FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|02|2018 18:43

Την Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί τραγουδιών και ποιήματος, με πλούσιες συμμετοχές θεατρικών, μουσικών και χορευτικών σχημάτων στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων προς τιμή του Αγ. Βαλεντίνου και της εορτής των ερωτευμένων που πλέον έχει γίνει θεσμός στη Μυτιλήνη. Η είσοδος σε αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Με ανακοίνωση του αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κ. Αστυρακάκης ενημερώνει ότι σε αυτές τις δύο εκδηλώσεις θα μοιραστούν και οι προσκλήσεις για τη μεγάλη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη που θα πραγματοποιηθεί και αυτή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Τέταρτη 14 Φεβρουαρίου στις 20:30 και με την οποία θα κλείσει το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Βαλεντίνο της Μυτιλήνης. Την ίδια μέρα πάντως το πρωί ιππήλατη άμαξα θα βολτάρει στη αγορά της Μυτιλήνης μεταφέροντας ζευγάρια που θα ήθελαν να φωτογραφηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνει λειτουργία στον Καθολικό ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται και τα οστά του Αγ. Βαλεντίνου, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Animato» και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λιτανεία των οστών παρουσία των αρχών και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|02|2018 18:39

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λέσβου (Δ.Ε.Υ.Α.Λ) προκήρυξε την κατασκευή του έργου «Υπολειπόμενα Δίκτυα Αποχέτευσης Αγιάσου», μπαίνοντας πλέον στη φάση της δημοπράτησης του έργου και της ανάδειξης αναδόχου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.941.000€ (χωρίς Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Συγχρηματοδοτείται, δε, από το Ταμείο Συνοχής και από εθνικούς πόρους.
Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 2 το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι οι φάκελοι θα ανοίξουν με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής αποσφράγισης τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, η οποία θα διενεργηθεί στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17 (1ος όροφος).
Με βάση τα όσα προβλέπει η διακήρυξη του έργου, ο ανάδοχος υποχρεούται να περατώσει τις απαραίτητες εργασίες μέσα σε δύο χρόνια (720 ημέρες) από την υπογραφής της σύμβασης.Ετσι δρομολογείται μια από τις εκκρεμότητες της ΔΕΥΑΛ που ήδη είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Αντ. Γιαννάκης ότι το επόμενο διάστημα θα πάρουν το δρόμο της δημοπράτησης, όπως και άλλα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πόλη και χωριά.


Διακοπή υδροδότησης

Εργασία στη μεσαία ζώνη ύδρευσης θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη (12/2) η ΔΕΥΑ Λέσβου και έτσι θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης από τις 8 το πρωί. Πρόκειται για εργασίες λόγω επισκευής τριών βλαβών στον κεντρικό αγωγό του δικτύου ύδρευσης.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τη διακοπή της υδροδότησης είναι η Λαγκάδα, το Λαζαρέτο, το Βουναράκι, τα Πυργέλια, η Καλλιθέα, τα Μαύρα Σίδερα, τα Υφαντήρια, ο Λόφος Αρτεργατών και μια περιοχή πάνω από το Στάδιο Μυτιλήνης.
Το ακριβές διάστημα που θα διαρκέσει η διακοπή δεν μπορεί να ανακοινωθεί εκ των προτέρων, λόγω της φύσης των βλαβών. Ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 2251024444 για πληροφορίες από την αρμόδια υπηρεσία. Σημειώνεται επίσης, ότι στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Λέσβου www.deyamyt.gr οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τα ακριβή όρια της περιοχής που θα διακοπεί η υδροδότηση.
Σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΥΑ Λέσβου επισημαίνει πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την όσο δυνατόν μικρότερη όχληση και την ταχύτερη αποκατάσταση της υδροδότησης.

 

Κατηγορία Πολιτική
- 09|02|2018 18:32


Βόμβα μεγατόνων ρίχνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου που μιλώντας στα parapolitika.gr επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι καταθέσεις των «προστατευόμενων» μαρτύρων τις υπόθεσης Novartis είναι άκυρες, αφού η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δεν ακολούθησε τη διαδικασία βάσει της νομοθεσίας προκειμένου οι μάρτυρες να χαρακτηριστούν «προστατευόμενοι».
«Οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι άκυρες αφού η διαδικασία δεν έγινε σωστά. Λείπει η “άδεια” από τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου στον οποίο όφειλε να απευθυνθεί η κ. Τουλουπάκη, για να χαρακτηριστούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε “προστατευόμενους μάρτυρες”».
Όπως αποκάλυψε ο κ. Αθανασίου στα parapolitika.gr, στην προσθήκη που έκανε ο ίδιος το 2014, όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, στο νόμο Βενιζέλου του 2001, για να μπορέσει να γίνει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, δεν αρκούσε μόνο η πρόταση του εισαγγελέα πρωτοδικών Διαφθοράς, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Κάτι που στην περίπτωση των μαρτύρων της Novartis δεν έχει γίνει.

Κατηγορία Άρθρα
- 09|02|2018 16:05

Γράφει  η Αλκμήνη Ι. Καρατζά*

  1. Εύρεση έκτασης

Εύρεση του χαρακτηρισμού της έκτασής σας στο Δασικό χάρτη. Αν ο χαρακτηρισμός είναι δασικός ή χορτολιβαδικός, θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στη δόμηση και γενικότερα αξιοποίηση της έκτασής σας (μεταβίβαση, πώληση κ.ά.).

  1. Συλλογή δικαιολογητικών

Συλλογή όλων των εγγράφων που μπορεί να σας χρησιμεύσουν για την υποβολή των αντιρρήσεών σας κατά του Δασικού χάρτη και για την απόδειξη έννομου συμφέροντος (εμπράγματου ή ενοχικού δικαιώματος).

  1. Ακριβής εμβαδομέτρηση

Εντοπισμός πάνω στο υπόβαθρο της ΕΚΧΑ ΑΕ της έκτασής σας και επακριβής υπολογισμός του εμβαδού αυτής που έχει χαρακτηρισθεί ως δασική ή χορτολιβαδική κατά την παλαιότερη και νεότερη χαρτογράφηση.

  1. Διερεύνηση στοιχείων

Αναζήτηση αεροφωτογραφιών παλαιότερων και νεότερων ετών που απεικονίζουν την έκτασή σας. Εξέταση του νομικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας για την περίπτωσή σας.

  1. Πληρωμή τέλους

Καταβολή παράβολου ανάλογο του εμβαδού της έκτασης για την οποία υποβάλλετε αντιρρήσεις κατά του Δασικού χάρτη. Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε σε τραπεζικό κατάστημα.

  1. Σύνταξη και υποβολή αντιρρήσεων

Υποβολή των αντιρρήσεών σας ηλεκτρονικά στον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο της ΕΚΧΑ ΑΕ, δηλώνοντας τα προσαγόμενα έγγραφα και δικαιολογητικά που συνοδεύουν και τεκμηριώνουν τις αντιρρήσεις σας.

  1. Υλικό υποστήριξης

Σύνταξη Έκθεσης Φωτοερμηνείας και Χαρακτηρισμού, έπειτα από αυτοψία, για την επιστημονική τεκμηρίωση των αντιρρήσεών σας και αντίκρουση του χαρακτήρα του Δασικού χάρτη.

  1. Παράσταση στην Επιτροπή Εξέτασης

Παρουσία ειδικού τεχνικού συμβούλου σε θέματα δασικής επιστήμης και νομοθεσίας κατά την εκδίκαση των αντιρρήσεων σας για την πληρέστερη τεκμηρίωση των αντιρρήσεων σας.

  1. Εκδίκαση των Αντιρρήσεων

Εκδίκαση από την Επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων σας με παρουσία δική σας και οποιοδήποτε άλλου ορίσετε. Διενέργεια αυτοψίας της Επιτροπής στην έκταση, για την οποία έχετε υποβάλει αντίρρηση κατά του Δασικού χάρτη.

Η περίοδος υποβολής αντιρρήσεων κατά του Δασικού χάρτη για τις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (προ Καποδιστριακοί Ο.Τ.Α. Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Λουτρών, Μόριας, Μυτιλήνης, Παναγιούδας, Ταξιαρχών) του Δήμου Λέσβου λήγει στις 30 Μαΐου 2018.

 

Η Αλκμήνη Ι. Καρατζά είναι δασολόγος του Α.Π.Θ.

- 09|02|2018 15:58

Λειτουργία αύριο στον Άγιο Χαράλαμπο Τσεσμέ

Αύριο, ανήμερα της γιορτής και ύστερα από αίτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι τουρκικές αρχές έδωσαν την άδεια να λειτουργήσει η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου στον Τσεσμέ. Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου χρησιμοποιείται σήμερα από τον Δήμο Τσεσμέ ως πολυχώρος πολιτισμού, για πρώτη φορά δε απ’ το 1922 τελέσθηκε εκεί θεία λειτουργία πρόπερσι (Φεβ. 2016). Στην αυριανή λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, για τη μετακίνηση δε των πιστών από τη Χίο, που επιθυμούν να εκκλησιαστούν, έχει προβλεφθεί η έκτακτη δρομολόγηση πλοίων το πρωί με αυθημερόν επιστροφή στο νησί.

 

 

Ξεπέρασε τα 15 εκατ. κατοίκους ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης

Με βάση τα στοιχεία του 2017, που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, επίσημα ο πληθυσμός της Πόλης είναι 15.029.231 κάτοικοι. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας το 18,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 80.810.764 άτομα. Να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ζουν 538.000 Σύριοι. Σύμφωνα με τα προσφάτως ανακοινωθέντα στοιχεία, ο πληθυσμός των γειτονικών μας πόλεων στο τέλος του 2017 υπολογίζεται: Αϊβαλί : 68.831, Αδραμύττι: 148.341, Δικελί: 41.697, Πέργαμος: 102.961, Αλίαγα: 94.070 και Φώκια: 31.061 κάτοικοι.

 

 

Εξαγωγέας τσαγιού η Τουρκία, αλλά και…. εσωτερικό μποϋκοτάζ

Λέγεται πως μετά την επικράτηση το 1917 της Οκτωβριανής Επανάστασης, οπότε σταμάτησαν οι εισαγωγές τσαγιού στη Ρωσία, καθώς το εμπόριό του έλεγχαν ως τότε οι Βρετανοί, οι Σοβιετικοί καλλιέργησαν με επιτυχία τσάι στις πλαγιές του Καυκάσου κι από εκεί το πήραν οι Τούρκοι. Ο Πόντος, όπως και οι άλλες περιοχές του Καυκάσου, έχει ιδανικό κλίμα για τη καλλιέργεια του τσαγιού. Σήμερα όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες τους, αφού το τσάι είναι το αγαπημένο παραδοσιακό ρόφημα στην Τουρκία, αλλά και επιδίδονται σε σοβαρές εξαγωγές του προϊόντος.

Κύριος παραγωγός και τυποποιητής τσαγιού είναι η σχεδόν μονοπωλιακή κρατική επιχείρηση Caykur (Τσακκούρ). Η Caykur ιδρύθηκε το 1983, παράγει και τυποποιεί τσάι, λευκό, πράσινο, μαύρο (που είναι το αγαπημένο των Τούρκων), βιολογικό, αλλά και παγωμένο, απασχολεί δε περισσότερους από 10.600 υπαλλήλους σε 56 εργοστάσια σε ολόκληρη την Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Caykur, που εδρεύει στην επαρχία Rize (Ριζούντα) και είναι και σπόνσορας της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Rizespor, η εταιρεία εξήγαγε το 2017 τσάι σε 110 χώρες. Όμως άλλες πρόσφατες, σεξιστικές (;) δηλώσεις του προέδρου της Caykur, του Imdat Sutluoglu, ότι «είναι αμαρτία να ενισχύεις αθλούμενες γυναίκες», όπως η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Rizespor, προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών σ’ όλη τη χώρα. Πολλές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο προτρέπουν σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της Caykur, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχουν κι άλλες μάρκες τσαγιού να προτιμήσουν οι καταναλωτές όπως π.χ. το HOPA CAY!

 

 

Οι παλαίμαχοι του Παλλεσβιακού στο Αϊβαλί

Την περασμένη Παρασκευή (2 Φεβ.) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παλλεσβιακού, προσκαλεσμένοι απ’ τους ομολόγους τους της Ayvalik Gokcu Spor έδωσαν φιλικό ματς στο Αϊβαλί σε γήπεδο 5Χ5 και κέρδισαν 3-2 τους Τούρκους. Τη σύνθεση της λεσβιακής ομάδας αποτέλεσαν οι: Ε. Χατζηαναγνώστου (τερματοφύλακας), Στ. Μπαλής, Ν. Μαρμαράς, Δ. Βατής, Δ. Ορφανίδης (που έβαλε και τα 3 γκολ), Γιώργος Αραμπατζής (αρχηγός) και βέβαια συνοδός - συντονιστής και ψυχή των ελληνοτουρκικών αθλητικών συναντήσεων ο Γιώργος Αμπελικιώτης (Μπούλης). Τον αγώνα παρακολούθησε αρκετός κόσμος και προβλήθηκε ιδιαίτερα στα τουρκικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά η πανεθνικής εμβέλειας εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ» πέρα απ’ την περιγραφή της αθλητικής συνάντησης, επισημαίνει την ευγενική χειρονομία των Ελλήνων βετεράνων να προσφέρουν εφόδια και είδη τροφίμων σε άπορες οικογένειες του Αϊβαλιού. Οι Λέσβιοι ποδοσφαιριστές παρέδωσαν τα είδη που έφεραν στη Φατμά Τζαβλί, γνωστή φιλάνθρωπο της πόλης, που δραστηριοποιείται στον τοπικό σύλλογο «Πρόνοιας Αϊβαλιού» βοηθώντας κυρίως παιδιά Ρομά και άλλων αναγκεμένων συμπολιτών της.

 

 

Περιβαλλοντικές ανησυχίες για θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στη Θράκη

Η κυβερνητική εξαγγελία για κατασκευή μεγάλων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ανατολική Θράκη προκαλεί αντιδράσεις πολλών που ασχολούνται με τα θέματα περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση Green Peace. Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, τα εργοστάσια που θα καίνε κάρβουνο θα κατασκευαστούν στο Τσερκέζ Κιόϊ και στο Βίζε (Βιζύη), πατρίδα του λογοτέχνη μας Γεώργιου Βιζυηνού. Με δήλωσή του ο καθηγητής Χαλούκ Τσαλεσέ, που συνεργάζεται με την Green Peace, επισημαίνει ότι τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια δεν θα καίνε μόνο κάρβουνο αλλά και ανθρώπινες ψυχές!

Βάσει υφιστάμενων εκτιμήσεων, υπολογίζουν ότι ακόμη και με τη χρήση των καλύτερων φίλτρων θα ξεφεύγουν στην ατμόσφαιρα 525 κιλά σκόνης, που ισοδυναμούν με 10 σακιά τσιμέντο την ώρα. Θα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με συνέπεια 11 χιλ πρόωρους θανάτους ετησίως, θα δημιουργείται όξινη βροχή που θα ρυπαίνει την υψηλής γεωργικής παραγωγής περιοχή, θα προκαλείται ρύπανση στο νερό κ.λπ. Ποιος τον ακούει!

 

 

Τουρκία: ο παλμός της εβδομάδας

Ενώ συνεχίζεται η εδώ και πολλές ημέρες εισβολή στη Συρία, παράλληλα ολοένα και πιο ασφυκτικά μέτρα λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι συλλήψεις βρίσκονται σε καθημερινή βάση. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, συμμάχων χωρών-μελών του NATO (Γερμανία, Ολλανδία κ.λπ.) δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας μιας σειράς διαφωνιών ειδικά όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία. Χαρακτηριστικές είναι οι προχθεσινές δηλώσεις των Τούρκων για «τον ψεύτη» Ομπάμα και τον Τραμπ που ακολουθεί τον ίδιον με τον προκάτοχό του δρόμο!

Απ’ την άλλη Αμερικανοί διπλωμάτες με αφορμή τη για δεύτερη φορά σύλληψη του προέδρου του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Τανέρ Κιλίτς, προτρέπουν την Άγκυρα να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου. Κι ενώ προχθές το δικαστήριο επέβαλλε ποινή ισόβιας φυλάκισης σε 64 στρατιωτικούς για ανάμειξή τους στο πραξικόπημα, η χώρα βιώνοντας την καθημερινότητά της ετοιμάζεται πυρετωδώς να εορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο ή Sevgililer gunu, επί το «τουρκικότερον», για να απαλύνουν την υιοθέτηση των δυτικότροπων καπιταλιστικών εθίμων! Όλα πλέον συγκλίνουν στο ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για εκλογές με την εξαγγελία και προβολή «φαραωνικών» έργων, με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην Συρία, με τυχοδιωκτική συνοριακή πολιτική, με καταστολή στο εσωτερικό, με παζάρια και απειλές στο προσφυγικό κ.ά. Ο χρόνος θα δείξει αν θα του βγει αυτή η υπεροψία ή «πάει γυρεύοντας»… που λένε!

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|02|2018 14:44

Aναστασία Χουρμουζιάδη

1+5 μουσειακές εικόνες και εικονικότητες

Εκδόσεις University Studio Press

Θεσσαλονίκη 2017, σελ. 267

Η Αναστασία Χουρμουζιάδη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη με αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας το μουσείο, την επικοινωνία και την εκπαίδευση. Στο οπισθόφυλλο του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου της διαβάζουμε: Πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό, ακούγεται στις συζητήσεις για τα μουσεία η έκφραση «ψηφιακή επανάσταση», για να σχολιάσει την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων στη μουσειακή καθημερινότητα. Και είναι, πράγματι, γεγονός ότι τα μουσεία εδώ και μερικές δεκαετίες έχουν απόλυτη ανάγκη επαναστατικών αλλαγών, προκειμένου να επανεπιβεβαιώσουν τη σκοπιμότητα της ύπαρξής τους. Το ερώτημα, όμως, είναι αν μπορούμε να στηρίξουμε τις αλλαγές που έχουμε ανάγκη, αλλάζοντας απλώς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για να αρθρώσουμε τον εκθεσιακό μας λόγο. Αν, δηλαδή, αντικαθιστώντας το οπλισμένο σκυρόδεμα με bits & bytes μπορούμε να χτίσουμε μουσεία που έχουν οριστικά απαλλαγεί από τη σκόνη της νεωτερικότητας. Μουσεία που αντί να λειτουργούν ως καλλωπισμένα αποθετήρια εθνικών αναμνήσεων, είναι δυνατόν να μας συμπαρασύρουν στην αναζήτηση του νοήματος των στιγμών που διανύουμε, μετεωριζόμενοι σε μια πραγματικότητα που μοιάζει για πολλούς και διάφορους λόγους όλο και περισσότερο εικονική.

Το βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Το διαδικτυακό μουσείο και η ψηφιακή επανάσταση, Η παρουσία των μουσείων στο διαδίκτυο, Ο ταλαιπωρημένος όρος «εικονικό» μουσείο, Τα όρια των ορισμών, Η τυραννία της συλλογής, Η προφανής αφήγηση και άλλα παραμύθια, Οι ειδικοί. Ένα είδος υπό εξαφάνιση, Στη σφαίρα της υπερ-επικοινωνίας, Εικονική κοινωνικότητα, Η χωρική διάσταση του διαδικτυακού μουσείου, Η πραγματικότητα του εικονικού, Η ψηφιακή επανάσταση, Η συλλογή, Η επικοινωνία, Η εμπειρία, Ο χώρος, Η δυνητικοποίηση.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Το δικαίωμα του αναγνώστη. Κείμενα για τον έντυπο λόγο
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Αθήνα 2017, σελ. 247
Ποιητής, βιβλιογράφος, δοκιμιογράφος, μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συγκέντρωσε στο παρόν βιβλίο μια σειρά από επιφυλλίδες που δημοσιεύτηκαν, με εξαίρεση τα δύο καταληκτικά, στην αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα κατά την τετραετία 1996-1999. Οι επιφυλλίδες αυτές σχολιάζουν ζητήματα που σχετίζονται με συγγραφείς, με παλαιά και νεότερα βιβλία, με τη γλώσσα, με το βιβλίο γενικώς και τα πάσης φύσεως προβλήματά του, με τη γραφή και τον έντυπο λόγο. Όπως σημειώνει στον πρόλογό του « απέφυγα τον πειρασμό να ενημερώσω ή να τροποποιήσω τα κείμενα σε σημεία στα οποία έχουν εντωμεταξύ επέλθει αλλαγές ή νεότερες εξελίξεις· επικαλούμαι την εγρήγορση του αναγνώστη να διαπιστώσει τις όποιες μεταβολές μπορεί να έχουν προκύψει κατά την περίπου εικοσαετία που μεσολάβησε από την εποχή της γραφής τους. Ακριβώς με την οπτική του αναγνώστη έχουν γραφτεί οι επιφυλλίδες που αναδημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά, διεκδικώντας το δικαίωμά του να κρίνει ως άτυπος (εννοώ, όχι κατ' επάγγελμα) κριτής τα όσα υποπίπτουν στην αντίληψή του από κάθε μέσο και πηγή ενημέρωσης, να επαινεί, να επικρίνει και να υποδεικνύει, χωρίς καμία διάθεση αυθεντίας ή υστεροβουλίας. Από μιαν άλλην άποψη, τούτα τα κείμενα συγκροτούν ένα περιορισμένο χρονικό λογοτεχνικών και πνευματικών γεγονότων των τελευταίων χρόνων του περασμένου αιώνα».

 

Δημήτρης Δασκαλόπουλος

Το δικαίωμα του αναγνώστη. Κείμενα για τον έντυπο λόγο

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Αθήνα 2017, σελ. 247

Ποιητής, βιβλιογράφος, δοκιμιογράφος, μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συγκέντρωσε στο παρόν βιβλίο μια σειρά από επιφυλλίδες που δημοσιεύτηκαν, με εξαίρεση τα δύο καταληκτικά, στην αθηναϊκή εφημερίδα Τα Νέα κατά την τετραετία 1996-1999. Οι επιφυλλίδες αυτές σχολιάζουν ζητήματα που σχετίζονται με συγγραφείς, με παλαιά και νεότερα βιβλία, με τη γλώσσα, με το βιβλίο γενικώς και τα πάσης φύσεως προβλήματά του, με τη γραφή και τον έντυπο λόγο. Όπως σημειώνει στον πρόλογό του « απέφυγα τον πειρασμό να ενημερώσω ή να τροποποιήσω τα κείμενα σε σημεία στα οποία έχουν εντωμεταξύ επέλθει αλλαγές ή νεότερες εξελίξεις· επικαλούμαι την εγρήγορση του αναγνώστη να διαπιστώσει τις όποιες μεταβολές μπορεί να έχουν προκύψει κατά την περίπου εικοσαετία που μεσολάβησε από την εποχή της γραφής τους. Ακριβώς με την οπτική του αναγνώστη έχουν γραφτεί οι επιφυλλίδες που αναδημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά, διεκδικώντας το δικαίωμά του να κρίνει ως άτυπος (εννοώ, όχι κατ' επάγγελμα) κριτής τα όσα υποπίπτουν στην αντίληψή του από κάθε μέσο και πηγή ενημέρωσης, να επαινεί, να επικρίνει και να υποδεικνύει, χωρίς καμία διάθεση αυθεντίας ή υστεροβουλίας. Από μιαν άλλην άποψη, τούτα τα κείμενα συγκροτούν ένα περιορισμένο χρονικό λογοτεχνικών και πνευματικών γεγονότων των τελευταίων χρόνων του περασμένου αιώνα».

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|02|2018 11:14

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη σ’ έναν υποκριτικό άθλο δυόμισι ωρών υποστασιοποιεί όλα τα πρόσωπα - πρωταγωνιστές που αναδύονται στη μνήμη ενός 90χρονου μοναχού, όταν ύστερα από 65 χρόνια ηθελημένης σιωπής εξομολογείται, λίγο προτού πεθάνει, τα πεπραγμένα της ζωής του, τη φρικτή τιμωρία και τον ευνουχισμό του από τον προστάτη δεσπότη που τον ανέθρεψε και τον προόριζε για τη διαδοχή του, όταν σταλμένος απ’ αυτόν σ’ ένα απόμακρο χωριό της Θεσσαλίας να παρακολουθήσει τις μυστικές τελετουργικές συναντήσεις εννέα γυναικών, των Ταρσών, μυείται άθελά του στην γυναικεία απόκρυφη γνώση και του αποκαλύπτεται ένα άγνωστο γοητευτικό σύμπαν που τον οδηγεί στον αληθινό έρωτα και την αγάπη του για μια Ταρσή.

Η αναγνώριση του εαυτού μας, μέσα από την αναγνώριση του άλλου και τα όρια της προσωπικής μας βούλησης και ευθύνης είναι τα εσώτερα μοτίβα της παράστασης.
Η παράσταση «Μαράν Αθά», που χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως πνευματικό γεγονός και σταθμός στα θεατρικά μας πράγματα, παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες θεατρικές περιόδους 2009-2012 με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο «Μεταξουργείο», σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θωμά Ψύρρα) με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη. Η παράσταση επίσης ταξίδεψε και έλαβε μέρος σε φεστιβάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Σύρο, κ.ά.). Να σημειώσουμε ότι η παράσταση είχε προγραμματιστεί να παιχθεί στη Μυτιλήνη και πέρυσι στα πλαίσια του θεατρικού φεστιβάλ, αλλά ακυρώθηκε λόγω του θανάτου του πατέρα της πρωταγωνίστριας, του Λουκιανού Κελαηδόνη, και γι’ αυτό επανέρχεται στα πλαίσια των παραστάσεων του φετινού φεστιβάλ.

Συντελεστές
Θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Πασσαλή
Παραγωγή: Θέατρο «Μεταξουργείο»
Ερμηνεύει: Γιασεμί Κηλαηδόνη

Κατηγορία Παιδεία
- 09|02|2018 11:04

Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται στο πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας συζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Λέσβου, στην τελευταία του συνεδρίαση την Τρίτη (6/2), ζητώντας με επιστολή του από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυσή του.
Μάλιστα, η ΕΛΜΕ Λέσβου κάλεσε επίσης τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί.
Η επιστολή δεν έμεινε αναπάντητη. Ο κ. Καλάργαλης δήλωσε όμως αναρμόδιος, επισημαίνοντας πως «αποδέκτης θα έπρεπε να είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ως αρμόδια και υπόλογη για τη μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως ενδεχομένως να υπάρχουν άλλα κίνητρα για τα οποία απευθύνεται η ΕΛΜΕ Λέσβου στην Περιφερειακή Διεύθυνση, τονίζοντας πως εάν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο «τότε μάλλον δεν συμβάλλετε στην αντιμετώπιση του θέματος».
Όπως αναφέρει συμπληρωματικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κατά τη φετινή χρονιά ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε η αύξηση των Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα διδάξουν σ’ αυτά, από 13 Κέντρα και 26 εκπαιδευτικούς κατά το 2015, σε 20 Κέντρα και 33 εκπαιδευτικούς.

Ποιος είναι τελικά υπεύθυνος
Στην απαντητική επιστολή του κ. Καλάργαλη διευκρινίζεται προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου πως «η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα σχολεία οφείλουν να βεβαιώσουν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός μαθητών που θα παρακολουθήσει Πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ο Υπεύθυνος του Σχολικού Κέντρου και κατόπιν πραγματοποιείται η έγκριση και λειτουργία του.»
Σύμφωνα με τη νομοθεσία «Ο Διευθυντής της κάθε Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων για το Πρόγραμμα της Ενισχυτικής Διδασκαλίας προσλαμβάνει, τοποθετεί, συνάπτει σύμβαση εργασίας με τους διδάσκοντες και «ορίζεται ως υπεύθυνος μισθοδοσίας και υπόλογος εκκαθαριστής αυτής».
Καταλήγοντας, ο κ. Καλάργαλης επισημαίνει ότι «από την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων και μετά, η Περιφερειακή Διεύθυνση δεν έχει καμία συμμετοχή και εμπλοκή στη λειτουργία των Κέντρων. Ήδη για αυτό τον λόγο, έχει δοθεί διοικητική εντολή από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, όπως προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί.»

Κατηγορία Οικονομία
- 09|02|2018 11:03

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με την προκήρυξη 3Κ/2018 για την «πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτώ χιλιάδων εκατόν εξήντα έξι (8.166) θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε ΟΤΑ α΄ βαθμού, Συνδέσμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών καθώς και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ (Υπουργείο Εσωτερικών)».
Σύμφωνα με την προκήρυξη, η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων:
- Για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα, και λήγει στις 13 Μαρτίου 2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.
- Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρχίζει στις 20 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, και λήγει στις 7 Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00.
- Για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης αρχίζει στις 8 Μαρτίου, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 23 Μαρτίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.
Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π.

Όσο για την προθεσμία υποβολής της εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, λήγει τρεις εργάσιμες ημέρες μετά: Με την πάροδο της 16ης Μαρτίου 2018, ημέρας Παρασκευής, για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με την πάροδο της 12ης Μαρτίου 2018, ημέρας Δευτέρας για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με την πάροδο της 27ης Μαρτίου 2018, ημέρας Τρίτης, για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Το εμπρόθεσμο της ταχυδρομικής αποστολής αυτών κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Προτιμήσεις: 120 μέσω ηλεκτρονικού συστήματος
Οι υποψήφιοι ΠΕ και ΤΕ έχουν απεριόριστο αριθμό προτιμήσεων, ενώ οι ΔΕ και ΥΕ έχουν το δικαίωμα 120 προτιμήσεων στην ηλεκτρονική αίτηση και τις υπόλοιπες τις δηλώνουν σε ειδικό διαμορφωμένο αρχείο (σε μορφή pdf), το οποίο το επισυνάπτουν στην καρτέλα του μητρώου τους και το επικαλούνται στην ηλεκτρονική αίτηση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη: «Οι υποψήφιοι των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης αναγράφουν στην ηλεκτρονική αίτηση, κατά σειρά προτίμησης, τους κωδικούς των θέσεων, στις οποίες επιθυμούν να διορισθούν, εφόσον κατέχουν τα γενικά και απαραίτητα προσόντα διορισμού. Οι υποψήφιοι των κατηγοριών Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής εκπαίδευσης καταγράφουν στην ηλεκτρονική αίτηση, κατά σειρά προτίμησης, τους κωδικούς των θέσεων, κατά ανώτατο όριο 120 κωδικοί θέσεων και τις λοιπές προτιμήσεις (πέραν των 120) με τα στοιχεία αυτών (προσόντα, κριτήρια) στις οποίες επιθυμούν να διορισθούν, εφόσον κατέχουν τα γενικά και απαραίτητα προσόντα διορισμού, τα δηλώνουν σε ειδικό προς τούτο διαμορφωμένο αρχείο (σε μορφή pdf), το οποίο το επισυνάπτουν στην καρτέλα του μητρώου τους και το επικαλούνται στην ηλεκτρονική αίτηση. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ σχετικές οδηγίες».

Η κατανομή ανά κατηγορία εκπαίδευσης
Παράλληλα, το ΦΕΚ περιλαμβάνει αναλυτικά την κατανομή των θέσεων ανά κατηγορία εκπαίδευσης αλλά και τις ειδικότητες. Η κατανομή έχει ως εξής:
- 133 θέσεις Πανεπιστημιακής (ΠΕ): Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί ΗΥ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Αγρονόμοι, Γεωλόγοι, Διοικητικοί, Διοικητικοί-Οικονομικοί, Λογιστές, Οικονομολόγοι, Χημικοί, Χημικοί Περιβάλλοντος κ.ά.
- 84 θέσεις Τεχνολογικής (ΤΕ): Αποθηκάριοι, Διοικητικοί, Διοικητικοί Λογιστές, Λογιστές, Διοικητικοί Οικονομικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Δομικών Έργων, Μηχανικοί Έργων Υποδομής κ.ά.
- 2.714 θέσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ): Οδηγοί, Οδηγοί Απορριμματοφόρου, Οδηγοί Αυτοκινήτου, Οδηγοί Γεωργικού Ελκυστήρα, Οδηγοί Καθαριότητας, Οδηγοί Λεωφορείου, Διοικητικοί, Αποθηκάριοι, Βοηθοί Λογιστές, Βοηθοί Ηλεκτρολόγοι, Γραμματείς, Ηλεκτρολόγοι, Ηλεκτροσυγκολλητές, Ηλεκτροτεχνίτες, Υδραυλικοί, Σιδεράδες, Τεχνικοί Αυτοκινήτων, Επόπτες Καθαριότητας, Μηχανικοί Αυτοκινήτων, Εργοδηγοί, Ζυγιστές, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων, Χειριστές Αποφρακτικού, Χειριστές Σαρώθρων Δενδροανθοκηπουροί κ.ά.
- 5.235 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): Βοηθητικό Προσωπικό, Εργάτες Γενικών Καθηκόντων, Εργάτες Καθαριότητας, Εργάτες Αποχέτευσης, Οδοκαθαριστές, Εργάτες Αποκομιδής Απορριμμάτων, Συνοδοί Απορριμματοφόρων, Εργάτες Ύδρευσης, Εργάτες Υδρονομής, Εργάτες Φύλακες, Καταμετρητές Ύδρευσης, Χωματουργοί Ύδρευσης κ.ά.

Κατηγορία Κοινωνία
- 09|02|2018 10:59

Ασυνεννοησία και γραφειοκρατία φέρνουν κατασπατάληση κονδυλίων για το προσφυγικό, ενώ οι βεβιασμένες κινήσεις της τελευταίας στιγμής κάτω από την πίεση των αναγκών που δημιουργούνται διογκώνουν το υπαρκτό πρόβλημα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα hot spots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά για χιλιάδες ανθρώπους παραμένουν πολύ κακές. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης στο ΚΥΤ στη Μόρια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν λόγω υπερπληθυσμού, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση εκτιμούνταν, με βάση τα τότε δεδομένα, σε σχέση με τον κόσμο που θα στέγαζε στις 390.000 ευρώ, όμως στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει το άδειασμα των λυμάτων με βυτία έχει ήδη κοστίσει πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ η αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με τη χωρητικότητά του διαφοροποιεί προς τα πάνω και τον προϋπολογισμό του έργου.

Είναι ακατάλληλα

Ταυτόχρονα, στα ΚΥΤ στα νησιά έφτασαν -ήδη καθυστερημένα αφού ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα- κλιματιστικά τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, οπότε για τις συνθήκες του χειμώνα στις δομές αποδεικνύονται ακατάλληλα, όπως σημειώνεται σε υπηρεσιακό σημείωμα του Υπουργείου Μετανάστευσης προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο έχουν διατεθεί τα παραπάνω κονδύλια για τις σχετικές προμήθειες. Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία κατασπατάλησης κονδυλίων, όπως προαναφέρουμε στο ρεπορτάζ, που αποδεικνύουν ότι μέσα στην... αναμπουμπούλα πετιούνται χρήματα δεξιά και αριστερά, που υποτίθεται ότι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν υπαρκτά προβλήματα στα ΚΥΤ, αλλά κάθε άλλο τελικά συμβαίνει στο βαθμό που ενδεχομένως θα ήθελαν και οι αρμόδιοι. Γιατί όπως προείπαμε πολλά, αν όχι όλα, γίνονται βιαστικά, πρόχειρα χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό που επιβάλλει πλέον η κατάσταση διαχείρισης του προσφυγικού μετά από τρία σχεδόν χρόνια!

Τεράστια σπατάλη

Όταν φτιάχτηκε το hot spot στη Μόρια, επί κυβέρνησης ΝΔ, οι προδιαγραφές αφορούσαν τη φιλοξενία 1.000 ατόμων το ανώτερο και μάλιστα για χρονικό διάστημα λίγων ημερών, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμιά πρόβλεψη φιλοξενίας τόσων ανθρώπων που κλήθηκε τελικά να υποστηρίξει. Όμως, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο νησί εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ πριν από δύο μήνες η Μόρια έφτασε να «φιλοξενεί», σε άθλιες συνθήκες φυσικά, 7.000 άτομα. «Τα λύματα από το ΚΥΤ μεταφέρονταν με σωλήνα στο αποχετευτικό δίκτυο του κοντινού χωριού», αναφέρει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο «επειδή δεν επαρκούσε η υποδομή, ανατέθηκε μελέτη επέκτασης στη ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου), η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο». Ακόμα όμως αναζητούνται τα κονδύλια για να αναβαθμιστεί το αποχετευτικό δίκτυο του ΚΥΤ της Μόριας, ενώ στο μεταξύ λυματοφόρα οχήματα πραγματοποιούν καθημερινά 10 δρομολόγια με κόστος 20.000 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για τεράστια σπατάλη που προφανώς όσο οι μόνιμες παρεμβάσεις στο αποχετευτικό καθυστερούν θα εκτινάξουν το σχετικό κονδύλι στα ύψη.

Προχειρότητες

Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε υπηρεσιακά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ενεργήσει ώστε να αγοραστούν 340 ηλεκτρικά φορητά κλιματιστικά κατάλληλα και για ψύξη και για θέρμανση, για τις ανάγκες των ΚΥΤ σε Χίο, Κω, Σάμο, Λέσβο και Λέρο. Μάλιστα καθώς, όπως φαίνεται, έχει προϋπάρξει αίτημα για την αγορά ηλεκτρικών καλοριφέρ λαδιού, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής αναφέρει ότι τα κλιματιστικά ενδείκνυνται, δεδομένου ότι απαιτούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν.
Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα (στις 29 Ιανουαρίου 2018) η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνει τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα ότι τα φορητά κλιματιστικά που έφτασαν στα νησιά λειτουργούν ως θερμαντικά όταν η εσωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου. Όμως η θερμοκρασία στις σκηνές στη Μόρια πέφτει κάτω από 7 βαθμούς και άρα «τα φορητά κλιματιστικά που έχουν παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν στα ΚΥΤ για αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών δεν είναι κατάλληλα για θέρμανση προσωρινών καταλυμάτων π.χ. σκηνών, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες», επισημαίνεται στο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.Κατά τ΄άλλα όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έχουν αποδώσει οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα κέντρα όπως της Μόριας, μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και κρέμονται από μια ...κλωστή αν οι ροές αυξηθούν και οι εγκλωβισμένοι ξεχειλούν από τους καταυλισμούς.

Κατηγορία Οικονομία
- 09|02|2018 10:56

Μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (6/2) η συνάντηση μελών του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Ανδρέα Στεφάνου. 

Αφορμή αποτέλεσαν οι παραβατικές συμπεριφορές, κυρίως μεταναστών, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα εντός της Αγοράς, στην οδό Ερμού, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί το αίσθημα ασφάλειας, ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες, τόσο στους εμπόρους όσο και στο καταναλωτικό κοινό.
Στη συνάντηση, από την πλευρά του κ. Στεφάνου έγινε λόγος για το μεταναστευτικό ζήτημα, από αστυνομικής πλευράς, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τους πολίτες ως προς την καταγγελία κάθε παραβατικής συμπεριφοράς, γνωστοποιώντας έτσι στις αστυνομικές αρχές όλα τα περιστατικά, στα οποία παρά το ελλιπές προσωπικό προσπαθεί και σε ένα μεγάλο ποσοστό καταφέρνει να ανταποκριθεί άμεσα.
Οι έμποροι με τη σειρά τους έδειξαν απόλυτη κατανόηση, αναγνωρίζοντας πως οι αυξημένες ανάγκες παρουσίας αστυνομικής δύναμης κυρίως στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης της Μόριας δεν επιτρέπουν την άμεση επέμβαση σε κάθε ζήτημα που προκύπτει, ωστόσο έδειξαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες που καταβάλλονται εκ μέρους των αστυνομικών.

Παπαρίσβας: «Μέτρα αυτοπροστασίας»
Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας επεσήμανε: «Η συνάντησή μας με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Στεφάνου έγινε με πρωτοβουλία του συλλόγου μας και ήταν σε εξαιρετικό κλίμα. Από την πλευρά μας ζητήσαμε την ένταση των περιπολιών στην Ερμού, κατανοώντας ότι οι αστυνομικοί δεν μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα παντού. Ξέρουμε ότι υπερβάλλουν εαυτόν. Είναι σαφές πλέον ότι και εμείς ως έμποροι θα πρέπει να προβούμε σε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, με την τοποθέτηση κάποιων συναγερμών ή και καμερών, ώστε να λειτουργήσουν ενδεχομένως αποτρεπτικά σε όσους επιδίδονται σε παραβατικές συμπεριφορές. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται και το έργο της Αστυνομίας στο πλαίσιο της εξιχνίασης κάποιων περιστατικών»

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top