Διορθώσεις «ημαρτημένων»

10/12/2020 - 13:33

Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο φίλοι αναγνώστες, όσο και αν προσέξεις τα κείμενα που στέλνονται προς δημοσίευση, πάντα θα ξεφύγει κάποιο λάθος ορθογραφικό, συντακτικό, εννοιολογικό, ιστορικό. Τα σχόλια τα γράφω μια φορά. Μετά τα παίρνει η Ελένη τα «χτενίζει» και διορθώνει ότι χρειάζεται. Το τρίτο μάτι και χέρι που τα επεξεργάζεται είναι οι διορθώτριες του «Ε» που όντως κάνουν καλή δουλειά.

Παρ’ όλα αυτά, λάθη σημειώνονται. Αν το λάθος είναι ασήμαντο ο αναγνώστης το προσπερνά χωρίς να το καταλάβει τις περισσότερες φορές. Όταν όμως το λάθος είναι ιστορικό χρειάζεται η διόρθωση. Στα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκαν τρία τέτοια λάθη ήτοι:

  1. Στο σχόλιο «28η Οκτωβρίου 1940- Πολυτεχνείο» έγραφα: «Από το 1936 είχαμε τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά με τις ευλογίες του βασιλιά Γεωργίου και των Άγγλων». Το «ευλογίες» έγινε «εκλογές».
  2. Στο σχόλιο «Αντιστασιακοί» (2) έγραφα: «… το ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχρισαν αντιστασιακούς τη μισή Ελλάδα με καθαρά κομματικά κριτήρια». Τα «κομματικά» έγιναν από αβλεψία «κομμουνιστικά».
  3. Στο ίδιο σχόλιο οι Γάλλοι αντιστασιακοί ΜΑΚΙ έγιναν «ΜΑΚ». Συγνώμην φίλοι.

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης

Όταν ο οδηγός τροχοφόρου συμπληρώνει τα 65 χρόνια της ζωής του πρέπει κάθε τρία χρόνια να ανανεώνει το δίπλωμα οδήγησης και όταν συμπληρώσει τα ογδόντα κάθε δύο χρόνια. Για να ανανεωθεί το δίπλωμα οδήγησης είναι ταλαιπωρία για κάθε ηλικιωμένο που θέλει να είναι νομοταγής. Αν επιθυμεί να μην ταλαιπωρηθεί δίνει στους «ειδικούς» 150-170 ευρώ και του φέρνουν ανανεωμένο το δίπλωμα στο σπίτι…

Για την ανανέωση λοιπόν χρειάζεται να καταθέσεις παράβολα και φωτογραφίες της τάξεως των 100 ευρώ και άνω. Να εξεταστείς από παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, νευρολόγο και στον καθένα να δώσεις 10 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα εισπράξουν από τα παράβολα που καταθέτεις. Θεωρούμε τελείως απαραίτητη την ιατρική εξέταση. Στην προκειμένη περίπτωση ο νευρολόγος δεν αμείβεται γιατί εργάζεται στο ΕΣΥ.

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης (2)

Τα δικαιολογητικά που συγκεντρώνονται τα καταθέτεις στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και ύστερα από τρεις μήνες περίπου έρχεται ανανεωμένο το δίπλωμα. Για να απαλλαγούν οι ηλικιωμένοι απ’ την ταλαιπωρία θα μπορούσαν οι τέσσερις ειδικότητες ιατρών να συνεδριάζουν τρεις φορές το μήνα στη Δ/νση Συγκοινωνιών και τα παράβολα να κατατίθενται σ’ αυτή. Κύριοι της Περιφέρειας ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Έτσι πατάσσεται η γραφειοκρατία. Τέλος, λόγω κορονοϊού, τα διπλώματα που η ισχύς τους λήγει τέλος Νοεμβρίου παρατείνεται μέχρι το Φεβρουάριο του 2021. Έτσι με βεβαίωσαν από τη διεύθυνση Συγκοινωνιών.

Η Ελβετία αποφάσισε και ξάφνιασε

Η Ελβετία, η χώρα των Τραπεζών, των ρολογιών, των φαρμακοβιομηχανιών, της σοκολάτας, των βιταμινών έλαβε μια «πρωτοποριακή» απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, αλλά που έχει όμως μια λογική και τους υποστηρικτές αυτής της απόφασης.

Οι πάσης φύσεως «ψεκασμένοι», αρνητές της μάσκας και των εμβολίων, οι αμφισβητίες του κορονοϊού, όταν προσβληθούν απ’ αυτόν δεν θα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σκληρή απόφαση όντως!

Αμερικανικές εκλογές και τέλος

Ποτέ δεν πίστεψα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα αρνηθεί να παραδώσει την Προεδρεία στον νικητή. Κάτι τέτοιο κυκλοφόρησε όταν ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός, από σχόλια κονδυλοφόρων αθηναϊκών εφημερίδων. Οι ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, οι αμφισβητήσεις για νοθείες, είναι στο πολιτικό παιχνίδι και εν μέρει κατανοητές. Αλλά μέχρι εδώ. Στο θέμα τώρα:

Ο νέος πρόεδρος κ. Τζο Μπάιντεν έλαβε το 51,1% του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων, ήτοι 80.025.943 ψήφους και είναι ο πρώτος πρόεδρος που πέρασε τα 80 εκατ. και 306 εκλέκτορες. Ο αντίπαλος του κ. Τραμπ έλαβε το 47,2% των ψηφισάντων 73.886.496 ψήφους και 232 εκλέκτορες. Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί και θ’ αναλάβει τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Μέχρι τότε θα ενημερώνεται απ’ τον προκάτοχο του και υπηρεσιακούς παράγοντες. Μην περιμένετε θεαματικά αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι μεταξύ των κρατών δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά μόνο συμφέροντα.

Λέξεις της αγγλικής στις σύγχρονες συνομιλίες μας

Ο καθηγητής της γλωσσολογίας κ. Μπαμπινιώτης σε πρόσφατη συνέντευξη του σε αθηναϊκή εφημερίδα μετέφρασε στα ελληνικά λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Π.χ. το lockdown = απαγορευτικό, delivery = τροφοδοσία ή διανομή κατ’ οίκον, SMS = μήνυμα, take away = για το σπίτι, remote working = τηλεργασία, teleconference = τηλεδιάσκεψη, PLF (Passenger Locator Form) = φόρμα εισόδου ή πρωτόκολλο εισόδου. Κακά τα ψέματα οι αγγλικές λέξεις με την δωρικότητά τους συντομεύουν τις συνομιλίες.

Απαγορευτικό

«Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε πολύ», συμβούλευε τους φυλακισμένους συντρόφους του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Νίκος Ζαχαριάδης την εποχή του μεσοπολέμου (1920-1940). Το θυμήθηκα τώρα που λόγω του κορονοϊού κλειστήκαμε στα σπίτια.

Σηκώνομαι το πρωί παίρνω πρωινό και μετά σκέφτομαι τι να κάνω. Τις πρώτες ημέρες ασχολήθηκα με την αυλή. Κλάδεψα τριανταφυλλιές, έριξα σύνθετο λίπασμα στα λουλούδια και οπωροφόρα , συμπλήρωσα χώμα στις γλάστρες. Μια άλλη μέρα ασχολήθηκα με δουλειές μέσα στο σπίτι που δεν μπορεί να κάνει η Ελένη.

Κάθε ημέρα το απόγευμα πρέπει να πάω στο στάβλο να ταΐσω γάτες, σκυλιά, κότες και να περιπλανηθώ στο χώρο κανένα δίωρο. Αυτό μ’ ευχαριστεί πολύ. Τις υπόλοιπες ώρες τις περνώ στο σπίτι διαβάζοντας, λύνοντας σταυρόλεξα, παρακολουθώντας ειδήσεις απ’ το κρατικό κανάλι. Δεν είμαι φίλος του τηλεφώνου. Με τα δύο παιδιά μου, που ζουν μόνιμα εκτός νησιού επικοινωνώ αραιά και που με επιστολές. Νέα τους μαθαίνω καθημερινά από την Ελένη. Μου λείπει το απογευματινό καφενείο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey