FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 12|03|2018 20:50

Μια εκδήλωση που έπρεπε να γίνει από καιρό στη Λέσβο, που ζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό από πρώτο χέρι για να ενημερωθούμε σχετικά με το τι συμβαίνει και στο νησί μας εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική, οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η κίνηση πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» το περασμένο Σάββατο στον ΦΟΜ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μυτιληνιός, γνώστης του θέματος και της διεθνούς επικαιρότητας, έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες αποστολές του εξωτερικού με το Mega, δημοσιογράφος, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνος των διεθνών στην εφημερίδα «Αυγή», Στρατής Αγγελής. Το λόγο έλαβαν στη συνέχεια, και ίσως για πρώτη φορά σε μια τέτοια εκδήλωση, Αφρικανοί πρόσφυγες που εξήγησαν δημόσια τους λόγους που τους οδήγησαν στη Λέσβο περιγράφοντας τη φρίκη των πολέμων, είτε θρησκευτικών, είτε φυλετικών, τις δικτατορίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν βιώσει στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Ο Στρ. Αγγελής προέρχεται από οικογένεια μεταναστών, Μυτιληνιών, στην Αφρική: «Πήγαν στη Ζάμπια, πήγα κι εγώ, εκεί έβγαλα την Γ’ δημοτικού πηγαίνοντας σε δυο σχολεία, στο δημόσιο αγγλικό -με συμμαθητές μαύρους, Ινδούς, Εγγλέζους κλπ- και στο ελληνικό το απόγευμα, στην εκκλησία. Αλλά ήμουν από οικογένεια λευκών και οι λευκοί εξακολουθούσαν να έχουν το πάνω χέρι στην ανεξάρτητη μεν αλλά εξαρτώμενη πολιτικά και οικονομικά χώρα. Το ίδιο και σήμερα»
Εκεί είδε για πρώτη φορά σουπερ μάρκετ, σαφάρι αλλά και την απόλυτη φτώχεια: «Αυτές οι εικόνες, οι εμπειρίες, με έσπρωξαν να γίνω αυτό που έγινα, καλώς ή κακώς. Πήγα σε πολλές χώρες, σε εμπόλεμες ζώνες, γνώρισα το ρατσισμό από την ανάποδη -εκεί που το λευκός Ευρωπαίος σημαίνει εχθρός, ξένος εκμεταλλευτής- και δε σκοπεύω να επεκταθώ σε αυτό. Στη συνέχεια περιέγραψε αυτό που συμβαίνει στην Αφρική μέσα από στοιχεία για το προσφυγικό:
Ιταλία: Το 2017, 119.000 έναντι 181.000 μετανάστες το 2016, κυρίως μέσω Λιβύης, όχι από τη Λιβύη.
Ισπανία: Το 2017, δια θαλάσσης, 22.000 -τρεις φορές περισσότεροι από το 2016. Η ισπανική οδός προσελκύει ολοένα περισσότερους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, όχι μόνο μέσω Μεσογείου αλλά και Ατλαντικού.
Ιταλοί στρατιώτες βρίσκονται στα νότια σύνορα της Λιβύης για να ανακόψουν προσφυγικές ροές (από Τσαντ, Νίγηρα, Σουδάν, στη Σαχάρα στο ύψος του Τροπικού του Καρκίνου, εκεί όπου τα σύνορα είναι ευθείες γραμμές, κληρονομιά του αποικιακού παρελθόντος, πιθανώς προίκα στους επόμενους δυνάστες). Εκεί βρίσκονται επίσης Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες, οι κυβερνήσεις τους λένε στους ψηφοφόρους ότι μπορούν να δώσουν κίνητρα στους τοπικούς δυνάστες για να κρατήσουν τους λαούς τους μέσα στα σύνορα. Ακόμα κι αν κάποιοι έχουν καλές προθέσεις, δύσκολο να υλοποιηθεί.

Για πολλές δεκαετίες, χώρες του δυτικού κόσμου (Αγγλία, Γαλλία κ.ά.) ίδρυσαν αποικίες στις περιοχές αυτές, με σκοπό την εκμετάλλευση του πλούτου για δικό τους όφελος, αφήνοντας τους κατοίκους να ζουν σε σχεδόν πρωτόγονη κατάσταση.

 

Στη Λιβύη
Στη Λιβύη κάνουν συμμαχίες με πολέμαρχους που με τη σειρά τους χωρίζονται σε στρατόπεδα. Δυο οι βασικοί αντίπαλοι στο εσωτερικό της χώρας: Στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ στα ανατολικά (Βεγγάζη) εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης με πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράζ. Και οι δυο πλευρές έχουν επαφές με ΟΗΕ για τη διοργάνωση εκλογών το φθινόπωρο 2018. Την ίδια ώρα δεκάδες δισ. του καθεστώτος Καντάφι είναι παγωμένα σε ξένες τράπεζες. Αυτό είναι το μεγάλο έπαθλο, μαζί με το πετρέλαιο φυσικά. Αλλά θα μου πείτε έτσι κι αλλιώς οι μπίζνες συνεχίζονται, πετρελαιοφόρα πάνε κι έρχονται.
Στα μέσα Ιανουαρίου σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη Βεγγάζη έξω από τζαμί 40 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν 100. Σε αντίποινα, αξιωματικός του Χάφταρ εκτέλεσε με πιστόλι 10 άτομα έξω από το ίδιο τζαμί. Πέρασε στα ψιλά.
Κοντά στην Τρίπολη, σκλαβοπάζαρο, 400 δολάρια το κεφάλι- υπήρξε μεγαλύτερη δημοσιότητα λόγω CNN. Στη χώρα που καταστράφηκε από την επέμβαση στο όνομα της ελευθερίας.
Σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που αποκάλυψε το Ρώυτερς οι περισσότερες ένοπλες ομάδες που εμπλέκονται με τη διακίνηση συνδέονται με τις επίσημες αρχές, δηλαδή με τους φορείς με τους οποίους συνεργάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Οι ίδιες ένοπλες ομάδες ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα τα 24 κέντρα κράτησης στη Λιβύη καθώς και τη ροή προς τα παράλια, από όπου ξεκινούν οι βάρκες για την Ευρώπη.
-Χίλαρι για Καντάφι “We came, we saw, he died”. Απόλυτος κυνισμός και υπεροψία. Το μεγαλύτερο λάθος μου, είπε ο Ομπάμα, για την εξέγερση του 2011 και την ξένη επέμβαση, λες και η Συρία ήταν μικρότερο.
«Το παράδοξο της Υεμένης»
Ένα άλλο γεγονός στα μέσα Ιανουαρίου, που επίσης πέρασε στα ψιλά, ήταν η βύθιση ενός πλοιαρίου ανοιχτά της Υεμένης. Στην υπερφορτωμένη βάρκα που βούλιαξε μετά από πυρά πιθανώς των διακινητών επέβαιναν περισσότεροι από 150 άνθρωποι από τη Σομαλία και την Αιθιοπία. Πνίγηκαν τουλάχιστον 30. Η βάρκα είχε ξεκινήσει από το Άντεν με προορισμό το Τζιμπουτί.
«Μα για σταθείτε, έφυγαν δηλαδή Αιθίοπες και Σομαλοί από το Κέρας της Αφρικής για να πάνε στην αραβική χερσόνησο, στην Υεμένη που πνίγεται στο αίμα, για να επιστρέψουν από εκεί στο Τζιμπουτί, πάλι στην Αφρική;» αναρωτήθηκε ο Στρ. Αγγελής για να απαντήσει: Οι ρότες των διακινητών και οι επιλογές των απελπισμένων έχουν τη δική τους λογική. Αυτό που στο δικό μας μυαλό μοιάζει αδιανόητο ή παράλογο δεν είναι το ίδιο στο μυαλό ανθρώπων που ζουν με εντελώς διαφορετικούς φόβους, αγωνίες, ελπίδες. Εξάλλου πολλοί από αυτούς είχαν πάει στην Υεμένη όταν τα πράγματα ήταν καλύτερα και εν πάσει περιπτώσει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη δική τους κατάσταση.
Αν και κατεστραμμένη πλέον από τον πόλεμο η Υεμένη εξακολουθεί να προσελκύει ανθρώπους από την Αφρική, σαν το πρώτο βήμα για να πάνε βορειότερα, σε πλούσιες χώρες του Κόλπου, ή σαν ένα πρώτο βήμα από όπου θα μπορέσουν να πάνε «ευκολότερα» στην Ευρώπη ή εν πάσει περιπτώσει να ξεφύγουν από το Κέρας της Αφρικής.
Γιατί να φύγουν από εκεί, γιατί δεν κάθονται να δουλέψουν, να καλλιεργήσουν τη γη, γιατί δεν κάθονται να … πολεμήσουν; «Μα αυτό έκαναν και κάνουν ακόμα πάρα πολλοί. Με τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καταπίεση, αντάρτικα. Μην ψάξετε εκεί για αστική δημοκρατία δυτικού τύπου, εκεί μιλάμε για κατάλοιπα αποικιοκρατίας, μεταλλαγμένα επαναστατικά κινήματα που πέτυχαν ανεξαρτησία στη δεκαετία του 60, και συνέχιση της ξένης επέμβασης και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, πολύτιμων μετάλλων και σπάνιων ορυκτών.»
Νταντάμπ, Σομαλία
Το μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο στον κόσμο, Νταντάμπ (UNHCR), στην ανατολική Κένυα, δημιουργήθηκε το 1991 - ως προσωρινό, για πρόσφυγες από τη Σομαλία- δεύτερο κύμα 2011 (130.000) - 26 χρόνια αργότερα φιλοξενεί 250.000. Οι 100.000 γεννήθηκαν και μεγαλώνουν εκεί, ζουν πρόσφυγες με τα εγγόνια τους- μακροχρόνιος εκτοπισμός. Πριν από 3 χρόνια ο πληθυσμός του ήταν πάνω από 350.000. Εκεί ζουν Σομαλοί, Αιθίοπες, από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- απλώνει τα πλοκάμια της η Αλ Κάιντα- Σαμπάμπ, βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα σομαλικά σύνορα.
Στη Σομαλία η κατάσταση «σταθεροποιείται» και αποσταθεροποιείται κάθε μήνα, «αν μπορεί να μιλήσει κανείς για σταθεροποίηση σε μια χώρα όπου το ¼ των εδαφών ελέγχεται από τους αντάρτες και ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ έχουν προηγηθεί σχεδόν τρεις δεκαετίες συγκρούσεων, λιμού και ξηρασίας»
Από την κρίση του νοτίου Σουδάν προέκυψαν περίπου δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες, ένα εκατομμύριο στην Ουγκάντα, 800.000 στο Σουδάν, μισό εκατομμύριο στην Αιθιοπία, καμιά διακοσαριά χιλιάδες σε Κένυα και ΛΔΚ. Βάλτε στο λογαριασμό και γύρω στο μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ερυθραία σε όλο τον κόσμο, χωρίς να λογαριάσουμε εκατοντάδες χιλιάδες από το Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν (πετρέλαιο).
«Υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στο εσωτερικό της Αφρικής και όποιος νομίζει ότι φτιάχνοντας την κατάσταση -ας πούμε στο Τσαντ- ότι θα αλλάξει τα πράγματα κάνει μεγάλο λάθος» επισημαίνει.
Το παράδειγμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει πληθυσμό περίπου 5 εκ. σε μια έκταση όση η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες μαζί. Βρίσκεται στην τελευταία θέση του καταλόγου ανθρώπινης ανάπτυξης (human development index). Πέρα από την πρωτεύουσα, Μπανγκί, η παρουσία του κράτους είναι αμελητέα και ο μισός πληθυσμός εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει. Προσδόκιμο ζωής 50 χρόνια.
Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης αναρχίας όπου ένοπλες εγκληματικές ομάδες σε συμμαχίες με βάση τη θρησκευτική ταυτότητα (από τη μια Μουσουλμάνοι υποστηριζόμενοι από το Τσαντ, στο οποίο είχε στραφεί ο πρώην πρόεδρος Μποζίζε για επιρροή και από την άλλη Χριστιανοί) μάχονται σε τοπικό επίπεδο και οι περιοχές αλλάζουν χέρια συχνά. Εκτίμηση ΟΗΕ για πρόσφυγες: 2 εκατομμύρια.
Η χώρα είναι πάμπλουτη, αλλά ο πλούτος δε μένει εκεί. Διαμάντια, χρυσός, ουράνιο. Διεισδύει όπως και σε άλλες χώρες η Κίνα και παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η Γαλλία που συμπεριφέρεται σα να είναι ακόμη αποικία της.
Πάνω από 200.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από την ΚΑΔ στα δυο γειτονικά Κονγκό (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- πρώην Ζαϊρ -πρώην βελγικό Κονγκό βλ, Λεοπόλδος) και στη Δημοκρατία του Κονγκό- πρώην γαλλική αποικία), στο Τσαντ, στο Σουδάν, στο Καμερούν. (Στην Ελλάδα έφτασαν το 2017, 5 αιτούντες άσυλο από την ΚΑΔ).
Το Καμερούν με πληθυσμό γύρω στα 25 εκατομμύρια από 200 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και φυλές, έχει τον ίδιο πρόεδρο από το 1983, τον Πολ Μπιγιά, ενώ κλιμακώνονται οι θρησκευτικές διαμάχες και ο διχασμός μεταξύ γαλλόφωνων και αγγλόφωνων. Πρώην γερμανική αποικία, τη μοιράστηκαν Γάλλοι και Βρετανοί μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και έγινε ανεξάρτητη χώρα το 1960.
Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υπάρχουν πάνω από 4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, ενώ στα εδάφη της χώρας υπάρχουν ακόμη μισό εκατομμύρια πρόσφυγες από γειτονικές χώρες. Κατά προσέγγιση, ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια.
«Τι συζητάμε τώρα…»
Ορισμένοι μπορεί να σκεφτούν, τι μας λέει τώρα αυτός, εδώ μας απειλούν οι Τούρκοι κι αυτός μιλά για την Αφρική. Αλλά θα ήταν καλό να γνωρίζουμε -όσοι δεν το γνωρίζουμε- ότι δίκτυα διακινητών μεταφέρουν από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη ανθρώπους με το αεροπλάνο, και από εκεί τους μεταφέρουν στα παράλια απέναντι.
Μπορεί άραγε μια Ευρώπη- φρούριο να το σταματήσει αυτό;» Πιστεύω πως Όχι. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ανθρώπους που δεν έχουν να χάσουν τίποτα παραπάνω από τη ζωή τους. Ανθρώπους που βάζουν τα παιδιά τους σε μια βάρκα και ξεκινάνε. Ανθρώπους που γνωρίζουν τι είναι ο πόλεμος, η απόλυτη εξαθλίωση και ξέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα για καλύτερη ζωή» εξηγεί.
Από το Μαρόκο πάνε στην Τουρκία με αεροπλάνο, αλλά και μαύροι μετανάστες φτάνουν στη Φινλανδία από τη… Ρωσία μέσα στα χιόνια το χειμώνα, με ποδήλατο το καλοκαίρι.
Πώς το ξέρουν;
Μεγάλες μάζες ανθρώπων αποκτούν πρόσβαση στη γνώση και στην τεχνολογία. Η επικοινωνία και η γνώση. Με άλλα λόγια, βλέπουν , ακούνε, μαθαίνουν. Ξέρουν ότι πέρα από το χωριό τους, πέρα από την κωμόπολη, πέρα από την πιο μεγάλη πόλη, υπάρχει ένας άλλος, διαφορετικός κόσμος.
Επίσης το μαθαίνουν από άλλους που έκαναν ήδη το δρόμο, από εκείνους που δεν άφησαν τα κόκκαλά τους στη ζούγκλα ή στην έρημο, στη Σαχάρα, από εκείνους που δεν χάθηκαν στη θάλασσα. Και είναι πολλοί, εκατομμύρια. Και τα κίνητρα πολλά και αληθινά.
Από την άλλη, επισημαίνει, δεν μπορούμε κι εμείς να μην ξέρουμε ή να κάνουμε πως δεν ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί. Δεν είναι πλέον πολύ μακρινή η Αφρική, ούτε μόνο εξωτική.

 

Ο Έντμοντ από το Κονγκό τόνισε: «Οι πρόσφυγες ψάχνουμε να βρούμε είναι καλύτερο μέλλον και ειρήνη για να ζήσουμε. Η χώρα μου είναι η πιο πλούσια σε ορυκτά και ταυτόχρονα η δεύτερη φτωχή στον κόσμο»

Διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ
Στα τέλη Φλεβάρη ξεκίνησαν στο ΟΗΕ οι διαπραγματεύσεις ώστε να υπογραφεί τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο μια Παγκόσμια Συμφωνία για την Ασφαλή, Συντεταγμένη και Νόμιμη Μετανάστευση. Οι ΗΠΑ του Τραμπ δεν συμμετέχουν (εμπορικός πόλεμος για το ατσάλι, κλπ) . Δεν είναι μόνο η φτώχεια και οι πόλεμοι, είναι και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτά που τώρα ζούμε μπορεί να είναι η αρχή ενός ακόμα μεγαλύτερου κύκλου. Είναι άμεση ανάγκη, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες, να αναπτύξουν οι χώρες μια στρατηγική για τη διαχείριση μεγάλων ροών, σημειώνοντας ότι όσο μεγαλύτερα είναι τα εμπόδια και οι περιορισμοί τόσο ενθαρρύνεται η παράτυπη μετανάστευση και ενισχύονται τα δίκτυα των διακινητών.
Ανεργία
Στη βόρεια Αφρική, στις χώρες του Μαγκρέμπ, ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, τη στιγμή που αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς ο πληθυσμός. «Πέρα από τις στατιστικές, είδα με τα μάτια μου νέους, πάρα πολλούς νέους στην Αλγερία και στο Μαρόκο. Νέους παγιδευμένους σε έναν κόσμο που δεν δίνει διεξόδους οικονομικούς, πολιτικούς, στην καθημερινότητα, στις σχέσεις. Ασφυκτιούν. Τέλος, εμείς εδώ στη Μυτιλήνη που καμαρώνουμε για την Ελ Μετλέν του συμπατριώτη μας Μπαρμπαρόσα στην Τυνησία, ας αναλογιστούμε ότι είναι ένα από τα κοντινότερα σημεία της Αφρικής με την Ευρώπη, με τη Σικελία», κατέληξε ο κ. Αγγελής.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|03|2018 20:44

Περιστατικό (που σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πάντως πληροφορίες δεν πρέπει να είναι και το μοναδικό μέσα σε δύο ημέρες) που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, καθώς παραπέμπει σε ληστείες που συναντά κανείς σε μεγαλουπόλεις, προβληματίζει έντονα από χθες τη Μυτιλήνη. Άγνωστος δράστης, σύμφωνα με καταγγελία που διερευνά η Αστυνομία, διέρρηξε διαμέρισμα ηλικιωμένης και αφού την χτύπησε αφήνοντάς την αιμόφυρτη, της έκλεψε σημαντικό ποσό μετρητών που είχε φυλαγμένο. Οι πληροφορίες λένε πως ο δράστης ξήλωσε… κουρτινόξυλο για να χτυπήσει την άτυχη ηλικιωμένη, αλλά η Αστυνομία ακόμα δεν δίνει στην δημοσιότητα λεπτομέρειες αυτού του πρωτοφανούς για τα δεδομένα της Λέσβου περιστατικού, ούτε επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο(;) δράστη να χτύπησε μέσα στο σαββατοκύριακο και δεύτερο σπίτι ηλικιωμένης. Με δεδομένο όμως πως η παραβατικότητα (και) στην πόλη της Μυτιλήνης έχει αυξηθεί, στην κουβέντα περί της καλύτερης αστυνόμευσης, δεν μπορεί να στέκει ες αεί η δικαιολογία της έκτακτης κατάστασης του προσφυγικού. Κι ούτε η ενημέρωση για περιστατικά τέτοιας σημασίας, να κρατείται κρυφή από το φως της δημοσιότητας…

Τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα, ένας άγνωστος δράστης μπούκαρε σε σπίτι επί της οδού Χριστοφόρου Μυτιληναίου στην ευρύτερη περιοχή της Επάνω Σκάλας και μετατρέποντας σε όπλο ένα κουρτινόξυλο, χτύπησε άσχημα την ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια για να τη ληστέψει. Η λεία του μάλιστα ήταν αρκετά καλή, αφού η άτυχη ηλικιωμένη έκρυβε στο διαμέρισμά της ένα σημαντικό ποσό σε μετρητά, ενώ η καταγγελία που έγινε, αναφέρονταν και σε κλοπή χρυσαφικών.

Είναι σοβαρό το ζήτημα…
Η Αστυνομία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο «Ε», ωστόσο είναι απορίας άξιον πως ένα τόσο ανησυχητικό συμβάν, δεν καταγράφτηκε στο ημερήσιο αστυνομικό δελτίο της. Και τούτο σημειώνεται αφενός γιατί η παραβατικότητα στην πόλη έχει αυξηθεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες, γεγονός που καταγράφεται πλέον καθημερινά και στο ...φουσκωμένο αστυνομικό δελτίο και αφετέρου γιατί η ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης (σ.σ. η οποία συχνά παραπληροφορείται κιόλας από κάθε λογής «κινδυνολογούντες» εξαιτίας της επιλεκτικής ενημέρωσης εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου) είναι πια πιο μεγάλη από ποτέ. Ειδικά τώρα που διαφαίνεται ότι κυκλοφορεί δράστης που έχει βάλει «σημάδι» σπίτια που διαμένουν ηλικιωμένοι.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ίδιος ή άλλος δράστης, μέσα στο σαββατοκύριακο «χτύπησε» κι άλλο σπίτι ηλικιωμένης που διαμένει μόνη της. Και με την ίδια μέθοδο, χτυπώντας την δηλαδή, κατάφερε να ληστέψει πάλι μετρητά και ότι αντικείμενο αξίας βρήκε, χωρίς πάντως εκ μέρους της Αστυνομίας να επιβεβαιώνεται το δεύτερο αυτό χτύπημα…

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 12|03|2018 16:37

Να υπάρξει κινητικότητα γενικώς...

Με το αριθ. πρωτ. 4151.13-11/699/5-3-2018 έγγραφο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, απεστάλησαν στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δύο πίνακες με αντίστοιχα αιτήματα της Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. για μετάταξη έντεκα υπαλλήλων στη Γ.Γ. στη Μυτιλήνη και απόσπαση πέντε υπαλλήλων. Επί πλέον εκκρεμούν με το παλιό σύστημα, δύο αιτήματα μετάταξης.

Η πλήρωση των παραπάνω θέσεων με μετάταξη/ απόσπαση είναι απολύτως αναγκαία ενόψει της προωθούμενης διεύρυνσης του ρόλου της ΓΓΑΙΝΠ σε όλα τα νησιά της ελληνικής επικράτειας (πλην Κρήτης), σημειώνεται σε δελτίου Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η Γ.Γ. Αιγαίου, προσθέτοντας ότι «η επέκταση των αρμοδιοτήτων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το καλοκαίρι του 2015 και ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται στην διαδικασία υπογραφής». Η παραπάνω είδηση, με δεδομένη την εικόνα που εκπέμπει η συγκεκριμένη κυβερνητική δομή στη Λέσβο, εκπλήσσει, γιατί παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων για το ρόλο της Γ.Γ. και τις χιλιοειπωμένες αρμοδιότητες, πολύ λίγα έχουν γίνει που να δικαιολογούν ότι στις κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η χάραξη και η προώθηση νησιωτικών πολιτικών. Μακάρι να υπάρξει επέκταση αρμοδιοτήτων και τα σχετικά, πέρα από την κινητικότητα των υπαλλήλων, αλλά από το 2015 ήδη έχουν παρέλθει τρία χρόνια χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό, πέρα από την τοποθέτηση υφυπουργού Νησιωτικής Πολιτικής, στο υπουργείο Ναυτιλίας!

Μα.Μ.

 

Μόλις 70 πήγαν απέναντι…

Το πρωί της Πέμπτης, μόλις 70 άτομα ταξίδεψαν από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, που συνήθως μεταφέρει κατά εκατοντάδες Μυτιληνιούς ειδικά για το μεγάλο παζάρι που λειτουργεί κάθε τέτοια ημέρα, με την εξέλιξη αυτή να αποδίδεται στη γνωστή επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Ενδεικτικό του ότι η παγωμάρα από τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, έχει έκφραση και στις εμπορικές σχέσεις των δύο λαών. Την είδηση αυτή μάλιστα αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ενημέρωσης των Αθηνών, που δείχνουν ενδιαφέρον να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις του θερμού επεισοδίου της χώρας μας με τους γείτονες.

Α.Ω.

 

Τα παιδιά του Μόντρεαλ

Τα παιδιά στο σχολείο της διασποράς του Μόντρεαλ, που ονομάζεται «Σωκράτης» ζωγράφισαν ένα πίνακα για το «Χαμόγελο του παιδιού». Οι ομογενείς του Καναδά συγκινήθηκαν με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη της Λέσβου και συγκινήθηκαν ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ που δείχνει τον Λιμενικό, Κυριάκο Παπαδόπουλο να σώζει πρόσφυγες μέσα από τις βάρκες. Εξού και η τεράστια κινητοποίηση να συγκεντρωθεί μεγάλο ποσό σε λίγο χρόνο για την αποκατάσταση του κληροδοτήματος, που θα φιλοξενεί 25 παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ας μην ξεχνάμε, όπως είπε και ο εκπρόσωπος της Καναδικής Πρωτοβουλίας, Ιωάννης Γεωργούδης ότι «κι εμείς γόνοι μεταναστών είμαστε».

Αν.Παζ.

 

Παρέμβαση Ζερβού

«Στη Λέσβο βρήκαμε αξιόλογους ανθρώπους, πολλά χρόνια πριν. Η Ζωή Λειβαδίτου, με την τρέλα που κουβαλάει έκανε κι εκείνη τις ενέργειές της. Στο νησί έκανε τη διαφορά ένας παιδοψυχίατρος, όμως πλέον όχι δεν υπάρχει ούτε αυτός, αλλά ούτε παιδοψυχίατρος γενικώς», ανέφερε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κ. Γιαννόπουλος.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Άννα Ζερβού παρενέβη για να ξεκαθαρίσει: «Ο υπουργός υπέγραψε την πρόσληψη παιδοψυχιάτρου, αλλά ο παιδοψυχίατρος το σκέφτεται αν θα έρθει. Κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αποφασίζουν να έρθουν στη Μυτιλήνη παρά το ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις.» Παντού επισημαίνεται το ίδιο με την αιτία να είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τους γιατρούς. Το θέμα είναι ότι εφόσον το διαπιστώνει και η διοικήτρια του Νοσοκομείου, μήπως και εκ των έσω θα έπρεπε να γίνει κάποια κίνηση για να στελεχωθεί με γιατρούς η Λέσβος. Και με τον απαραίτητο αστερίσκο, να παίρνουν μισθό για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς. Αλλιώς δεν είναι για να ‘ρθουν.

Αν.Παζ.

 

Προχωρά το κολυμβητήριο!

Εν αναμονή πάντα του «πράσινου» φωτός από την Αρχαιολογία, μετά την αυτοψία που έγινε στο οικόπεδο στα Θέρμα στα μέσα του Γενάρη, στον δήμο Λέσβου ασχολούνται πλέον με την πιο απρόβλεπτη θα έλεγε κανείς διαδικασία που απομένει για να ολοκληρωθεί πλήρως το γραφειοκρατικό κομμάτι του έργου για το νέο κολυμβητήριο. Καθώς η αναπόφευκτη εμπλοκή των ιαματικών πηγών που υπάρχουν στην περιοχή, απαιτεί και μία επιπρόσθετη και «λεπτή» έγκριση, προκειμένου να απελευθερωθεί η περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Για αυτήΝ ακριβώς την έγκριση, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Κώστας Κατσαρός και Νίκος Καρασάββας, συναντήθηκαν στα τέλη Φλεβάρη με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, για να μάθουν για την (ανεξάρτητη) 11μελή επιτροπή που δίνει τις σχετικές αδειοδοτήσεις σε περιοχές που υπάρχουν ιαματικά. Η οποία δεν φημίζεται για την… ταχύτητά της στην σύγκληση συνεδριάσεων και επίσης δεν συνεδριάσει και πολύ τακτικά. Παρ΄ όλα αυτά, το ευχάριστο νέο είναι ότι η αίτηση που υπέβαλλε ο δήμος Λέσβου προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία του προκειμένου να πάρει τη θετική γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής, έγινε δεκτή. Και αναμένεται λοιπόν ο φάκελος του δήμου να εξεταστεί την ερχόμενη Πέμπτη, όπου και η 11μελής αυτή επιτροπή (απαρτίζεται από υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών του Τουρισμού καθώς και άλλων φορέων σχετικών με τις ιαματικές πηγές) θα συνεδριάσει. Με την εξέλιξη αυτή να θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική στη δημοτική αρχή ως προς την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου.

Μ.ΟΡΦ

 

 

Στο μικροσκόπιο η δωρεά Παρασκευαϊδη

Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του δήμου Λέσβου, είναι από χτες η αξιέπαινη δωρεά του Εκπαιδευτικού Παν. Παρασκευαϊδη, μίας έκτασης επτά περίπου στρεμμάτων στο «Κουμκό» προς τον δήμο Λέσβου, προκειμένου να χτιστεί εκεί η νέα στέγη του Μουσικού Σχολείου. Ο Αριστείδης Καλάργαλης (Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης) μετέφερε το φάκελο με την επιστολή της δωρεάς του κ. Παρασκευαϊδη, καθώς και το (υπογεγραμμένο) συμβόλαιο στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό και αναμένεται πια να διαπιστωθεί το αν το οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει σχολείο. Εκ πρώτοις φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα καθώς απαιτείται αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για να χτιστεί στο επίμαχο σημείο ένα σχολείο, αλλά αυτό δεν θεωρείται μείζον πρόβλημα. Αντίθετα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά οι όροι δόμησης και η δυνατότητα δημιουργίας εισόδου προς το οικόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένονται άμεσα εξελίξεις επί του θέματος, με τη δημοτική αρχή σε πρώτη φάση να τονίζει πως δεν εγκαταλείπει την υπόθεση του άλλου οικοπέδου που έχει προκριθεί για να οικοδομηθεί το (νέο) Μουσικό Σχολείο. Υποστηρίζοντας πάντως πως η δωρεά του κ. Παρασκευαϊδη, θα αξιοποιηθεί όπως και να ΄χει, έχοντας στο μυαλό ακόμα και το να χτιστεί εκεί το Ειδικό Σχολείο, που προορίζεται βάσει του ισχύοντος σχεδιασμού για την περιοχή της Θερμής.

Μ.ΟΡΦ

 

700 ημέρες και ακόμα περιμένει!

Ούτε έναν μήνα, ούτε δύο. Αλλά κάτι παραπάνω από 700 ημέρες περιμένει δημότης του αχανούς Δήμου Λέσβου, να ικανοποιηθεί αίτημά του για συντήρηση και διαμόρφωση του (αγροτικού) δρόμου που οδηγεί στην κατοικία του! Προφανώς η ιδιαιτερότητα του ότι το σπίτι του δημότη που περιμένει εις μάτην ως σήμερα μία… απόκριση έστω από τον Δήμο, δεν είναι για τα δεδομένα του σήμερα, αμελητέα υπόθεση, καθώς μένει στην ύπαιθρο και μάλιστα του Σκαλοχωρίου, στην τοποθεσία «Πέδια», ωστόσο δεν παύει να μην θεωρείται τιμητικό για τη δημοτική αρχή το ότι δεν έχει διευθετήσει ακόμα ένα αίτημα που χρονολογείται από τον Απρίλη του 2016. Για την ιστορία, ο αγροτικός δρόμος που πρέπει να «πατηθεί» και να αυλακωθεί στα πλάγια του, προκειμένου να θεωρείται στοιχειωδώς «προσπελάσιμος», είναι μόλις 700 μέτρων και μεταξύ άλλων οδηγεί και σε πολλές στάνες κτηνοτρόφων. Οι δυσκολίες τώρα διοίκησης του ενός και μοναδικού Δήμου Λέσβου για το νησί, έχουν σχολιαστεί με κάθε τρόπο και είναι πράγματι μία δικαιολογία για την αργή ανταπόκριση του μηχανισμού του, ειδικά στην «περιφέρεια». Ωστόσο οι 700 ημέρες αναμονής για την ικανοποίηση ενός σχετικά απλού αιτήματος, σπάνε ρεκόρ καθυστέρησης για να μη πούμε και ολιγωρίας.

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Φωτογραφία
- 12|03|2018 16:28

Η άνοιξη ήρθε για τα καλά κι επηρέασε και κάποιον περαστικό από το κουτί των ΕΛΤΑ και είπε να γράψει με άσπρα γράμματα "σ' αγαπώ". Πάντως η αγάπη του κατευθύνονταν είτε προς Πλωμάρι είτε προς Καλλονή γιατί το έγραψε και σε πινακίδα σήμανσης! Φωτό: Μαρία Βεκρή

Κατηγορία Σκίτσα
- 12|03|2018 16:26
Κατηγορία Δεύτερη ανάγνωση
- 12|03|2018 16:17

ΘΕΑΤΡΟ…

Είκοσι χρόνια να συζητούν ο Αλέξης με τον Κυριάκο στην Βουλή, ο πρώτος θα ‘ναι πάντα από πάνω. Είναι κυρίαρχος στο πολιτικό θέατρο. Η ζωή όμως δεν είναι θέατρο. Η καθημερινότητα πεισματικά ακολουθεί το δικό της δρόμο. Προχθές που (ξανά) τάπωσε ο Αλέξης τον Κυριάκο, πόσες νέες εργασίας δημιουργήθηκαν; Πόσο έπεσε η ανεργία; Πόσο βελτιώθηκε η αγορά, πόσο αυξήθηκε το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα; Όσο κι αν ταπώνει ο Αλέξης τον Κυριάκο, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει. Μπορεί ο λόγος του να είναι εύπεπτος και να μιλάει στην καρδιά του ψηφοφόρου. Μπορεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να κινείται κεντροαριστερά. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και κάποια οξύνονται. Εκλέχθηκε για να λύσει προβλήματα κι όχι με αγκυλώσεις και με εργαλεία προηγούμενων δεκαετιών να δημιουργεί καινούργια. Αλλά κι αυτός ο Κυριάκος! Αφού είναι πολιτικός με φιλοδοξίες, γιατί δεν ρύθμιζε εγκαίρως το τραπεζικό του δάνειο να μην έχει τώρα τον Τσίπρα να τον ταπώνει; Να, αυτά τα λάθη πληρώνουν οι πολιτικοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνοντας δικαιώματα στους σημερινούς κυβερνώντες να τους κάνουν πλάκα. Θα βάλουν μυαλό ή θα κάνουν τα ίδια όταν (ξανά) έλθουν στην εξουσία; Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Κι εδώ θέλουμε τον Αλέξη. Ειδικά τώρα με τα Ελληνοτουρκικά. Επ’ αυτού μερικές παρατηρήσεις: ΠΡΩΤΗ: Προξενεί εντύπωση η χαλαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικά εθνικά θέματα. ΔΕΥΤΕΡΗ: Μέχρι να αντιληφθεί τη σημασία σύλληψης των δυο στρατιωτικών, ο κάθε κυβερνητικός είχε την δική του άποψη. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε το περιστατικό μικρής σημασίας! ΤΡΙΤΗ: Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΣ δεχόταν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν περάσει σε τούρκικο έδαφος. Γιατί αμέσως να δεχθούμε την άποψη των Τούρκων; Ας έγραφαν τουλάχιστον «οι φερόμενοι ότι παραβίασαν τα σύνορα». ΤΕΤΑΡΤΗ: Όλοι έκαναν ανακοινώσεις και δηλώσεις πλην του αρχηγού ΓΕΣ. Προς τι τόση πια αυτοσυγκράτηση; ΠΕΜΠΤΗ: Η απουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτη (τιμονιέρη σύμφωνα με την γνωστή προεκλογική του διαφήμιση…), όχι μόνο είναι αισθητή αλλά δημιουργεί και απορίες. ΕΚΤΗ: Στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου έχουν ανοίξει όλα τα εθνικά μας θέματα, με τις ακρότητες της Τουρκίας, θα περίμενε κανείς ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τώρα είναι που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Με πρώτη βέβαια την κυβέρνηση που αυτή πρέπει να δίνει τον τόνο. Μπορεί όμως; Αλλά (κυρίως) θέλει;

 

Οι σαββατιάτικες κυκλοφορίες των αθηναϊκών εφημερίδων της 24ης Φεβρουαρίου και 3ης Μαρτίου. Πρώτα και με διαφορά «Τα Νέα». Ακολουθεί η «Εφημερίδα των Συντακτών» της οποίας η κυκλοφορία κάθε Σάββατο εκτινάσσεται. Μεγάλη κυκλοφορία επίσης εμφανίζει το «Μακελειό» (;!) και η «Εσπρέσο». Αντίθετα η εφημερίδα «Έθνος» δείχνει συμπτώματα κυκλοφοριακής κατρακύλας.

 

ΕΙΠΕ

«Το να κάνουμε πολλά με λίγα, είναι ένα ωραίο σύνθημα, αλλά τα συνθήματα δε λύνουν προβλήματα. Οι πόροι τα λύνουν και η συνεργασία».

Χριστιάνα Καλογήρου, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου

 

ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΣ 1965

Ένας κομμουνιστής στο βασιλικό αεροσκάφος!

Ολιγόωρη επίσκεψη του Βασιλέα Κωνσταντίνου στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του ενταφιασμού της σορού του Εθνεγέρτη Ιγνατίου Ουγγροβλαχίας. Ο βασιλεύς συνοδευόταν από τον αυλάρχη Στ. Παπαθανασιάδου, τον υπασπιστή του και από τον υπουργό Εμπορίου, Νίκο Ζορμπά, και από τον υφυπουργό Γεωργίας, βουλευτή Λέσβου Νίκο Μαλλιάκα. Μετά την άφιξη του μετέβη στην Μητρόπολη Μυτιλήνης για τη σχετική τελετή, στη συνέχεια στη Νομαρχία Λέσβου για εθιμοτυπική γνωριμία με τους παράγοντες του νησιού και τέλος στο Κιόσκι όπου του παρατέθηκε επίσημο γεύμα. Στο γεύμα ενημερώθηκε ότι παρότι η σύζυγος του δημάρχου Μυτιλήνης ήταν ετοιμοθάνατη σε νοσοκομείο των Αθηνών, ο Απόστολος Αποστόλου παρέμεινε στη Μυτιλήνη λόγω της άφιξης του βασιλέα. Ο Κωνσταντίνος τού πρότεινε να τον πάρει μαζί του στην επιστροφή του στην Αθήνα, η πρόταση έγινε δεκτή και ο Αποστόλου έγινε ο μοναδικός Έλληνας κομμουνιστής που έχει ταξιδέψει με το βασιλικό αεροπλάνο! Η σύζυγος του δημάρχου πέθανε την επομένη ημέρα…

 

ΑΤΖΕΝΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής «Ακλειδιού, Κουμκό, Σουράδα» στο καφενείο «Γοργόνα» (Εργατικές Κατοικίες Ακαδημίας) στις 6 μ.μ..

ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ

Εκδήλωση με το δημοσιογράφο Στρατή Αγγελή με τίτλο «Η κατάσταση στην Αφρική σήμερα και οι αιτίες της μετανάστευσης» στο θεατράκι του ΦΟΜ στις 7 μ.μ..

ΠΑΙΔΙ

Δωρεάν διαγνωστικές ειδικές αξιολογήσεις για παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71) στη Μυτιλήνη.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

- Η ταινία «Το Κόκκινο Σπουργίτι» στο «Cine Αρίων» στις 6:30 μ.μ. και στις 9:15 μ.μ..

- Η ταινία «Η μορφή του Νερού» στο «Cine Αρίων» στις 9:30 μ.μ..

«ΑΣΤΕΓΟΙ»

Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη στέγη των «Αστέγων» (Θεοφράστου 24), από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ..

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΠΑΙΔΙ

Δωρεάν διαγνωστικές ειδικές αξιολογήσεις για παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λέσβου (Ζωοδόχου Πηγής 71) στη Μυτιλήνη.

ΓΥΝΑΙΚΑ

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, με εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο στη Μηχανή τ’ Αγιού.

ΑΓΡΟΤΕΣ

Συλλαλητήριο - εκδήλωση για την επέτειο του Κιλελέρ στη Λουτρόπολη Θερμής στις 12 μ..

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Ο «Ορειάς» θα περπατήσει στην περιοχή Μεσότοπου, συνάντηση στο «My Market» στις 9 π.μ..

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στην περιοχή «Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήρια, Άνω Γήπεδο» στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας στις 6 μ.μ..

 

Κατηγορία Χρονογράφημα
- 12|03|2018 16:12

 

Ερατώ μου, ασφαλώς και θυμάσαι το βράδυ της ολικής έκλειψης της Πανσελήνου στις 3-4-1996, στην πρώτη επίσκεψή μας στην Κλοπεδή όπου, όπως αποτυπώνεται στην φωτογραφία της έκδοσης «Αιολικό Ιερό Κλοπεδής Λέσβου» της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του 2014, διακρίνονται από κάτω προς τα πάνω τα ερείπια α) του ναού Α΄ του Απόλλωνα που έκτισαν οι Μηθυμναίοι στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., β) του ημικυκλικού κτίσματος των Αιολέων γύρω στο 1000 π.Χ., γ) του ναού Β΄ του Απόλλωνα επίσης των Μηθυμναίων στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. και δ) του Τεμένους της Αρτέμιδος των Αρισβαίων τον 8ο αιώνα π.Χ.

Αρισβαία μου, θυμάσαι και το δημοσίευμά μου στις 14-5-1996, από το οποίο μεταγράφω:

Ήταν μία και τριάντα μετά τα μεσάνυχτα, όταν περπατώντας παράλληλα στο νότιο τοίχο του Β΄ ναού υποχρεωθήκαμε, από τον έντονο ανακλώμενο φωτισμό της Πανσελήνου πάνω στις λείες πελεκημένες πέτρες του, να ατενίσουμε τον ουρανό. Κατακόρυφα ψηλά η Άρτεμις-Σελήνη. Άρχιζε η ολική έκλειψή της. Η σκιά της Γης κάλυπτε επιθετικά την Πανσέληνο που φώτιζε ο δίδυμος αδελφός της, ο Απόλλωνας-Ήλιος. Τα μετακινούμενα σύννεφα παιχνιδίζοντας μάς οδήγησαν είτε να παρατηρούμε το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, είτε να ψάχνουμε τον κατά τη νύχτα εκείνη περαστικό κομήτη με τη φωτεινή ουρά καθώς και τον βορρά που προσδιορίζουν ο ήρωας Αρκάς και η πανέμορφη νύμφη Καλλιστώ, που μεταμόρφωσε η Άρτεμις σε Μικρή και Μεγάλη Άρκτο αντίστοιχα.

Μπροστά μας, οι δίδυμοι ναοί του Απόλλωνα και το βουνό του Λεπέτυμνου, συζύγου της Μήθυμνας, της κόρης του γιου του Ήλιου, του Μάκαρα, εκεί όπου στην κορυφή ετάφη ο ομηρικός ήρωας Παλαμήδης και είχε αστεροσκοπείο ο θαυμαστός από τον Θεόφραστο αστρονόμος Ματρικέτας.

Δεξιά μας, στα νοτιοανατολικά, η υπερυψωμένη γυμνή κορυφή του Ολύμπου.

Πίσω μας, στο νότο, ο Κόλπος της Πυρραίας Αφροδίτης-Καλλονής.

Αριστερά μας, στα δυτικά, το βουνό που κάλυπτε το λόφο της Αρίσβης, επίσης κόρης του Ηλιάδη Μάκαρα και το διπλανό της οροπέδιο του Σκεπαστού, όπου βρισκόταν η προϊστορική Νάπη.

Αναζητώντας την περιοχή του Μαντείου της Νάπης, και επιδιώκοντας να ακούσουμε το χρησμό που εναγώνια ζητήσαμε, ακούγαμε τα φτερουγίσματα των πουλιών που τρομαγμένα από τη συνεχόμενη επικάλυψη του φωτός της Σελήνης προσπαθούσαν να προφυλαχθούν ανάμεσα στις φυλλωσιές των δένδρων. Το φως της Πανσελήνου υποχωρούσε στην εισβολή της γήινης σκιάς, σε μια μάχη Γης και Σελήνης, δύο αδελφών που ταίριαζαν σε ευθύγραμμη συζυγία με τον πατέρα Ήλιο.

Μάχη ανελέητη σκότους και φωτός που αντικαθιστούσε το ηλιογέννητο λευκοκίτρινο με το αιμομεικτικό σκουροπόρφυρο σεληνιακό φως της ολικής έκλειψης της Πανσελήνου.

Ήταν δύο μετά τα μεσάνυχτα και είχε σκιασθεί από τη Γη ολόκληρος ο δίσκος της Σελήνης, που λόγω της σκέδασης των ανακλώμενων ακτίνων στη γήινη ατμόσφαιρα φαινόταν έντονα κόκκινος.

Ήταν τότε, που συν-βρεθήκαμε στο βωμό, στο κέντρο του Ιερού και ανάσκελα προσπαθούσαμε να μην ακούμε ούτε την ανάσα μας. Ήταν τότε, που συγκλονισμένα σίγησαν τα καλλικέλαδα αηδόνια της Αρισβαίας κοιλάδας και τα πέντε σκυλιά της Άρτεμης από τις γύρω στάνες.

Ήταν τότε, που ακούσαμε την αλλόκοτη φοβερή κραυγή της κουκουβάγιας της φιλο-αθηναϊκής Μήθυμνας, που με το αθόρυβο φτερούγισμά της στάθηκε στον κορμό της ελιάς της εισόδου του πρώτου ναού, από όπου κάρφωσε τα ολοστρόγγυλα μάτια της καταπάνω μας.

Όλα κεραμιδί. Το Ιερό, η κοιλάδα, ο Λεπέτυμνος, ο Όλυμπος, τα μάτια της κουκουβάγιας και εμείς έκθαμβοι, άλαλοι, ακίνητοι. Η σταδιακή επικάλυψη της Σελήνης με την ερωτική πορφυρή κορύφωσή της κράτησε τέσσερις ώρες.

Όταν επανέκαμψε ολοκληρωτικά το λευκοκίτρινο της Πανσελήνου, σηκωθήκαμε να προϋπαντήσουμε τον ποθητό μας χρησμό, που συνήθιζε να δίνει το Μαντείο της Νάπης απαραίτητα με τρίμετρους στίχους, όπως εκείνον στον Αχαιό βασιλιά Πέλοπα: «Ό βούλομαι δός, μή δίδου δ’ ό μή θέλω».

Ξημερώματα τον βρήκαμε ανάμεσα στους δύο ναούς του χρησμοδότη Απόλλωνα:

«Δύο συγκλίνουσες γραμμές, μαυροκόκκινου δολομίτη, σε μικρό λευκοκίτρινο μεταμορφωμένο ασβεστόλιθο».

Συμπορευόμενες, συναντώμενες και μηδέποτε αποκλίνουσες!

Κατηγορία Παρα...θέσεις
- 12|03|2018 16:03

Ήταν τέλη της Άνοιξης του 2015, στην κορύφωση της περιόδου της βαρουφακείου μανιέρας, όταν στο διεθνή Τύπο άρχισαν να σωρεύονται αναλύσεις περί το επικείμενο τότε «U-turn» της διαπραγματευτικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκφραση «U-turn» στην αγγλική σημαίνει «επιτόπια αντιστροφή πορείας» -θυμηθείτε και τη σχετική πινακίδα της Τροχαίας. Χρησιμοποιείται στην πράξη για να χαρακτηρίσει την απόλυτη αλλαγή θέσης και στάσης, μια στροφή 180° -και όχι 360°, βεβαίως! Στην ελληνική, ονομάζεται «κωλοτούμπα» και είναι «πολιτισμική κατάκτηση», υποθέτω, ότι με λατινική γραφή πλέον αντικαθιστά την παραδοσιακή έκφραση.

Σε συζήτηση τότε με γνωστούς μου -που μάλλον έφριτταν με όσα έλεγα- είχα προτείνει την άποψη ότι το επικίνδυνο για τη χώρα είναι ό,τι μπορεί να υποκρύπτεται πίσω από μια απεικόνιση της μορφής «U» για την κατάσταση της χώρας. Καθότι ως σχήμα υποδηλώνει μια κατάσταση όξυνσης -δηλαδή το αριστερό σκέλος- μια περίοδο ύφεσης -δηλαδή το κάτω μέρος της καμπύλης- και μια νέα περίοδο όξυνσης -το δεξιό σκέλος- στα οικονομικά και εθνικά θέματα της Ελλάδας. Η πρόβλεψη μου εν πολλοίς ήταν ότι μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 στην οικονομία, η εφαρμογή των συνταγών του Μνημονίου θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες -και όχι στην ατομική ευημερία- ενώ θα πρέπει να περιμένουμε ένα εξ ίσου δύσκολο εξάμηνο κατά την έξοδο του από την κυβερνητική εξουσία. Και τούτο διότι η κυβερνώσα παράταξη θα εμφανίσει μια λυσσώδη πρακτική για διατήρηση της στην εξουσία, εκκινώντας μάλιστα από δυσμενή θέση στην αντίληψη της κοινής γνώμης. Το ολιγότερο κακό θα είναι η υιοθέτηση των χειρότερων πρακτικών που μας οδήγησαν στην κρίση: ψευδο-παροχές και ρυθμίσεις, πελατειασμός και προσλήψεις ημετέρων, άκρατος διχαστικός λόγος, σκανδαλολογία… Το χειρότερο θα είναι δριμεία επιδείνωση στα εθνικά θέματα. Αμ, δεν έτρωγα τη γλώσσα μου;

Όλα όσα ήταν ευθέως προβλεπτά από ένα μέσο σκεπτόμενο πολίτη είναι πλέον ενώπιον μας. Σήμερα, εφαρμόζεται κατά γράμμα η Μεταπολιτευτική συνταγή χρεωκοπίας, με τρόπο άγαρμπο και επηρμένο, αναιδή και αναίσχυντο, συχνά ονοματίζεται «αφήγημα ανάκαμψης» και αμπαλάρεται με «συναισθηματικό» πλεονέκτημα -καθότι το «ηθικό» έχει πάει περίπατο προ πολλού.

Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι βαραίνει πολύ η ημερήσια διάταξη των εθνικών θεμάτων. Πάρτε τεφτέρι και σημειώστε: η Τουρκία έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για να μην πω κατοχή σε θαλάσσιους χώρους. Η Τουρκία επίσης έχει συλλάβει και κρατά ομήρους Έλληνες στρατιωτικούς. Η ΠΓΔΜ παίζει ένα επιδέξιο επικοινωνιακό παιχνίδι, κερδίζοντας «πόντους» διεθνώς. Η Αλβανία διεκδικεί χώρους και πόρους, πολύ μακράν του όποιου διπλωματικού αναστήματος της. Περικυκλωμένοι πανταχόθεν -σχήμα βεβαίως πλεονασμού- εμείς αντιμετωπίζουμε αυτήν την επιθετικότητα ή προκλητικότητα -όπως θέλετε αξιολογήστε το- στο επίπεδο της ποιότητας του πολιτικού προσωπικού μας. Καθότι αυτό είναι το μέτρο της σύγκρισης: τα βρίσκουν και τα κάνουν, θα έλεγε ο λαός μας.

Η νέα έκφραση για την τρέχουσα πολιτική θα πρέπει να είναι «σβούρα». Τί «U-turn», τί κωλοτούμπα, εδώ έχουμε ταχεία περιστροφή που προκαλεί ζαλάδα. Εντέλει οτιδήποτε ανάλογο είναι απρεπές όταν απευθύνεται σε ήδη παρα-ζαλισμένους από την ανέχεια πολίτες. Ανθρώπους που δεν μπορούν, ίσως, να αντιληφθούν ότι οι μεταλλάξεις πολιτικής, μέσων και στόχων είναι δριμείες. Μια «Αριστερά» που επιδιώκει την αστική «κανονικότητα» είναι μια παράξενη-Αριστερά, καθότι όσον θυμάμαι όπως διάβασα, σε πρόσφατο ευφυές άρθρο, στόχος είναι η «καρανικότητα»!

Μια «Αριστερά» αφού αφαίμαξε τον ιδρώτα μιας ζωής από -περίπου- όλους μας, έρχεται να μιλήσει για τα «κακά της υπερφορολόγησης», είναι ένας ιδεολογικός αχταρμάς που δείχνει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, προς τον νέο-φιλελευθερισμό του Μπλερ.

Το θέμα είναι ποια μορφή θα πάρει το τέλος της περιόδου αυτής. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι εθνικά οδυνηρό.

- 12|03|2018 15:08

Η οθωμανική αυτοκρατορία στον 18ο αιώνα, τον αιώνα που προηγήθηκε της ελληνικής επανάστασης, βρίσκεται σε καμπή της ιστορίας της. H οθωμανική αυτοκρατορία έζησε περιόδους ακμής στους 14ο - 16ο αι., αλλά από τον 17ο αι. άρχισε να έχει σημεία κάμψης και παρότι η έκταση της αυτοκρατορίας είναι τεράστια. Ξεκινά από το κέντρο της Ευρώπης, περιλαμβάνει ολόκληρη τη Βαλκανική, τη νότια Ρωσία, τη νότια Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο. Όμως, από τον 17ο αι., το αίσθημα της ανίκητης αυτοκρατορίας αρχίζει να υποχωρεί, καθώς νικιέται για δεύτερη φορά το 1683 στη Βιέννη και οι Οθωμανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν από το κέντρο της Ευρώπης. Σταδιακά χάνουν την περιοχή της Ουγγαρίας και στις αρχές του 18ου αι. θα αρχίσουν να αισθάνονται και τις απώλειες από τη ρωσική πλευρά στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα συμπτώματα της παρακμής της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στον 18ο αι. θα είναι και εμφανέστερα!

Στον 18ο αι., οι Οθωμανοί έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους μέτωπο, καθώς το κράτος παρουσιάζει δυσλειτουργίες λόγω του γεγονότος, ότι ο έλεγχος των πραγμάτων από τον σουλτάνο, παρουσιάζεται να μειώνεται με το χρόνο. Ενισχύονται περιφερειακές δυνάμεις στην αυτοκρατορία, που φιλοδοξούν να δώσουν τις δικές τους λύσεις και συχνά να ανεξαρτητοποιηθούν. Στον 18ο αι. θα υπάρχουν αλλεπάλληλες εξεγέρσεις γενιτσάρων, τμημάτων της οθωμανικής κοινωνίας σε σχέση με επιλογές των σουλτάνων για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων μέσα στην αυτοκρατορία. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές περιελάμβαναν αλλαγές στο στράτευμα και στη διοίκηση. Τα στρώματα όμως της κοινωνίας αυτής που ήταν προνομιούχα από την άσκηση διοικητικών ή στρατιωτικών καθηκόντων με το προηγούμενο σχήμα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αντιδρούν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις των σουλτάνων...

Στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, οι σουλτάνοι παρουσιάζονται ακόμα πιο αποφασισμένοι να επιτύχουν τις αλλαγές που κρίνουν απαραίτητες για την αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους λόγω της απόφασης τους αυτής. Το γεγονός αυτό εντείνει τις εντάσεις και τα κινήματα απόσχισης, μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο δεύτερο μισό του 18ου αι., ο Ρήγας Βελεστινλής οραματίζεται πλέον την απομάκρυνση της οθωμανικής εξουσίας, την εξέγερση των λαών της Βαλκανικής και της Μικράς Ασίας εναντίον του σουλτάνου και τη δημιουργία ενός κράτους ελευθερίας, κατά τα πρότυπα της Γαλλικής επανάστασης, στο νότο της Βαλκανικής!

Την ίδια εποχή κινήματα παρουσιάζονται σε περιοχές της Βουλγαρίας, στα σύνορα με το Δούναβη. Ο Πασβάνογλου (Osman Pazvantoğlu), φίλος του Ρήγα, διεκδικεί την αυτόνομη πολιτική του δράση στις περιοχές αυτές με έδρα το Βίντιν (Видин). Το ίδιο και άλλα στελέχη της οθωμανικής διοίκησης στις περιφέρειες, Αγιάννηδες (Αyan), Ντερεμπέηδες (Derebey), πασάδες και διοικητικοί υψηλόβαθμοι παράγοντες, που οραματίζονται την απομάκρυνση της οθωμανικής εξουσίας και τη δημιουργία ανεξαρτήτων κρατιδίων...

Ο πιο γνωστός από αυτούς, που έπαιξε και ρόλο, τεράστιας σημασίας για την επανάσταση του 1821, είναι ο πασάς των Ιωαννίνων, ο Αλή πασάς (Tepedelenli Ali Paşa). Αλβανικής καταγωγής, με τεράστιες ικανότητες και πολιτική διορατικότητα, ακόρεστη φιλοδοξία, ισχυρότατη προσωπικότητα και αποφασιστικότητα, που με μεγάλη βία εξόντωσε άλλους εσωτερικούς αντιπάλους, δημιουργώντας μια μεγάλη δική του περιφέρεια, όχι μόνο στην περιοχή της Ηπείρου και της νότιας Αλβανίας, αλλά και στη Θεσσαλία, επηρεάζοντας με την διοίκησή του τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Η Φιλική Εταιρεία έδωσε εντολή στον Αλέξανδρο Υψηλάντη να διαβεί τον Προύθο, με τα στρατεύματά του, θεωρώντας πρόσφορη τη στιγμή, γιατί από το 1820 ο Αλή πασάς συγκρούστηκε με τις δυνάμεις της αυτοκρατορίας και οι αυτοκρατορικές στρατιές της νότιας Βαλκανικής ήταν απασχολημένες με τον πόλεμο ενάντια στον Αλή πασά!

Άλλωστε, η Βλαχία και η Μολδαβία, ήταν αυτόνομες περιοχές της αυτοκρατορίας, που είχαν δικιά τους εσωτερική διοίκηση, που στηρίζονταν σε μεγάλες οικογένειες Βογιάρων (боярин). Από το 1709 η διοίκηση τους, είναι στα χέρια ελληνόφωνων ή Ελλήνων πολιτικών παραγόντων. Επίσης, μετά τους αλλεπάλληλους ρωσοτουρκικούς πολέμους και κυρίως μετά τον πόλεμο του 1806 - 1812 που έληξε με νίκη των Ρώσων, και η Ρωσία έχει πλέον λόγο στα πράγματα αυτών των δύο περιοχών. Το 1821 δεν έχει μόνο αλλάξει η ισορροπία των πραγμάτων στην περιοχή, λόγω πλέον της καταλυτικής ρωσικής παρουσίας, αλλά έχει ήδη προηγηθεί η μία σπουδαία εξέγερση, που πήρε περίπλοκες διαστάσεις και τελικά εξελίχτηκε σε επανάσταση, η εξέγερση των Σέρβων το 1804... Μέσα από τον ιστορικό λάκκο των λεόντων,

...ο Δανιήλ.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|03|2018 15:05

Τι θα συμβεί όταν ο κύριος ΚΙΧ αποφασίσει να εγκαταλείψει την Πόλη της Φασαρίας, ακολουθώντας την καρδιά του; Μια φυλακισμένη πριγκίπισσα, ένας τρομερός δράκος και ένα μυστικό κουτί που πρέπει να γεμίσει με ξεχασμένους ήχους, τον ωθούν σε μια μαγική περιπέτεια! Ανεβαίνει αύριο, Κυριακή στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και στις 5 το απόγευμα στην Καλλονή.

Η παράσταση είναι ιδιαίτερα διαδραστική και τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά καθ’ όλη τη διάρκειά της, αναγνωρίζοντας ήχους, διακρίνοντας τα μουσικά ηχοχρώματα, απαντώντας σε ερωτήσεις και βοηθώντας τον κύριο ΚΙΧ να μαγέψει τον φοβερό δράκο Μουσικόδοντα. Το κείμενο υπογράφουν οι πολυβραβευμένοι συγγραφείς και ιδρυτές της ομάδας «Κοπέρνικος», Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη (Κρατικό Βραβείο το 2007 και το 2015, διεθνής διάκριση White Ravens το 2016 κ.α.) και βασικά του υλικά είναι το χιούμορ, η περιπέτεια και -φυσικά- οι ήχοι!

Προτείνεται για ηλικίες από 2,5 ετών έως και Δ΄ Δημοτικού και είναι μια ευρηματική, διαδραστική παράσταση που συνδυάζει μοναδικά τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους προηχογραφημένους ήχους. Η παράσταση προτείνεται και στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

Παίζουν: Αφροδίτη Κλεοβούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Κείμενο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη, Σκηνοθεσία, Σκηνικά, Κοστούμια: Ομάδα «Κοπέρνικος», Κίνηση: Θάνος Δασκαλόπουλος, Επιμέλεια μουσικής- Ήχοι: Άγγελος Αγγέλου, Αφίσα: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς, Video Trailer: Χρήστος Μασσαλάς.

 

Αναβολή «Γκάτσου»

Η προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή 11 Μαρτίου παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα» με τους Μανώλη Μητσιά και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, θα ανεβεί τελικά στις 19 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου. Πληροφορίες - Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα 2310257218, 6934115555, 6986713300.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|03|2018 14:59

Η πολυσυζητημένη εφιαλτική κωμωδία, το έργο-πρόκληση «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη, αφού παρουσιάστηκε με επιτυχία για τέσσερις μήνες στη θεατρική σκηνή του «Faust» στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πορεία του, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση θα δοθεί στο θεατράκι του Δήμου Λέσβου, στην αίθουσα που διαθέτει το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου, το οποίο και την φιλοξενεί. Η διεύθυνση είναι στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Οικονόμου Τάξη, κάτω από το 6ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης, στη Χρυσομαλλούσα. Θα δοθούν συνολικά τρεις παραστάσεις, το Σάββατο 17 Μαρτίου με ώρα έναρξης στις 20.30, και την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 18.30 και στις 20.30.

Μετά το τέλος των παραστάσεων του Σαββάτου 17 Μαρτίου στις 20.30 και της Κυριακής 18 Μαρτίου στις 20.30, θα επακολουθήσει ανοιχτή ζωντανή συζήτηση των συντελεστών (Πηγή Δημητρακοπούλου, Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης) και του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη -μέσω skype- με το κοινό της παράστασης.

Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα, στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή. Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.

Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα «στραβώνουν» και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν οι θεατές να παραμείνουν «θεατές»;

«Συναυτουργούς» στο εγχείρημά της, η Πηγή Δημητρακοπούλου έχει τους ηθοποιούς Πάνο Ζουρνατζίδη και Σήφη Πολυζωίδη στους δύο ρόλους του Χειριστή και του Αποδέκτη του εφιαλτικού πειράματος.

 

Ο συγγραφέας

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων στα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει περισσότερα από 40 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια -ανάμεσά τους τα μυθιστορήματα «Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα» (2000), «Τα μελένια λεμόνια: Η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων» (2005), «Τα χλωρά διαμάντια: Το δειλινό των γκαβλωμένων ανθρώπων, Βιβλίο Πρώτο, δειλινά 1-333» (2011). Επίσης έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 300 αισθητικά και πολιτικά δοκίμια και άρθρα, ενώ έχει φτιάξει και επιμεληθεί διάφορα εκδοτικά σχήματα, σειρές και περιοδικά. Από το 2007 οργανώνει κύκλους σεμιναρίων πάνω σε θέματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όλα τα βιβλία του και όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του βρίσκονται στην ιστοσελίδα <http://triaridis.gr/>.

Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) δεκατέσσερα θεατρικά έργα: «La ultima noche ή Οι καρχαρίες» (2010), «Ηistoria de un amor ή Τα μυρμήγκια» (2011), «Μένγκελε» (2012), «Liberté» (2013), «Égalité» (2013), «Fraternité» (2013), «Humlet» (2013), «Οιδίνους» (2013), «Zόοτ» (2013), «Lebensraum» (2014), «Zyklon ή Το πεπρωμένο» (2014), «Lacrimosa ή Το απέπρωτο» (2014), «Dämmerung» (2015), «O Νανουριστής» (2015). Οχτώ από αυτά έχουν ανεβεί σε σκηνές της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

 

Η σκηνοθέτις

Η Πηγή Δημητρακοπούλου εργάστηκε για χρόνια ως σκηνοθέτιδα στην τηλεόραση -ανάμεσα στις τηλεοπτικές σκηνοθεσίες της δύο πολυβραβευμένα σήριαλ των τελευταίων δεκαετιών, η «Αίθουσα του Θρόνου» (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη) στο Mega και το «Δέκα» (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση) στον Alpha. Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες της στο θέατρο, ο «Επαγγελματίας» του Ν. Κοβάσεβιτς, οι «Εκτελεστές» του Γ. Σκούρτη, και η «Ισορροπία του Nash» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης, Σκηνοθεσία: Πηγή Δημητρακοπούλου, Φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης, Σκηνικά: Κώστας Παππάς, Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα, Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός. Παίζουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας στο θεατράκι του Δήμου Λέσβου όπου θα δοθεί η παράσταση, μπορείτε να κάνετε κρατήσεις τηλεφωνικά στο 6976-601192 από την Δευτέρα 12 Μαρτίου. Μετά την έναρξη των παραστάσεων δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό.

Η διάρκεια του έργου είναι 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12 ευρώ, Φοιτητικό 10 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι - σύλλογοι 8 ευρώ.

- 12|03|2018 14:47

Σήμερα παρουσιάζουμε μία επιγραφή εντοιχισμένη στο δημοτικό κτήριο γνωστό με την ονομασία «Πασάδικα» στην Θερμή. Την φωτογραφία της επιγραφής που ακολουθεί, τραβηγμένη το 1994, μου παραχώρησε ο Δημήτρης Καμενής και τον ευχαριστώ θερμά. Η επιγραφή παραδόξως δεν είναι ορατή σήμερα, μετά από τις εργασίες συντήρησης του κτηρίου, που κάλυψαν με κονίαμα τον λίθο, προφανώς για να υπάρχει ομοιομορφία! Ευτυχώς που η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όταν ενημερώθηκε, έδειξε ότι έχει την βούληση να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει το ατόπημα.

Τα Πασάδικα μέχρι την επισκευή

Τα Πασάδικα μετά την επισκευή

Από την φωτογραφία είναι φανερή η φθορά του λίθου. Το αποσπασματικό κείμενο με τα ωραία και μεγάλα γράμματα του 1ου αι. π.Χ. ή 1ου αι. μ.Χ., φαίνεται να ανήκει σε ψήφισμα της πόλεως, η οποία τιμά κάποιον ευεργέτη της. Είναι πιθανόν το ψήφισμα να είχε ιδρυθεί στο κοντινό ιερό της Θερμίας Αρτέμιδας. Από την έως τώρα διερεύνηση φαίνεται ότι η επιγραφή είναι αδημοσίευτη.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top