FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Κοινωνία
- 13|06|2017 00:16

«Το ‘χασα γιε μ’ το σπίτι μ’»! Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα που μας είπε μια γιαγιά που συναντήσαμε στην νότια έξοδο της Βρίσας. Ήταν από τους «τυχερούς» της χθεσινής ημέρας. Επέζησε από το σεισμό παρά την ολική καταστροφή του σπιτιού που είχε φτιάξει με τους κόπους μιας ζωής. Την μάζεψαν οι δικοί της άνθρωποι (η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Νικολάρα) και θα την φιλοξενήσουν όσο χρειαστεί. Πολλά ανάλογα περιστατικά είδαμε στις τρεις ώρες που βρεθήκαμε στην Βρίσα χθες το απόγευμα. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε γειτονικά χωριά, άλλοι στην Μυτιλήνη όπου βρίσκονται συγγενείς και φίλοι. Ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που μένουν πίσω χωρίς να έχουν σπίτι. Κάποιοι θα μετακομίσουν στα εξοχικά σπίτια που έχουν στα Βατερά. Πολλοί θα κοιμηθούν στο γήπεδο του Πολιχνίτου, όπου δημιουργείται ένας πρόχειρος καταυλισμός.

Βίντεο-Φωτογραφίες: Ιγνάτης Τσικνής

Οι κάτοικοι του χωριού μας έλεγαν ότι δεν μπορεί να μείνουν σε σκηνές υπερήλικες άνθρωποι, με χρόνια προβλήματα υγείας που χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Είναι άμεση ανάγκη όσοι δεν έχουν σπίτι να μεταφερθούν στα ξενοδοχεία των Βατερών που έτσι κι αλλιώς αυτή την περίοδο δεν έχουν τουρίστες.

Αυτή την ώρα η πρώτη προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι.

Η καταστροφή στο χωριό είναι σχεδόν ολική. Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες, όταν θα γίνει η εκτίμηση της κατάστασης, η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών του χωριού, ακόμη κι αυτά που δεν έχουν καταρρεύσει, θα χαρακτηριστούν ακατοίκητα.

Ολική είναι η καταστροφή του σχολείου του χωριού. Οι δύο αστυνομικοί που συναντήσαμε στον περίβολο μας είπαν: «ευτυχώς την ώρα του σεισμού δεν υπήρχαν παιδιά στο σχολείο». Οι εξωτερικοί τοίχοι του σχολείου έχουν καταρρεύσει. Η σκεπή του σχολείου στέκονταν στην θέση της στηριζόμενη στις μεσοτοιχίες.

Περπατώντας ανάμεσα στα χαλάσματα κατεβήκαμε από το σχολείο στο κέντρο του χωριού, στο πλάτανο και το κάτω μέρος του χωριού. Εκεί όπου δεν υπάρχει όρθιο ούτε καφενείο, ούτε σπίτι.

Μηχανήματα του στρατού και του Δήμου είχαν από ώρα ξεκινήσει τις προσπάθειες να καθαρίσουν τους δρόμους του χωριού από τα χαλάσματα. Η αστυνομία μάταια προσπαθούσε να πείσει τους κατοίκους πως πρέπει να απομακρυνθούν από το χωριό καθώς υπήρχε πολύ μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης ετοιμόρροπων κτισμάτων.

Λίγο πριν την πλατεία του χωριού συναντήσαμε τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος όταν ρωτήθηκε γιατί στη Βρίσα τόσο μεγάλη καταστροφή είπε: «Τα εδάφη στη συγκεκριμένη περιοχή είναι χαλαρά, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι υψηλός και το χωριό είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού».

Μερικά μέτρα πιο πέρα εκτυλίσσονταν η πιο θλιβερή σκηνή του δράματος. Οι άνδρες της πυροσβεστικής έβγαζαν από τα χαλάσματα ενός σπιτιού νεκρή μια γυναίκα. Οι δικοί της άνθρωποι μάθαιναν εκείνη την ώρα ότι ανασύρονταν νεκρή. Η ώρα ήταν ήδη 8.30 το βράδυ.

Ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Αριστείδης Ταξείδης, του οποίου το σπίτι είναι ένα από αυτά που καταστράφηκαν μας είπε πως έχει ζήσει τρεις σεισμούς στην ζωή του. Αυτός ήταν πιο καταστροφικός για το χωριό του. Με αυτή την διαπίστωση συμφωνούσαν και οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 23:24

Τα αντανακλαστικά των πολιτών στην τραγωδία της Βρίσας, αποδείχθηκαν άμεσα, με δεκάδες να τηλεφωνούν στα γραφεία του «Ε» για να εγγραφούν ως εθελοντές για να συνδράμουν στο οτιδήποτε μπορούν, των επιχειρήσεων των διασωστών και του Στρατού, ανταποκρινόμενοι και στο σχετικό κάλεσμα της τοπικής κοινότητας Βρίσας.

Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν και η πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του καφέ «Deliciοus», που ενημέρωσαν χθες αργά το βράδυ για την πρωτοβουλία τους να συλλέξουν τρόφιμα και νερά, με σκοπό να διατεθούν στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής. Με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε», οι ιδιοκτήτες του καφέ καλούν όσους μπορούν να προσφέρουν, να το κάνουν στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 20 (πλησίον της ACS).

Κινητοποίηση υπήρξε και εκ μέρους του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου, το οποίο θέλοντας να συμπαρασταθεί στους κατοίκους του άτυχου χωριού, ανακοίνωσε τη δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της Βρίσας από και προς τη Μυτιλήνη για ένα μήνα.

Επιπρόσθετα, η Αερολέσχη Μυτιλήνης έθεσε το αεροπλάνο της στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο των "Γιατρών του Κόσμου" βρίσκεται στη Βρίσα για την παροχή ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ανοικτή γραμμή για όλο το 24ωρο στο υπηρεσιακό τηλέφωνο 6955665696. Άμεσα εστάλησαν ακόμα στην πληγείσα περιοχή, τόσο από τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα" όσο και από την IRC, σκηνές, υπνόσακοι, κουβέρτες και υποστρώματα, ώστε να μείνουν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Εγκέλαδου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 20:37

Δυστυχώς, οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, αναφορικά με την γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα χαλάσματα του σπιτιού της στη Βρίσα της Λέσβου.

Τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν στο γκρεμισμένο σπίτι, την ανέσυραν νεκρή. Πρόκειται για τη γυναίκα που αρχικά είχε εκτιμηθεί πως ήταν 57 ετών, ωστόσο πλέον επιβεβαιώνεται πως το θύμα του φονικού σεισμού των 6,3R ήταν μια μητέρα δύο παιδιών, ηλικίας μόλις 43 ετών.

Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους οικείους της. Καλό κουράγιο στην οικογένειά της.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 19:04

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στη Βρίσα της Λέσβου, για τον απεγκλωβισμό της 57χρονης γυναίκας που καταπλακώθηκε από τα χαλάσματα του σπιτιού της, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 ρίχτερ!

Η φωτογραφία που εξασφάλισε το Emprosnet.gr είναι χαρακτηριστική από το μέγεθος της καταστροφής, με τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να μετακινήσουν τους σορούς από τα μπάζα.

Στη Βρίσα, σχεδόν το 80% των σπιτιών έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και ήδη επεξεργάζεται σχέδιο εκκένωσης του χωριού, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 17:41

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λέσβου, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, επεξεργάζεται σχέδιο εκκένωσης της Βρίσας, μετά τις καταστροφικές ζημιές που καταγράφηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 ρίχτερ, το μεσημέρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον προχωρήσει το σχέδιο εκκένωσης, οι κάτοικοι του χωριού θα διανυκτερεύσουν στο Στάδιο Πολιχνίτου σε σκηνές, οι οποίες είναι ήδη καθ' οδόν προς τη νότια Λέσβο.

Κλιμάκια του Στρατού αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα την τοποθέτηση των σκηνών στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου Πολιχνίτου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 17:19

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή διεξάγεται επιχείρηση των σωστικών μέσων στη Βρίσα ώστε να απεγκλωβίσουν μια 57χρονη γυναίκα, που βρισκόταν εντός της οικίας της όταν εκείνη κατέρρευσε!

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, τραυματίας βγήκε από το σπίτι ο σύζυγος της 57χρονης γυναίκας, που ειδοποίησε για το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι μέσα στο σπίτι.

Τα σωστικά συνεργεία, που πλησίασαν στο χωριό με μεγάλη δυσκολία, αφού έχει αποκοπεί ο δρόμος προς το χωριό, προσπαθούν εναγωνίως να βρουν κάποιο σημάδι ζωής από τη γυναίκα ωστόσο δεν υπάρχει καμία επικοινωνία ως αυτή την ώρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οκτώ ακόμη τραυματίες από το χωριό, που μεταφέρθηκαν με κατάγματα και επιφανειακά τραύματα στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 17:12

Ζημιές σε τοιχία και κάποιες φθορές σε νεοκλασικά κτίρια όπως το Παλιό Δημαρχείο στην Προκυμαία ή το κτίριο που στεγάζει το κατάστημα "Benetton".

Δείτε το βίντεο του Emprosnet.gr

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 16:56

Τις πληγές της μετρά η νότια Λέσβος από τον Εγκέλαδο, που χτύπησε με μανία και 6,3 ρίχτερ το νησί μας λίγο πριν της 15:30 το μεσημέρι, σήμερα.

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από τη Βρίσα είναι σοκαριστικές, με πολλά κτίρια να έχουν καταρρεύσει και αρκετές ζημιές σε σταθευμένα αυτοκίνητα.

Επιπρόσθετα, σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στο καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου στο Λισβόρι. Έχει αναφερθεί επίσης η κατάρρευση τοίχου στο παλιό ελαιοτριβείο της εκκλησίας στην περιοχή, καθώς και σημαντικές ζημιές σε παλιά σπίτια.

Αξίζει να σημωθεί ότι αυτή την ώρα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο Λισβόρι και οι κάτοικοι είναι έξω από τα σπίτια τους, μην μπορώντας να πιστέψουν αυτό που τους επεφύλασσε ο Εγκέλαδος. 

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 16:40

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στη νότια Λέσβο από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 ρίχτερ, που "ταρακούνησε" τη Λέσβο στις 15:25!

Με εντολή του Υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη, αναχώρησαν με ελικόπτερο έχοντας προορισμό τη Λέσβο ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης και κλιμάκιο του Υπουργείου, μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Σκοπός τους να διαπιστώσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε σπίτια, αλλά και οδικό δίκτυο, έχοντας μια πλήρη εικόνα της νότιας Λέσβου που επλήγη από τον εγκέλαδο.

Κατηγορία Κοινωνία
- 12|06|2017 15:37

Μία από τις ισχυρότερες, αν όχι η ισχυρότερη, σεισμική δόνηση, κατεγράφη πριν από λίγο, αναστατώνοντας όλη τη Λέσβο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για δόνηση της τάξης των 6,3 ρίχτερ (στις 15:28) και ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές κυρίως στη νότια Λέσβο. Εν τω μεταξύ στις (15:35) σημειώθηκε και μετασεισμός έντασης 4,6 ρίχτερ. 

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές στη νότια Λέσβο και ήδη υπάρχουν αναφορές για πτώσεις σοβάδων και ρωγμές εντός σπιτιών σε χωριά, όπως Βρίσα και Λισβόρι.

Η δόνηση έγινε αισθητή ως την Αττική, ενώ τον τρόμο έζησαν και στα απέναντι παράλια της Τουρκίας, όπου τα Μέσα αναφέρουν πως έγινε αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Συνεχής η μετασεισμική δραστηριότητα, με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να καταγράφει δονήσεις εντάσεως 3 και 3,2 ρίχτερ στις 16:00, 16:05 και 16:10.

Με εντολή του Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη αναχώρησε ήδη από την Αθήνα κλιμάκιο μηχανικών με προορισμό τη Λέσβο για να διαπιστωθούν τα προβλήματα σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο.

Το emprosnet.gr θα σας ενημερώνει για κάθε εξέλιξη...

Δείτε στο βίντεο του Αποστόλη Παρασκευόπουλου τις ζημιές από τη Βρίσα

Κατηγορία Πολιτισμός
- 12|06|2017 13:59

Αυλές, χρώματα, κουρτίνες, συμπεριφορές, φωνές. Πόσες μικρές λεπτομέρειες ομορφαίνουν ή δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας και νομίζουμε ότι είναι ασήμαντες; Ευτυχώς τη σημασία τους επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος Ελληνοαμερικανίδα φωτογράφος με καταγωγή από τον Άνω Χάλικα (!), αλλά και την Καρδίτσα και την Καλαμάτα, Stella Johnson. Μη χάσετε, όσοι δεν πήγατε, την έκθεσή της στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στον εκθεσιακό της χώρο, 3η πάροδος Μικράς Ασίας, στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, έως την Τρίτη 13 Ιουνίου!

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε φωτογράφους είτε γνωρίζουμε είτε όχι, που κρατούν απόσταση από τα υποκείμενα που συλλαμβάνουν με τον φακό τους, απόσταση νοητή όχι κυριολεκτική. Η διαφορά με τη Stella Johnson είναι ότι δεν κρατά απόσταση από τους ανθρώπους που φωτογραφίζει. Μπορεί και τους γνωρίζει, μαθαίνει για τη ζωή τους, μπαίνει σπίτι τους και κρατά δεσμούς.

 

Συγκινητική ιστορία

«Με την κύρια Στέλλα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Από τότε που ήμουν 4-5 ετών περίπου. Κάθε καλοκαίρι μας επισκέπτεται και με βγάζει υπέροχες φωτογραφίες... Την ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα και την αγαπώ πολύ!», λέει στο «Ε» η Ρούλα Ψάνη. Ο δεσμός της κ. Johnson με τη Ρούλα είναι πολυετής, παρόλο που η δεύτερη είναι μόλις 15 ετών! Τη φωτογράφισε όταν εκείνη ήταν περίπου τεσσάρων να διαμαρτύρεται στα σκαλιά του σπιτιού δίπλα σε μια γιαγιά. Από τότε τη βλέπει κάθε χρόνο όταν έρχεται στη Μυτιλήνη και τη φωτογραφίζει εκ νέου. Έτσι την περασμένη Τετάρτη με πολύ καμάρι η Ρούλα πήγε στα εγκαίνια της έκθεσης της κ. Johnson με την οποία φωτογραφήθηκαν μπροστά από την πρώτη φωτογραφία που εγκαινίασε τη σχέση τους, με το φακό του Ηλία Μάρκου. Και κάπως έτσι διαμορφώθηκαν όλες οι σχέσεις της με τους ανθρώπους του νησιού: Τον Κώστα, τον κουρέα και άλλους για τους οποίους μπορεί να μιλά ώρες.

Ο πρόεδρος της ΦΕΜ Στρατής Τσουλέλλης καμαρώνει για τη σύνδεση της ΦΕΜ με την κ. Johnson και εκθειάζει το έργο της, από το πώς συλλαμβάνει ο φακός της το φως και τα χρώματα μιας κουρτίνας μέχρι την κίνηση του κουρέα όταν κουρεύει τον πελάτη του.

Η Ελληνοαμερικανίδα φωτογράφος, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το φωτογραφικό της πρότζεκτ για την ελληνική κουλτούρα με εικόνες κυρίως από τη Λέσβο και την Κρήτη, όπου επισκέπτεται κάθε χρόνο. Στα άμεσα σχέδιά της είναι ένα βιβλίο - λεύκωμα με φωτογραφίες από την ελληνική καθημερινότητα.

Με το προσφυγικό η ίδια συνειδητά επέλεξε να μην εμπλακεί, παρόλο που έχει πολύ καλή γνώση του τι συμβαίνει στη Λέσβο: «Βλέπω πάντα ως εξωτερικός παρατηρητής. Δεν μπορώ και δεν θέλω να αποτυπώσω κάτι που δεν γνωρίζω καλύτερα από τους ντόπιους φωτογράφους που έκαναν καταπληκτική δουλειά. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να προσφέρω κάτι καινούριο».

Η St. Johnson ανησυχεί και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα της. «Οι συνάδελφοί μου κι εγώ είμαστε απογοητευμένοι από την εκλογή του Τραμπ. Φοβόμαστε την άνοδο του ρατσισμού, του σεξισμού και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζει. Αν και έντονα πολιτικοποιημένη, δεν το καταγράφει με τον φακό της αυτό που ζει. Όμως θεωρεί ότι με τη δράση και τη διαμαρτυρία μπορεί οι επόμενες εκλογές να έχουν «δημοκρατικότερο αποτέλεσμα». Το «κανονικό» της όνομα θα ήταν Κατερίνα Γιαννακοπούλου, αν ο πατέρας της δεν το μετέτρεπε σε Johnson.

 

Κατηγορία Δήμος
- 12|06|2017 13:57

 

Η προεργασία για την επίσκεψη του δημάρχου στην Αθήνα για έναν νέο κύκλο συζητήσεων με βασικά κυβερνητικά στελέχη φαίνεται ότι προχωρά ικανοποιητικά, με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αλλά και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό να αποτελούν τους πρώτους που αποδέχθηκαν τη συνάντησή τους με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, οι προπαρασκευαστικές επαφές από τη Μυτιλήνη συνεχίζονται, προκειμένου να εξασφαλιστούν συναντήσεις και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση αλλά και τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, με ερωτηματικό να αποτελεί το πώς θα μπορέσει να βρει δίαυλο (νέας) επικοινωνίας με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται.

Αξιοσημείωτο στην όλη αυτήν προσπάθεια που γίνεται για να μπορέσει ο δήμος να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από το Ειδικό Αναπτυξιακό και κυρίως να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει εδώ και μήνες για αποζημιώσεις (πλημμύρες και προσφυγικό) που αγγίζουν τα 8 εκ. ευρώ είναι το γεγονός πως για το «φιξάρισμα» των ραντεβού με τα κυβερνητικά στελέχη συνδράμει και ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με γνωστές τις «ψυχροπολεμικές» σχέσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ με τη δημοτική αρχή.

Ο νέος κύκλων επαφών της δημοτικής αρχής με βασικά κυβερνητικά στελέχη, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη, με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να περιμένει τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό αλλά και τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα στη μία το μεσημέρι στο γραφείο του. Η πλευρά της δημοτικής αρχής αναμένεται να κάνει νέα κρούση στον υπουργό για την εκκρεμότητα των αποζημιώσεων του προσφυγικού, όπου ως γνωστόν ο Δήμος Λέσβου έχει αιτηθεί 4,5 εκ. ευρώ και έχει λάβει (από το 2015) μόλις 750.000 ευρώ, αλλά και να ζητήσει (ξανά) επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες του Δήμου Λέσβου, που αποδεδειγμένα είχε και εξακολουθεί να έχει αυξημένες ανάγκες.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως μεταξύ των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και του υπουργού θα υπάρξει και συζήτηση για την προοπτική των παιδικών χαρών, για τις οποίες το Υπουργείο έχει ζητήσει απ’ όλους τους δήμους της χώρας τη σύνταξη τεχνικών δελτίων για να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους, με τον Δήμο Λέσβου να διαθέτει ως γνωστόν πάνω από 100 παιδικές χαρές και ως εκ τούτου να έχει άμεσο ενδιαφέρον για το πώς θα προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησής τους αφενός αλλά και αναβάθμισή τους αφετέρου.

 

Οι δυστοκίες και η… άφαντη ΕΤΑΔ

Ωστόσο, η προεργασία της επίσκεψης Γαληνού στην Αθήνα καταγράφει και αστοχίες, αφού μέχρι και χθες δεν είχε κλείσει το προσδοκώμενο ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό. Επιπλέον, η επίσκεψη της Ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου την ερχόμενη Τετάρτη στη Χίο αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εξασφάλισης ενός ραντεβού μαζί του από τα στελέχη της δημοτικής αρχής.

Επί του παρόντος, δυστοκία παρατηρείται και στην προσπάθεια επίσκεψης στο γραφείο του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Δέδε, ο οποίος είναι και το πρόσωπο που μπορεί να ξεκλειδώσει την κάνουλα των χρηματοδοτήσεων για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του 2016, από τις οποίες ο δήμος περιμένει -υπενθυμίζεται- 4 εκ. ευρώ περίπου, μαζί με την πρόβλεψη αποκατάστασης των ζημιών που υπέστη τον περασμένο χειμώνα η ΔΕΥΑΛ. Ακόμη, μέχρι στιγμής τα τηλέφωνα από τη Μυτιλήνη δεν έχουν καταφέρει να τύχουν ανταπόκρισης από εκείνα της ΕΤΑΔ, η οποία κρατά στα χέρια της τις υποθέσεις του Παλιού Λιμεναρχείου και του πάρκινγκ της «Οδυσσέα Ελύτη», οι οποίες «καίνε» το δήμο, που θέλει να της πάρει -με οποιονδήποτε τρόπο- στην κυριότητά του.

Για τις δυστοκίες αυτές, ωστόσο, και για το «φιξάρισμα» των προαναφερθέντων ραντεβού έχει ζητηθεί η εμπλοκή του κυβερνητικού βουλευτή στη Λέσβο Γιώργου Πάλλη, ο οποίος και στο παρελθόν είχε «ανοίξει» με ευκολία την πόρτα αρκετών υπουργών για τα στελέχη της δημοτικής αρχής και δείχνει «ζεστός» να το κάνει ακόμη μια φορά, σε μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να σημάνει και κάτι σε ό,τι αφορά το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που χαρακτηρίζει σήμερα τις σχέσεις Γαληνού και τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

 

  

Ήρθε η έγκριση χωροθέτησης του κολυμβητηρίου!

 

Στις 3 το μεσημέρι, πάντα την Τρίτη, ο δήμαρχος μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Καρασάββα θα έχει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, με μείζον ζήτημα φυσικά εκείνο του νέου κολυμβητηρίου.

Ο δήμος πηγαίνει στη Γενική Γραμματεία έχοντας από χθες ένα πολύ… χαρμόσυνο έγγραφο στα χέρια του, καθώς έφτασε και επίσημα η έγκριση της χωροθέτησης του κολυμβητηρίου στα Θέρμα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί (καθαρά γραφειοκρατικά) μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που δείχνει κιόλας πως έκλεισε η υπόθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία υπεβλήθη από τη δημοτική αρχή πριν από δύο μήνες, αλλά από τη Γενική Γραμματεία ζητήθηκαν κάποιες διορθώσεις. Η έγκριση της χωροθέτησης που έφτασε χθες στα γραφεία του Δήμου ουσιαστικά διευθετεί οριστικά το πώς, πού και με τι προδιαγραφές θα γίνουν οι εργασίες μέσα στο κολυμβητήριο, με το ραντεβού πια με τον κ. Συναδινό να έχει αξία για τον καλύτερο προγραμματισμό των αμέσως επόμενων κινήσεων που απαιτεί η διαδικασία, που θα οδηγήσει στη δημοπράτηση αυτού του έργου πνοής για τον λεσβιακό ναυταθλητισμό.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Σελίδα 1 από 3
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top