Με βασικό όργανο το Σαντούρι

Έτοιμο το Μουσικό Γυμνάσιο της Καλλονής σε λιγότερο από ένα χρόνο [Vid]

02/09/2021 - 10:11 Ενημερώθηκε 08/09/2021 - 09:58

«Θεωρώ ότι η μουσική μας παράδοση βρίσκεται στα χωριά, εκεί είναι η μουσική μας κληρονομιά, άρα ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα Μουσικό Γυμνάσιο στο κέντρο του νησιού για να καλύπτει τη περιφέρειά μας» είπε στο «Ε» ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δυτικής Λέσβου, Απόστολος Βαρελτζής, λίγες ημέρες, πριν χτυπήσει, για πρώτη φορά, το κουδούνι στο Μουσικό Γυμνάσιο Καλλονής, που θα έχει για βασικό όργανο το σαντούρι.

Η νέα σχολική μονάδα στην οποία φέτος θα λειτουργήσει μόνο η Α’ Τάξη φιλοξενείται στους χώρους όπου παλιά στεγαζόταν το ΕΠΑΛ Καλλονής.

Η δημιουργία του Μουσικού Σχολείο στην Δυτική Λέσβο σημαίνει ότι η πρόσβαση για τα παιδιά που κατοικούν σε αυτή τη πλευρά του νησιού θα είναι πιο εύκολη, αφού δεν θα χρειάζεται να διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν σε Μουσικό Σχολείο. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος μαθητές από Πέτρα, Μόλυβο, Σίγρι, Άγρα και άλλες απομακρυσμένες περιοχές έπρεπε να κατέβουν Μυτιλήνη για να φοιτήσουν σε μουσικό, που σημαίνει ότι έφευγαν πρωί από το σπίτι και επέστρεφαν σε αυτό βράδυ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Απόστολος Βαρελτζής και η Δ/ντρια του Μουσικού Βενετία Λεοντή

Βαρελτζής: «Σε ένα δήμο πρέπει να υπάρχουν όλοι οι τύποι σχολείων»

«Είμαστε ένας καινούργιος Δήμος, άρα θα πρέπει να έχουμε ότι έχει ένα κανονικός Δήμος. Όταν ξεκίνησε η θητεία μου στον Δήμο, υπήρχαν μόνο σχολεία γενικής παιδείας και το ΕΠΑΛ Καλλονής. Η γνώμη μου είναι ότι ένας Δήμος θα έπρεπε να έχει όλους τους τύπους των  σχολείων που μπορεί να έχει . Ξεκινήσαμε με το εσπερινό ΕΠΑΛ και συνεχίσαμε με το Μουσικό Γυμνάσιο. Αυτό που σας λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με ότι άλλο χρειάζεται ένας δήμος» είπε ο κ. Βαρελτζής και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές μου η ίδρυση των σχολειών. Η ίδρυση των σχολείων είναι καθαρά θέμα κυβερνητικό. Τα σχολεία ιδρύονται με αίτηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εγώ απλώς έκανα παρεμβάσεις και προσπάθησα να ξεκολλήσω το όποιο πρόβλημα προέκυπτε ανά πάσα στιγμή».

Ο κ. Βαρελτζής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έβαλαν «πλάτη» και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο. «Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν ήμουν μόνος. Το Δημοτικό Συμβούλιο στήριξε το εγχείρημα αυτό με τις ομόφωνες αποφάσεις του. Φυσικά αυτός που ήταν πρώτος στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, που ήταν δίπλα μας στηρίζοντας τις προσπάθειές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Νέο σχολείο μέσα σε ένα χρόνο

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου έκανε την αίτηση για την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, στο αρμόδιο υπουργείο, μετά από πρόταση της Σχολικής Επιτροπή του Δήμου Δυτικής Λέσβου και θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου. Στην προκειμένη περίπτωση επειδή επρόκειτο για Μουσικό Γυμνάσιο απαιτείτο και η γνωμοδότηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας. Η αρχική εισήγηση του Υπουργείου ήταν αρνητική, ωστόσο μετά από «μάχες» που δόθηκαν επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα και βγήκε η απόφαση για την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Καλλονής. Η διάρκεια της όλης διαδικασίας διήρκησε λιγότερο από ένα χρόνο, δεδομένου ότι οι όποιες ενέργειες ξεκίνησαν τον προηγούμενο Οκτώβριο του 2020 και η απόφαση βγήκε την περίοδο του Πάσχα του 2021.

Την δεδομένη χρονική στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες οικοδομικές εργασίες, ελαιοχρωματισμοί, δομημένη καλωδίωση, ξυλουργικές εργασίες, τοποθέτηση γραμμών για ελεύθερο wifi και το μόνο που έχει μείνει είναι ορισμένες ηλεκτρολογικές εργασίες.

 «Αισθάνομαι χαρούμενος και ότι δεν πήγε στράφι όλος αυτό ο κόπος. Ελπίζω ότι ξεκινώντας το σχολείο μέσα στον Σεπτέμβριο και βλέποντας ότι πάει καλά και λειτουργεί όπως και όλα τα υπόλοιπα σχολεία τον Οκτώβριο θα είμαι σε θέση να απολαύσω τους καρπούς της προσπάθειάς μου. Επόμενος στόχος υπάρχει, ωστόσο θέλω να κρατήσω να χαρτιά μου κλειστά γιατί κατά την προσπάθεια ίδρυσης του Μουσικού Γυμνασίου αντιμετωπίσαμε πολλές αντιδράσεις και δεν θέλω να έρθω αντιμέτωπος με παρόμοιες κατά την επόμενη προσπάθειά μας. Πάντως στόχους έχουμε και όχι έναν» είπε ο κ. Βαρελτζής.

Βενετία Λεοντή: «Σημαντική η δημιουργία Μουσικού Γυμνασίου στη Δυτική Λέσβο»

Η διευθύντρια του ολοκαίνουργιου Μουσικού Γυμνασίου Καλλονής είναι η φιλόλογος Βενετία Λεοντή. «Είμαστε στο προτελευταίο στάδιο για να λειτουργήσουμε. Είναι ένα νεοσύστατο σχολείο έχουμε άγχος ωστόσο δεν μας λείπει η θετική σκέψη ότι όλα θα πάνε καλά» είπε στο «Ε» η κα Λεοντή και πρόσθεσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό που γίνεται στο Δήμο Δυτικής Λέσβου ένα Μουσικό Γυμνάσιο γιατί πολλά παιδιά χρόνια τώρα έπρεπε να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να πηγαίνουν στο Μουσικό της Μυτιλήνης». 

Με βασικό όργανο το σαντούρι

Κάθε Μουσικό Σχολείο επιλέγει ένα βασικό όργανο, έτσι το Μουσικό Γυμνάσιο, δεδομένης της παράδοσης επέλεξε το σαντούρι. «Θεωρήσαμε ότι το βασικό όργανο που θα επιλέξουμε έπρεπε να είναι κάποιο κοντά στην μουσική μας παράδοση. Γι’ αυτό και επιλέξαμε το σαντούρι». Ήδη έχει γίνει η πρώτη παραγγελία για μουσικά όργανα τα οποία περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων, όπως πιάνα, ταμπουράδες, κιθάρες, βιολιά, σαντούρι, ξυλόφωνο , μεταλλόφωνο , τσουράς. Δεδομένου ότι το βασικό όργανο είναι σαντούρι θα ακολουθήσουν κι άλλες παραγγελίες σε αυτό το είδος, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι εγγραφές και οι μαθητές γνωστοποιήσουν το είδος του οργάνου που θέλουν να μάθουν θα γίνουν και νέες παραγγελίες για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νάκα, ο οποίος λόγο της καταγωγής του από την Ανεμώτια, μας έκανε μία εξωφρενικά καλή - θα έλεγα- προσφορά στην προμήθεια μουσικών οργάνων» είπε ο κ. Βαρελτζής εκτιμώντας την κίνηση αυτή δεδομένου ότι το σχολείο βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά του.

Οι χώροι

«Από την αρχή λέγαμε ότι θέμα στέγασης για το Μουσικό της Καλλονής δεν υπάρχει δεδομένου ότι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τους χώρους, όπου βρισκόταν παλιά το ΕΠΑΛ Καλλονής πριν την μετακίνησή του στις καινούργιες του εγκαταστάσεις» και εξηγεί ότι το ΕΠΑΛ είχε εκτός από τις κλασικές τάξεις των μαθημάτων και αίθουσες, όπου γινόταν τα εργαστήρια. Αυτοί οι χώροι που το παλιό ΤΕΛ χρησιμοποιούσε για εργαστήρια διαμορφώθηκαν και θα χρησιμοποιούνται ως χώροι ατομικών μαθημάτων . Το Μουσικό Γυμνάσιο Καλλονής διαθέτει γραφείο διευθυντή, συλλόγου, τραπεζαρία, έξι αίθουσες για Α’, Β΄ και Γ’ Γυμνασίου και Α’, Β΄ και Γ’ Λυκείου. Σημειώνεται ότι οι αίθουσες δεν θα χρησιμοποιηθούν όλες αφού η γέννηση της νέας σχολικής μονάδας συνεπάγεται την λειτουργία της Α΄ Γυμνασίου. Ακόμη υπάρχουν οι μικρές αίθουσες των ατομικών μαθημάτων και υπάρχουν και δύο μεγάλοι χώροι για χορωδίες - ορχήστρες. 

Η στελέχωση

Το Μουσικό Γυμνάσιο στελεχώνεται όπως κάθε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το διευθυντή και τους καθηγητές του. Επειδή είναι καινούργιο σχολείο, δεν μπορεί να έχει μόνιμους καθηγητές με οργανική θέση. Οι οργανικές θέσεις μοιράζονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς (τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου) εξήγησε ο κ. Βαρελτζής και πρόσθεσε ότι το σχολείο θα λειτουργήσει φέτος με αναπληρωτές και ενδεχομένως αν κάποιοι θελήσουν με απόσπαση. «Τις πρώτες οργανικές θέσεις το Μουσικό Σχολείο θα αποκτήσει στο τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στο χρονικό διάστημα από 26 Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου  και οι συνεντεύξεις των ενδιαφερομένων τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και το ενδιαφέρον είναι έντονο, όπως επισημαίνει και η Διευθύντρια Βενετία Λεοντή, τονίζοντας ότι τα παιδιά που μένουν στην Δυτική Λέσβο πλέον θα απαιτείται να διανύουν την μισή απόσταση, απ’ ότι γινόταν μέχρι τώρα, για να έχουν πρόσβαση σε Μουσικό Σχολείο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2253025199.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey