FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 09|08|2017 02:12

Σε εθελοντικές εργασίες στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετείχε ομάδα εφήβων προσκόπων του 21ου Συστήματος Προσκόπων Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη των προσκόπων πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μεγάλης καλοκαιρινής τους κατασκήνωσης, η οποία αποτελεί το επισφράγισμα στην παιδαγωγική σημασία του προσκοπικού τους προγράμματος και η οποία φέτος συνέπεσε και με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Συστήματός τους.
Οι πρόσκοποι επισκέφθηκαν αρχικά το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης και με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα περιηγήθηκαν στο θαλάσσιο τμήμα του και γνώρισαν τους μοναδικούς υποθαλάσσιους απολιθωμένους κορμούς δένδρων 20 εκατομμυρίων ετών, την πλούσια βενθική χλωρίδα και πανίδα και τη συναρπαστική γεωλογική ιστορία του Αιγαίου. Ακολούθησε η επίσκεψη στο χερσαίο τμήμα. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν από τον γιγαντιαίο κορμό του δένδρου μήκους 17,20 μέτρων και διαμέτρου κοντά στη βάση του κορμού 1,70 μέτρων, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις κατακείμενο απολιθωμένο κορμό στη Νησιώπη.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Πάρκο Νησιώπης ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών ανασκαφής, καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε εθελοντική δράση ανασκαφής απολιθωμάτων.

Και στο Μουσείο
Μετά την ολοκλήρωση ανασκαφής απολιθωμάτων στη Νησιώπη, οι έφηβοι πρόσκοποι επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στη Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου και γνώρισαν τη μοναδικότητα των απολιθωμάτων.
Μετά το τέλος της επίσκεψής τους στο Απολιθωμένο Δάσος, οι πρόσκοποι, πλήρως ικανοποιημένοι από τις εργασίες τους, δήλωσαν ότι η συμμετοχή τους σε εργασίες προστασίας ενός φυσικού μνημείου, όπως το Απολιθωμένο Δάσος, ήταν μια μοναδική εμπειρία και υποσχέθηκαν να επισκεφτούν ξανά σύντομα την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.

«Γιορτές της Γης 2017»
Οι θαλάσσιες και οι χερσαίες μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις, τα ασύλληπτης ομορφιάς ηφαιστειακά τοπία, οι εντυπωσιακοί τεκτονικοί, γεωμορφολογικοί και παράκτιοι γεωτόποι και γεωμορφές, αλλά και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου ενώνονται σε μια αποκλειστική απογευματινή περιήγηση στο Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, την Παρασκευή 11 Αυγούστου και ώρα 18:00.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη περιήγηση, η οποία οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να χαλαρώσουν, να εξερευνήσουν, να ζήσουν ρομαντικές στιγμές απολαμβάνοντας μια διαφορετική εμπειρία γνωριμίας με τους άγνωστους θησαυρούς της φύσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενημερωτική προβολή και παρουσίαση για το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης (18:00-18:20), ενημερωτική έκδοση με κατατοπιστικούς χάρτες και εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, θαλάσσια περιήγηση με το σκάφος με γυάλινο πυθμένα Νησιώπη (18:20-20:30), ενημέρωση για τις ανασκαφές και τα σπάνια ευρήματα στις εντυπωσιακότερες από τις 40 απολιθωματοφόρες θέσεις που έχουν αναδειχθεί στη Νησίδα Νησιώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22530 54434.

 

Δίπλα στο Μουσείο στο Σίγρι 30 στρέμματα

Γνωρίστε το πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους

Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πλήθος απολιθωμένων κορμών και εντυπωσιακά ριζικά συστήματα δένδρων στη φυσική τους θέση και με άριστη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους, τα οποία αποκαλύπτουν στον επισκέπτη τη συναρπαστική ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.


Τα πιο σημαντικά ευρήματα στο χώρο του είναι οι ρίζες των απολιθωμένων δέντρων που διατηρούνται σε πλήρη ανάπτυξη αποδεικνύοντας ότι τα δένδρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση.
Το Πάρκο Σιγρίου, έκτασης 30 στρεμμάτων, βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Μουσείου στον οικισμό του Σιγρίου και για τη διευκόλυνση των επισκεπτών έχουν χαραχθεί ειδικές περιπατητικές διαδρομές, θέσεις θέας και ξύλινα κιόσκια ανάπαυσης ενώ ειδικός οδηγός περιήγησης γνωρίζει στους επισκέπτες όλες τις πληροφορίες για τα μοναδικά ευρήματα του Πάρκου.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά Δευτέρα - Κυριακή: 9:30 έως 17:30.

Κατηγορία Παιδεία
- 08|08|2017 16:24

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι στη Μυτιλήνη σήμερα 08 Αυγούστου 2017 και σύμφωνα:

α) με τη με αριθμ. πρωτ. 64055/Δ3/19-04-2017 (ΦΕΚ 1326/τΒ΄/2017) Υ.Α, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με θέμα: «Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.,ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας, για το σχολικό έτος 2017-2018»

β) τη με αριθμ. πρωτ. 3820/08-08-2017 (ΑΔΑ:ΩΗΣΛ4653ΠΣ-ΜΒ5) απόφασή μας με θέμα: «Κύρωση οριστικών πινάκων ((Ενιαίος Πίνακας ΠΕ21-26 (Λογοθεραπευτών), Κύριος / Επικουρικός Πίνακας ΠΕ23 (Ψυχολόγων), Κύριος / Επικουρικός Πίνακας ΠΕ25 (Σχολικών Νοσηλευτών), Κύριος / Επικουρικός Πίνακας ΠΕ28 (Φυσικοθεραπευτών), Κύριος / Επικουρικός Πίνακας ΠΕ29 (Εργοθεραπευτών) Κύριος / Επικουρικός Πίνακας ΠΕ30 (Κοινωνικών Λειτουργών), Πίνακας ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού), κατάταξης υποψήφιων προσωρινών αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.,ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ.) καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας της Περιφερειακής Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με ισχύ για το σχολικό έτος 2017-2018»

αναρτήθηκαν οι οριστικοί αναλυτικοί Πίνακες μοριοδότησης για την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), για το διδακτικό έτος 2017 -18.  Οι οριστικοί αναλυτικοί Πίνακες μοριοδότησης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://vaigaiou.pde.sch.gr/newsch/ της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου, στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου καθώς και στις ιστοσελίδες και πίνακες ανακοινώσεων των Διευθύνσεων Εκπ/σης και των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Βορείου Αιγαίου.

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|08|2017 14:14

Αλλαγή πλάνων για τον Μάριο Φραγκούλη, η προγραμματισμένη συναυλία του οποίου στο Θέατρο Κάστρου στη Μυτιλήνη στις 9 Αυγούστου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2017, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η εταιρεία παραγωγής ενημέρωσε σχετικά με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας πως όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια ηλεκτρονικά, μέσω ticketservices, θα δουν στους λογαριασμούς την πίστωση του ποσού ως επιστροφή. Σημειώνεται πως όσοι είχαν αγοράσει εισιτήρια από την προπώληση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα σημεία απ' όπου τα προμηθεύτηκαν.

Αναλυτικά:

"Αγαπητοί Φίλοι,
Δυστυχώς θέματα παραγωγής μας υποχρεώνουν να ακυρώσουμε την
προγραμματισμένη για τις 9/8 συναυλία στην Μυτιλήνη!
Λυπόμαστε πολύ για την αναστάτωση.
Όσα εισιτήρια αγοράστηκαν ηλεκτρονικά από την ticketservices θα
πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς σας, ενώ για τα υπόλοιπα, παρακαλούμε
επικοινωνήστε στους τόπους όπου τα αγοράσατε.

Με εκτίμηση,
Μάριος Φραγκούλης και η ομάδα του!"

Κατηγορία Άρθρα
- 08|08|2017 13:54

Αγαπητό «Εμπρός»

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω προσωπικά, για την σημασία που έδωσες στην απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Κ.Υ. Πλωμαρίου και την εντεύθεν δημοσιοποίησή της, προσθέτως όμως δεν μπορώ να μην σημειώσω την, έστω και ελαφρά, αμφισβήτηση των διαλαμβανόμενων σ’ αυτήν.
Γιατί αν κανείς διαβάσει με προσοχή την απόφαση, θα παρατηρήσει πως δεν «επιχειρεί να εξωραΐσει τα πράγματα» και βεβαίως δεν ισχυρίζεται ότι όλα βαίνουν καλώς στο ΕΣΥ.
Το μόνο που κάνει είναι να αποκαταστήσει την αλήθεια όσον αφορά το Κ.Υ. Πλωμαρίου και μόνο γι’ αυτό, πολύ περισσότερο που δεν αναφέρεται καθόλου ούτε στην κατάσταση που ενδεχομένως επικρατεί σε άλλα Κ.Υ. του νησιού μας, είτε στο όλον ΕΣΥ.
Πέραν όμως αυτού η δ.ε. που «ανέλαβε πριν λίγο καιρό», αυτό που έκανε από την πρώτη στιγμή ήταν να εξετάσει την κάλυψη του Κ.Υ. από πλευράς ιατροφαρμακευτικού υλικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και πού παρέχει τις υπηρεσίες του μικρός αριθμός γιατρών, που κατέχει οργανικές θέσεις σ’ αυτό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι άλλοι συνάδελφοί τους, καθώς και όλα τα εκκρεμή θέματα.
Κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να επισημάνω ότι η απόφαση είναι τόσο καθαρή και σαφής, διαψεύδοντας την ΠΟΕΔΗΝ, μόνο για το Κ.Υ. Πλωμαρίου, που δεν χωρεί ούτε παρερμηνείες, ούτε εικασίες για τις προθέσεις της.

Φιλικά
Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης
Πρόεδρος της δ.ε. του Κ.Υ. Πλωμαρίου

(σ.σ.) Για να μην υπάρξει καμιά παρεξήγηση. Καλώς έκανε η δ.ε. του Κ.Υ. Πλωμαρίου και αντέδρασε στα καταγγελλόμενα της ΠΟΕΔΗΝ σε ό,τι αφορά το Κ.Υ. Πλωμαρίου, αφού οι ισχυρισμοί της ομοσπονδίας γι’ αυτό δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενα της δ.ε. με αφορμή την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και η όποια αμφισβήτηση έχει να κάνει με την γενικότερη αντιπαράθεση των δυο πλευρών, της Ομοσπονδίας από τη μια πλευρά και της κυβέρνησης από την άλλη, οι οποίες προκειμένου να αναδείξουν και να προβάλλουν την άποψη τους, πολλές φορές καταφεύγουν και σε υπερβολές χάνοντας το δίκιο τους και τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων τους. Η τάση δε του Υπουργείου Υγείας να θέλει να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές δομές του ΕΣΥ, είναι γεγονός. Αυτό ασφαλώς και δεν αφορά το Κ.Υ. Πλωμαρίου, το οποίο παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει καταγραφεί διαχρονικά στα Κ.Υ. που αξιοπρεπώς λειτουργούν και παίζουν το ρόλο τους και αυτό είναι κάτι που τιμά πρώτα από όλους τους εργαζόμενους στο Κ.Υ. και γιατί όχι εσχάτως και τη δ.ε..

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|08|2017 13:50

Δέκα χρόνια σημαίνουν πολλά: Μια ιδέα, δύο αδέλφια, τέσσερα albums και οκτώ άτομα που έχουν ταξιδέψει μαζί σε πάνω από 22 χώρες. Σημαίνουν όμως και κάτι ακόμα, που δε μετριέται με αριθμούς: μια μοναδική σχέση αγάπης με τον κόσμο. Αυτή την αγάπη θέλουν να ανταποδώσουν οι «Imam Baildi» και μας προσκαλούν στο Κτήμα «Οινοφόρος» την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 10:00 μ.μ. για να γιορτάσουμε μαζί τα 10α γενέθλιά τους.
Και επειδή τους αρέσει να κοιτάζουν μπροστά, ετοιμάζουν ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για ένα μοναδικό γενέθλιο πάρτι, γεμάτο στιγμές από 10 χρόνια δημιουργικής πορείας, αλλά και τα πολυαναμενόμενα κομμάτια από το επερχόμενο album τους. Την άνοιξη και το καλοκαίρι που μας πέρασε, περισσότερες από πενήντα πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έγιναν μάρτυρες της συναυλιακής εμπειρίας που προσφέρουν σε κάθε live τους οι «Imam Baildi».
Οι όμορφες στιγμές και οι αναμνήσεις είναι αμέτρητες: υπέροχες βραδιές από την Αθήνα, μέχρι και τις πιο μακρινές γωνιές της Ελλάδας, αλλά και τη μοναδική συναυλία στο «O2 Academy» του Λονδίνου που έγινε sold out σχεδόν από την ανακοίνωση της προπώλησης.
Η αγάπη, όμως, του κόσμου και η αστείρευτη όρεξη όλης της παρέας των «Imam» να ανέβουν στη σκηνή, δεν επιτρέπουν να περάσει τόσος καιρός πριν από την επόμενη συνάντηση με το κοινό.
Οι «Imam Baildi» αντλούν υλικό από το παρελθόν και καταφέρνουν να φέρουν αυθεντικές εκτελέσεις στο σήμερα διατηρώντας, ωστόσο, όλη τη συγκίνηση του πρώτου ακούσματος.
Τραγούδια σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως το «Η ζωή μας είναι λίγη» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, το «Δε θέλω πια να ξαναρθείς» με τη φωνή του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα, «Το Μινόρε της Αυγής», «Τα ξένα χέρια» του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Ντυμένη σαν Αρχόντισσα», το «Πόσο λυπάμαι» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, αλλά και «Ο πασατέμπος» με τη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Μανώλη Χιώτη, μας ταξιδεύουν νοσταλγικά στον χρόνο και ξεχωρίζουν.
Ένα είναι σίγουρο. Όσος καιρός και αν περάσει, η εκρηκτική τους ενέργεια παραμένει αναλλοίωτη, και η μοναδική επαφή τους με τον κόσμο δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Μάλλον το αντίθετο.
Οι «Imam Baildi» είναι οι: Ορέστης Φαληρέας: DJ, μπάσο || Λύσανδρος Φαληρέας: drums, κρουστά, πλήκτρα || Ρένα Μόρφη: Τραγούδι || MC Yinka: Ραπ, Φωνητικά || Γιάννης Δίσκος: Σαξόφωνο, Κλαρίνο || Λάμπης Κουντουρόγιαννης: Ηλ. Κιθάρα || Αλέξης Αραπατσάκος: Μπουζούκι, φωνητικά || Αγαπητός Καταξάκης: Ηχοληψία

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|08|2017 13:27

Μέσα στα γραφικά σοκάκια των Λαδάδικων της Μυτιλήνης και στη μαρίνα του όμορφου Πλωμαρίου, πραγματοποιήθηκε και φέτος, για 5η χρονιά, το «Ouzo Fest» από τον Σύνδεσμο Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου.
Τα στενάκια της Μυτιλήνης και η μαρίνα του Πλωμαρίου γέμισαν κόσμο, μουσική, χορό, φίλους που τσούγκριζαν τα ποτήρια τους, τουρίστες που δοκίμαζαν με ενδιαφέρον μεζέδες από τη λεσβιακή γαστρονομία και, φυσικά, άρωμα ούζου! Οι επισκέπτες δοκίμασαν ούζο Μυτιλήνης και Πλωμαρίου από τις οκτώ ποτοποιίες που συμμετείχαν (Ματαρέλλη, Γιαννατσή, ΕΠΟΜ, ΛΕΒΑ, Βαρβαγιάννη, ΕΒΑ, Σπέντζα, Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου) και μυήθηκαν στα μυστικά του ποτού που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα με το νησί και την παράδοση της Λέσβου.
Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στην οδό Σάμου και τα παραδοσιακά καφενεδάκια «Π» και «Λαδάδικα», το μουσικό συγκρότημα «Motivasyon» μάς ταξίδεψε στην παραδοσιακή μουσική του βορείου Αιγαίου και της Μικράς Ασίας, που τόσο στενά συνδέονται. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ο Σόλων Λέκκας, που τραγούδησε με τον αυθεντικό του τρόπο και μάγεψε με τη μοναδική φωνή του.
Το Σάββατο 15 Ιουλίου, στην άλλη πλευρά των Λαδάδικων, στην οδό Σμύρνης, ανάμεσα στο μεζεδοπωλείο «Σμύρνης 4» και το μπαρ «Beja Tapas Bar» διασκεδάσαμε με σύγχρονη ροκ/έντεχνη μουσική από τους Νίκο Περιφεράκη και Γιάννη Μυκονιάτη.
Όλα τα εστιατόρια, καφενεία και μεζεδοπωλεία της περιοχής των Λαδάδικων συμμετείχαν στη γιορτή, προτείνοντας εδέσματα της Λέσβου που ταιριάζουν ιδανικά με το ούζο και στα μπαρ σερβίρονταν υπέροχα καλοκαιρινά cocktails με ούζο.
Το Σάββατο 22 Ιουλίου, στο Πλωμάρι, παράλληλα με τη συναυλία της Ελένης Πέττα που έγινε στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Πλωμαρίου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ούζο αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες του νησιού.
Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ούζου και πολλοί περισσότεροι ήταν οι επισκέπτες που παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ. Στόχος του Συνδέσμου Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου είναι το «Ouzo Fest» να αποτελεί ένα υψηλής αισθητικής και ποιότητας φεστιβάλ και να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών στο νησί της Λέσβου.
Ο Σύνδεσμος Ποτοποιών - Αποσταγματοποιών Λέσβου ευχαριστεί από καρδιάς όλα τα καταστήματα της Μυτιλήνης που συμμετείχαν, τους Δήμους Μυτιλήνης και Πλωμαρίου για την υποστήριξη, όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ και, φυσικά, όλους τους επισκέπτες!

- 08|08|2017 13:04

Στο πλαίσιο των δράσεων τουριστικής προβολής των νησιών του βορείου Αιγαίου και ειδικότερα της προώθησής τους ως προορισμών εναλλακτικού τουρισμού, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της Διεύθυνσης Τουρισμού, διοργάνωσε σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ της Μεγάλης Βρετανίας και την κεντρική υπηρεσία της Αθήνας, ταξίδι εξοικείωσης της βραβευμένης βρετανίδας δημοσιογράφου Phoebe Smith, η οποία επισκέφτηκε τη Λέσβο από τις 27 έως τις 30 Ιουλίου και τη Χίο από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας που πραγματοποιεί το Γραφείο ΕΟΤ της Μεγάλης Βρετανίας, με το περιοδικό «Wanderlust», με σκοπό τη συλλογή του απαραίτητου πληροφοριακού υλικού για την πραγματοποίηση εκτενούς αφιερώματος για τα δύο νησιά. Το περιοδικό «Wanderlust» θεωρείται το πλέον δημοφιλές σε θέματα τουρισμού περιπέτειας και φυσιολατρικού τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ιδιαιτέρως αφοσιωμένο ειδικό κοινό, το οποίο υπολογίζεται ότι πραγματοποιεί περί τα 250.000 ταξίδια το χρόνο.
Δεδομένου του ειδικού ενδιαφέροντος της δημοσιογράφου για τον φυσιολατρικό τουρισμό και τις υπαίθριες δραστηριότητες, το πρόγραμμα που καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας και τα Τμήματα Τουρισμού ΠΕ Λέσβου και ΠΕ Χίου, πέρα από τα αξιοθέατα, τη γευσιγνωσία και την περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς των δύο νησιών, περιελάμβανε πλήθος δραστηριοτήτων.

Από πεζοπορία μέχρι και snokerling
Συγκεκριμένα, η καταξιωμένη δημοσιογράφος έκανε στη διάρκεια παραμονής της στη Λέσβο από ποδηλασία και παρατήρηση πουλιών στην περιοχή της Καλλονής, πεζοπορία στην περιοχή Λάμπου Μύλοι - Καρήνη, ιππασία στον Μόλυβο, μέχρι και snorkeling (σ.σ. κολύμπι στην επιφάνεια της θάλασσας, θαυμάζοντας τον υποβρύχιο κόσμο χωρίς κατάδυση) στην Πέτρα.
Ακολούθως, στη Χίο έκανε βιωματική ξενάγηση σε μαστιχώνα, ποδηλασία στον Κάμπο, πεζοπορία στη διαδρομή Εγρηγόρος - Αγιάσματα και θερμά λουτρά στα Αγιάσματα.

Συνάντηση με την περιφερειάρχη
Η δημοσιογράφος, που συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, και την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού, Αγγελική Σαραντινού, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ευκαιρία που της δόθηκε να γνωρίσει από κοντά τα δύο νησιά και να ανακαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές τους. Αναχώρησε κατενθουσιασμένη με τις εμπειρίες που συνέλεξε, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Χίο, μένοντας εντυπωσιασμένη από την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων. Ήδη στα social media που διατηρεί, έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και σχόλια για τα δύο νησιά που επισκέφθηκε.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 08|08|2017 12:39

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

Τα πρόσφατα χτυπήματα του Εγκέλαδου στη Λέσβο και την Κω, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των ιστορικών κτιρίων σε σεισμογενείς περιοχές. Ο σεισμός που έπληξε τη Λέσβο στις 12 Ιουνίου προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε ένα μεγάλο μέρος της Βρίσας, ενός από τους πιο σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρίσα υφίσταται τέτοια καταστροφή. Το 1845 ο οικισμός αυτός είχε πληγεί από παρόμοιο σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω του έναν νεκρό και δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες.
Αυτές ξανακτίστηκαν κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σε μία περίοδο όπου τακτικές δονήσεις κρατούσαν νωπή την εμπειρία του σεισμού σε ολόκληρη τη Λέσβο.
Σε τι βαθμό η εμπειρία του σεισμού επηρέασε την κατασκευή των παλαιών κτιρίων της Βρίσας; Είναι τα κτίρια αυτά ασφαλή στο σεισμογενές περιβάλλον της Νότιας Λέσβου;
Η μελέτη πεδίου που οργάνωσε το Πρόγραμμα Αποκαταστάσεων Ιστορικών Κτιρίων του Πανεπιστημίου του Κεντ, ρίχνει φως σε αυτά τα ερωτήματα, μέσα από την παρατήρηση των κατασκευών της Βρίσας και την καταγραφή των βλαβών τους.
Εκ πρώτης όψεως, η έκταση των ζημιών αυτών θα μπορούσε να αποδοθεί στην αδυναμία των τοπικών κατασκευών.


Και όμως, η προσεκτική παρατήρηση ορισμένων από τις κατασκευές αυτές μάς οδηγεί σε μία επανεκτίμηση της συμπεριφοράς τους στον σεισμό, αναδεικνύοντας τον ρόλο τους στην ασφάλεια των κατοίκων, ο οποίος δεν είχε επισημανθεί μέχρι σήμερα.
Οι τοίχοι των παλαιών σπιτιών της Βρίσας μοιάζουν να είναι φτιαγμένοι εξ ολοκλήρου από λιθοδομή. Αυτή η εντύπωση όμως είναι απατηλή. Πράγματι, οι καταρρεύσεις που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός αποκαλύπτουν τη χρήση ενός συνθετότερου συστήματος κατασκευής.
Τουλάχιστον πέντε από τα πληγέντα σπίτια της Βρίσας συνδυάζουν τους εξωτερικούς λίθινους τοίχους με εσωτερικούς ξύλινους σκελετούς. Αυτοί οι σκελετοί αναπτύσσονται περιμετρικά, κατά μήκος της εσωτερικής παρειάς των εξωτερικών τοίχων.
Καμωμένοι από ξύλινα υποστυλώματα συνδεδεμένα με οριζόντιες και διαγώνιες δοκούς, οι σκελετοί αυτοί υποστηρίζουν τη στέγη ταυτόχρονα με τους παρακείμενους λίθινους τοίχους.
Σε αντίθεση με αυτούς όμως, οι σκελετοί είναι «κρυφοί»: ενσωματώνονται στους τοίχους και καλύπτονται από τον εσωτερικό σοβά. Στη Βρίσα το δευτερεύον αυτό σύστημα στήριξης της στέγης αποκαλύφθηκε μόνο ύστερα από τη ρηγμάτωση των κατασκευών.
Ωστόσο, το σύστημα αυτό ήταν ήδη επιστημονικά γνωστό. Η ιδιότυπη αυτή κατασκευή είχε εντοπιστεί και διερευνηθεί για πρώτη φορά από τον γράφοντα στην Ερεσό της Λέσβου, όπου οι εσωτερικοί ξύλινοι σκελετοί είναι γνωστοί ως «φριγγιά».
Η έρευνα είχε δημοσιευτεί στην Ελλάδα το 2003 και στη Μεγάλη Βρετανία το 2015. Ενδιάμεσα, η παρατήρηση του συστήματος ερευνήθηκε και σε άλλα σημεία του νησιού, αλλά και τη γειτονική Πέργαμο της Μικράς Ασίας.

2. Κτίριο με «φριγγιά» στο Πλωμάρι


Αυτή η κατασκευή δεν περιοριζόταν σε κατοικίες. Ενδεικτικά, τη συναντάμε στο πρώην σαπωνοποιείο Πούλια του 1880 στο Πλωμάρι, καθώς και στο προστώο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Μεγαλοχώριο. Φαίνεται πως αυτό το σύστημα κατασκευής ωρίμασε σε συνέχεια μίας ακολουθίας σεισμών στη Λέσβο στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Στη δημοσίευση του 2003 είχαμε υποθέσει ότι ο ρόλος των εσωτερικών ξύλινων σκελετών είναι η αντισεισμική προστασία. Οι σκελετοί αυτοί ενισχύουν τους εξωτερικούς τοίχους και τους «δένουν» μεταξύ τους σαν σύνολο, αυξάνοντας την αντοχή τους στον σεισμό.
Επιπλέον, το σύστημα αυτό διοχετεύει τη σεισμική ενέργεια σε μικρής έκτασης ρηγμάτωση μεταξύ ξύλινου σκελετού και τοιχοποιίας, η οποία επιδέχεται επισκευή.
Τέλος, σε πολύ μεγάλους σεισμούς, τα εσωτερικά ξύλινα υποστυλώματα συγκρατούν τη στέγη ακόμα και σε ενδεχόμενη κατάρρευση της εξωτερικής τοιχοποιίας, προστατεύοντας τη ζωή των κατοίκων.
Τα σεισμικά κύματα που χτύπησαν τη Βρίσα στις 12 Ιουνίου δοκίμασαν το σύστημα αυτό για πρώτη φορά. Σε τέσσερις από τις πέντε κατοικίες όπου παρατηρήσαμε το σύστημα, οι εξωτερικοί λίθινοι τοίχοι έχουν καταρρεύσει εν μέρει ενώ η στέγη στέκει ακόμη, υποβασταζόμενη από τα εσωτερικά ξύλινα υποστυλώματα.

3. Αναπαράσταση του κατασκευαστικού συστήματος της Ερεσού. Υστερα από σεισμό, οι ξύλινοι σκελετοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη στέγη. Η υπόθεση αυτή επαληθεύτηκε στη Βρίσα

 

Εάν αυτά τα υποστυλώματα έλειπαν, οι στέγες θα είχαν καταρρεύσει στο εσωτερικό των κτιρίων και θα είχαμε ενδεχομένως θρηνήσει περισσότερα θύματα. Από αυτή την άποψη, ο ρόλος της ξύλινης αυτής ενίσχυσης ήταν κρίσιμος.
Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή του συστήματος των «φριγγιών» στη Βρίσα εμφανίζει και αδυναμίες. Διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι σε ορισμένες κατοικίες, τα εσωτερικά υποστυλώματα είναι αραιά τοποθετημένα ενώ δεν διαθέτουν επαρκείς συνδέσεις μεταξύ τους.
Επίσης, η εξωτερική τοιχοποιία έχει συχνά μικρό πάχος και αδύναμο κονίαμα, ενώ στερείται οριζόντιων ξυλοδεσιών και επαρκούς σύνδεσης με τους εσωτερικούς σκελετούς.
Αυτά εξηγούν εν μέρει την έκταση των ζημιών σε τοίχους, ειδικά στο μέρος του οικισμού όπου το χαλαρό υπέδαφος ενίσχυσε την επιτάχυνση του σεισμού.
Παρόλα αυτά, ακόμα και οι ελλιπείς εφαρμογές του συστήματος λειτούργησαν, είτε αποσβένοντας τη σεισμική ενέργεια με ελεγχόμενες βλάβες, είτε αποτρέποντας την κατάρρευση των στεγών.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι πολλά από τα παλαιότερα κτίρια της Βρίσας που έμειναν ανέπαφα στον σεισμό διασώζουν στο εσωτερικό τους τελειότερες εφαρμογές του συστήματος.
Ο εντοπισμός του συστήματος των «φριγγιών» στη Βρίσα πρέπει να συνδεθεί τόσο με τη διάγνωση των βλαβών των κατασκευών όσο και με την επικείμενη επισκευή τους.
Η εκτίμηση της στατικής επάρκειας των σπιτιών με «φριγγιά» ενδέχεται να χρειάζεται να επανεξεταστεί, συνυπολογίζοντας την ύπαρξη του δευτερεύοντα ξύλινου φέροντα οργανισμού στο εσωτερικό τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρηγμάτωση της κατασκευής οφείλεται στη διαφορική συμπεριφορά ξύλινου σκελετού και λιθοδομής και δεν υποδηλώνει πάντα μη αναστρέψιμη βλάβη. Από την άλλη πλευρά, τυχόν κατάρρευση της τοιχοποιίας δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η στέγη στερείται προσωρινής στήριξης.
Το εσωτερικό σύστημα στήριξης της στέγης πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και στην προσεχή αποκατάσταση του οικισμού. Το διεθνές πλαίσιο προστασίας των ιστορικών κτιρίων τονίζει την ανάγκη σεβασμού των κατασκευών ως έχουν και συνιστά τη χρήση συμβατών παραδοσιακών τεχνικών και υλικών για την επισκευή τους (ICOMOS, Burra Charter, 2013).
Στην περίπτωση της Βρίσας, πέρα από τη διάσωση και επανάχρηση λίθινων μελών, η οποία συζητιέται σήμερα, χρειάζεται να αποκαταστήσουμε και τους εσωτερικούς ξύλινους σκελετούς.
Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι η αποκατάσταση δεν θα αφορά μόνο την εξωτερική εικόνα των κατοικιών, αλλά θα προνοεί και για την αντισεισμική τους θωράκιση.
Η τελευταία μπορεί να διασφαλιστεί διορθώνοντας τυχόν αδυναμίες των ιστορικών κατασκευών, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από τη λογική της αρχικής κατασκευής και, κυρίως, αποφεύγοντας τη χρήση σύγχρονων υλικών που είναι ασύμβατα με τον ιστορικό τρόπο δόμησης.
Η πρόληψη ζημιών από μελλοντικούς σεισμούς στη Βρίσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητά μας να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα της τοπικής κατασκευαστικής τεχνολογίας. Παλαιές κατασκευές της Βρίσας απόσβεσαν την ενέργεια του πρόσφατου σεισμού με ελεγχόμενες, αναστρέψιμες ζημιές.
Κατασκευές όπως αυτές δεν μπορούν να απαξιώνονται άκριτα ως επικίνδυνες. Τα παλαιά σπίτια της Λέσβου κρύβουν μέσα τους μία σοφία που προσφέρει πρακτικές λύσεις και η οποία αξίζει να διασωθεί.

* Ο κ. Νίκος Καρύδης είναι Senior Lecturer, Kent School of Architecture, University of Kent.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr, 03/08/2017.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|08|2017 11:53

Για τρίτη χρονιά συνεχίζει τα σταθερά του βήματα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Φέτος το φεστιβάλ, με θεματική την «Κάθαρση», θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα, 9-13 Αυγούστου, θα οργανωθούν πρωτότυπες προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία της Λέσβου.

To Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου διοργανώνει φέτος τέσσερις προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε τέσσερα διαφορετικά μέρη της Λέσβου, με στόχο να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ σε ακόμη περισσότερους κατοίκους του νησιού, αλλά και να αποκαλύψει στους επισκέπτες ενδιαφέρουσες όψεις του. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξενάγηση στον χώρο και συναυλία μουσικής δωματίου. Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν οι μουσικοί του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ «ΜΟ-TO Key», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο τον χειμώνα, Αρτούρ Ρουζανόφσκυ, Βασίλυ Γκεράσσιμεζ και Κυβέλη Ντέρκεν, εμβαθύνοντας έτσι τη σχέση τους με τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα με τους νέους.

Οι δραστηριότητες (10, 12 & 13 Αυγούστου) πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η ώρα έναρξης είναι στις 19:45 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Η μετακίνηση προς τα σημεία είναι δωρεάν και γίνεται με λεωφορεία από διάφορα σημεία του νησιού.
Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες, οι αφετηρίες των λεωφορείων και οι ώρες αναχώρησης καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των συναυλιών:

9 Αυγούστου | Χύδηρα | 19:45
«Με ονομασία προέλευσης: ένα απόγευμα στο οινοποιείο “Μεθυμναίου”»
Το λεσβιακό κρασοστάφυλο, η ποικιλία της Λέσβου, έδινε από την αρχαιότητα το δικό της ξακουστό κρασί. Αρχαίοι και Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρονται σε αυτό. Ο Αριστοτέλης, όταν κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα σε πολλά κρασιά το καλύτερο, διάλεξε το λεσβιακό, λέγοντας τη γνωστή φράση «ηδίων ο λέσβιος», που σημαίνει πως το πιο γλυκόπιοτο κρασί είναι της Λέσβου. Το οινοποιείο του «Μεθυμναίου» δημιουργήθηκε στον μικρό οικισμό των Χυδήρων το 1985. Συνδυάζοντας την αρχαία παράδοση με σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας, παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικό κρασί.
Αναχώρηση από Μόλυβο στις 16:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου, σε συνεργασία με το οινοποιείο «Methymnaeos».

10 Αυγούστου | Θερμά Λουτρά Γέρας | 19:45
«Λάβα και νερό»
Ανάμεσα στους ελαιώνες και στα νερά του κόλπου Γέρας, σε ένα τοπίο σαγηνευτικό, δημιουργήθηκαν από την αρχαιότητα τα λουτρά γύρω από την πηγή τους για λόγους ιαματικούς, όπως μαρτυρούν ευρήματα της περιοχής. Αργότερα, επί Οθωμανοκρατίας, δίπλα στα αρχαία ερείπια χτίστηκαν νέα πολυτελή λουτρά, που διατηρούν μέχρι σήμερα την ατμόσφαιρα των οθωμανικών χρόνων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Το νερό αναβλύζει με ορμή από βάθος 2.500 μέτρων και φτάνει στην πηγή στους 39,5 βαθμούς Κελσίου. Οι θεραπευτικές ιδιότητές του είναι πολλές και γι’ αυτό κάθε χρόνο στα λουτρά έρχονται χιλιάδες επισκέπτες.
Αναχώρηση από Μόλυβο στις 17:30, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου / Από Μυτιλήνη, ώρα αναχώρησης 18:30, στάση ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το «Therma Spa Lesvos».

12 Αυγούστου | Σίγρι | 19:45
«Ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο της φύσης 20.000.000 ετών»
Στη δυτική Λέσβο, εκεί όπου η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη συναντούν το Αιγαίο, ο χρόνος και το κύμα φέρνουν σιγά σιγά στο φως απολιθωμένα τμήματα δέντρων που έζησαν στο μακρινό παρελθόν. Μεγάλα και μικρά, πολύχρωμα, σε αφάνταστο αριθμό και ποικιλία, όρθια ή ξαπλωμένα στη γη, με τις ρίζες και τα κλαδιά τους να διαπλέκονται αινιγματικά. Μένουν εκεί αμέτρητα χρόνια, μάρτυρες της ανεπανάληπτης δημιουργίας της φύσης. Αυτά τα δέντρα συγκροτούν ένα θέαμα μοναδικό, το ξακουστό Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους συνδέεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στον χώρο του βορείου Αιγαίου πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα μοναδικό «βιβλίο» στο οποίο καταγράφεται η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και, από το 2004, μέλος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Θα υπάρξει ξενάγηση στο θαλάσσιο πάρκο της Νησιώπης, με το ειδικό πλοιάριο με γυάλινο πάτο, και κατόπιν στο κτήριο του μουσείου.
Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 16:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μεσότοπο ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μεσοτόπου. /Από Ερεσό, ώρα αναχώρησης 17:20, στάση ΚΤΕΛ Ερεσού, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

13 Αυγούστου | Ιερό του Μέσσου | 19:45
Στο «Κοινό των Λεσβίων».
Στα Μέσσα βρίσκονται τα ερείπια του μεγάλου και σπουδαίου ιερού της Λέσβου. Εκεί έδρευε το Κοινό των λεσβιακών πόλεων του 4ου αι. π.Χ., που ήταν αφιερωμένο στη λεσβιακή τριάδα: Δίας, Ήρα, Διόνυσος. Εκεί γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές κοινές, στις οποίες λάμβαναν μέρος οι κάτοικοι της Λέσβου και των λεσβιακών αποικιών στα παράλια της Μ. Ασίας, όπου λατρεύονταν οι θεοί της λεσβιακής τριάδας. Προς τιμήν της Ήρας μάλιστα, γίνονταν καλλιστεία στα οποία συναγωνίζονταν για την ομορφιά και το πνεύμα τους οι γυναίκες της Λέσβου. Στον πυρήνα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται ο ιωνικός ψευδοδίπτερος ναός του 4ου αι. π.Χ., μοναδικό μνημείο αυτού του τύπου στον Ελλαδικό χώρο.
Από Μόλυβο, ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μολύβου. /Από Μυτιλήνη, ώρα αναχώρησης 17:00, στάση ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Για συμμετοχές: Τουριστικό Γραφείο Μολύβου δίπλα στην Εθνική Τράπεζα.
Το γραφείο θα είναι ανοιχτό από Τρίτη 1η Αυγούστου έως την Τρίτη 8 Αυγούστου από τις 10 το πρωί έως τις 1.30 το μεσημέρι, τηλ. 22530 71347.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμβάλλει, με την ευγενική της υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Το Φεστιβάλ στηρίζουν με τις δωρεές τους το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Πολύτιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου «The Other Aegean». Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φετινό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο https://www.molyvosfestival.com/πρόγραμμα και τους φετινούς καλλιτέχνες https://www.molyvosfestival.com/καλλιτέχνες.

Κατηγορία Οικονομία
- 08|08|2017 11:50

Τις σοβαρές δυσκολίες ως προς τη χωροθέτηση νέων τουριστικών - ξενοδοχειακών μονάδων στη Λέσβο, όπου δεν υπάρχουν ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ, επισημαίνει με επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως «στην πολύπαθη Λέσβο, υπάρχουν μόνο δυο περιοχές ΣΧΟΟΑΠ, ο πρώην Δήμος Ευεργέτουλα, νυν ΔΕ Λέσβου, και ο πρώην Δήμος Μήθυμνας, νυν ΔΕ Λέσβου, και μια περιοχή ΓΠΣ, ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης, νυν ΔΕ Λέσβου, που χρήζει τροποποίησης. Επίσης στη δυτική και νότια Λέσβο, στις περιοχές τ. Δήμων Ερεσού - Αντίσσης, Πλωμαρίου, Πολυχνίτου καθώς και της Αγίας Παρασκευής, δεν έχουν καν ανατεθεί ΣΧΟΟΑΠ».

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά «την έγκριση και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, του νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό», προκειμένου να μην προστεθεί, όπως τονίζεται, «ένα ακόμα πρόβλημα -ιδιαίτερα σοβαρό και μεγάλο- που αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων στο νησί της Λέσβου», όπου όπως επισημαίνεται, «υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων».

ΠΡΟΣ:

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΥΠΕΝ)
1.1.ΥΠ’ ΟΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κου ΣΤΑΘΑΚΗ
1.2.ΥΠ’ ΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κου ΦΑΜΕΛΟΥ
ΚΟΙΝΟΠ.: 1.ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κο ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ
2.ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Κο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ
3.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3.1.ΥΠ’ ΟΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κου ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
3.2.ΥΠ’ ΟΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κου ΧΑΡΙΤΣΗ
4.ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κα ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
5.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙΦ. ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ
6.ΠΡΟΕΔΡΟ & ΜΕΛΗ ΠΕΡΙΦ/ΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛ. Π.Β.Α. –
ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ & ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ Π.Β.Α.
7.ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Π.Β.Α.
8.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ Π.Β.Α.
9.ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ
10. Μ.Μ.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19.7.2017 Α.Π. 1790
ΘΕΜΑ: Σοβαρές δυσκολίες χωροθέτησης νέων Τουριστικών / Ξενοδοχειακών μονάδων.
Σχετ.: α)Η υπ’ αριθμ.3632/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)
β)Η υπ’ αριθμ. 519/2017 απόφαση ΣτΕ
γ)Το υπ’ αριθμ. 13.6.17/ ΑΠ Οικ 28089 έγγραφο του ΥΠΕΝ

Kύριε Υπουργέ,
Σήμερα υπάρχουν διαπιστωμένες δυσχέρειες χωροθέτησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων, όπου δεν υπάρχουν ΣΧΟΟΑΠ & ΓΠΣ.
Στην πολύπαθη Λέσβο, υπάρχουν μόνο δυο περιοχές ΣΧΟΟΑΠ, ο πρώην Δήμος Ευεργέτουλα, νυν ΔΕ Λέσβου κι ο πρώην Δήμος Μήθυμνας, νυν ΔΕ Λέσβου και μια περιοχή ΓΠΣ, ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης, νυν ΔΕ Λέσβου, που χρήζει τροποποίησης . Επίσης στη Δυτική και Νότια Λέσβο, στις περιοχές τ. Δήμων Ερεσού – Αντίσσης, Πλωμαρίου, Πολυχνίτου καθώς και της Αγίας Παρασκευής, δεν έχουν κάν ανατεθεί ΣΧΟΟΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση, α) σχετ. του ΣτΕ, καταργήθηκε το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό του 2013 κι «επέστρεψε» η Χώρα στο αντίστοιχο Ειδικό Χωροταξικό του 2009.

Με νεώτερη απόφαση, β) σχετ. του ΣτΕ, δεν ισχύει ούτε το Ειδικό Χωροταξικό του 2009, με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή σε παλαιότερο καθεστώς.
Ούτε όμως η ισχύς των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, σύμφωνα με το πρόσφατο έγγραφο, γ) σχετ. του ΥΠΕΝ, δεν επιλύει το πρόβλημα, διότι δεν αντιμετωπίζει ούτε απαντά σ’ όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, μη αποκλείοντας να επανέλθει το ΣτΕ και με νεώτερη απόφασή του να άρει τη δυνατότητα χωροθέτησης νέων ξενοδοχειακών μονάδων με βάση τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Κύριε Υπουργέ,
Ύστερα απ’ τα προαναφερθέντα, παρακαλούμε την προσωπική σας παρέμβαση, για την έγκριση (το γρηγορότερο δυνατόν) του Νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού κι Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, προκειμένου να μην προστεθεί σ’ αυτά που ήδη βιώνουμε, ένα ακόμα πρόβλημα – ιδιαίτερα σοβαρό και μεγάλο – που αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων στο νησί μας. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον ξένων μεγαλοεπενδυτών για ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στη Λέσβο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία / διέξοδος στις μεγάλες δυσκολίες / αδιέξοδά μας! Βοηθήστε μας!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|08|2017 11:30

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, «Χαλίμ Μπέη», τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας Τούρκων Καλλιτεχνών, με τίτλο «Εγώ και η Κωνσταντινούπολη - Ben Istanbul».

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης και ο Μεχμέτ Τζεϊλάντ, αναφέρθηκαν στην αξία της έκθεσης και γενικότερα στην ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων. Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αφού καλωσόρισε τους Τούρκους καλλιτέχνες και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στην έκθεση, χαρακτηρίζοντας την ως ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη περαιτέρω συστηματικής καλλιέργειας των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, σε πολλούς και ποικίλους τομείς.

Ακολούθως ο δήμαρχος, με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, απένειμε στον ιδιοκτήτη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης «Ελγκίζ», εγγονό του Χαλίμ Μπέη, Τζαν Ελγκίζ, τον τίτλο τιμής του «Πρέσβη της Λέσβου», για την μεγάλη του προσφορά στο νησί και ιδιαίτερα στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού και για τη δημιουργία των «Φίλων της Μυτιλήνης», που συμβάλλουν στην προβολή της Λέσβου στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία γενικότερα. «Στέλνουμε από τη Λέσβο ένα δυνατό μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης των λαών και η σημερινή σπουδαία αυτή εκδήλωση, καθώς και ο τίτλος τιμής του “Πρέσβη της Λέσβου” στον κ. Τζαν Ελγκίζ, σε έναν άνθρωπο με πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα μέσω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα ακόμη λιθαράκι στις προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, βήμα - βήμα, συστηματικά και μεθοδικά. Ειδικότερα, όμως, με τη σημερινή βράβευση, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να επισημοποιούμε και να τιμούμε αυτό που κάνει εδώ και χρόνια ο κ. Ελγκίζ, δηλαδή να είναι πρέσβης του νησιού μας στην Τουρκία και να προβάλει την Λέσβο παντού με τον καλύτερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

Ευχαρίστησε για την τιμή ο Ελγκίζ
«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Στο πρόσωπο του δημάρχου και του αντιδημάρχου, σας ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη αυτή τιμή» είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Ελγκίζ και μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειας του με τη Λέσβο. «Ο πολιτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αδελφοσύνη των λαών. Μαζί θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ο Μπάμπης Στυλιανίδης, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Μιχάλη Ψύρρα και την Νίκη Κεραμέκη.

Κατηγορία Παιδεία
- 08|08|2017 11:16

Εξαρχής εκτιμήθηκε ως ένα σημαντικό πρόβλημα που θα έχρηζε λύσης σοβαρής και όχι πρόχειρης και στην πορεία του καλοκαιριού, επιβεβαιώνεται πως αποτελεί μείζον ζήτημα για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και φυσικά τον Δήμο Λέσβου. Τούτο δεν είναι άλλο, από το πώς θα συστεγαστούν (αναγκαστικά) με τον καλύτερο δυνατό λειτουργικά τρόπο, τα σχολεία που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιούνη. 

Με το 1ο Δημοτικό του Πλωμαρίου, που χαρακτηρίστηκε ως ακατάλληλο Γ΄ βαθμού και εξετάζεται η λύση της συστέγασής του με το 3ο Δημοτικό της ίδιας περιοχής, να καταδεικνύει περίτρανα πως ο προγραμματισμός για την ελάχιστη δυνατή ενόχληση των μαθημάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Με το Σύλλογο Γονέων του σχολείου, να αντιδρά χθες δυναμικά στη συνάντησή του με τον προϊστάμενο κ. Καπιωτά, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κ. Κατσαρό και τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Κατσαβέλλη, στην προοπτική τα παιδιά τους να ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη τα μαθήματα με απογευματινή βάρδια.

Πώς έχει η κατάσταση
Τα δεδομένα μετά το σεισμό για τις περιπτώσεις των χαρακτηρισμένων ως «ακατάλληλων» κτηρίων σχολείων, είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Ο Δήμος Λέσβου έχει αναλάβει ήδη τις αποκαταστάσεις ζημιών στα κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάλληλα Α΄ και Β΄ βαθμού» και ο πρώην ΟΣΚ (οι «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.») εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα». Εξίσου γνωστό είναι γενικά πως υπάρχει και ζήτημα με την επάρκεια των λυόμενων αιθουσών που έχει αιτηθεί γενικότερα η Λέσβος για τις κατεπείγουσες ανάγκες της, ελέω σεισμού. Τούτων δοθέντων, η συνεργασία του Δήμου Λέσβου με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τον προγραμματισμό των μαθημάτων τον Σεπτέμβρη, με αναγκαστικές συστεγάσεις σχολείων, βάρδιες πρωί-απόγευμα αλλά και αξιοποίηση λυομένων αιθουσών, εξελίσσεται σε πρόβλημα για δυνατούς λύτες.

Γιατί «όχι»
Με τους γονείς των μαθητών του 1ου Δημοτικού Πλωμαρίου, που έχει χαρακτηριστεί ως «κόκκινο» και συγκεκριμένα Γ΄ βαθμού ακατάλληλο, να αντιδρούν στην προοπτική τα παιδιά τους να συστεγαστούν με το 3ο και να κάνουν μαθήματα σε απογευματινή βάρδια. Τα (αντ)επιχειρήματα των γονέων, είναι λογικά, αφού θεωρείται γενικά «βάρβαρο» το απογευματινό ωράριο (που πάντως συναντά κανείς συχνά σε σχολεία πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας), αλλά δημιουργεί και παράπλευρα προβλήματα, που ακούνε στο όνομα «φύλαξη» των παιδιών τα πρωινά. Με τους εργαζομένους κατά κύριο λόγο γονείς, να ισχυρίζονται πως δεν μπορούν τα παιδιά να είναι καθημερινά μόνα στο σπίτι…

Νέα αυτοψία
Στο πλαίσιο λοιπόν της συνάντησης των γονέων που αντέδρασαν στο μέτρο του απογευματινού ωραρίου που τους παρουσιάστηκε από τους κ.κ. Κατσαρό, Κατσαβέλλη και Καπιωτά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Πλωμαρίου, αντιπρότεινε να ζητηθεί άμεσα νέος τεχνικός έλεγχος από τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», εκτιμώντας πως οι ζημιές δεν είναι τόσο μεγάλες που να καταστούν το κτήριο του σχολείου ως «κόκκινο». Εξάλλου το σχολείο εξωτερικά τουλάχιστον, δεν δείχνει να έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που να το κατατάσσει στην κατηγορία των ακατάλληλων Γ΄ βαθμού. Με στόχο να «ανέβει» το επίμαχο κτήριο τουλάχιστον στον χαρακτηρισμό «Β΄ βαθμού» και να αναλάβει άμεσα δηλαδή ο Δήμος την αποκατάσταση των διαπιστωμένων ζημιών.

Η «φόρμουλα» για τα κοντέινερς
Ο Δήμος Λέσβου (δια των παρόντων στη συνάντηση εκπροσώπων του, κ.κ. Κατσαρό και Κατσαβέλλη), έκανε δεκτό το αίτημα των γονέων να ζητηθεί δηλαδή εκ νέου αυτοψία από τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», αλλά όπως είναι λογικό, διατηρεί πολλές επιφυλάξεις, αφού η ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί κανείς να… ρισκάρει. Όσο κι αν είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί ομαλά η δια… περιφοράς πραγματοποίηση των μαθημάτων, στα σχολεία που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος. Ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί -πάντα με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης- να βρει την ιδανική «φόρμουλα» στο διαμοιρασμό των κοντέινερς που θα καταφθάσουν στο νησί, για τα προβληματικά σχολεία.
Για να γίνει τώρα πλήρως αντιληπτό το πρόβλημα που υπάρχει με το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, στο μεν πρώτο φοιτούν 92 μαθητές και στο δε δεύτερο, 115. Που καθιστά αδύνατη καταρχήν την ταυτόχρονη (σε πρωινό ωράριο) συστέγασή τους. Επίσης στο κτήριο του 3ου Δημοτικού, λειτουργεί και νηπιαγωγείο με 35 παιδιά.

 

 

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top