FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 08|03|2018 23:24

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που αποκάλυψε χτες η εφημερίδα μας σχετικά με την εμπλοκή του φοιτητή της Κοινωνιολογίας στη νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas». Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, 31 ετών (και όχι 35 όπως φημολογούνταν) γράφτηκε στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης το 2004 και δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, αλλά από άλλο Ίδρυμα πήρε το πτυχίο της Νομικής.
Μάλιστα φέρεται να είναι εκείνος, που όταν συνελήφθη μέλος της οργάνωσης και ζήτησε να μιλήσει με το δικηγόρο του, αναφέρονταν σε αυτόν. Και τότε η αστυνομία του απάντησε ότι έχει ήδη συλληφθεί. Ενεργό μέλος της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ στα χρόνια που έμεινε στη Μυτιλήνη, φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει και σε «ξύλα» μεταξύ των φοιτητών κατά τις εγγραφές των πρωτοετών. Εκθείαζε από τότε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο- δεν είναι τυχαίο που η εφημερίδα «Μακελειό» φιλοξένησε χτες τη φωτογραφία του και το όνομά του σημειώνοντας ότι «συνέλαβαν τον νέο Παπαδόπουλο». Φέρεται να είχε μεγάλη δραστηριότητα στο Φοιτητικό Σύλλογο Κοινωνιολογίας «Νίκος Πουλατζάς»- τραγική ειρωνεία, το όνομα του μεγάλου μαρξιστή διανοητή, και μεγαλύτερη δράση στη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, καθώς οι παλιότεροι του έτους του θυμούνται λέγοντας στο «Ε» ότι ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της παράταξης στην Κοινωνιολογία. Αν και είχε δηλώσει και ασκούσε κριτική τα μετέπειτα χρόνια στη ΝΔ, ακόμα και το 2015, δηλαδή στο 10ο έτος του ως φοιτητής Κοινωνιολογίας (από τους «αιώνιους» δηλαδή) είχε έρθει στη Μυτιλήνη και γιόρτασε μαζί με μέλη της ΟΝΝΕΔ τη νίκη της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές, όπου ο Σύλλογος της Κοινωνιολογίας θεωρείται το κάστρο της.
Είχε επικοινωνιακό ρόλο
Διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να είναι εκείνος με το ψευδώνυμο «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος» έχοντας αυτό τον ρόλο τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017. Ο Διευθυντής καθόριζε τους τρόπους δράσης, έδινε τις εντολές μέσω διαδικτύου (facebook, messenger), ανέθετε ρόλους, παρείχε ασφάλεια προστασίας στα μέλη, όπως νομική προστασία, υπεύθυνος για τις αναρτήσεις στις ιστοσελίδες που διατηρούσε ή διατηρεί στο διαδίκτυο η οργάνωση. Συνέλλεγε φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τα μέλη τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό. Από αυτόν φέρεται να στρατολογήθηκε και ο «αιώνιος» φοιτητής της Κοινωνιολογίας. Τα μέλη δεν ήξεραν το όνομά του διευθυντή παρά με το ψευδώνυμο και τον ανέφεραν ως «ΤΣΑΜΠ» ή «άλλος».
Στον «αιώνιο», λοιπόν, ο «Τσαμπανίκας» είχε αναθέσει επικοινωνιακό ρόλο. Την προώθηση των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησης του σε πολιτικούς φορείς. Παρείχε στα μέλη νομική βοήθεια, έδινε συνεντεύξεις και δημιουργούσε σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Πάντως ο εν λόγω που «θήτευσε» στη Μυτιλήνη φέρεται να έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία.
Επίσης ο «αιώνιος» είναι αντιπρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής της «ΕΜΕΙΣ» (Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών), οργάνωσης με ιδρυτή τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. Άλλη τραγική ειρωνεία είναι ότι συνήγορος των κατηγορούμενων μελών της «Combat» που κάνει και δηλώσεις στα ΜΜΕ αυτές τις μέρες, είναι δικηγόρος και πρόεδρος της οργάνωσης ΕΜΕΙΣ! Όλα τα παραπάνω μπορεί κανείς να τα βρει από τον «μεγάλο αδερφό» που δεν είναι πια η google, αλλά το Facebook. Όλ’ αυτά τα «μπουμπούκια» διαφήμιζαν και προέβαλαν το έργο τους εκεί και πλέον αρχίζουν και διαγράφουν αναρτήσεις, προφίλ και σχόλια τόσο οι ίδιοι όσο και οι «παλιοί τους φίλοι»…

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 08|03|2018 17:36

                Το μυαλό μου από την περασμένη εβδομάδα γυρίζει και πάλι στο χωριό που γίνεται το άλλοθι του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. Και τι ανθρωπισμού! Μερικές χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι διαβιούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κοντά σε ένα μικρό χωριό που προσπαθεί να σηκώσει το βάρος που επωμίζεται και να βιώσει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του, με αξιοπρέπεια, αποφεύγοντας ταυτόχρονα αφοριστικές κατηγορίες για «φασιστική» και «ρατσιστική» συμπεριφορά.

                Με το φτωχό μου το μυαλό καταλήγω ότι στην ήρεμη και φιλήσυχη πριν δυο χρόνια τουλάχιστον περιοχή του νησιού μας εκτυλίσσονται καθημερινά δύο όψεις του ίδιου δράματος: το δράμα των προσφύγων και αυτό του τοπικού πληθυσμού. Με το τελευταίο ελάχιστοι δημόσια είμαστε αλληλέγγυοι, επικαλούμενοι έναν μονόπλευρο ανθρωπισμό, αυτονόητα ασφαλώς, και εξίσου εύκολα όμως, καθώς όσοι βιαζόμαστε να ρίξουμε το ανάθεμα στις σπασμωδικές και άστοχες κάποτε αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού, δε συμμετέχουμε ούτε κατά διάνοια στις συνέπειες που αυτός υφίσταται.  Είναι αυτονόητο ότι η οργανωμένη κοινωνία προϋποθέτει πως ο πολίτης δεν παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Έχει ωστόσο ενδιαφέρον να σκεφτούμε ποιος πραγματικά όπλισε πριν δέκα μέρες το χέρι που τόσο συζητήθηκε; Ο φασισμός ή ο φόβος; Ο ρατσισμός ή η απουσία της πολιτικής προστασίας;

                Συζητώντας το ζήτημα με δύο φίλους δημοσιογράφους της τοπικής κοινωνίας, ένιωσα να γεννιούνται στο μυαλό μου ερωτήματα, στα οποία απαντήσεις δε βρήκα. «Κοίταξε, οι αντιδράσεις είναι θέμα ρατσισμού» υποστήριξε ο πρώτος. Σκέφτηκα τι θα άλλαζε αν οι πρόσφυγες ήταν Έλληνες. Πιστεύω τίποτα, είναι όμως μια υπόθεση. «Τριάντα - σαράντα άτομα δημιουργούν όλο το πρόβλημα στις τέσσερις χιλιάδες των προσφύγων. Τόσα παραβατικά άτομα εντοπίζονται σε κάθε λεσβιακό χωριό» συμπλήρωσε ο φίλος. Με την τελευταία άποψη διαφώνησα εμπειρικά.  Έθεσα το θέμα  και σε ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας. Την απέρριψε κατηγορηματικά: «Σε ποιο χωριό τα είδες εσύ να με πας και μένα να τα δω τα σαράντα άτομα που ενεργούν επανειλημμένα παραβατικά και ανεμπόδιστα, χωρίς μάλιστα να ταυτοποιούνται;» απάντησε.

                 Έχω πολλά χρόνια να πάω στη Μόρια.  Σκέφτηκα  το δικό μου το χωριό. Μένουν δε μένουν εξακόσια άτομα μόνιμα. Έβαλα σε λειτουργία την ενσυναίσθηση: μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, πολλοί από αυτούς ζουν μόνοι τους, συμβιώνουν με μερικές χιλιάδες άγνωστων ανθρώπων, λίγες δεκάδες από τους οποίους έχουν παραβατική συμπεριφορά, πλημμελή ως επί το πλείστον, παραβατική πάντως, χωρίς να είναι διευκρινισμένο ποιοι είναι αυτοί και με επίγνωση ότι κάθε ζημιά που προκαλείται και κάθε απώλεια που σημειώνεται παραμένει χωρίς αποζημίωση…… «Εδώ τόσος κόσμος πνίγηκε, τόσοι χάσανε την πατρίδα τους και σένα σε νοιάζει ένα χωράφι που κάηκε;» σχολίασε ο δεύτερος φίλος. «Φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει τον ιδιοκτήτη του» έδωσα λάθος απάντηση, γιατί τον έκανα να φωνάζει. Σκέφτηκα ότι πάντα θα υπάρχουν Ιφιγένειες που θα θεωρούνται παράπλευρες απώλειες και πάντα το μεγάλο πρόβλημα θα είναι να μην παίξουμε εμείς αυτόν τον ρόλο. Μόλις συνειδητοποίησα άλλον έναν λόγο που η συλλογικότητα έχει χαθεί από καιρό σε αυτήν την ιστορία.

                Η ιστορία του προσφυγικού κινδυνεύει να προκαλέσει μια κρίση στην τοπική μας κοινωνία, η οποία φοβάμαι ότι θα γεννήσει ακρότητες κάθε είδους. Στους ανθρώπους που δυσκολεύονται και δοκιμάζονται, χωρίς να λαμβάνουν κάποια ηθική υποστήριξη,  δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να ρίξω ανάθεμα. Ούτε αναγνωρίζω τιμητές  σε αυτήν την ιστορία. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα όλο αυτό. Ή μάλλον θα έχει. Ό, τι απευχόμαστε. Και για το αποτέλεσμα αυτό δεν ευθύνεται το προσφυγικό, ούτε οι πρόσφυγες. Εμείς θα φταίμε. Αντιδημοκρατικές στάσεις παράγονται, όταν η δημοκρατία διανύει κρίση. Ζούμε μια ιδιότυπη κρίση αλληλεγγύης. Αγνοήσαμε επικίνδυνα τον τοπικό πληθυσμό. Αντί να τον ακούσουμε και να προσπαθήσουμε να τον μεταπείσουμε, σαφώς όχι όλοι, πολλοί όμως από αυτούς που διαθέτουμε δημόσιο λόγο τον αποδοκιμάζουμε. Δεν ξέρω αν είναι αργά, ακόμη και έτσι όμως είναι ανάγκη να καταλάβουμε κάθε άνθρωπο που υποφέρει. Ανεξαιρέτως.

Καλυψώ Ν. Λάζου-Μπαλτά

φιλόλογος

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 08|03|2018 17:29

Να εξαντληθούν οι δυνατότητες 

Προχτές σχολιάσαμε πως δεν παρατηρούμε κινητικότητα γύρω από το μεταφορικό ισοδύναμο και χθες (με χαρά) διαψευστήκαμε, με την πραγματοποίηση της πρώτης (κλειστής) συνάντησης των στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας με τα νησιωτικά επιμελητήρια για το επίμαχο θέμα. Η δυσπιστία και ημών και των παραγωγικών φορέων για την επιτυχή εφαρμογή ενός μέτρου που να μπορεί πράγματι να διευθετήσει σε κάποιο βαθμό τις χρόνιες ανισότητες του νησιωτικού χώρου και τα μειονεκτήματα, παραμένει. Ωστόσο τούτο δε σημαίνει πως δεν πρέπει (με τη βοήθεια θεωρούμε και των νησιωτών κυβερνητικών βουλευτών) να μην εξαντληθούν οι πιθανότητες και δυνατότητες, να εξασφαλιστεί ένα μέτρο που να διαψεύδει τελικά τις χαμηλές προσδοκίες. Και το μεταφορικό ισοδύναμο που εν πρώτοις μοιάζει πολύ με ένα… επίδομα και χτύπημα στην πλάτη για την απώλεια του μειωμένου ΦΠΑ, να γίνει κάτι που να βοηθά πράγματι την καθημερινότητα των νησιωτών. Μάλιστα σε αυτό το στόχο θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλλει και η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των νησιωτών εκπροσώπων της. Η οποία ως σήμερα την δυσπιστία της απέναντι σε αυτήν την εξαγγελία της κυβέρνησης, την εκφράζει ως «βεβαιότητα αποτυχίας» της εφαρμογής του μέτρου, ξεχνώντας πως μιλάμε για μία κατάσταση που δεν αφορά την περίοδο μιας κυβέρνησης. Αλλά τη νησιωτικότητα διαχρονικά…

Μ.ΟΡΦ

 

«Ισόρροπη συμμετοχή» (1)

Επ’ ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας γυναίκας, η επιτροπή «Αιγαίο 50:50 ισόρροπη συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου σημειώνει ότι παρά τα σημαντικά βήματα που οι γυναίκες του δυτικού κόσμου έχουν κάνει και παρά την πρόοδο προς την έμφυλη ισότητα που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές ανισότητες, τις οποίες πρέπει να υπερβούμε, εάν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για κοινωνική δικαιοσύνη. Σημαντικό βήμα προόδου θεωρεί την υιοθέτηση από την Ε.Ε. της αρχής της «ένταξης της ισότητας σε όλα τα μέτρα και όλες τις πολιτικές» (gender mainstreaming) , «αφού  συνεπάγεται  ότι  η  προώθηση  της  ισότητας  μεταξύ  των  φύλων  πρέπει να ενσωματώνεται  κατά  τρόπο  σαφή  σε  όλες  τις  πολιτικές  και  τα  προγράμματα της κοινότητας και των κρατών-μελών και  σε  όλα  τα  επίπεδα.» 

Για να καταλήξει: «Όσο το “γυναικείο” θα ταυτίζεται απαξιωτικά με την ιδιωτική σφαίρα, η Δημοκρατία θα έχει φύλο άρρεν. Και η ανατροπή αυτής της κατάστασης συμπεριλαμβάνει όχι απλώς την εμπλοκή περισσότερων γυναικών σε θέσεις εξουσίας, αλλά κυρίως την άρση της απαξίωσης του “ιδιωτικού” και την ολόπλευρη διαχείριση όλων των κοινωνικών προβλημάτων από άνδρες και γυναίκες, μια εξέλιξη που υπόσχεται απελευθέρωση και πλουσιότερη ανάπτυξη και των ανδρών και συμμετοχή ασχέτως φύλου (Παντελίδου-Μαλούτα, 2002).»

 

Και η Εργατική Λέσχη (2)

«Παρά τα μεγάλα λόγια για τις πολιτικές ισότητας από πλευράς της ΕΕ, οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ευρώπη πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, τα ποσοστά ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερα, ενώ οι γυναίκες αποτελούν κατά κύριο λόγω τη στρατιά των ελαστικά, κακώς αμειβόμενων, ανασφάλιστων και χωρίς δικαιώματα εργαζομένων» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Εργατική Λέσχη.

Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, που νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων έρχεται να δώσει τη νομική κάλυψη σε σωρεία αντίστοιχων παραβιάσεων.

 Αν.Παζ.

 

162 αιτήσεις πληρώθηκαν στους Βρισαγώτες

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα σχετικά με την πορεία… διευθέτησης των αιτήσεων για επιδότηση ενοικίου, βάσει της νέας αναθεωρημένης ενημέρωσης του Συντονιστή για το σεισμό Βασίλη Τεντόμα. Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση που εκείνος έκανε στο σύλλογο σεισμοπαθών της Βρίσας, ο κ. Τεντόμας είχε αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι είχαν εγκριθεί μέχρι τότε 198 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης εκ των οποίων είχαν πληρωθεί μόνο 96. Τελικά τα στοιχεία με βάση τα οποία έδωσε τον αριθμό των πληρωμών δεν ήταν πλήρη. Ο ισχύων αριθμός πληρωμών επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης δεν είναι 96 αλλά 162, σημείωσε σε νέα του ενημέρωση και εδώ που τα λέμε, συγχωρείται και από εμάς και από το… κράτος που το «αδίκησε» κατά λάθος Έτσι κι αλλιώς, μόνο εκείνον νιώθουμε σαν εκπρόσωπο του κράτους για τα του σεισμού τους τελευταίους μήνες. 

Α.Ω.

 

Ατυχείς συγκρίσεις (1)

Την εκτίμηση πως η τοπική κοινωνία θα πρέπει (;) να δείξει αντανακλαστικά και ευαισθησία αυτές τις μέρες, ώστε να μην πραγματοποιηθούν μαζικά τα συνήθη ταξίδια προς τα απέναντι παράλια, εξέφρασε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και την τροπή που πήρε η υπόθεση. Με μια ανακοίνωση που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης δημοσιοποίησε την επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του, του συλλόγου της Ορεστιάδας, κ. Αθανάσιο Σιγρέκη, ζητώντας διευκρινήσεις ως προς τη στάση που κράτησε ως φορέας απέναντι στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Το διακύβευμα της επικοινωνίας ήταν η αντίδραση των συμπολιτών μας στην ευρύτερη περιοχή, απέχοντας συνειδητά από την τουρκική αγορά της Αδριανούπολης, απόφαση την οποία ο κ. Σιγρέκης χαρακτήρισε απολύτως αυθόρμητη, ως μια ένδειξη συμπαράστασης, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξε καμία επίσημη προτροπή από μέρους του εμπορικού συλλόγου της πόλης. Μήπως τελικά, όμως, η απαίτηση για «εμπάργκο» και προς το Αϊβαλί, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εκπορεύεται από τη διαχρονική διαφωνία των εμπόρων της Λέσβου γύρω από την οικονομική «αιμορραγία» στα απέναντι παράλια;

 

Ατυχείς συγκρίσεις (2)

Εκείνο που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε, είναι πως η σύγκριση μεταξύ των δύο περιοχών είναι το λιγότερο ατυχής. Κι αυτό διότι μπορεί η αγορά της Αδριανούπολης -όπως και του Αϊβαλιού- να συντηρείται ως επί το πλείστον από Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν κατά εκατοντάδες στην Τουρκία πραγματοποιώντας κάθε είδους  αγορές, ωστόσο στην περίπτωση της Λέσβου η σχέση αυτή είναι ξεκάθαρα αμφίδρομη. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως μόνο το 2017 αφίχθησαν σε Μυτιλήνη και Πέτρα περισσότεροι από 48.000 Τούρκοι ταξιδιώτες, πραγματοποιώντας τις διακοπές τους σε διάφορες περιοχές του νησιού, σε μια εποχή μάλιστα που ο τουρισμός της Λέσβου έχει πληγεί αισθητά έναντι προηγούμενων ετών. Η αγορά της Τουρκίας, στην οποία μάλιστα όλοι οι φορείς του τουρισμού στο νησί μας έχουν ρίξει σημαντικό βάρος, προσδοκώντας να τη διευρύνουν ακόμα περισσότερο εντάσσοντας σταδιακά νέες προωθητικές καμπάνιες και συνεργασίες, ήταν εκείνη που κράτησε «ζωντανό» τον τουρισμό της Λέσβου τα τελέυταία χρόνια, όταν σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση στις αφίξεις πτήσεων τύπου τσάρτερ από την Ευρώπη. Επομένως, καλό θα ήταν πριν δημιουργηθούν παρανοήσεις ή και παρεξηγήσεις εντός της τοπικής κοινωνίας, να υπάρχει νηφαλιότητα πριν από κάθε δημόσια τοποθέτηση, καθώς επίσης κριτική σκέψη και πολύπλευρη αξιολόγηση μιας ιδιάζουσας κατάστασης, όπως αυτή που διαμορφώνεται με την Τουρκία, δίχως υπερβολές και μεγαλοστομίες. Γιατί ένα τέτοιου τύπου «εμπάργκο» πιθανότατα να έχει συνέπειες και στη δική μας πλευρά και αυτό δεν νομίζουμε ότι είναι επιθυμητό στην παρούσα συγκυρία...

Β.Παπ.

 

Επιστροφή Γόμου στη ΝΟΔΕ;

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει ότι εσωκομματικές εκλογές θα έχουμε και στην Νέα Δημοκρατία τον Μάιο. Οι οποίες άγνωστο για ποιο λόγο, πραγματοποιούνται έναν χρόνο νωρίτερα δεδομένου ότι βάσει καταστατικού είναι τριετής η θητεία.  Η πρώτη λοιπόν εγκύκλιος που κυκλοφόρησε έδωσε το έναυσμα εκκίνησης ζωηρών συζητήσεων αλλά και αναζητήσεων για τον νέο πρόεδρο. Βάσει του καταστατικού  πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής μπορεί να θητεύσει έως και δύο θητείες. Ο νυν πρόεδρος Στρατής Καραγεωργίου έχει ήδη συμπληρώνει δύο θητείες κι αν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, δεν θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Στα αρκετά ονόματα που ήδη συζητούνται είναι κι αυτό του Στρατή Γόμου, από τα παλαιότερα κομματικά στελέχη που έχει θητεύσει επί χρόνια ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής. Και σίγουρα λόγω της μακράς θητείας και των κομματικών του επαφών, θα είναι ένα από τα φαβορί. Βέβαια, είναι ακόμα νωρίς και σύντομα θα υπάρξουν και άλλα ονόματα που ενδιαφέρονται για την κομματική αυτή θέση. Και σαφώς σημαντικό λόγο θα έχει και ο βουλευτής του κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου αλλά και άλλοι τοπικοί κομματικοί παράγοντες. Ενα είναι το σίγουρο. Δεν θα πλήξουμε!

Σ.Σ.

 

Εξαφανίστηκαν τα σταθμευμένα

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά μετά το θανατηφόρο ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε ένα πεντάχρονο προσφυγάκι, τα παρκαρισμένα οχήματα (κατά βάση εθελοντικών οργανώσεων) που ήταν μέχρι πρότινος σταθμευμένα (στο ύψος του καταυλισμού του Καρά Τεπέ) και στις δύο άκρες της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, εξαφανίστηκαν… Παρ’ όλα αυτά, τα μικρά παιδιά που τρέχουν ασυνόδευτα στους πολυσύχναστους δρόμους της νέας πολιτείας του Καρά Τεπέ, εξακολουθούν δυστυχώς να το κάνουν, με ό,τι κινδύνους εξακολουθεί αυτό να συνεπάγεται.

Μ.ΟΡΦ

 

Να μη δίνουμε όμως δικαιώματα…

Ως προσπάθεια «καλύτερης αξιολόγησης των δαπανών και αξιοποίησης πόρων για την Παιδεία και τον Πολιτισμό», εξηγείται η απόφαση της δημοτικής αρχής να… κόψει το επιτυχημένο «Aegean Docs», που συνδιοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου. Περιμένουμε όμως να δούμε και τις καλοκαιρινές συναυλίες που μπορεί (πάλι) να χρηματοδοτηθούν αδρά από τον Δήμο. Να, σαν κι αυτές του Αργυρού ή άλλων λαϊκών βάρδων για να έχουμε πλήρη άποψη για τις προτεραιότητες του Δήμου Λέσβου και τον επανασχεδιασμό δράσεων που θέλει να προωθήσει!

Μ.ΟΡΦ

 

Από κάποιον που τα ξέρει…

Η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» διοργανώνει ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Η κατάσταση στην Αφρική σήμερα και οι αιτίες της μετανάστευσης».

Θα μιλήσει ο συντοπίτης μας, καταξιωμένος δημοσιογράφος Στρατής Αγγελής και θα ακουστούν ζωντανές μαρτυρίες Αφρικανών προσφύγων. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο θεατράκι του ΦΟΜ.

Αν.Παζ.

Κατηγορία Δεύτερη σελίδα
- 08|03|2018 17:24

ΟΙ ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ…

Παλαιότερα θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων. Νεοδημοκράτης ο ένας, Πασόκος ο άλλος, όχι μόνο εντοπίστηκαν να πίνουν μαζί καφέ σε κεντρική καφετέρια της Μυτιλήνης, αλλά και να έχουν βάλει κάτω τους εκλογικούς καταλόγους του νεοπαγούς «Κινήματος Αλλαγής» προκειμένου ο Νεοδημοκράτης να εντοπίσει Πασόκους φίλους του, τους οποίους προφανώς θα προσεγγίσει για να ζητήσει τη στήριξη τους υπέρ του Πασόκου ενόψει των εκλογών της Κυριακής για τους συνέδρους του «Κινήματος Αλλαγής»! Πού είναι οι παλιές …καλές μέρες όπου ο ένας κυνηγούσε τον άλλον με στειλιάρι! Πέρασαν ανεπιστρεπτί με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει τα τελευταία ιδεολογικά αναχώματα. «Αριστερό παραμύθι, δεξιά πρακτική» συνήθιζαν να λένε στη δεκαετία του ΄80 πολλοί Πασόκοι για τον Ανδρέα με τις τότε κωλοτούμπες. Σήμερα; Η Ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Τώρα που τα μέλη του «Κινήματος Αλλαγής» προσπαθούν να ξανακτίσουν το μαγαζί. Με τι υλικά, με τι πρακτικές ενόψει εκλογικών διαδικασιών; Παράγοντες του χώρου εμμένοντας στην πολιτική τους επιβίωση, άσκησαν τις γνωστές πρακτικές παρουσίας τους στο νέο εγχείρημα εμφανιζόμενοι ως …αριστίνδην! Είναι άξιο απορίας όλοι αυτοί οι 2.000 (!;) αριστίνδην, τι εκπροσωπούν πολιτικά και σε ποιους αναφέρονται. Διότι η λογική ότι εκπροσωπούν σωματεία, συλλόγους και άλλους φορείς, μικρή σημασία έχει. Εδώ πάνε να στήσουν ένα νέο πολιτικό φορέα όπου ο πολιτικός λόγος και οι ιδέες είναι οι πρώτες ύλες. Τι σχέση τώρα έχουν και ποιους θα εκφράσουν συνδικαλιστές και άλλοι που θα εμφανιστούν ως αριστίνδην; Μήπως τώρα που μπαίνει σε διαδικασία ένα καινούριο κόμμα που θέλει να φέρει το νέο και διαφορετικό, κάποιοι παλιοί από τώρα φτιάχνουν τα μαγαζιά για να πάρουν στασίδι στους νέους μηχανισμούς που πάνε να στηθούν; Διότι εάν είναι να στήσουν ένα κόμμα μηχανισμών, τότε θα έχουν περίοπτη θέση. Εάν όμως φιλοδοξούν ένα πράγματι καινούργιο κόμμα, με σύγχρονες ιδέες και σφριγηλό λόγο, που θα παίξει τον ισορροπητικό του ρόλο στο πολιτικό τόξο «Δεξιά - Αριστερά», τότε αυτοί είναι επικίνδυνα βαρίδια. Ας τους αφήσουν πίσω, έξω από το νέο εγχείρημα, να νοσταλγούν τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς, που τόσες πληγές άφησαν εντός κι εκτός κόμματος. Διαφορετικά θα εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αν τον αφήσουν οι έξαλλοι του κόμματος να το χειριστεί έξυπνα, να παίξει δηλαδή πολύ καλύτερα τον απαιτούμενο εξισορροπητικό ρόλο του Κέντρου από τα αβέβαια και μετέωρα βήματα του «Κινήματος Αλλαγής», τότε δεν τους σώνουν ούτε χιλιάδες των χιλιάδων αριστίνδην…

 

Από τον Άγιο Παΐσιο περάσαμε στον Άγιο Πορφύριο. Που και εκείνος (τι πρωτοτυπία…) προβλέπει λιμούς και καταποντισμούς!

 

 

ΕΙΠΕ

«Φέτος θέλουμε να δούμε με ποια εφόδια, ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να ξεπερνάνε τα προβλήματα, τις κοινωνικές αγκυλώσεις και ανισότητες και να ανοίγουν δρόμους».

Αναστασία Αντωνέλλη, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 ΜΑΡΤΙΟΣ 1968

Εγκαινιάζεται το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης. Παρόντες ο νομάρχης Λέσβου, Κώστας Δορκοφίκης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Σουρλάγκας, ο συμπολίτης μας συγγραφέας Νίκος Αθανασιάδης, η Αγγλίδα ποιήτρια Ρως Μακόλει, ο γεν. γραμματέας του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου, Ευάγγελος Φωτιάδης, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος. Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Μυτιλήνης αναφέρθηκε στον μεγάλο ευεργέτη της Μυτιλήνης, Γρηγόρη Ρουσέλλη, ο οποίος οραματίσθηκε τη δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου, αλλά και στον Ξενοφώντα Καραπαναγιώτη για την μεγάλη οικονομική ενίσχυση του. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Παντελής Ζερβός, ο οποίος επισήμανε ότι ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου θα γίνει χώρος συνάντησης όλων των θεατρόφιλων.

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Αποχή των δικηγόρων της Μυτιλήνης μέχρι τις 9 Μαρτίου.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ
Έκθεση ελληνικών περιοδικών και κόμικς συλλογής Παναγιώτη Σκορδά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.
ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η Λέσχη «Lions» Μυτιλήνης τιμάει την επέτειο στο «Elysion», με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό στις 8 μ.μ..
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η ταινία «Το Κόκκινο Σπουργίτι» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Προβολή με θέμα «Στολίδια των αλόγων στα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής» στην αίθουσα της Λέσχης «Ομόνοια» στην Αγία Παρασκευή στις 8 μ.μ..

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής «Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα» στο καφενείο «Γοργόνα» (Εργατικές Κατοικίες Ακαδημίας) στις 6 μ.μ..
ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ
Εκδήλωση με το δημοσιογράφο Στρατή Αγγελή με τίτλο «Η κατάσταση στην Αφρική σήμερα και οι αιτίες της μετανάστευσης» στο θεατράκι του ΦΟΜ στις 7 μ.μ..
ΠΑΙΔΙ
Δωρεάν διαγνωστικές ειδικές αξιολογήσεις για παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71) στη Μυτιλήνη.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΠΑΙΔΙ
Δωρεάν διαγνωστικές ειδικές αξιολογήσεις για παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71) στη Μυτιλήνη.
ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, με εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο στη Μηχανή τ’ Αγιού.

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|03|2018 17:08

Σε Γενική Συνέλευση προσκαλεί τα μέλη του ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Λέσβου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου με ώρα έναρξης τις 10:15 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, επί της Π. Κουντουριώτη στην Προκυμαία.

Μοναδικό θέμα αποτελεί η εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, καθώς και εκλεκτόρων για την μετέπειτα ανάδειξη των μελών Δ.Σ. της ΑΠΟΕΑ.

Σύμφωνα με την εκλογική διαδικασία των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών, η υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται με γραπτή δήλωση των ενδιαφερομένων, σε ειδικό έντυπο που χορηγείται, προς τον πρόεδρο του Δ.Σ., το βραδύτερο δύο ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών, δηλαδή μέχρι την ώρα 21.00 της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2018. Για το σκοπό αυτό, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γεωργιος Τρευλάκης (τηλ.: 6937814488) θα βρίσκεται στα γραφεία του ΣΕΑΝ Λέσβου (Εργατικές Κατοικίες Χρυσομαλλούσας), 19:00-21:00 από Τετάρτη (7/3) έως και Παρασκευή (9/3).

Να σημειωθεί ότι έντυπο αιτήσεως υποψηφιότητας χορηγείται από τα Γραφεία του Συνδέσμου. Επίσης, σε περίπτωση μη απαρτίας, οι εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ώρες.

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|03|2018 17:02

Η αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης από τα καθήκοντά του που συμπίπτει με την πολύκροτη δίκη του σκανδάλου της Συνεταιριστικής, εξακολουθεί να προκαλεί ποικίλα σχόλια και να δημιουργεί εντυπώσεις. Εξάλλου οι παροικούντες (και) την δικηγορική Ιερουσαλήμ, της μικρής κοινωνίας της Μυτιλήνης, ενθαρρύνονται από αυτό το ατυχές timing να προβαίνουν σε συσχετισμούς αλλά και σε συνειρμούς βλέποντας την ξαφνική πρεμούρα να λυθεί το θέμα της χρήσης της αίθουσας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως αίθουσα ακροατηρίου του Εφετείου βορείου Αιγαίου, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Μάλιστα από προχτές αμφισβητείται εκ των έσω του συλλόγου ακόμα και η νομιμότητα στην διαδικασία λήψης της απόφασης για αποχή, με δικηγόρους (που δεν τοποθετούνται πάντως επώνυμα) να αφήνουν να εννοηθεί πως η απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. Και όχι δηλαδή μέσω Γενικής Συνέλευσης, όπως σημειώνουν, που προβλέπεται κανονικά…

Την ίδια ώρα, δυσφορία εκφράζουν για την αναβολή της δίκης ελέω αποχής, ακόμα και κάποιοι εκ των κατηγορούμενων της πολύκροτης υπόθεσης της Συνεταιριστικής, με όλα ετούτα να συνθέτουν ένα κλίμα που διαβρώνει το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή. Και μάλιστα σε… χαλεπούς καιρούς. Όπως και να ΄χει, τα βλέμματα όλων παραμένουν στην (υπό αναβολή) προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο όπου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση σε πρώτο βαθμό μια από τις περιπτώσεις του σκανδάλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας.  Η οποία εκδίκαση κατά πως φαίνεται θα συνεχίσει να… «σέρνεται» για καιρό…

Κατηγορία Οικονομία
- 08|03|2018 16:57

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου - ΙΤΒ 2018, την περασμένη Τρίτη, αμέσως μετά την κεντρική διαδικασία ενημέρωσης και παρουσίασης της ΙΤΒ.

Κεντρικό θέμα της συνέντευξης τύπου ήταν τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» και η συμβολή τους στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού. Ομιλητές ήταν ο Καθ. Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, η Κristin Rangnes, Διευθύντρια του Γεωπάρκου Gea Norvegica και Ταμίας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και η Δρ. Μarie-Luise Frey, Διευθύντρια της Απολιθωματοφόρας περιοχής Messel Pit στη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν 70 δημοσιογράφοι γερμανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Παρουσιάσθηκαν οι δράσεις των Γεωπάρκων στους ακόλουθους τομείς: α) δράσεις συνεργασίας μεταξύ των 127 μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που προέρχονται από 35 χώρες, β) διεθνείς πρωτοβουλίες προβολής και προώθησης των Γεωπάρκων ως τουριστικών προορισμών ποιότητας σε συνεργασία με την UNESCO  και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, γ) κοινά προγράμματα συνεργασίας των Γεωπάρκων μεταξύ των οποίων το Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας-Κύπρου για την προώθηση του Γεωτουρισμού στα νησιωτικά γεωπάρκα της Λέσβου, της Κρήτης και της Κύπρου, δ) δράσεις προώθησης του εκπαιδευτικού τουρισμού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ε) δράσεις ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής στις περιοχές των Γεωπάρκων.

 

Στη Λέσβο το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων

Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν οι επόμενες διεργασίες, όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπάρκο Adamello Brenta στην Ιταλία τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά και το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 7 έως 17 Ιουνίου 2018.

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου διανεμήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ενημερωτικός φάκελος για τη Λέσβο με έντυπο πληροφοριακό υλικό (φυλλάδια, χάρτες, οδηγοί) του Γεωπάρκου Λέσβου ενώ στη δεξίωση που ακολούθησε προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες λεσβιακό ούζο από τις ποτοποιίες Βαρβαγιάννη και Αρβανίτη.

 

Ακμαίος ο ελληνικός τουρισμός

 

Για δυναμική ανάκαμψη της Ελλάδας στο τουριστικό πεδίο ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB που ξεκίνησε στο Βερολίνο, κάνει λόγο ανταπόκριση της ιστοσελίδας του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η προσφυγική κρίση έπληξαν τον τουρισμό στην Ελλάδα. Όμως η χώρα γιορτάζει τώρα ένα comeback -στην κατάλληλη χρονική συγκυρία ενόψει της τουριστικής έκθεσης ITB», γράφει ο Γερμανός ανταποκριτής.

Όπως επισημαίνεται, «3,7 εκατομμύρια Γερμανοί έκαναν το 2017 διακοπές στην Ελλάδα - περισσότεροι από τους τουρίστες κάθε άλλης χώρας του κόσμου» και υπογραμμίζει ακόμα τους αριθμούς-ρεκόρ που κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός, αλλά και τα υψηλά έσοδα που αποφέρει στη χώρα, η οποία «εξακολουθεί να πλήττεται από την κρίση», σημειώνει.

«Πώς κατόρθωσε όμως η Ελλάδα να προσπεράσει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες χώρες στην κλίμακα δημοφιλίας, εξασφαλίζοντας πίσω από την Ισπανία τη δεύτερη θέση της λίστας με τους πιο ελκυστικούς (σ.σ. για τους Γερμανούς) προορισμούς;» διερωτάται ο ανταποκριτής. Τη δική της απάντηση δίνει η Μόνικα Σμιτ από το Μπίλεφελντ, η οποία προτιμά την Ελλάδα για τις διακοπές της: «Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι σωστή, η Ελλάδα ανέβασε ελάχιστα τις τιμές όλα αυτά τα χρόνια. Μπορείς όπως πάντα να φας και να πιεις καλά. Έχεις και την ασφάλεια του καλού καιρού - εγώ θα συνεχίσω να πηγαίνω εκεί».

Κατηγορία ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ
- 08|03|2018 16:48

Το Μαγνήσιο (Mg) είναι ένα μέταλλο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας, το οποίο δρα ως συμπαράγοντας σε πληθώρα βιοχημικών αντιδράσεων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης πρωτεϊνών, τη λειτουργία μυών και νεύρων, στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και της αρτηριακής πίεσης, και στην κατασκευή των οστών, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, η επαρκής πρόσληψη Μαγνησίου και βιταμίνης Β6 βοηθά στην καταπολέμηση των προ-εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων, ενώ μειωμένα επίπεδα Μαγνησίου σχετίζονται και με αυξημένο στρες.

Το σώμα μας περιέχει περί τα 25 γραμμάρια Μαγνησίου, με το 50%-60% αυτού να βρίσκεται στα οστά! Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη Μαγνησίου κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Αρχικά συμπτώματα έλλειψης Μαγνησίου αποτελούν η μειωμένη όρεξη, η ναυτία και ο έμετος, κόπωση και αίσθημα αδυναμίας. Μετέπειτα συμπτώματα έλλειψης είναι το μούδιασμα και η αίσθηση μυρμηγκιάσματος, συσπάσεις μυών και κράμπες, και ανωμαλίες στον καρδιακό παλμό. Σοβαρή έλλειψη Μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε υποασβεσταιμία ή υποκαλιαιμία.

Η έλλειψη Μαγνησίου συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την οστεοπόρωση και τις ημικρανίες.

Άτομα με προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως χρόνια διάρροια, ή δυσαπορρόφηση λόγω κοιλιοκάκης ή νόσου Chron, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ ή έχουν πρόβλημα αλκοολισμού, και ηλικιωμένοι (ειδικά με χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου) βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης Μαγνησίου.

Πώς θα βελτιώσουμε την πρόσληψη Μαγνησίου μέσω της διατροφής;

Αν και σε περίπτωση έλλειψης οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού συστήνεται η συμπληρωματική αγωγή, όταν διατηρούμε καλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών, συστήνεται η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής.

Το Μαγνήσιο βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και σπόροι και τα βούτυρά τους, το γάλα, η μπανάνα και τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια, αποτελούν καλές πηγές Μαγνησίου, ενώ βρίσκεται και σε ποικίλες συγκεντρώσεις στο νερό.

Συνεπώς, η επαρκής πρόσληψη Μαγνησίου από τη διατροφή είναι εφικτή, ειδικά όταν καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων! Ας θυμηθούμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής με ποικιλία τροφίμων πλούσιων και σε Μαγνήσιο!

- 08|03|2018 16:43

Φώτης Κουβέλης

Ήταν ο μοναδικός πολιτικός που είχα κατά κάποιο τρόπο προσωπική σχέση. Από τα χρόνια του Συνασπισμού, αργότερα στη ΔΗΜΑΡ, μέχρι την αποχώρηση του από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Έκτοτε χώρισαν οι δρόμοι μας στην πολιτική. Ωστόσο δεν παύω να πιστεύω ότι ο κ. Κουβέλης είναι έντιμος άνθρωπος, σπουδαίος επιστήμων και επαγγελματίας αλλά αναποφάσιστος πολιτικός! Δεν είχες ανάγκη Φώτη Κουβέλη το υπουργιλίκι, που σε υποχρεώνει να συγκατοικήσεις με τον Καμμένο. Όταν μάλιστα το πόστο που ανέλαβες, προτάθηκε πρώτα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το αρνήθηκαν. Το μόνο που απομένει να πω είναι ότι λυπάμαι. Τέλος.

 

«Θέλω να ζήσω ελεύθερος χωρίς ταυτότητα πια»

Γνώρισα την πολιτική και τους πολιτικούς, ως ενεργός πολίτης, από κοντά και έχω απογοητευτεί σφόδρα. Τα «βαριά» ονόματα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα μελέτησα επαρκώς επί σειρά ετών ως μέλος του Συνασπισμού. Είμαι σε μια ηλικία που δεν έχω μέλλον, μόνο απέραντο παρελθόν που δεν με καταδιώκει…

Απ’ τους παλαιούς πολιτικούς όλων των πολιτικών αποχρώσεων, δεν περιμένω δημιουργικό έργο γιατί δεν έχουν ικανότητες. Πιστεύω πάρα πολύ στα νέα παιδιά τα μορφωμένα, αγόρια και κορίτσια, τα οποία απογοητεύσαμε και σκόρπισαν στις εσχατιές της γης, να βρουν την τύχη τους. Από αυτά τα παιδιά ζητώ συγγνώμη ως πολίτης που δεν άσκησε κανένα κυβερνητικό αξίωμα.

Όσο για μένα, δεν επιθυμώ πια να είμαι μέλος κανενός κόμματος. Να ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου, όση μου μένει, χωρίς κομματική ταυτότητα και θα ψηφίζω κατά συνείδηση. Συγγνώμη για τους αυθορμητισμούς.

 

Το ύψος της βροχής

Την προηγούμενη Πέμπτη το ύψος της βροχής ήταν 21 ίντσες και όχι 24, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε.

Σήμερα το βροχόμετρο δείχνει 23 ¼ ίντσες. Υπενθυμίζω ότι μετράμε μέχρι τέλος Μαρτίου.

 

Μπαλάφας, υπουργός ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μπαλάφας είναι υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2012 σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε: «Όταν έρθουμε στην εξουσία θα περικόψουμε ισχυρότατα τις εξοπλιστικές δαπάνες».

Δημοσιογράφος: «Καλά και την Τουρκία δεν την λογαριάζετε;»

Μπαλάφας: «Θα το ρισκάρουμε»!!!

Αυτοί μας κυβερνούν ανάδελφο έθνος, εμείς τους ψηφίσαμε και ο Θεός μαζί μας…

 

Δεν είστε διαφορετικοί κ. Τσίπρα

Ο Αλέξανδρος Ωνάσης είπε κάποτε ότι «ο πατέρας μου αγαπά τη δημοσιότητα και η Τζάκυ Κένεντυ-Ωνάση τα χρήματα».

Φιλοχρήματη απεδείχθη η πάμπλουτη κ. Αντωνοπούλου και οι τρεις άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί βουλευτές που έκαναν χρήση διάταξης που πέρασε λάθρα με το τρίτο μνημόνιο, και εισέπρατταν 1.000 ευρώ το μήνα για ενοίκιο.

Είστε λιγούρια κ. Τσίπρα όταν δικά σας παιδιά το 2016, πέρασαν λάθρα διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο για να δικαιούνται οι συνοδοί των υπουργών να διαμένουν σε πένταστερα ξενοδοχεία! Με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

 

Γιάννης Μουζάλας

Δεν ήταν κομματικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έγινε. Χρόνια πριν ως γιατρός, έδειξε τα ανθρωπιστικά του αισθήματα στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και θεράπευσε παιδιά και μεγάλους σε χώρες του τρίτου κόσμου.

Τον παρακάλεσε ο κ. πρωθυπουργός να αντικαταστήσει την κυρία Τασία που ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διακρίθηκε για την απραξία της.

Δημιούργησε έργο ο Γιάννης Μουζάλας και ας γράφτηκε και ειπώθηκε κάθε επίκριση για το πρόσωπο του από τους ανυπόμονους και άλλους. Αλλά όταν φτιάχνεις υποδομές για να στεγάσεις πρόσφυγες πολέμου, μετανάστες και λαθρομετανάστες, για 5.000 άτομα και σε δεκαπέντε ημέρες έρχονται άλλοι 40.0000, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται.

Για την καταγραφή και μεταφορά των ανθρώπων ενός κατώτερου Θεού στη χερσαία Ελλάδα, επιστροφή στην Τουρκία κλπ., αναζητήσατε την ανίκανη κυβέρνηση. Εγώ θα τον θυμάμαι τον κ. Μουζάλα και θα τον εκτιμώ. Περαστικά.

 

Το «Πιστεύω» της Εκκλησίας

Μερικά πράγματα, ποιήματα, ρητά, γενικές γνώσεις, τα επαναλαμβάνω κατά καιρούς για τους νέους αναγνώστες του «Εμπρός» που μας τιμούν. Λοιπόν, το «Πιστεύω» της Εκκλησίας μας, αποτελείται από 475 λέξεις και 890 γράμματα πλην του «Ψ». Επειδή από το «Ψ» προέρχεται η λέξη «Ψέμα» και το «Πιστεύω» δεν έπρεπε να «μολύνεται» από το συγκεκριμένο γράμμα! Αμήν!

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|03|2018 12:07

Εν μέσω διαμαρτυριών από συγκεντρωμένους μεριδιούχους αναβλήθηκε για τρίτη φορά σήμερα για τις 20 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου η δίκη 12 στελεχών (μελών του διοικητικού συμβουλίου, υπαλλήλων και δανειοληπτών) της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου η οποία έχει τεθεί ήδη υπό εκκαθάριση.

Η δίκη αφορούσε την πρώτη μεγάλη υπόθεση του σκανδάλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, μια υπόθεση που ζημίωσε την Τράπεζα πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμεί πάντως η εκδίκαση και άλλων παρεμφερών υποθέσεων αφού η ζημία προ προκλήθηκε από την κατάρρευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας αφορά ποσό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ,

Η αναβολή, σήμερα δόθηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων της Μυτιλήνης από τα καθήκοντα τους οι οποίοι και διεκδικούν τη χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ως αίθουσα ακροατηρίου από το Εφετείο βορείου Αιγαίου.

Ας σημειωθεί όμως ότι η αποχή αυτή των δικηγόρων έχει προκαλέσει αντιδράσεις από σημαντική μερίδα του νομικού κόσμου της Μυτιλήνης, η οποία θέτει ζήτημα ορθότητας της απόφασης που λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης. Όπως αναφέρει σήμερα η τοπική ημερήσια εφημερίδα της Μυτιλήνης «τΝέα της Λέσβου» 35 δικηγόροι, σχεδόν το ένα τέταρτο των μελών του συλλόγου, υπέγραψαν κείμενο ζητώντας γενική συνέλευση για το θέμα ενώ εκφράζουν την άποψη ότι το αίτημα για την διεκδίκηση της αίθουσας πρέπει να την εγείρουν οι δικαστικοί και όχι οι δικηγόροι. Αιχμές για το θέμα άφησε και ο σύλλογος μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας οι οποίοι και σήμερα με πλακάτ έξω από το δικαστικό μέγαρο διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να μην αναβληθεί η δίκη αλλά να διακοπεί για άλλη σύντομη ημερομηνία.

Στη σημερινή διαδικασία το σύλλογο μεριδιούχων και το δήμο Λέσβου  εκπροσώπησε ο  δικηγόρος Βαγγέλης Γκιγκιλίνης ο οποίος και εφόσον η δίκη ξεκινούσε θα δήλωνε παράσταση πολιτικής αγωγής κατά  εννέα από τους 12 κατηγορούμενους. Όπως έγινε γνωστό η πλευρά αυτή της πολιτικής αγωγής θεωρεί ότι οι τρεις αυτοί εκ των κατηγορουμένων είναι αυτοί που ανέδειξαν το σκάνδαλο και δεν τους αξίζει να βρίσκονται κατηγορούμενοι.

Πηγή: ΑΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας

Κατηγορία Αθλητισμός
- 08|03|2018 11:46

Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία και διάκριση σημείωσε ο Μυτιληνιός παλαιστής Νίκος Βάρκας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πάλης, που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο της Ζωφριάς.

Ο Νίκος Βάρκας, που αγωνίζεται με τα χρώματα του Εθνικού Πειραιώς, αγωνίστηκε στην κατηγορία των 82 κιλών και με πολύ καλές εμφανίσεις έφτασε ως τον τελικό. Εκεί κατόρθωσε να κερδίσει τον Γιάννη Σπυριδάκη του Παναθηναϊκού, κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν οι Ηλίας Παγκαλίδης (ΠΑΟΚ) και Νικόλαος Σπυριδάκης (Παναθηναϊκός).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μυτιληνιός παλαιστής είχε τρεις σερί τίτλους στα 80 κιλά (2014, 2015, 2016), κάνοντας πέρυσι ένα μικρό... διάλειμμα με τη 2η θέση που κατέκτησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, για να πάρει εκ νέου τα σκήπτρα στην κατηγορία των 82 κιλών και να ανέβει ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αποδεικνύοντας πως αποτελεί παραδοσιακή αξία στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Δ. Τραμπάκουλας: «Έχει ανέβει επίπεδο»

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων και των απονομών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Δημήτρης Τραμπάκουλας έκανε τον απολογισμό: «Οι αγώνες διεξήχθησαν με πλήρη επιτυχία. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδία της πάλης κάνει πολλή δουλειά. Έχει ανέβει το επίπεδο. Είχαμε συμμετοχή 54 ομάδων από όλα τη χώρα και πιστεύω τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι αθλητές μας θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες σε διεθνείς διοργανώσεις. Θέλω να σταθώ πολύ στις ομάδες. Ήταν πολύ οργανωμένες και οι αγώνες είχαν πολύ ένταση και το βασικότερο ήταν ότι προσέφεραν πολλές συγκινήσεις στον κόσμο, γιατί ήταν θεαματικοί».

Για τα σχέδια της Ομοσπονδίας, είπε: «Τα επόμενα πρωταθλήματα να έχουν ανάλογη επιτυχία και στόχος μας είναι τα Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και οι Μεσογειακοί αγώνες το καλοκαίρι. Σίγουρα δίνουμε βάση στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, προκειμένου να αναδείξουμε νέους αθλητές και αθλήτριες».

Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος συνολικά 360 αθλητές και αθλήτριες σε ελευθέρα - ελληνορωμαϊκή, ενώ αρκετός ήταν και ο κόσμος που γέμισε τις κερκίδες, αξιοποιώντας την ευκαιρία να δει από κοντά αγώνες και μάχες υψηλού επίπεδου, που προσέφεραν έντονες συγκινήσεις.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top