίσκεψη στο χωριό Στύψη όπου επισκεφτήκανε το εργαστήριο μελιού του Παυλίδη και το εργαστήριο αγροτικών προϊόντων της Όλγας Σαρρή, όπου παρουσιάστηκαν τα προϊόντα τα οποία η οικογένεια επεξεργάζεται. Οι επισκέπτες ενθουσιαστήκανε με τα χειροποίητα εδέσματα τα οποία γευτήκανε και τέλος τους έγινε και παρουσίαση για το πως φτιάχνεται το σαπούνι. «Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη φαγητό στο εστιατόριο Πετρί με την υπέροχη θέα και την επίσκεψη στο εργαστήριο κεραμικής της κ. Γεωργίας και τέλος, η επίσκεψη και το φαγητό στην Εδέμ του Μπέη και την επαφή με τα ζώα που υπάρχουν στο υπέροχο αυτό περιβάλλον. 

Τα βράδια το δείπνο λάμβανε χώρα στα εστιατόρια της Πέτρας, Θάλασσα, Χρήστος, Γοργόνα, Μαρίνα, με φόντο το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Οι επισκέπτες μείνανε κατενθουσιασμένοι με το πρόγραμμα που ακολουθήσανε, τις εκπληκτικές επισκέψεις που γίνανε καθώς και το θερμό καλωσόρισμα όλων αυτών που τους υποδέχτηκαν.  

Εμπειρίες και εικόνες οι οποίες οι οποίες αποκτήθηκαν από την 7ήμερη παραμονή τους στη Λέσβο μείνανε ανεξίτηλα χαραγμένες στους συμμετέχοντες, οι οποίοι μάλιστα δώσανε υπόσχεση να επισκεφτούνε ξανά το νησί μας με τις οικογένειές τους. Η διαμονή έγινε στο ξενοδοχείο Sunset της Πέτρας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Νταλώσης.  

H Λέσβος και το Απολιθωμένο Δάσος εκπαιδευτικός προορισμός για σχολεία από την Ευρώπη 

Πλημμύρισε τις τελευταίες εβδομάδες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από μαθητές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επισκέπτονται τη Λέσβο στα πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+ τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με σχολεία της Λέσβου.  

Ειδικότερα κατά το μήνα Μάιο γνώρισαν ή θα γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου μαθητές από το Γυμνάσιο Πέτρας με μαθητές από την Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Τουρκία και Ρουμανία, το Λύκειο Πολιχνίτου με μαθητές από Γαλλία, το Γυμνάσιο Πέτρας με μαθητές από τη Σλοβενία, Λιθουανία, Τουρκία και Ρουμανία, το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης με μαθητές από την Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, το Γυμνάσιο Πέτρας με μαθητές από τη Νορβηγία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ρουμανία, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης με μαθητές από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης με μαθητές από την Ιταλία. 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και τα απολιθωμένα ευρήματα της χλωρίδας και της πανίδας που υπήρχε στην περιοχή εκείνη την εποχή, όπου ένα ολόκληρο οικοσύστημα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια απολιθώθηκε.  

Οι μαθητές περιηγούνται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημερώνονται για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της ιστορίας της γης αλλά και τη σημασία των απολιθωμάτων του Απολιθωμένου Δάσους για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου. Στην αίθουσα «Η εξέλιξη της ζωής - Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μοναδικά απολιθώματα αλλά και ειδικές μακέτες με αναπαραστάσεις των οικοσυστημάτων στο παρελθόν γνωρίζουν στους μαθητές τη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, ενώ στην αίθουσα «Εξέλιξη του Αιγαίου» έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής πριν 20 εκ. χρόνια.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιήγηση των μαθητών στο Πάρκο Σιγρίου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους εντυπωσιακούς ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και τα μοναδικά ριζικά συστήματα. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey