Γέρα

Ο σημερινός υγρότοπος Ο σημερινός υγρότοπος

Ο Υγρότοπος Περάματος Μπαζώνεται*

10/08/2019 - 15:10

Είναι μια ιστορία καταχωρημένη βαθιά στον χρόνο! Το 1893, μαζί με όλα τα έλη και τενάγη των δύο κόλπων του νησιού, ανήκει στην Οθωμανική κυβέρνηση!1 Κρατική έκταση τα «τα τσάγια ή Έλος» του Περάματος, εκτεινόταν από τον μετέπειτα Άγιο Παντελεήμονα έως το Παλιό Νταμπακαριό (φώτο Βασιλείου), με ένα περιβόλι και ένα καφενεδάκι στην βορινή του άκρη! Μετά το Νέο Νταμπακαριό απέκτησε μεγάλη έκταση και από το 1981 του παραχωρήθηκε νέα έκταση για τον Βιολογικό, το έκτρωμα που στέκεται εκεί! Από τότε άρχισε να μπαζώνεται ασύστολα στις δύο πλευρές του (Βόρεια και ΝΑ), με σκουπιδότοπους, πάρκινγκ και αποθέτες οικοδομικών υλικών και οικοσκευών! Το έλος είναι επίσημος Υγρότοπος, με αριθμό LES052, που ενώνεται με την θάλασσα ανέκαθεν (γεφύρι)! Κάποτε ίσως ήταν αλυκή!

Το σημερινό απομεινάρι έχει περίμετρο περίπου 785 μέτρα και έκταση 20.691 τετρ. μέτρα. Έχει αλμυρό νερό γι’ αυτό και αναπτύσσεται στις όχθες του σε παχύ στρώμα το φυτό Bolboschenus maritimus (ο θαλάσσιος). Επίσης ορισμένα αλόφυτα όπως η Salsola soda, η φρουκαλιά (Limonium vulgare), βούρλα (Juncus maritimus) και όπως το Epilobium hirsutum και ο Rumex prostrata. σε μια στενή ζώνη, που επιτρέπουν οι δρόμοι και τα μπαζώματα!

Όμως το σημαντικότερο, που επιβάλλει την άμεση προστασία του υγροτόπου (όσου απέμεινε) είναι η ορνιθοπανίδα που υπάρχει μόνιμα και εποχιακά σ’ αυτόν! Αυτήν την εποχή υπάρχει ένα κοπάδι από 6-7 καστανόχηνες (Tadorna ferrugenea) από τις οποίες η μία ακολουθείται από 5-6 μικρά που γεννήθηκαν στο έλος! Η παρόχθια βλάστηση και η πλούσια τροφή του έλους είναι μοναδική γι’ αυτήν την παρουσία! Επιπλέον υπάρχει μόνιμη αποικία από μαυρόκοττες (Fulica atra) και νερόκοττες (Gallinula chloropus)! Εντοπίστηκε τώρα και ζεύγος καλαμοκανάδων (Himantopus himantopus), γλάροι και εποχιακά αναγνωρίστηκαν μαυροπελαργοί, ερωδιοί, γλαρόνια και πολλά είδη μικρότερων παρυδάτιων πουλιών!

Όμως και μόνο η ύπαρξη τόπου ωοτοκίας της καστανόχηνας, επιβάλλει τη διατήρηση του υγροτόπου και την αποτροπή δια νόμου της απόθεσης μπαζών! Δυστυχώς ο πολύπαθος υγρότοπος ακολουθεί τη μόνιμη τακτική των εκάστοτε Υπουργείων (NATURA κτλ) που θεσπίζουν νόμους για να υπάρχουν στα χαρτιά με απόλυτη ατιμωρησία! Γι’ αυτό και πρόσφατα «τιμωρήθηκε» η χώρα μας από την Ε.Ε. για το μπάχαλο της καταπάτησης των περιοχών NATURA κύρια από την εγκατάσταση φαραωνικών Ανεμογεννητριών!

1 Δημητρίου Μ. Κουρτζή: «Εκθεσις περί της Προνομιακής επιχειρήσεως των Ιχθυοζωγρείων. Τεναγών και Ελών Μυτιλήνης! Εν Κωνσταντινουπολει 1893»!

* Το παρόν δημοσίευμα, μαζί με πρόσθετα στοιχεία θα αποσταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ!

Και πριν χρόνια πριν το μπάζωμά του

Ο υγρότοπος

και μέρος των μπαζωμάτων (νότια)

Το βασικό φυτό Bolbschenus του υγροτόπου

Βιότοπος και τόπος φωλιάσματος της καστανόχηνας

που το στολίζει με την παρουσία της

ανάμεσα και καλαμοκανάδες!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey