Θέλουμε και άλλα παρατηρητήρια

04/03/2024 - 09:45

Συμμετείχαμε στην επίσημη πρώτη παρατήρηση πουλιών και φυτών στην ανοιξιάτικα ντυμένη Αλυκή Καλλονής που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φλεβάρη.  

Τα στελέχη της Ομάδας Βιοποικιλότητας του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο, μας έφτιαξαν τα κιάλια για να βλέπουμε τα ταξιδιάρικα πουλιά που κάνουν στάση στον κόλπο Καλλονής και έδιναν απαντήσεις σε κάθε ερώτημα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.  

Παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια απλή παρατήρηση πουλιών και φυτών η προσέγγισή της από τους διοργανωτές μόνο επαγγελματική μπορεί να χαρακτηριστεί και ίσως γιατί προσδίδουν την σοβαρότητα που αποτυπώνεται σε μια «υποδομή» τουρισμού που το 2024 αναμένεται να ελκύσει στο νησί 9000 φυσιολάτρες που αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιες διανυκτερεύσεις. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι παρατηρητές πουλιών μπορούν να χαρακτηριστούν οικονομικά ευκατάστατοι αν αναλογιστεί κανείς τον ακριβό εξοπλισμό τους και το γεγονός ότι μπορούν να πετάξουν από την μία άκρη του κόσμου στην άλλη για να παρατηρήσουν και να αποθανατίσουν στον φακό τους ένα σπάνιο πουλί.  

Οι birdwatchers είναι εκείνοι που ανοίγουν την τουριστική σεζόν. Δεν κάθονται μέσα στα ξενοδοχεία, τρώνε έξω και απολαμβάνουν την φύση. Ο συγκεκριμένος τομέας τουρισμού έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. 

Πέρυσι φτιάχτηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το παρατηρητήριο πουλιών στις Αλυκές στο ύψος της Μεταφορικής Καλλονής. Δεδομένου του οικονομικού αποτυπώματος των πουλάκηδων η αποκατάσταση του παρατηρητηρίου στην Σκάλα Καλλονής που έχει διαλυθεί θεωρείται επιβεβλημένη όπως επιβεβλημένη χαρακτηρίζεται και η δημιουργία παρατηρητηρίου στις Αλυκές του Πολιχνίτου. Η επένδυση στον τουρισμό των πουλάκηδων μόνο πολλαπλά οφέλη μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία.  

Παρατηρήσαμε δεκάδες Φλαμίνγκο, Βαρβάρες, Καστανόπαπιες, Χουλιαρομύτες, Σφυριχτάρια, Κορμοράνους, Σταχτοτσικνιάδες, Ασημόγλαρους, και λίγα άτομα ειδών όπως όπως η Τουρλιδα, ο Πρασινοσκέλης, ο Ερωδιός και μερικές Καλιμάνες. Ακόμη παρατηρήσαμε μικρότερα πουλιά όπως οι Θαλασσοσφυρίχτες. 

Αλήθεια, εσείς το ξέρατε ότι η πάπια Βαρβάρα, πήρε το όνομά της επειδή φτάνει την περίοδο της εορτής της Μεγαλομάρτυρος της ορθοδοξίας - όταν «σφίγγουν» τα κρύα.  

Παρατηρήσαμε επίσης τα φυτά των υγροτόπων την ιδιαίτερη σχέση τους με τους υγροτόπους, όπως και τα χαρακτηριστικά τους που συμβάλουν στην επιβίωση των πουλιών και των άλλων έμβιων οργανισμών των υγροτόπων όπως η Σαλικόρνια ή Αλμύρα, το Βούρλο και η γλιστρίδα της Θάλασσας τα κατεξοχήν υδροχαρή φυτά του υγροτόπου της Αλυκής Καλλονής! 

Στόχος της προσπάθειας, όπως σημειώνει σε δελτίο Τύπου το Μουσείο, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτοπικών περιοχών της και των ζωικών αλλά και φυτικών οργανισμών των υγροτόπων, που η προστασία και αξιοποίηση τους μπορεί να συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ενίσχυση και ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού. 

Τα πουλιά και τα φυτά των υγροτόπων της Λέσβου συμβάλλουν καθοριστικά στην σπάνια βιοποικιλότητα που συναντάται στο νησί, αποτελώντας πόλο έλξης για τους ορνιθοπαρατηρητές και λάτρεις της φύσης. 

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey