Λίγα απ’ όλα

13/10/2016 - 13:51

Τα «θα» του Τσίπρα

Την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή της πρώτης κυβερνήσεως του κ. Τσίπρα, υποσχέθηκε ότι θα πουληθεί το πρωθυπουργικό αεροπλάνο, ότι δεν θα δοθούν κρατικά αυτοκίνητα στους βουλευτές ούτε προσωπική αστυνομική φρουρά στον καθένα.

Από τους 300 βουλευτές της Βουλής μόνο 67 δεν δέχτηκαν να πάρουν κυβερνητικό αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και ακόμη λιγότεροι αρνήθηκαν την αστυνομική φρουρά. Για την πώληση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους ούτε λόγος!

 

Τα «θα» του Τσίπρα (2)

Με τη βοήθεια της Ελένης βρήκα στο διαδίκτυο και δημοσιεύω δεκαέξι ονόματα βουλευτών των διάφορων κομμάτων που αρνήθηκαν να πάρουν κρατικό αυτοκίνητο:

ΣΥΡΙΖΑ: Ψαρέα, Μουσταφά Μουσταφάς, Φίλης, Σταθάς

ΝΔ: Μητσοτάκης, Κουμουτσάκος, Νίκη Κεραμέως

ΠΟΤΑΜΙ: Θοδωράκης, Αντωνάκου, Αμυράς, Καρκατσούλης, Λυμπεράκη

ΑΝΕΛ: Παπαχριστόπουλος, Μαυραγάνης

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: Γιάννης Δημαράς

ΚΚΕ: Μόνο ένα βουλευτικό αυτοκίνητο χρησιμοποιείται από το ΚΚΕ.

Αυτά τα ονόματα μπόρεσα να συγκεντρώσω. Παρακαλώ, όποιος έχει τη δυνατότητα να μου στείλει τα ονόματα και των υπολοίπων και θα τα δημοσιεύσω. Όλα στο φως, και τα θετικά και τα αρνητικά.

 

Θεανώ Φωτίου

Η κυρία Θεανώ Φωτίου είναι αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόσφατα δήλωσε ότι το 15% των υπαλλήλων του Υπουργείου της ξέρει καλά γράμματα. Το υπόλοιπο 85% είναι για μετεκπαίδευση... λέω εγώ. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται και στη δική της ανικανότητα και αυτών που επέλεξε να συνεργάζεται.

Η κ. Φωτίου διορίστηκε καθηγήτρια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο επί δικτατορίας χωρίς να έχει διδακτορικό δίπλωμα, απαραίτητο στοιχείο για το διορισμό της. Βεβαίως, δεν είναι μόνο η κ. Φωτίου που διορίστηκε στην εκπαίδευση κατά την επάρατη δικτατορία. Ούτε και όσοι διορίστηκαν τότε δεν ήταν δημοκρατικοί πολίτες στην πλειοψηφία τους. Η έλλειψη όμως διδακτορικού... δεν χωνεύεται, κύριοι.

 

Εκλογές και εκλογικό σύστημα

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 200 ψήφους για να εφαρμόσει απλή αναλογική από τις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Παραμένει επομένως το πριμ των 40 βουλευτών στο πρώτο κόμμα και η ενισχυμένη αναλογική. Έτσι, ενώ με την απλή αναλογική ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ουδεμία πιθανότητα να συγκεντρώσει πλειοψηφία, τώρα μ’ αυτό το σύστημα με ένα 36% και ορισμένες προϋποθέσεις σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

Απάντηση σε ερώτημα

Συχνά πυκνά ακούω από αναγνώστες της στήλης το ερώτημα: «Δεν μπορώ να σε καταλάβω. Τη μια φορά ανεβάζεις στους ουρανούς έναν πολιτικό και την επομένη τον επικρίνεις».

Απάντηση: Η στήλη σχολιάζει πράξεις, προγράμματα, θέσεις πολιτικών και ανθρώπων με κάποια προσφορά στον τόπο. Πάντα, κατά τη γνώμη του γράφοντος, που η μέχρι τώρα πορεία του θέλει να πιστεύει ότι δεν εξυπηρέτησε σκοπιμότητες, γιατί δεν είχε ανάγκη τα καλά τους...

Θα επαινεί λοιπόν η στήλη κάθε θετικό και δημιουργικό και θα αφορίζει καθετί το αρνητικό και ανακόλουθο. Απ’ όπου και αν προέρχεται... Δεν διαθέτουμε το αλάθητο!

 

Ερντογάν και συνθήκη της Λωζάννης

Οι Τούρκοι, λαός πολεμοχαρής και απολίτιστος εν πολλοίς, στην ιστορική τους πορεία δεν έχουν να επιδείξουν μεγάλους πολιτικούς αναμορφωτές και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Εκείνοι που ξεχώρισαν και αφήκαν τ’ αχνάρια τους στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας ήταν κυρίως ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και ο στρατηγός Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων).

Όσο και αν μας πονά εμάς τους Έλληνες η απώλεια της Μικράς Ασίας, ο Κεμάλ για τους Τούρκους υπήρξε εθνάρχης και μέγας αναμορφωτής. Θεματοφύλακα των μεταρρυθμίσεων και του κοσμικού κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ έβαλε το στρατό.

 

Ερντογάν και συνθήκη της Λωζάννης (2)

Από το 1922 μέχρι τη χρονιά που εκλέχτηκε πρώτη φορά πρωθυπουργός ο Ερντογάν, όποιος πολιτικός επιχείρησε να θίξει τις δομές του κοσμικού κράτους ή κρεμάστηκε ή πετάχτηκε έξω από την εξουσία.

Μόνο ο Ερντογάν κατόρθωσε να μαντρώσει τους πασάδες στους στρατώνες, να περιορίσει τα προνόμιά τους και τους ανάγκασε να πάψουν ν’ ασχολούνται με την πολιτική. Ο στρατός υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί, αλλά δεν ξέχασε. Αποτέλεσμα το καλοκαιρινό πραξικόπημα. Η αναφορά του Ερντογάν στη συνθήκη της Λωζάννης στρεφόταν εναντίον του κοσμικού κράτους και ιδιαίτερα κατά του Μουσταφά Κεμάλ, συνυπεύθυνο της συνθήκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey