Η Κυριακή των εγγονών μου

26/04/2022 - 10:00

Από τα τρία παιδιά μου ένα κατοικεί μόνιμα στο νησί και τα δύο εγγόνια μου τα βλέπω κάθε Κυριακή που τρώμε το μεσημέρι στο πατρικό σπίτι. Παρ' όλο αυτό αν κάποια Κυριακή απουσιάσουν λόγω άλλων υποχρεώσεων μου λείπουν πολύ. Ευτυχώς η κόρη μου σπάνια απουσιάζει τις Κυριακές, έστω και τ' απογεύματα. Τα ξενιτεμένα τα βλέπω τρεις φορές το χρόνο. Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι. Ο γιός μου έχει τρία μικρά αγόρια, τον Στρατή, τον Αντώνη και τον μικρό Μάριο. Τα περιμένω την Κυριακή για δύο εβδομάδες. Με φοβίζει μόνο ότι για να έρθουν στο νησί μας χρησιμοποιούν δύο αεροπλάνα, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά γιατί θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Τρέμει το φυλλοκάρδι μου μέχρι να φτάσουν. Το ωραίο είναι ότι με την άφιξη του γιου και της οικογένειας του η ατμόσφαιρα στο σπίτι αλλάζει άρδην. Το σπίτι γεμίζει φωνές χαρούμενες, μαλώματα, παιχνίδια παντός τύπου. Ο μεγάλος ο Στρατής (8 ετών) μου παραδίδει μαθήματα στο τάμπλετ και εγώ τους διηγούμαι ιστορίες. Θέλω να έρχονται σε επαφή με τη φύση και τα ζώα αν και τα έχουν και τα δύο προσιτά στην μόνιμη κατοικία τους. Εκείνο που παρατηρώ ιδιαίτερα είναι η δική μου μεταμόρφωση, σωματική και ψυχική. Λες και αυτομάτως εξαφανίζονται οι πόνοι στα πόδια και στη μέση, λες ότι τ' αυτιά ακούνε περισσότερο και τα μάτια βλέπουν πιο καθαρά. Ακόμα και τα συνήθη μικροκαυγαδάκια με την Ελένη σπανίζουν γιατί όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στα παιδιά. Μερικές φορές ο ενθουσιασμός με τα εγγόνια με κάνει να ξεχνώ τα παιδιά μου και το παράπονο το βλέπω στο βλέμμα τους και συνέρχομαι... Τέλος εμείς οι παππούδες δεν είμαστε καλοί παιδαγωγοί με τα εγγόνια μας γιατί αδυνατούμε να βάλουμε όρια στις απαιτήσεις τους. Ωστόσο η συναναστροφή με τα εγγόνια μου είναι οι καλύτερες ώρες της ζωής μου. 

Γιώργος Κύρτσος Ευρωβουλευτής 

Ο Λαμπράκης, ο ιδιοκτήτης των "ΝΕΩΝ", του "ΒΗΜΑΤΟΣ", του Οικονομικού και του άλλου "Ταχυδρόμου" προτιμούσε για το συγκρότημά του κομμουνιστές δημοσιογράφους. Ήταν μορφωμένοι, πειθαρχημένοι και δουλευταράδες. Ο Λαμπράκης δεν φοβόταν να μην του κάνει «φάκελο» η Ασφάλεια γιατί μαζί με την Ελένη Βλάχου κυβερνούσαν την Ελλάδα. Ο Μπάμπης Κλάρας, ο αδελφός του Άρη Βελουχιώτη, δούλευε στην "Ακρόπολη" τη δεξιά. Ο Γιώργος Κύρτσος συγκροτημένος με καλές σπουδές ξεκίνησε από το ΚΚΕ, όπως ο Θεοδωρικάκος, ο Τσίπρας και τόσοι άλλοι. Το 1977 από το ΚΚΕ διεγράφη και προσχώρησε στη ΝΔ όπου διακρίθηκε. Με πτυχίο του ΜΙΤ της Βοστώνης, διδακτορικό στο Λονδίνο και Κολλέγιο Αθηνών ήταν επόμενο ο λόγος του να έχει ουσία και να ακούγεται. Πάντα τον πρόσεχα όταν μιλούσε. Ολιγόλογος αλλά οι ιδέες του είχαν περιεχόμενο. Ο Κύρτσος δεν υπήρξε «γλάστρα», ούτε έψαχνε την προβολή. Ήταν περιζήτητος απ' τα κανάλια. Το 2019 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ. Απ' τις καλύτερες επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Δεν γνωρίζω τους λόγους που τον έκαναν να διαφωνήσει με τη ΝΔ και ν' αρχίσει να αντιπολιτεύεται το κόμμα που τον ανέδειξε ευρωβουλευτή. Σε μια τέτοια περίπτωση επιστρέφεις την βουλευτική έδρα στο κόμμα που σου την έδωσε και τραβάς το δρόμο σου. Αυτό δεν το κάνατε κ. Κύρτσο και ήταν μεγάλο λάθος, γιατί γίνατε σαν τους άλλους! Πολύ λυπάμαι μόνον γι' αυτό. 

Τα τάγματα ΑΖΟΦ στην Ουκρανία 

Όπως σας έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο στις τελευταίες εκλογές που έγιναν στην Ουκρανία το κόμμα που εκπροσωπούσε τα πάσης φύσεως φασιστοειδή έλαβε 2,2% των ψήφων του Ουκρανικού λαού και ο Ζελένσκι 73,22%. Και κόπτεται το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους φασίστες της Ουκρανίας και ξεχνούν ότι είναι υπεύθυνο όλο το πολιτικό σύστημα που η Χρυσή Αυγή έγινε τρίτο σε δύναμη κόμμα στη Βουλή. Ούτε ο «αριστερός» κ. Τσίπρας ότι συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου για να κυβερνήσει 4,5 χρόνια. Ούτε θυμάται τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μέχρι να υπογράψει το μνημόνιο να κάνει ΝΑΙ το 60% του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και να μείνει στην ιστορία ως παρένθεση. Το ΚΚΕ δεν το ψήφισα ποτέ αλλά τρέφω κάποιο σεβασμό στους παλιούς κομμουνιστές που γνώρισα και δεν θέλω να το ταυτίζω με τους άλλους. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου ευτυχή που δεν έζησα τον αυταρχισμό και των δύο πολιτικών συστημάτων με την κοινωνιολογική έννοια. Λυπάμαι όμως γιατί ένα κόμμα με ιστορία και θυσίες συμπλέει με την «Ελληνική Λύση» στο Ουκρανικό. 

Δάσκαλε θα πας στην Τουρκία; 

Με ξάφνιασε η ερώτηση συνδαιτυμόνα στο καφενείο. Προφανώς η ερώτηση συνδυάστηκε με την επανέναρξη του δρομολογίου Μυτιλήνης- Αιβαλί. Στην Τουρκία πήγα για πρώτη φορά το 1985 μαζί με δύο φιλικές οικογένειες. Ακολουθήσαμε τη διαδρομή με λεωφορείο Αιβαλί, Μπαλίκεσερ, Προύσα, Γέλοβα, Κωνσταντινούπολη. Η επιστροφή έγινε πάλι με λεωφορείο παραλιακά με κατάληξη τη Σμύρνη. Επί δικτατορίας Εβρέν έγινε το ταξίδι. Τη δεύτερη φορά ακολούθησα το Δήμο Γέρας όταν αδελφοποιήθηκε με τον Δήμο του Ανλτινολούκ. Δήμαρχος Γέρας ο Παύλος Βογιατζής. Άψογη φιλοξενία εκ μέρους των Τούρκων. Θα σταθώ στην πρώτη επίσκεψη. Ο αείμνηστος πατέρας μου 21 ετών υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στη Μικρά Ασία. Έζησε την προέλαση μέχρι τον Σαγγάριο και την άτακτη οπισθοχώρηση μέχρι τη Χίο. Εκεί αποβιβάστηκε. Ο παππούς μου ο Αντώνης ψώνιζε προμήθειες για το μπακάλικο του από τη Σμύρνη. Το παιδικό μου μυαλό μοσχομύριζε Ανατολή, από τις ιστορίες. Αυτά τα μέρη ήθελα να ιχνηλατήσω και έκανα το πρώτο ταξίδι. Εκπλήρωσα το τάμα στους προγόνους μου. Τα είδα όλα όσα ήθελα. Όχι δεν χρειάζεται να ξαναπάω. Επιθυμώ όμως διακαώς οι δύο λαοί να ζήσουν εν ειρήνη. 

NOVARTIS και Αμερική 

Η γνωστή πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία που απασχόλησε την ελληνική κοινωνία και τα απόνερα της συνεχίζουν να σχολιάζονται μέχρι τις μέρες μας. Στις ΗΠΑ πλήρωσε 347 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση για να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των στελεχών της για τις έκνομες ενέργειες τους. Στην Ελλάδα δόθηκαν αποζημιώσεις;  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey