Με ανάσα μικρασιάτικη

01/07/2012 - 05:56
Τον Οκτώβριο του 2011, επάνω στην κορφή του λόφου της Παναγίτσας, βρήκα ότι τη θέση του αιολικού οχυρού κατείχε ένας μικρός οικισμός της πρώιμης Χαλκοκρατίας («Εμπρός»).
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Διαδρομή 44

Γύρω από την Αμαλή 18


Τον Οκτώβριο του 2011, επάνω στην κορφή του λόφου της Παναγίτσας, βρήκα ότι τη θέση του αιολικού οχυρού κατείχε ένας μικρός οικισμός της πρώιμης Χαλκοκρατίας («Εμπρός»). Κεραμική χειροποίητη, με μαύρο και καφέ πηλό, ένας μυλόλιθος και ένας τριπτήρας από τον περιδοτίτη της Αμαλής και κομμάτια από κρυσταλλικό και γαλακτώδη πυριτόλιθο (όπως σε θέσεις της Γέρας) ήταν τα αποδεικτικά στοιχεία της τόσο παλιάς θέσης.
Κατηφορίζουμε στη Σκάλα των Λουτρών. Στο επίνειο του χωριού, στην άκρη του λιόφυτου κάμπου που κατηφορίζει ομαλά προς τον όρμο. Δύο χείμαρροι εκβάλλουν εκεί, ο ένας στα ανατολικά, που έρχεται από το χωριό και διασταυρώνει τον αμαξιτό δύο φορές. Ο κάμπος κατοικήθηκε όλες τις εποχές.


Μυλόλιθοι, τριπτήρες (πάνω) και χοντροκομμένη κεραμική στο λόφο (αριστερά) επάνω από τη Σκάλα και το λιόφυτο κάμπο (2011) (δεξιά)

Πριν έλθουν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εδώ, από τον Τσεσμέ και τις Φώκιες, ήταν ένα μικρό λιμανάκι, με καφενεία, κάτι μαγαζάκια, το ελαιοτριβείο της Ειρήνης Α. Βασιλείου (του 1905) στη μια άκρη (που μετατράπηκε στο ξενοδοχείο «Ζαΐρα») και το ερειπωμένο τώρα «πρώτο συσταθέν εν τη νήσω (Τάξης 1909) πυρηνεργοστάσιον» Β. Μουζάλα και μετά Χατζηχριστόφα και Φιφίνη, στην άλλη άκρη.


Η Σκάλα στα 1987 με τα καΐκια (αριστερά) τα καφενεία και μαγαζιά (δεξιά)

Εκεί είναι ακόμα και ο «Ταρσανάς» που κατασκεύαζε καΐκια και βάρκες. Μετά γίνονταν μόνο επισκευές και τώρα σιγά - σιγά φθίνει. Το 1923 οι πρόσφυγες έδωσαν τη σημερινή ζωή του επίνειου. Ένα μικρό χωριό, στους πρόποδες του ιστορικού λόφου, μαγαζιά, καφενεία, τα ψαροκάικα, ο ταρσανάς και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, το τελευταίο στολίδι του τόπου, μαζί με την πλακόστρωση της προκυμαίας.


... και το γνωστό ταρσανά

Στα 1993, στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό ανήκαν περίπου 10 μεγάλες και 20 μικρές βάρκες. Το Σχολείο στα 1989 είχε 20 μαθητές. Αυτός ο οικισμός είναι ένα ζωντανό κύτταρο προοδευτικών ανθρώπων και οι ταβερνούλες, πόλος έλξης των καλοφαγάδων της πρωτεύουσας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey