Αγίασμα από τον Απόλλωνα…

01/07/2012 - 05:56
Επάνω από το γεφύρι της Πρινής, από τις αρχές του λόφου αρχίζει η κεραμική. Ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος περιέχει ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μεγάλα ιερά του νησιού.
Διαδρομή 37
Γύρω από την Αγία Παρασκευή 11


Επάνω από το γεφύρι της Πρινής, από τις αρχές του λόφου αρχίζει η κεραμική. Ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος περιέχει ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μεγάλα ιερά του νησιού. Τον Ναό της Κλοπεδής (από τον τόπο), που χωρίς αποδείξεις (από την παράδοση) αποδίδεται στον Ναπαίο Απόλλωνα. Μέσα στον χώρο, κάτω από μια αιωνόβια δρυ και ένα τεράστιο πρίνο, βρίσκεται πάλι ο Ταξιάρχης με το απαραίτητο «αγίασμα», σε μια παμπάλαια στέρνα. (θέση 18)
Στο πλάτωμα βρισκόταν ο ναός του 6ου π.Χ. αι. (αρχαϊκός) με περίσταση από 46 κίονες, αρράβδωτους, επάνω σε κυκλικές βάσεις που κατέληγαν σε παρόμοιο εχίνο. Με διαστάσεις 37,50 Χ 16,25 μ. είχε μια βάση αγάλματος τετράγωνη στο βάθος του (ανασκαφές του 1994) που σώζεται, όπως και το θεμέλιο του σηκού, η τριβάθμια κρηπίδα του πτερού και εν μέρει ο στυλοβάτης, αυτά που βλέπει τώρα ο επισκέπτης. Ο Γ. Κοντής μιλά για τρεις πρωιμότερες φάσεις, με αρχή τον 8ο π.Χ. αι.. Η νέα ανασκαφή έδωσε διαστάσεις του παλαιότερου ναού 28,50 Χ 16,70 μ.. Το επιβλητικό στοιχείο του ναού ήταν το αιολικό κιονόκρανο. Δύο ανοικτές, ελεύθερες έλικες με ένα πεντάφυλλο ανθέμιο στο μέσον, ένα σύμβολο του δένδρου της ζωής στην λατρεία του Αδώνιδος, στην Ανατολή. Είχαν οφθαλμό στο κέντρο, που πιθανόν να είχε μεταλλικό κόσμημα. Σε νόμισμα του Ισραήλ απεικονίζεται από ναό του 10ου π.Χ. αι.. Φαίνεται πώς η νέα λατρεία, με τον Ταξιάρχη, σκόρπισε παντού το υλικό του αρχαίου ιερού. Έχτισε γεφύρια (Κρεμαστής), στόλισε εξωκκλήσια και κτήρια έως και τρία χιλιόμετρα μακριά, φτιάχτηκαν βάσεις για κίονες και ποτίστρες ζώων. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μάζεψε σχεδόν όλα τα κομμάτια του, μέσα στον χώρο, στο μικρό Μουσείο της Νάπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Ανοικτό παραμένει το θέμα της θεότητας που λατρευόταν εδώ, γιατί μια μόνο αναφορά δεν αποδεικνύει τίποτα. (Οι δε Ναπαίοι, πολίται πόλεως εν τη της Μηθύμνης επικρατεία κειμένης, ότι ελάτρευον τον Απόλλωνα μαρτυρούσιν ότε Στέφανος Βυζάντιος, ο Σουίδας και ο Μακρόβιος.)



Κεντρική Φωτό: Η κάτοψη του Αρχαϊκού Ναού (ΑΔ 47, 1992) και η βάση του αγάλματος του αγνώστου θεού



Ο Ταξιάρχης το 1989


... και ο Ταξιάρχης του 1997 με τα «ιερά» δένδρα



Το αιολικό κιονόκρανο στο δημαρχείο της κωμόπολης


 ... που έγινε βάση κίονα στον Ταξιάρχη της



 ... και ποτίστρα ζώων, στον Άγιο Ζαχαρία της Νάπης

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey