«Η Λεσβιακή Φάλαγγα» στην Αθήνα

26/06/2019 - 16:02 Ενημερώθηκε 27/12/2019 - 15:13

Την Τρίτη 25-6-19 στις 19.30 παρουσιάζεται από τις εκδόσεις «Μύθος» της Λέσβου στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2 και Βασ. Σοφίας, στάση Μετρό Ευαγγελισμός) το βιβλίο της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή: «Η Λεσβιακή Φάλαγγα», όπου θα μιλήσουν οι: Άγγελος Συρίγος αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Μανούσος Μαραγκουδάκης καθηγητής Συγκριτικής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστάσιος Κουτσογιάννης δημοσιογράφος «Εθνικού Κήρυκα» Νέας Υόρκης και η συγγραφέας Δρ. Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή.

Για τη Λεσβιακή Φάλαγγα, αντιγράφω από την εισαγωγή του βιβλίου: «Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Lilian Whiting (1847-1942) στο περιηγητικό βιβλίο της για την Αθήνα “ATHENS, THE VIOLET CROWN”, που εκδόθηκε το 1913, στο κεφάλαιο “O πρώτος αιώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας”, αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων μεταναστών και στη μεγάλη προσφορά τους στην μητέρα πατρίδα. [...]

Η Lilian Whiting σημειώνει ως αξιοσημείωτο γεγονός, που αποδεικνύει τον πατριωτισμό των Ελλήνων μεταναστών, τη σύσταση της Λεσβιακής Φάλαγγας: "η οποία στρατολογήθηκε από Μυτιληνιούς που ζουν στην Αμερική, για να υπερασπίσουν την Ελλάδα στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Ένας εξέχων Έλληνας της Νέας Υόρκης, ο κύριος Αθανασιάδης, ήταν ο ταμίας της και ένας από τους επικεφαλής ηγέτες της οργάνωσης αυτής των διακοσίων δέκα ανδρών, της οποίας κάθε ένας από αυτούς πλήρωσε τα έξοδά του, για να πάει να υπερασπιστεί την Ελλάδα. Ταξίδεψαν από Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1912 και τους υποδέχτηκαν με επευφημίες στην Αθήνα. Τους δόθηκε μία τιμητική θέση στους νικητές του ελληνικού στρατού οι οποίοι καταδίωξαν τους Τούρκους.

[...] Η Lilian Whiting κάνει αναφορά στη Λεσβιακή Φάλαγγα αναδημοσιεύοντας στοιχεία της συνέντευξης που έδωσε ο ιδρυτής της, Ευστράτιος Ι. Αθανασιάδης, στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης New York Herald, το Δεκέμβριο του 1912.

Η Λεσβιακή Φάλαγγα συστάθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 31 Οκτωβρίου του 1912, αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου από την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας. Ήταν ένα σώμα Λεσβίων εθελοντών αποτελούμενο από 210 άντρες οι οποίοι στρατολογήθηκαν με σκοπό να απελευθερώσουν την πατρίδα τους, τη Λέσβο από την τουρκική κατοχή των 450 χρόνων. Οραματιστής της ιδέας της Λεσβιακής Φάλαγγας, η οποία σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να μην επιβαρύνει οικονομικά την Ελλάδα, ήταν ο Πλωμαρίτης, από το χωριό Μπουρός (Νεοχώρι), Ευστράτιος Ι. Αθανασιάδης, ένας από τους διακεκριμένους Έλληνες της Αμερικής.

Η Λεσβιακή Φάλαγγα δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στους Αμερικανούς πολίτες, η οποία εκφράστηκε με πολλαπλά σχετικά άρθρα σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο ενθουσιασμός των εθελοντών, η αυτοθυσία τους, η εγκατάλειψη μιας κερδοφόρας επιχείρησης και ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος για τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας τους με τον κίνδυνο της απώλειας της ίδιας τους της ζωής, συγκίνησε τον αμερικανικό λαό. Ενθουσιώδης υπήρξε, επίσης, η υποδοχή της Λεσβιακής Φάλαγγας στην Ελλάδα.

Η δράση της διήρκεσε ένα έτος κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, ο ιδρυτής και οι οργανωτές της, καθώς και οι εθελοντές στρατιώτες της ξεχάστηκαν στην πορεία του χρόνου, ωστόσο η παρουσία της ως εθελοντικό σώμα παρέμεινε ως ιστορία στη μνήμη των Λεσβίων.

Εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση του νησιού και τη σύσταση της Λεσβιακής Φάλαγγας, αυτοί οι μέχρι τότε άγνωστοι στο σύνολό τους ήρωες, παρουσιάστηκαν με τα ονοματεπώνυμά τους στη Λέσβο, στο Συνέδριο Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 8-10 Νοεμβρίου 2012 στην εισήγηση της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή: “Τα ονόματα των ανδρών της Λεσβιακής Φάλαγγας και η συνέντευξη του οργανωτή-ταμία Ευστρατίου Ι. Αθανασιάδη στον Αμερικανικό Τύπο”, η οποία δημοσιεύθηκε στο Δελτίο της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών “Λεσβιακά” του 2016.

Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι η καταγραφή της ιστορίας της Λεσβιακής Φάλαγγας από την ίδρυση μέχρι τη διάλυσή της, με όσα στοιχεία έχουν μέχρι τώρα γίνει γνωστά, ώστε να διατηρηθεί στη μνήμη των Λεσβίων η μεγάλη αυτή προσφορά των προγόνων τους, του ιδρυτή της και των οργανωτών της, καθώς και των 210 ηρώων πολεμιστών της».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey