Λάμπρος Σταθάκης: Πρέπει να βλέπουμε και να ελέγχουμε την σπονδυλική στήλη

Λάμπρος Σταθάκης Υπεύθυνος στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στα Δάφια (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) και Αντιπρόεδρος ΕΠΣΛ Λάμπρος Σταθάκης Υπεύθυνος στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στα Δάφια (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) και Αντιπρόεδρος ΕΠΣΛ Φωτογραφία αρχείου: Ελένη Γαλάνη

Δωρεάν εξετάσεις για την σπονδυλική στήλη σε ποδοσφαιριστές την Κυριακή στον Ταρλά

24/09/2022 - 14:00 Ενημερώθηκε 24/09/2022 - 16:14

Το Περιφερειακό τμήμα Φυσικοθεραπευτών Λέσβου Χίου Σάμου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Φυσικοθεραπειας και της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας θα εξέταση νεαρούς ποδοσφαιριστές των υποδομών για παραμορφωσεις σπονδυλικής στήλης Κυριακή 25/9 στο γήπεδο Ταρλά Μυτιλήνης 9:30-12:00.

<<Είναι σημαντικό να προσέξουμε την στάση του παιδιού τόσο κατά το διάβασμα όσο και κατά την χρήση κινητού υπολογιστή και μεταφοράς τσάντας. Πρέπει να βλέπουμε και να ελέγχουμε την σπονδυλική στήλη που αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην ψυχολογία του παιδιού και στην άθληση του>>  αναφέρει σε δήλωσή του στο <<ΕΜΠΡΟΣ>> ο Υπεύθυνος στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) στα Δάφια, πρόεδρος Υγειονομικής Επιτροπής &  Αντιπρόεδρος Β στην ΕΠΣ Λέσβου, καθώς και γενικός γραμματέας του Περιφερειακό τμήματος Φυσικοθεραπευτων Λέσβου Χίου Σάμου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ν.Π.Δ.Δ., Λάμπρος Σταθάκης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ;

Η Σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που είτε παρουσιάζεται ιδιοπαθώς και εξελίσσεται κατά την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού με διάφορες μορφές, είτε είναι δευτεροπαθής, μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου που οδηγεί σε παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής.

Υπάρχουν δύο είδη Σκολίωσης:

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ:

• Ταξινόμηση Ιδιοπαθούς σκολίωσης:

Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης η σκολίωση διακρίνεται σε :

1 . Βρεφική (0-3 ετών)

α) αυτοϊώμενη (resolνing) και

β) επιδεινούμενη (progressiνe)

2. Παιδική (4-10 ετών) και

3. Εφηβική (10-1 3 ετών) που είναι και η συχνότερη καθώς .

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗ ΣΚΟΛΙΩΣΗ

Η νευρομυϊκή σκολίωση επηρεάζει παιδιά με νευρομυϊκές διαταραχές και συνήθως χαρακτηρίζεται από κυρτώματα τα οποία επηρεάζουν πολύ μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (long curves). Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν μια νευρομυϊκή σκολίωση η κλινική εικόνα και η σοβαρότητα της κατάστασης είναι διαφορετική ανά περίπτωση. Παρόλαυτα, στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού του κορμού, του αυχένα και του κεφαλιού. Επιπλέον, κοινό σύμπτωμα των νευρομυϊκών σκολιώσεων είναι η κλίση της λεκάνης (pelvic obliquity), κατά την οποία η μία μεριά της λεκάνης σηκώνεται εμφανώς ψηλότερα από την άλλη. Συγκριτικά με την εφηβική ιδιοπαθή σκολίωση, οι νευρομυϊκές σκολιώσεις τείνουν να επιδεινωθούν γρηγορότερα, ενώ η πρόγνωση τους είναι χειρότερη σε όσο πιο μικρή ηλικία εμφανιστούν. Επίσης, όσο μεγαλύτερο το κύρτωμα κατά την διάγνωση τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να επιδεινωθεί.

 ΣΚΟΛΙΩΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Η σκολίωση ενηλίκων αναφέρεται σε κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης που παρουσιάζονται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους και μπορεί να διαγνωστεί είτε σαν επιδείνωση μιας εφηβικής σκολίωσης που προυπήρχε, είτε σαν μια νέα κατάσταση (de novo scoliosis) που προέκυψε από εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη ή λόγω οστεοπόρωσης ή μετεγχειρητικά. Τα ενήλικα άτομα που αναζητούν θεραπεία μπορεί να είναι από νεαροί ενήλικες 18-30 ετών, μεσήλικα άτομα μέχρι 50-60 ετών και μέχρι ηλικιωμένα άτομα 70-80 ετών.

Τα συμπτώματα διαφέρουν από αυτά της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Οι κυρίαρχοι λόγοι που ένας ενήλικος αναζητά θεραπεία για την σκολίωση του είναι ο πόνος και η βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος και της εμφάνισης. Σε αντίθεση με τα παιδιά που ακόμα και με πολύ μεγάλες σκολιώσεις σπανίως πονάνε, ακόμα και ένα σχετικά μικρό κύρτωμα σε έναν ενήλικο μπορεί να δίνει ενοχλήσεις. Οι ενοχλήσεις, όταν προέρχονται από την σκολίωση, εμφανίζονται ως επί το πλείστον στο κυρτό τμήμα του κυρτώματος. Δηλαδή, ένα άτομο με δεξιά θωρακική σκολίωση αναμένουμε οι ενοχλήσεις που θα έχει να είναι στην δεξιά μεριά της πλάτης. Σπανιότερα οι ενοχλήσεις εμφανίζονται στο κοίλο τμήμα του κυρτώματος.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της σκολίωσης ενηλίκων είναι η δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης, ειδικότερα σε πιο σοβαρές σκολιώσεις. Σε μεγαλύτερες ηλικίες αρκετά συχνά συνυπάρχει πόνος, μουδιάσματα και κράμπες στα κάτω άκρα. Αυτό οφείλεται στην εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facet joints), που συχνά στενεύουν τον σπονδυλικό σωλήνα και ενδέχεται να πιέζουν κάποιο νεύρο. Όλα τα παραπάνω βαθμιαία οδηγούν στην απώλεια της λειτουργικότητας στις καθημερινές δραστηριότητες και στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Τα συμπτώματα διαφέρουν από αυτά της Εφηβικής Ιδιοπαθούς Σκολίωσης. Οι κυρίαρχοι λόγοι που ένας ενήλικος αναζητά θεραπεία για την σκολίωση του είναι ο πόνος και η βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος και της εμφάνισης. Σε αντίθεση με τα παιδιά που ακόμα και με πολύ μεγάλες σκολιώσεις σπανίως πονάνε, ακόμα και ένα σχετικά μικρό κύρτωμα σε έναν ενήλικο μπορεί να δίνει ενοχλήσεις. Οι ενοχλήσεις, όταν προέρχονται από την σκολίωση, εμφανίζονται ως επί το πλείστον στο κυρτό τμήμα του κυρτώματος. Δηλαδή, ένα άτομο με δεξιά θωρακική σκολίωση αναμένουμε οι ενοχλήσεις που θα έχει να είναι στην δεξιά μεριά της πλάτης. Σπανιότερα οι ενοχλήσεις εμφανίζονται στο κοίλο τμήμα του κυρτώματος.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της σκολίωσης ενηλίκων είναι η δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης, ειδικότερα σε πιο σοβαρές σκολιώσεις. Σε μεγαλύτερες ηλικίες αρκετά συχνά συνυπάρχει πόνος, μουδιάσματα και κράμπες στα κάτω άκρα. Αυτό οφείλεται στην εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (facet joints), που συχνά στενεύουν τον σπονδυλικό σωλήνα και ενδέχεται να πιέζουν κάποιο νεύρο. 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗΣ

Η αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης είναι δύσκολη. Χρειάζεται πείρα, ειδικές γνώσεις γύρω από την πάθηση και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων, όπως είναι η γωνία του πρωτοπαθούς κυρτώματος, η εντόπισή του, η ηλικία του ασθενούς, το φύλο κλπ. ‘Οσο νωρίτερα αρχίζει η θεραπεία, τόσο καλύτέρο είναι το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση που γίνεται σήμερα με εξέταση όλων των παιδιών ηλικίας 10-13 ετών, τουλάχιστο μια φορά το χρόνο στα σχολεία (School screening) έχει αποφασιστική σημασία. Η θεραπεία της σκολίωσης είναι γενικά συντηρητική και χειρουργική.

Σύμφωνα με την Scoliosis Research Society (SRS) οι ενδείξεις θεραπείας της σκολίωσης είναι οι εξής:

Ειδικές Φυσικοθεραπευτικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) : Γωνία Cobb < 25 μοίρες

Κηδεμόνας : Γωνία Cobb 25-40 μοίρες

Χειρουργείο: Γωνία Cobb > 40 μοίρες

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλες οι σκολιώσεις άνω των 40 μοιρών πρέπει να χειρουργηθούν, καθώς η ίδια η SRS προτείνει την χειρουργική αντιμετώπιση ως την έσχατη επιλογή αν αποτύχει μια σωστή συντηρητική αντιμετώπιση.

[Πηγή: endospinehellas.gr]

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey