Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

05/03/2020 - 15:11

Λόγω ηλικίας έφτασα την κυριαρχία των Επιθεωρητών στα Δημοτικά Σχολεία επί μια εφταετία. Για να γίνεις επιθεωρητής έπρεπε υποχρεωτικά να έχεις πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο ή στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και προ πάντων μπάρμπα στην ΕΡΕ ή στη ΝΔ…

Τα επιπλέον τυπικά προσόντα Πτυχίο Παντείου, Νομικής, Φιλολογίας προσμετρούσαν υπέρ του υποψηφίου επιθεωρητή, εφ’ όσον διέθετε μπάρμπα…

Στο πρόσωπο του επιθεωρητή συγκεντρώνονταν οι διοικητικές και επιστημονικές ιδιότητες. Δηλαδή ο επιθεωρητής με το συμβούλιο τοποθετούσε στο σχολείο τους δασκάλους που διορίζονταν, έκανε τις μεταθέσεις και αποσπάσεις, τις μισθοδοσίες κλπ. αλλά παράλληλα επιθεωρούσε και αξιολογούσε τους δασκάλους ανάλογα με την επιστημονική τους κατάρτιση. Στον τομέα αυτόν ήταν ο απόλυτος άρχων!

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (2)

Επειδή απ’ την καλή έκθεση του επιθεωρητή εξαρτιόταν η προαγωγή και η μετάθεση των δασκάλων η επιβολή των επιθεωρητών ήταν καθοριστική και απόλυτη στο προσωπικό των σχολείων. Οι δάσκαλοι φοβούνταν τους επιθεωρητές τους κολάκευαν ένιοι τους υπηρετούσαν και οι περισσότεροι εξόρκιζαν την κρίση τους. Μερικοί χρησιμοποιούσαν πολιτικό μέσον για να αποσπαστούν στα γραφεία των Επιθεωρητών ως βοηθοί.

Ο γράφων δεν υπήρξε συμπαθής από τους Επιθεωρητές. Τουλάχιστον τρεις φορές προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να διαγράψει εμπαθείς εκθέσεις. Ούτε ποτέ θέλησε να υπηρετήσει στα γραφεία των Επιθεωρητών ως βοηθός. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε γενικές γραμμές ήταν θετική και υπήρχε τάξη στα σχολεία.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (3)

Οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους εξορκίζουν την αξιολόγηση. Οι λόγοι πολλοί και απ’ την πλευρά του αξιολογητή και του αξιολογούμενου. Με την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία καταργήθηκαν οι επιθεωρητές και η αξιολόγηση και αντικαταστάθηκαν από τους Σχολικούς Συμβούλους και τη μη αξιολόγηση. Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση επί ΠΑΣΟΚ ήταν στην εκσυγχρονιστική κατεύθυνση αλλά δεν υποστηρίχτηκε από τα όργανα της πολιτείας και δεν βελτιώθηκε κατά την εφαρμογή της. Μέχρι σήμερα που γράφω δεν υπάρχει αξιολόγηση, οι εκπαιδευτικοί «κουτσοί στραβοί» εξελίσσονται μέχρι τον καταληκτικό βαθμό και έχουμε πληθώρα «λειτουργικών αναλφάβητων και ικανό αριθμό αγράμματων. Τέλος η εκπαίδευση και των τριών βαθμίδων είναι ο μεγάλος ασθενής.

Βιβλίο που έλαβα

Από τον πολυγραφότατο και πολλάκις βραβευμένο λόγιο κ. Δημήτρη Νικορέντζο έλαβα την ποιητική συλλογή με τίτλο «Memories». Αφού το διαβάσω θα το παρουσιάσω με λεπτομέρειες στην λογοτεχνική σελίδα του «ΕΜΠΡΟΣ».

Οι «γλώσσες» των πολιτικών μας

Αφορμή για αυτό το σχόλιο μου έδωσε η ομιλία του κ. Τσίπρα στη γαλλική γερουσία, αυτές τις μέρες. Τον κ. Τσίπρα τον γνώρισα από «μακριά» όταν ο κ. Αλαβάνος μας τον έφερε στο Συνασπισμό. Τότε θα ‘ταν δεν θα ‘ταν τριάντα χρονών παιδί. Τα ελληνικά του περιορίζονταν στις πενήντα λέξεις και τα αγγλικά απροσδιόριστα γιατί δεν τον άκουσα να τα μιλάει ποτέ.

Σήμερα μιλάει θαυμάσια ελληνικά με πολλές λέξεις και τα αγγλικά του είναι πολύ βελτιωμένα κατά τους γνωρίζοντες τη γλώσσα.

Φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος με τα θεϊκά αγγλικά του έκανε μαθήματα στον κ. Τσίπρα και ο τέως Πρωθυπουργός ελληνικά στον πρώτο…

Μητσοτάκης: Όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ οι αμερικανικές εφημερίδες έγραψαν ότι μιλάει τα αμερικάνικα καλύτερα από τον Τραμπ.

Παπανδρέου: Έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά και τα αμερικανικά λόγω μαμάς και τα Σουηδικά.

Δένδιας: Υπουργός εξωτερικών μιλά Αγγλικά, Ιταλικά, πολύ καλά τα Γαλλικά, Γερμανικά καλά.

Για τους άλλους προύχοντες μια άλλη φορά.

Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Μου φαίνεται κ. Μουτζούρη ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ντε Γκολ είπε ότι «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» και ο ηγέτης προσθέτω εγώ πρέπει να αποφεύγει το «είπα ξείπα» στις αποφάσεις του.

Ως καθηγητής και Πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αφήσατε τις καλύτερες των εντυπώσεων, ως πολιτικός επιδιώξετε να αφήσετε τις ίδιες εντυπώσεις. Το προσφυγικό κ. καθηγητά είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα για δυνατούς λύτες και ήρθε για να μείνει. Δέστε το μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και πορευτείτε μ’ αυτό. Και αυτό το πρόβλημα θα σας κρίνει ως ηγέτη.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey