FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 31|01|2018 19:10

Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, και πάνω από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ).

Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας «1968», που κάνει πρεμιέρα στο «Σινέ Αρίων» από την Πέμπτη, συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, και μιας ολόκληρης χώρας. Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μουκάνος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδάμης.

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 31|01|2018 18:09

Ρυθμός, συναίσθημα και ερμηνεία συναντιούνται σε ένα μουσικό project μυσταγωγίας, το «Minimals» με τον Απόστολο Ρίζο να… επιστρέφει στο «Πανελλήνιον» το ερχόμενο Σάββατο 3 Φεβρουαρίου.

Από το «Τι να θυμηθώ» και τη «Φυσαλίδα», στο «Σ’ αυτή τη χώρα» και το «Ντούρου-Ντούρου». Δεκαεφτά χρόνια δισκογραφίας και ο Απόστολος Ρίζος, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ερμηνευτές και τραγουδοποιούς της εποχής μας, θα είναι και πάλι κοντά μας στο «Πανελλήνιον». Με τη χαρακτηριστική του επιμέλεια στην επιλογή των τραγουδιών και τις ξεχωριστές του ερμηνείες, συμπράττει μουσικά τα τελευταία χρόνια με τον δεξιοτέχνη του κοντραμπάσου Θοδωρή Κουέλη και παρουσιάζουν μια παράσταση εφ’ όλης της ύλης, που εξαφανίζει τα σύνορα μεταξύ των μουσικών ειδών, δημιουργώντας μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ακροατή.

Αγαπημένα κομμάτια από την παλαιότερη δισκογραφία του Απόστολου Ρίζου συναντούν τα πιο πρόσφατα από το νέο του ψηφιακό album με τίτλο «Έλλης Άιλαντ», για να συνομιλήσουν άλλοτε συνωμοτικά και άλλοτε ανατρεπτικά με τον Βαμβακάρη, τον Λοΐζο, τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Ξυδάκη, τον Μικρούτσικο, τον Θ. Παπακωνσταντίνου, τον Ζούδιαρη, τον Καζαντζή, τον Ζερβουδάκη, τον Σουρή, τον Παπαδόπουλο, τον Ρασούλη, τον Αλκαίο, τη Νικολακοπούλου, σε ένα μινιμαλιστικό μουσικό project μυσταγωγίας, όπου η ερμηνεία, το συναίσθημα και η ουσία των τραγουδιών έχουν τον πρώτο ρόλο.

Παίζουν: Θεόδωρος Κουέλης: κοντραμπάσο / effects bass, Απόστολος Ρίζος: κιθάρες / φυσαρμόνικα/loops, ενώ η οργάνωση παραγωγής είναι της «Menta Art Events».

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 31|01|2018 16:11

Με ανακοίνωση του, το γραφείο Τύπου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να απαντήσει και να δώσει διευκρινίσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις αναφορικά με την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, καθώς τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα του αθηναϊκού και τοπικού Τύπου ήθελαν την κυβέρνηση να κάνει «δεύτερες σκέψεις» σε σχέση με το προωθούμενο εκλογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι: «Σχετικά με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, με τα οποία γίνεται προσπάθεια να αμφισβητηθεί η βούληση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ως εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, σας ενημερώνουμε ότι με πρόσφατες δηλώσεις του, (25/01 στον ρ/σ Real FM) ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλέτης, σημείωσε ότι η απλή αναλογική “θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης”.

Ο υπουργός εξήγησε πως οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών.

Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι “αυτό που έχουμε κατ’ αρχάς συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του ‘Καλλικράτη’, είναι η μετάθεση για λίγους μήνες της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μεταφερθούν δηλαδή το φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019”».

 

Τα «βήματα» για την απλή αναλογική

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, την ομιλία του Π. Σκουρλέτη στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ (Δεκέμβρης 2017), όπου παρουσίασε τα «βήματα» για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, τα οποία είναι:

- Καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων.

- Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για του πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ήδη ισχύει στις δημοτικές εκλογές, επεκτείνεται και στις περιφερειακές εκλογές.

- Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

- Κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας -όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) - οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.

- Διευκολύνεται η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, καθώς η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

- Εισάγεται η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων.

Και η παρέμβαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει με την επισήμανση ότι η απλή αναλογική αντιπροσωπεύει μια συνεπή πολιτική τοποθέτηση, η οποία έρχεται από πολύ παλιά και στον πυρήνα της έχει το πρωτεύον ζήτημα της δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, καμία σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση για νόθευση ή πολύ περισσότερο μη εφαρμογή της, στο όνομα των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές.

 

Όμως το ...ξανασκέπτεται

Οι παραπάνω επισημάνσεις που διατυπώνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και έχουν βάση και στηρίζονται στις δημόσιες τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη. Ωστόσο πέρα από αυτές που επικαλείται και δεν αμφισβητούνται, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποια δημοσιεύματα, μετά τη συνάντηση προ ημερών του υπουργού με την ΚΕΔΕ, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ξανασκέπτεται τις επιχειρούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», οι οποίες μάλιστα πήγαν πιο πίσω χρονικά από τον αρχικό σχεδιασμό, μεταξύ των οποίων και το θέμα του εκλογικού νόμου καθώς υπήρξαν ενστάσεις για την κυβερνησιμότητα των αυτοδιοικητικών αρχών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες γι’ αυτό και στον αντίλογο που διατύπωσαν νυν αυτοδιοικητικοί να παραμείνει το εκλογικό σύστημα ως έχει, η απάντηση ήταν μεν αρνητική αλλά με τη σημείωση ότι το σύστημα θα είναι σίγουρα αναλογικότερο, γι’ αυτό και η ερμηνεία του Τύπου ότι θα είναι ...σύνθετη αναλογική αντί της απλής και άδολης!

Όπως κι αν έχει, το πού θα καθίσει η ...μπίλια με τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στο εκλογικό σύστημα μετά τη διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, θα φανεί τους επόμενους μήνες. Το γεγονός πάντως ότι απ’ τους αρχικούς σχεδιασμούς υπήρξαν μετατοπίσεις, δείχνει ότι υπάρχουν «δεύτερες σκέψεις», οι οποίες ενδεχομένως είναι αντικείμενο επεξεργασίας. Εξάλλου αυτήν την ατμόσφαιρα μετέφεραν και τα δημοσιεύματα του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου και του «Ε» που έγραψε σχετικά. Από την εξέλιξη των πραγμάτων θα φανούν και οι κυβερνητικές βουλές, αλλά και η εγκυρότητα των όποιων διαρροών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 31|01|2018 16:06

Τη βασιλόπιτα του νέου έτους θα κόψει η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, σε συνδυασμό με την ετήσια γενική συνέλευση των μελών της, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Θεατράκι των «Αστέγων» (Θεοφράστου 24).

Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών πρόεδρο της Εταιρείας, Χαριλή Μπίνο, προς τιμή του οποίου τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημο στις 16-11-2017.

Θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες με ταυτόχρονη προβολή οπτικοακουστικού υλικού:

- «Η χρυσή εποχή της Λέσβου, τέλη 19ου - αρχές 20ου αι., μέσα από τις συλλογές της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης» της Μαρίας Γρηγορά, προϊσταμένης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.

- «Η πολύπλευρη προσωπικότητα του Χαριλή Μπίνου και τα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα» του δρ. Στρατή Αναγνώστου, ιστορικού - εκπαιδευτικού.

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Εταιρείας, θα γίνει ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της προηγούμενης χρονιάς και οι αρχαιρεσίες για νέο διοικητικό συμβούλιο.

Όλοι οι φίλοι του γραμματοσήμου, αλλά και της ιστορίας της Μυτιλήνης, είναι ευπρόσδεκτοι!

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 31|01|2018 15:48

Στη Λέσβο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννης Ρέτσος πραγματοποιώντας συναντήσεις εργασίας με μέλη του Συνδέσμου και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στις συναντήσεις, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου κ. Γιώργος Αμβράζης, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας και η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece κα. Ιωάννα Δρέττα.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια των κλειστών συναντήσεων του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου με τα μέλη του Συνδέσμου και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, παρουσιάστηκαν και τρία βίντεο που ετοίμασε για τη Λέσβο η Μarketing Greece, με τη χρηματοδότηση της Eurobank, στο πλαίσιο του πολυεπίπεδου προγράμματος προβολής για το νησί μας, προκειμένου να ενισχυθεί η ταξιδιωτική της εικόνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές.

Τα τρία βίντεο φανερώνουν τη μοναδική ομορφιά της Λέσβου, σε συνδυασμό με τη γαστρονομία και τη φύση της. Μάλιστα, έχουν μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα. 

Λέσβος, μια αιγαιοπελαγίτικη συμφωνία

Αγγλική γλώσσα | Lesvos. The Aegean Symphony

Για τη γαστρονομία

Αγγλική γλώσσα | Lesvos. The Aegean Symphony, Gastronomy, Greece

Για τη φύση

Αγγλική γλώσσα | Lesvos. The Aegean Symphony, Nature, Greece

Κατηγορία Πολιτισμός
- 31|01|2018 15:07

Ερωτήματα δύσκολα για κάθε άνθρωπο -και επίπονα πολλές φορές- έρχεται να απαντήσει με το δικό του τρόπο, το νέο βιβλίο του γνωστού ηθοποιού και συγγραφέα Πασχάλη Τσαρούχα «Και να σκεφτείς, είχαμε σχεδόν νικήσει» το οποίο παρουσιάζει σήμερα στις 9 το βράδυ στο «Loft».

Ο έρωτας έχει όρια; Η αγάπη είναι μια πράξη επαναστατική; Ποια είναι τα όρια του έρωτα και της επανάστασης; Τι είναι πιο επαναστατικό; Να επιβιώνεις ή να ερωτεύεσαι; Χωράνε το πάθος και η επανάσταση σε μια εποχή όπως η σημερινή; Και με ποιες συνέπειες;

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος του «Ε», Ανθή Παζιάνου και η στιχουργός και συγγραφέας Ντέπη Χατζηκαμπάνη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Βάσω Χοχλάκα και θα συνοδεύσει στο πιάνο η Ανδρομέδα Ψαρού.

Στο βιβλίο υπάρχει αναφορά σε αληθινά γεγονότα (συλλαλητήρια και επεισόδια στην Αθήνα, δίκη της «Siemens»), σε υπαρκτά πολιτικά πρόσωπα (χωρίς την αναφορά ονομάτων) και σε κινήματα. Διακρίνει κανείς την απογοήτευσή του από την εξέλιξη των γεγονότων και τη συμπεριφορά ανθρώπων. «Το βιβλίο αυτό αποτελεί το αποτύπωμα της εποχής που ζούμε. Το αποτύπωμα της προσωπικής μου και όχι μόνο, ματιάς στην εποχή αυτή.  Σε καιρούς που επιχειρείται η ολοκληρωτική απόκρυψη, παραχάραξη και “επανασυγγραφή” της ιστορίας, το βιβλίο αυτό έρχεται να βάλει ένα εμπόδιο σ’ αυτήν τη σκοτεινή διαδικασία. Η αγάπη, η δύναμη του ανθρώπου, προφανώς και είναι ικανή για νίκες. Για βήματα αποφασιστικά προς το καλό. Ολοκληρωτικά όμως, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για νίκη ή για ήττα. Δεν υπάρχει η μία χωρίς την άλλη. Βρίσκονται σε διαρκή αλληλεξάρτηση. Και φυσικά, καθένας ζει αυτό που αναλογεί στην εποχή του, αλλά και στον ουσιαστικό αγώνα ζωής που κάνει ο ίδιος. Άλλωστε, όταν λες ότι έχεις σχεδόν νικήσει, αυτεπάγγελτα εννοείς ότι έχεις και σχεδόν ηττηθεί. Στον καθημερινό αγώνα του ανθρώπου για το καλό, προτιμώ να εστιάζω», λέει ο ίδιος ο συγγραφέας για τη νουβέλα του, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια».

 

 

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 31|01|2018 15:03

 

Αυτός ο ορθογώνιος χώρος του τεμένους του Ασκληπιού, 102Χ140 μ., όπως ακριβώς και του μεταγενέστερου Σεράπειου, περιβαλλόταν από στοές με ιωνικές κιονοστοιχίες στην βορινή, δυτική και νότια πλευρά. Ιδρύθηκε πολύ πριν, τον 4ο π.Χ. αι. από τον Αρχία, που θεραπεύτηκε «από θαύμα» στην Επίδαυρο και σκέφτηκε το κέρδος της πόλης φέρνοντας τον θεό! Ο Ευμένης ο Β΄, το επέκτεινε (197-160 π.Χ.), αυτό όμως που βλέπουμε σήμερα ανήκει στην μεγάλη του ακμή των Ρωμαϊκών Χρόνων και κύρια του Αδριανού (2ος μ.Χ. αι.). Από την Ιερά Οδό έμπαινε ο προσκυνητής στο Πρόπυλο, έργο του Περγαμηνού φιλοσόφου Κλαύδιου Χάρακος (146 μ.Χ.) με διακόσμηση κορινθιακού ρυθμού. Δίπλα του υπήρχε η βιβλιοθήκη του Ιερού με ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Αδριανού που κατασχέθηκε στο Βερολίνο. Νότια του, ο Κούσπιος Πακτουμήιος Ρουφίνος κατασκεύασε το 140 μ.Χ. το Ιερό του Ασκληπιού, ένα κυκλικό (περίκεντρο) κτήριο με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού και θόλο, που είχε στην κορυφή του οπαίο, όπως μετά από 20 χρόνια, στο Πάνθεο της Ρώμης. Μέσα του υπήρχε το άγαλμα του Ασκληπιού και των άλλων θεραπευτών θεών. Σώζεται μόνο η μαρμάρινη του βάση και εντυπωσιακά μέλη από τον διάκοσμο του. Το εντυπωσιακό όμως κτήριο, που σώζεται σε καλή κατάσταση (κυρίως το υπόγειο των θεραπευτών ιερέων) και δείχνει την δομή των επιβλητικών αυτών κατασκευών που στήριζαν στην αρχαιότητα την φιλοσοφία και την πρακτική της «ιερής» κάστας της εξουσίας, βρίσκεται νοτιότερα του Ιερού. Είναι το Θεραπευτήριο, ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτήριο με ισόγειο και υπόγειο. Τεράστιοι λαξευμένοι λίθοι, στοές, καμάρες, τούβλα, ανδεσίτης, πλακόστρωση και σίγουρα παντού νερό και σκοτάδι, δημιουργούσαν τον ανάλογο «ιερό τρόμο» του ασθενή, που αφού είχε δεχτεί την πόση του ιερού ύδατος, είχε «μισοναρκωθεί» στο εγκοιμητήριο, τον οδηγούσαν από μια υπόγεια στοά, μήκους 80 μέτρων, πλακόστρωτη, με φωταγωγούς και καραροσκεπή, στο μέσον του θεραπευτηρίου! Αυτή η στοά, o Cryptoporticus, υπέροχο έργο (όπως και οι σήραγγες του Σεληνούντα), που υπάρχει και είναι από τα αξιοθέατα του Τεμένους. Γιατί μέσα στην αυλή υπήρχαν αρκετά κτίσματα, τα εγκοιμητήρια, δεξαμενές, ιερές κρήνες καθαρμών, η ιερή πηγή, η αίθουσα συγκεντρώσεων και χώροι υπαίθριων τελετών. Έτσι στο βάθρο «ΘΕΟΙΣ/ ΤΟΙΣ ΠΑΝΤΑΧ…/Ο ΙΕΡΕΥΣ/ΑΣΚΛΗΠΙΑΔ[ΗΣ]» αφιερώνει στους Θεούς την Ιερή του Τέχνη. Εκεί, στην ΝΔ πλευρά του περίβολου, τα αφοδευτήρια, επενδυμένα με πολύχρωμο μάρμαρο, είχαν «βεσπασιανές γυναικών και ανδρών»! Αυτό όμως που εντυπωσιάζει και αποτελεί και το συμπλήρωμα του χώρου είναι το Θέατρο, ένα από τα τρία της Περγάμου.

 

 

 

Στο Τέμενος

 

Το κυκλικό ιερό του Ασκληπιού

 

…με το κορινθιακό πρόπυλο

 

Οι ασθενείς χάνονταν

 

…στον Cryptoporticus

 

…για το υπόγειο του θεραπευτηρίου

 

…του εντυπωσιακού κυκλικού κτηρίου

 

…με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική

 

Βωμοί με το ιερό φίδι

 

…και βάθρα με ελληνικές επιγραφές, παντού

 

 

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 31|01|2018 14:54

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διοργανώνει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης, που αφορά στην επικοινωνιακή στρατηγική ανάκαμψη της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου μετά την προσφυγική κρίση.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε τον προηγούμενο μήνα στο ξενοδοχείο «Maκedonia Palace» της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας «The Tourism of Tomorrow», που διοργάνωσε το American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια. Εκεί αποκωδικοποιήθηκαν από διακεκριμένους ομιλητές και καταξιωμένους επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο τουρισμός στο μέλλον.

Την παρουσίαση στο Μόλυβο θα πραγματοποιήσει η ομάδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA) του ACT, που θα βρίσκεται στο νησί μας και η οποία για λογαριασμό του Φορέα Τουρισμού Μολύβου υλοποίησε τη μελέτη. Μετά το τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου στις 18:30 (3/2) και θα ξεκινήσει με την κοπή της βασιλόπιτας, καθώς επίσης μία σύντομη αναφορά των δράσεων και των στόχων του δικτύου Lesvos «THEOTHERAEGEAN». Θα ολοκληρωθεί με βραβεύσεις ατόμων και φορέων που έχουν συμβάλλει στη στήριξη και την προώθηση του τουριστικού προορισμού της Λέσβου.

 

 

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 31|01|2018 14:00

Στη συνέχεια προηγούμενου άρθρου μου, στο οποίο αναφερόμουν στη σημασία των επιλογών που κάνει ο άνθρωπος, ως άτομο και πολίτης, αναφορικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα της ατομικής και συλλογικής του ζωής, θα εξετάσουμε τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την πραγματική ελευθερία των επιλογών του.

Οι επιλογές που κάνει ο άνθρωπος αποβλέπουν στην απόκτηση της ευτυχίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, και η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει και συναρτάται με το βαθμό της ελευθερίας που έχει κατακτήσει το άτομο και η κοινωνία. Η ελευθερία αποτελεί προϋπόθεση της ευτυχίας και προϋπόθεση για την κατάκτηση της ελευθερίας είναι η ευψυχία, λέγει ο Θουκυδίδης (« το εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον»).

Στα δημοκρατικά καθεστώτα κατοχυρώνονται συνταγματικά οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών και παρέχονται ίσες ευκαιρίες, στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας για την άσκηση αυτών των ελευθεριών, καθώς και για την απόκτηση των άλλων μορφών της «εξωτερικής ελευθερίας», που είναι η οικονομική και κοινωνική ελευθερία. Παρέχονται, επίσης, μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, ευκαιρίες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της λεγόμενης «εσωτερικής ελευθερίας», ήτοι της πνευματικής, της ηθικής και της ψυχικής ελευθερίας, που συνδέονται και βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τις παραπάνω μορφές της «εξωτερικής ελευθερίας».

Ενώ, λοιπόν, η βούληση του πολίτη στα δημοκρατικά καθεστώτα -εφόσον κινείται και δρα μέσα στα όρια της έννομης ελευθερίας- δεν δεσμεύεται «έξωθεν» από καμιά άλλη -εκτός του Νόμου- υπέρτερη δύναμη, δεσμεύεται και κατευθύνεται «έσωθεν» από τη δύναμη της «εσωτερικής ελευθερίας» του, με την καθοδήγηση της οποίας κάθε άνθρωπος πραγματοποιεί εκείνες τις επιλογές, τις οποίες κρίνει ορθές και συμφέρουσες για τον ίδιον και την κοινωνία.

Η εσωτερική ελευθερία, όπως αναφέραμε παραπάνω, διακρίνεται σε πνευματική, ηθική και ψυχική ελευθερία: 1. η πνευματική ελευθερία αποκτάται με την καταπολέμηση της άγνοιας και την κατάκτηση της γνώσης, με την κυριαρχία της λογικής πάνω στις άλλες ψυχικές δυνάμεις και την ενδυνάμωση της κριτικής ικανότητας του ανθρώπου, ώστε να μπορεί να αξιολογεί τις πληροφορίες που δέχεται και να απορρίπτει τα άλογα και εξωπραγματικά στοιχεία, τις προλήψεις και προκαταλήψεις.

  1. Η ηθική ελευθερία επιτυγχάνεται με την τιθάσευση των παθών και των κατώτερων ορμών και με τον σταθερό προσανατολισμό της ανθρώπινης συνείδησης προς το «καλό», σε τρόπους, δηλαδή, συμπεριφοράς που προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό στις διανθρώπινες σχέσεις.
  2. Η ψυχική ελευθερία ταυτίζεται με το « εύψυχον» του Θουκυδίδη. Είναι η ψυχική εκείνη κατάσταση από την οποίαν έχει εξοβελιστεί ο φόβος και η ανασφάλεια. Είναι η εσωτερική δύναμη που πηγάζει από την πίστη στην ηθική υπεροχή του ανθρώπου και η οποία τον κάνει να αψηφά αντίρροπες ή εχθρικές δυνάμεις και να διεκδικεί, με όλες τις δυνάμεις του τη διατήρηση ή την κατάκτηση των ιδανικών, που θεωρεί πολύτιμα για τη ζωή του.

Αφού, λοιπόν, διευκρινίσαμε τις έννοιες, όσον αφορά στην εξωτερική και την εσωτερική ελευθερία, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς δημιουργούνται εκείνες οι συνθήκες ανελευθερίας, οι οποίες ευθύνονται για τις διαχρονικές -και ιδιαίτερα τις σύγχρονες- λανθασμένες επιλογές που διαπράττουν οι πολίτες στο πολιτικό επίπεδο, εμπιστευόμενοι την τύχη της χώρας και την προσωπική τους ευτυχία σε ηγέτες και πολιτικά κόμματα, των οποίων η ανικανότητα και ακαταλληλότητα είναι, πολλάκις, ορατή «δια γυμνού οφθαλμού»;

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχουν εκείνοι οι θεσμοί στην πολιτειακή οργάνωση του κράτους και στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων -και όσοι υπάρχουν είναι αδύναμοι και αναποτελεσματικοί- οι οποίοι θα υπέβαλλαν στη διαδικασία της «δοκιμασίας» τους υποψήφιους άρχοντες, κατ’ ανάλογον τρόπο που εφαρμόζονταν ο θεσμός της «δοκιμασίας» στην Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, και οι οποίοι θεσμοί θα απέκλειαν από τις ηγετικές θέσεις της πολιτικής ζωής τους πολιτευόμενους που βρίσκονται σε… διάσταση με την Ηθική (κατά το Αττικό Δίκαιο ελέγχονταν από την Βουλή και τα Δικαστήρια το ήθος των υποψήφιων αρχόντων, τόσο κατά τη δημόσια, όσο και κατά την ιδιωτική τους ζωή: «εν δε ταις δοκιμασίαις δίκαιον είναι παντός του βίου λόγον διδόναι»).

Και όσον αφορά τον τρόπο στελέχωσης των κομμάτων και της ανάδειξης των ηγετών, έχει αποφανθεί σχετικά ο Καστοριάδης: «Για όλα τα κόμματα ισχύει, λίγο - πολύ, ο απόλυτος κανόνας του σύγχρονου γραφειοκρατικού κόμματος: η ικανότητα αναρρίχησης μέσα στον μηχανισμό δεν έχει κατ’ αρχήν καμία σχέση με την ικανότητα διεύθυνσης των υποθέσεων με τις οποίες ο μηχανισμός είναι επιφορτισμένος». Και η επιλογή των καταλληλότερων γίνεται, συνήθως, από τους «καταλληλότερους προς επιλογήν»!

Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος του ανορθολογισμού που χαρακτηρίζει πολλές φορές τις επιλογές στο πολιτικό επίπεδο, είναι η αδυναμία του θεσμοθετημένου εκπαιδευτικού συστήματος να καλλιεργήσει και να ισχυροποιήσει τις δυνάμεις της εσωτερικής ελευθερίας: την κριτική ικανότητα και την ορθοκρισία, την πίστη στις ηθικές αρχές και τις αξίες και το αγωνιστικό φρόνημα, στοιχεία που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ορθή χρήση των δημοκρατικών ελευθεριών, για την επικράτηση της λογικής και του δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των πολιτών, καθώς και στις σχέσεις των πολιτών με το κράτος, για την διακρίβωση της πραγματικής αξίας των προσώπων και των πραγμάτων, για την αναγνώριση της αλήθειας ή του ψεύδους που εμπεριέχουν οι λόγοι και τα έργα των πολιτευομένων.

Το θεσμοθετημένο εκπαιδευτικό σύστημα, παγιδευμένο σε μικρόνοες κομματικές πολιτικές, παράγει ελάχιστα έως μηδενικά αποτελέσματα αναφορικά με την διαμόρφωση του «καλού και αγαθού πολίτη», του ελεύθερου και «αυτοκαθοριζόμενου» ανθρώπου και πολίτη, που σκέπτεται και τολμά να πράττει ακολουθώντας τη φωνή της λογικής και της ηθικής συνείδησής του.

Αντίθετα η διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας έχει αφεθεί σε ένα ανεπίσημο και ανεξέλεγκτο σύστημα παιδείας που ασκείται από τα Μ.Μ.Ε., από οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και άλλες δυνάμεις, που δρουν αλλοτριωτικά πάνω στους ανθρώπους. Χειραγωγούν τους πολίτες και επιβάλλουν -και με τη βοήθεια της εικόνας- τα δικά τους πρότυπα ζωής. Και έτσι οι «πολίτες» μεταμορφώνονται σε «οπαδούς» και η ανθρώπινη κοινωνία σε ένα άβουλο κοπάδι που ακολουθεί τη «μόδα» ή τον «τσομπάνο - αρχηγό» βελάζοντας συνθήματα.

Κι έτσι από τα «ωσσανά» καταλήγουμε, σήμερα, στα «άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν». Και από τις υψωμένες γροθιές των «γενναίων», στις ανοιχτές παλάμες των επαιτών και τις ικεσίες των μετανοημένων. Έτσι εγκαταβιώνουμε, επί οχτώ χρόνια, ως αρουραίοι, στις υπονόμους της Ιστορίας μας.

Ώσπου νάρθει κείνη η μέρα, που θα ανοίξουμε τα μάτια μας και θα αντικρύσουμε -χωρίς παραισθησιογόνα- την υπαρκτή πραγματικότητα και θα ξαναβάλουμε σε λειτουργία -ως έλλογα όντα- τη λογική μας.

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 31|01|2018 13:52

Μεγάλη προβολή του ρόλου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO ως διεθνών τουριστικών προορισμών ποιότητας ήταν το αποτέλεσμα της συμμετοχής στην διεθνή τουριστική έκθεσης «FITUR 2018» στη Μαδρίτη, μέσω των εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Την έκθεση επισκέφτηκαν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες από 170 χώρες.

Η παρουσία των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO στη «FITUR 2018» συνέβαλε σημαντικά στις κοινές προσπάθειες τους για την προβολή ως αειφόρων τουριστικών προορισμών του 21ου αιώνα.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO παρουσιάστηκαν σε ειδικό περίπτερο που επιμελήθηκαν τα Γεωπάρκα Naturtejo, Villuercas Ibores Jara, Basque Coast, Sobrarbe, Lanzarote και Las Loras. Το περίπτερο είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, καθώς πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού είχαν την ευκαιρία να το γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες τουριστικών δραστηριοτήτων στις περιοχές Γεωπάρκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχώς αυξημένο ενδιαφέρον για τα Γεωπάρκα, τα οποία πλέον αναδεικνύονται όλο και περισσότερο διεθνώς, προβάλλοντας τις δράσεις τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάμεσα στους επισκέπτες του Περιπτέρου ήταν ο Υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας, ο Υφυπουργός Τουρισμού της Βολιβίας, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι περιοχών που διαθέτουν Γεωπάρκα και δεκάδες επαγγελματίες του τουρισμού.

 

Παρών ο καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος

Μεγάλο ενδιαφέρον σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης των Γεωπάρκων που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας με στόχο την ανάδειξη της συμβολής των Γεωπάρκων της Ανδαλουσίας στην τουριστική ανάπτυξη. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Javier Fernandez και ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Jose Fiscal, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και ο Πρόεδρος της Ισπανικής Επιτροπής Γεωπάρκων κ. Juan Jose Darn. Μιλώντας για τις δράσεις των Παγκόσμιων Γεωπάρκων για την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους επισκέπτες, ο Ν. Ζούρος αναφέρθηκε στη Λέσβο και στο παράδειγμα ανάδειξης του Απολιθωμένου δάσους.

Σε άλλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Κυβέρνηση της Εxtremadura, για την παρουσίαση του δίγλωσσου οδηγού τουριστικών υπηρεσιών του Γεωπάρκου Villuercas-Ibores-Jara, o Καθηγητής Νίκος Ζούρος παρουσίασε τις δράσεις του δικτύου για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

Τέλος, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Υφυπουργό Τουρισμού της Βολιβίας, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το ρόλο των Γεωπάρκων στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο τουριστική τοπική ανάπτυξη, που είναι κρίσιμη ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν πολλαπλές δυσκολίες. Συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για τη δημιουργία Γεωπάρκων στη λατινική Αμερική και ειδικότερα στη Βολιβία. Ο κ. Ζούρος, κατά τη διάρκεια της «FITUR 2018», μίλησε σε αρκετούς δημοσιογράφους και έδωσε συνεντεύξεις σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης για τα Γεωπάρκα και την συμβολή τους στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

Αυτό ήταν το καλύτερο ξεκίνημα για τις δραστηριότητες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκο της UNESCO για το 2018 και οι οποίες θα συνεχιστούν όλο το χρόνο με στόχο την προβολή των Δικτύων Γεωπάρκων στην Ευρώπη και τον κόσμο και τις δραστηριότητές τους για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού.

 

Κατηγορία Άρθρα
- 31|01|2018 12:50

 

 Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν σημαντικές προοπτικές, περαιτέρω, τουριστικής ανάπτυξης. Στον ΣΕΤΕ, παρακολουθούμε από κοντά τις προσπάθειες που, ήδη, έχουν γίνει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι προορισμοί της Περιφέρειας και παρεμβαίνουμε στους αρμόδιους φορείς για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους τουριστικούς επιχειρηματίες των νησιών.

 

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε διαμορφώσει σαφή θέση υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ισχύει, ακόμη, το εν λόγω καθεστώς. Επίσης, υποστηρίζουμε τις δράσεις που υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς για τον περιορισμό των επιπτώσεων που προκάλεσε, στην τουριστική εικόνα των νησιών, η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

 

Παρά τις δυσκολίες, η απασχόληση στον τουρισμό για το διάστημα 2010-16 κατέγραψε αύξηση κατά 9,6%, ενδεικτική της δυναμικής του τομέα. Την ίδια περίοδο στους άλλους κλάδους και στο σύνολο της Περιφέρειας, η απασχόληση παρουσίασε μείωση κατά 7,7% και 6% αντίστοιχα. Επιπλέον, για τη Λέσβο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός, ότι τα βασικά τουριστικά μεγέθη ανέκαμψαν το 2017 με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν αύξηση κατά 36,1%. Ωστόσο, συνεχίζει να μας προβληματίζει η πτωτική τροχιά της κρουαζιέρας.

 

Η σημερινή παρουσία του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece, στη Λέσβο εντάσσεται στον κύκλο συναντήσεων εργασίας σε τουριστικούς προορισμούς με τη συμμετοχή επιχειρηματιών - μελών του Συνδέσμου καθώς και τοπικών φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στις συναντήσεις αυτές αναπτύσσονται θέματα σχετικά με τη στρατηγική του Συνδέσμου για βιώσιμη ανάπτυξη και ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, οι οποίοι μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρει η χώρα μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού.

 

Σε επίπεδο επικοινωνίας και προβολής, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Marketing Greece έχει, ήδη, υλοποιήσει με επιτυχία ένα πολύ-επίπεδο πρόγραμμα προβολής για τη Λέσβο. Επιπλέον, οι νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία μπορούν να ενισχύσουν, περαιτέρω, την ταξιδιωτική εικόνα των προορισμών του Βορείου Αιγαίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς αγορές.

 

 

*Ο Γιάννης Ρέτσος είναι προέδρος του ΣΕΤΕ

Κατηγορία Οικονομία
- 31|01|2018 12:42

Συναντήσεις εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα στη Λέσβο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, με τα μέλη του Συνδέσμου και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στη συνάντηση πρόκειται να παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου κ. Γιώργος Αμβράζης, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας και η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece κα. Ιωάννα Δρέττα.

Η κλειστή συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 11 το πρωί, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού ευρύτερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας.

Σύμφωνα με πηγές του «Ε», ο κ. Ρέτσος αναμένεται να αναδείξει ζητήματα σε σχέση με πρακτικές που επιτυγχάνουν τη βέλτιστη σχέση βιώσιμης ανάπτυξης και τουρισμού, την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος του τουρισμού, καθώς και τη διασύνδεσή του με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό. Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες που υπάρχουν για την περαιτέρω προώθηση των προορισμών του Βορείου Αιγαίου με τη συμβολή και της Marketing Greece.

 

Υπέρ της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει διαμορφώσει σαφή θέση υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ισχύει, ακόμη, το εν λόγω καθεστώς, υποστηρίζοντας τις δράσεις που υλοποιούνται από τους τοπικούς φορείς για τον περιορισμό των επιπτώσεων που προκάλεσε, στην τουριστική τους εικόνα η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Πρόκειται δηλαδή για μια ακόμα «φωνή» που προστίθεται σε εκείνη των νησιωτών, που βλέπουν ένα κεκτημένο δεκαετιών να χάνεται μέσα στα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top