Η Αγιάσος στο «Ελληνικό Πανόραμα»

01/07/2012 - 05:56
«Ανηφοριές και καλντερίμια, σπίτια ωραιότατα, παλιοί καφενέδες με καφέ που ψήνεται στη χόβολη και επαγγέλματα παραδοσιακά με κεραμίστες και ξυλογλύπτες. Είναι η ορεινή πολιτεία της Αγιάσου, γραφικότατη και πανέμορφη.» Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινάει η παρουσίαση της Αγιάσου στο ταξιδιωτικό περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα».
«Ανηφοριές και καλντερίμια, σπίτια ωραιότατα, παλιοί καφενέδες με καφέ που ψήνεται στη χόβολη και επαγγέλματα παραδοσιακά με κεραμίστες και ξυλογλύπτες. Είναι η ορεινή πολιτεία της Αγιάσου, γραφικότατη και πανέμορφη.» Μ’ αυτά τα λόγια ξεκινάει η παρουσίαση της Αγιάσου στο τελευταία τεύχος τού πολύ καλού ταξιδιωτικού περιοδικού «Ελληνικό Πανόραμα» (τεύχος 68ο / Μάρτιος - Απρίλιος 2009).

Το αφιέρωμα καταλαμβάνει μαζί με το φωτογραφικό υλικό 33 σελίδες. Τα κείμενα υπογράφει ο εκδότης του περιοδικού Θεόφιλος Μπασγιουράκης και ο Μυτιληνιός Γιώργος Τάταρης, ενώ οι φωτογραφίες είναι της διευθύντριας έκδοσης, της κ. Άννας Καλαϊτζή. Ο Γιώργος Τάταρης εξετάζει αναλυτικά την αρχιτεκτονική του χωριού μέσα από δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: την οικία Κολλυβά και την οικία Αναστασέλλη.
Ο Θεόφιλος Μπασγιουράκης περιηγείται μέσα στο χωριό και παρουσιάζει τις θεατές και τις αθέατες ομορφιές: καφενεία, εκκλησίες, σχολεία, προϊόντα, ελαιοτριβεία, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, Αναγνωστήριο, Κήπος της Παναγίας, Όλυμπος, Τσίγκος κ.ά.. Παράλληλα παρατίθενται και αποσπάσματα από κείμενα περιηγητών για την Αγιάσο και τη γύρω περιοχή.
Να μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα: «Καθώς ανηφορίζουμε στο εσωτερικό της Αγιάσου αποκαλύπτονται σταδιακά οι λεπτομέρειες της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Οι εικόνες των ωραίων σπιτιών διαδέχονται η μία την άλλη με τις πέτρινες τοιχοποιίες και τους ζωηρούς χρωματισμούς. Θα ήταν πολύ διαφορετική η Ελλάδα αν κάθε τόπος είχε σεβαστεί την αρχιτεκτονική του κληρονομιά.» «Ωραία μουσική, ελληνικός καφές στη χόβολη, σερβιρισμένος σε χειροποίητο κεραμικό φλιτζανάκι Αγιάσου. Θαυμάσιος είναι ο κορμός κάστανου και εξίσου υπέροχο το σπιτικό λικέρ από βύσσινο, που στο τέλος μάς προσφέρουν. Κι ενώ απολαμβάνουμε αυτά τα καλούδια, εμφανίζονται δύο από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού με τη φρεσκοψημένη βασιλόπιτα που έχουμε παραγγείλει. Μοσχοβολάει ο τόπος από την εξαίσια ευωδιά. Και όταν τα μεσάνυχτα, με την αλλαγή του χρόνου, μοιράζουμε στο σπίτι του Γιώργου τα τεράστια κομμάτια, συμφωνούμε όλοι πως είναι ίσως η ωραιότερη βασιλόπιτα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ.»





 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey