Λίγα απ' όλα

22/11/2018 - 16:06 Ενημερώθηκε 22/11/2018 - 16:09

Σταράτες κουβέντες

 

Καθολική Εκκλησία και Γ΄ Ράιχ

 

Οι πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας την δεκαετία 1930-1940 πλήρωναν ετήσια συνδρομή, την οποία εισέπρατταν οι κατά τόπους καθολικοί επίσκοποι. Επειδή η συνδρομή ήταν προαιρετική οι εισπράξεις δεν ήταν οι αναμενόμενες!

Όταν ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία για να δελεάσει τον Πάπα και να μην τον έχει απέναντι με νόμο κατέστησε υποχρεωτική την ετήσια συνδρομή προς την καθολική εκκλησία των πιστών της και ανέθεσε την είσπραξΉ της στις οικονομικές υπηρεσίες της Γερμανίας. Έτσι ο Πάπας εισέπραττε όλες τις συνδρομές των πιστών του της Γερμανίας ανέξοδα!

 

Καθολική Εκκλησία και Γ΄ Ράιχ

Όταν κατέρρευσε το φασιστικό καθεστώς της Γερμανίας ο Χίτλερ, η Εύα Μπράουν, ο Γκέμπελ με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους αυτοκτόνησαν. Αρκετοί απ’ τα μεγάλα στελέχη όπως Άιχμαν, Μέγκελε και άλλα λουλούδια του ναζισμού διέφυγαν πριν μπουν οι Ρώσοι στη Γερμανία.

Κρυπτόμενοι στα Καθολικά μοναστήρια της Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας και βοηθούμενοι από τους καλογέρους κατάφεραν να φτάσουν στη νότια Αμερική και να βρουν περίθαλψη από τα τοπικά δικτατορικά καθεστώτα. Ο Πάπας ανταπέδωσε την υποχρέωση προς τον Χίτλερ. Ψήγματα ιστορίας.

 

Φτηνές δικαιολογίες κακών ηθοποιών

Διάβασα σε αθηναϊκή εφημερίδα άρθρο του κ. Ευσταθίου Βεργωνή αντ/δρου της ενώσεως δικαστών και εισαγγελέων με τίτλο «Δικαστική ανεξαρτησία και δικαστές». Μου άρεσε και σας μεταφέρω ένα απόσπασμα που αναφέρεται στους πολιτικούς γενικώς. Χρησιμοποιούν γράφει… «φτηνές ηθικολογίες κακών ηθοποιών που για να πάρουν ψήφους διεγείρουν τα χαμηλά εκδικητικά ένστικτα του πλήθους, τη μνησικακία και τη μοχθηρία, τη χαρά να βλέπεις τους ισχυρούς να ταπεινώνονται».

 

Το «ΕΜΠΡΟΣ» ξανάγινε εβδομαδιαίο

Όταν το Γενάρη του 1990 άρχισα να συνεργάζομαι με το «Εμπρός» του Μανώλη η εφημερίδα ήταν εβδομαδιαία και το μόνιμο προσωπικό ήταν ο διευθυντής του με την Εριφύλη. Και τότε υπήρχαν άμισθοι συνεργάτες, ελάχιστοι βέβαια, και το έντυπο έκανε τεράστια προσπάθεια να επιζήσει και να καθιερωθεί. Και τα κατάφερε.

Τα τελευταία 15 -20 χρόνια το «Εμπρός» απέκτησε ιδιόκτητη στέγη, σύγχρονα εκτυπωτικά μηχανήματα, το περισσότερο έμμισθο προσωπικό και έγινε ημερήσιο. Αρκετοί ντόπιοι δημοσιογράφοι δούλεψαν στο «Εμπρός» και έφαγαν ψωμί. Άμισθοι συνεργάτες πέρασαν από την εφημερίδα έβαλαν το πετραδάκι τους και απήλθαν οι περισσότεροι. Εγώ και ο Μανώλης (εκδότης και διευθυντής) είμαστε από τους παλαιότερους γνώριμους της εφημερίδας αν θυμάμαι καλά.

 

Το «Εμπρός» ξανάγινε εβδομαδιαίο (2)

Είναι η μοναδική τοπική εφημερίδα που μπορεί κάποιος να τη διαβάσει στο διαδίκτυο σε καθημερινή βάση (emprosnet.gr) και σε έντυπη έκδοση το Σάββατο. Γιατί αυτή η αλλαγή; Ήταν μια κατάσταση ανάγκης και μόνο. Το διαδίκτυο με τα προϊόντα «της ώρας» ανάγκασε πολλές κεντρικές και επαρχιακές εφημερίδες να διακόψουν την έκδοση, ή να μειώσουν το προσωπικό και τα φύλλα των εντύπων. Να γίνω πιο κατανοητός: Είδηση που σημειώνεται αυτή τη στιγμή θα την διαβάσεις στο διαδίκτυο σε λίγες ώρες μετά, ενώ στις εφημερίδες την επομένη. Ωστόσο όπως με την εμφάνιση της τηλεοράσεως δεν εξαφανίστηκε το θέατρο και ο κινηματογράφος, το ίδιο δεν θα εξαφανιστούν και οι εφημερίδες.

Τα δύο πρώτα εβδομαδιαία φύλλα του «Εμπρός» ήταν υπέροχα. Πολυσέλιδα, λειτουργική θεματική διάταξη της ύλης, πλήθος ρεπορτάζ και άρθρων. Δεν το περίμενα τόσο όμορφο. Με συγκίνησε.

 

Διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους ιερείς στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό, όπως έχει και τους περισσότερους αστυνομικούς. Παντού αρνητικές πρωτιές. Συγκεκριμένα οι κληρικοί όλων των βαθμίδων ανέρχονται σε 9.000 και η ετήσια δαπάνη για τη μισθοδοσία τους είναι 198 εκατ. ευρώ. Εκείνο το σημείο που ξεσήκωσε τους παπάδες είναι η διαγραφή τους από τις μισθοδοτικές καταστάσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταφορά τους στη δικαιοδοσία των Μητροπολιτών. Ο κ. Τσίπρας επ’ αυτού, δήλωσε ότι «σε βάθος δεκαετίας η Εκκλησία θα μπορεί να μισθοδοτεί τους κληρικούς από τα έσοδα της αξιοποίησης της περιουσίας τους». Αυτό κυρίως φοβούνται οι κληρικοί αναλογιζόμενοι το παρελθόν που κάθε παπάς εξαρτιόταν διοικητικά και οικονομικά από τον Δεσπότη. Κύριε Τσίπρα απεδείχθη ότι δεν έχεις το θάρρος να πάρεις μια σωστή απόφαση και να διαχωρίσεις τελικά Κράτος και Εκκλησία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey